مدیر کل اسبق آسیای غربی و آمریکای لاتین وزارت امور خارجه گفت: سالانه حدود ۴۰۰ میلیون دلار دارو از کشور قاچاق میشود.
احمد سبحانی در گفت وگو با واحد مرکزی خبر با اعلام اینکه تاکنون به ۸۴ کشور جهان سفر کرده است، افزود: نشان تجاری داروی ایرانی در بسیاری از کشورهای جهان شناخته شده است و طرفداران زیادی دارد.
وی حجم صادرات رسمی دارو از کشور را سالانه ۵۰ میلیون دلار دانست و گفت: متاسفانه نزدیک به ۴۰۰ میلیون دلار اقلام دارویی به صورت غیر رسمی از کشور قاچاق میشود.
دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه، مردم افغانستان، پاکستان، عراق، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، نزوئلا و … را از طرفداران داروی ایرانی دانست و گفت: امیدوارم دولت با اتخاذ سیاستهای مناسب از قاچاق این محصول ملی پیشگیری کند.
وی افزود: به علت ارز دولتی که به دارو تعلق میگیرد، صادرات قانونی این محصولات نیز با مشکلات فراوانی مواجه است.
وی ادامه داد: مواردی را شاهدیم که شرکت تولیدکننده مواد موثره را از کشورهای دیگر خریداری و از طریق گمرک به کشور وارد کرده است، اما پس از تولید دارو به سفارش خارجیها در زمان صادرات با مانع سازمان غذا و دارو با استدلال کمبود دارویی در کشور مواجه شده است.
آقای سبحانی ادامه داد: از طرف دیگر به علت اینکه شرکت داخلی مواد موثره را از خارج وارد کرده به تولید کننده داخلی اخطار داده که اگر محصول نهایی صادر نشود قاچاق محسوب میشود.
این فعال تجارت بین الملل خاطر نشان کرد: اگر این ناهماهنگیها در کشور سرو سامان بگیرد به صورت تضمینی ۲۰ برابر صادرات کنونی میتوان دارو به کشورهای جهان صادر کرد.
وی با اعلام اینکه بسیاری از شرکتهای دارویی کشور ظرفیت مازاد دارند و اگر این ظرفتها با صادرات پرشود، تولید ملی نیز رونق میگیرد، افزود: وقتی کالایی مثل دارو قیمتش یک چهارم کشورهای دیگر است طبیعی است که به شیوههای مختلف همچون چمدانی، کوله بری و کانتینری قاچاق شود.
آقای سبحانی، یارانه تعلق گرفته به داروی ایرانی را به کام کشورهای دیگر دانست و گفت: اگر دولت بتواند به خریداران خارجی تضمین دهد میتوان صادرات دارویی کشور را تا ۲۰ برابر صادرات کنونی افزایش داد.