نگرانی اسرائیل از روند مذاکرات در وین/ سایه بحران اوکراین بر مذاکرات احیای برجام

مشاور امنیت ملی ایالات متحده در شرایطی با همتای اسرائیلی خود گفتگو کرده که مقامات اسرائیلی مدعی شده اند که نگرانند توجهات جهانی به بحران اوکراین باعث عدم توجه به پرونده هسته ای ایران شود.

به گزارش اکوایران، در بحبوحه مذاکرات احیای برجام در شهر وین، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی ایالات متحده در شرایطی با همتای اسرائیلی خود گفتگو کرده که مقامات اسرائیلی مدعی شده اند که نگرانند توجهات جهانی به بحران اوکراین باعث عدم توجه به پرونده هسته ای ایران شود.

گزینه های دیگر روی میز
مقامات اسرائیلی و آمریکایی به اکسیوس گفته اند که با نزدیک‌تر شدن مذاکرات هسته‌ای در وین به نقطه تصمیم‌گیری، ایالات متحده و اسرائیل چهارشنبه در مورد مسئله ایرا،ن مذاکرات راهبردی را به رهبری مشاوران امنیت ملی دو طرف انجام دادند.

این مسئله از این جهت اهمیت دارد که در زمانی که توجه کاخ سفید تا حد زیادی به اوکراین معطوف شده است، این رایزنی ها نشان می‌دهد که مسئله ایران همچنان از اولویت بالایی برخوردار است و دولت بایدن فکر می‌کند مهم است که برای مشورت با اسرائیل وقت بگذارد.

مقامات اسرائیلی و ایالات متحده می گویند که این کنفرانس ویدئویی امن شامل بحث در مورد وضعیت مذاکرات در وین و استراتژی پیشروی بود. کاخ سفید در بیانیه ای اعلام کرده که در جریان این گفتگوها، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا ادعا کرد که در حالی که ایالات متحده به دیپلماسی متعهد است، در عین حال در حال بررسی گزینه های دیگری در صورت شکست مذاکرات است.

دفتر نخست وزیری اسرائیل از اظهار نظر درباره این خبر خودداری کرد. با این حال مقامات ارشد اسرائیلی به اکسیوس گفته اند که حتی پس از گفتگوهای دیروز، آنها همچنان نگران هستند که بحران اوکراین توجه بین المللی را از بحران هسته ای ایران دور کند و همکاری آمریکا و روسیه را در این موضوع دشوارتر کند.

زمین بازی
مقامات دولت بایدن پایان ژانویه یا ابتدای فوریه را به عنوان ضرب الاجل غیررسمی برای مذاکرات تعیین کرده اند، چرا که معتقدند پیشرفت های هسته ای ایران به زودی اهداف توافق 2015 را بی اثر می کند.

گفته شده که پیشرفت در وین کم و بسیار کند بوده است، اما حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، در اوایل این هفته از احتمال گفت‌وگوهای مستقیم با ایالات متحده در صورت لزوم – به جای چارچوب غیرمستقیم فعلی – در صورت نیاز به دستیابی به »توافق خوب» سخن گفت. این یک تغییر قابل توجه در موضع ایران خواهد است.

ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه هم روز سه شنبه خاطرنشان کرد که دولت بایدن به مدت یک سال بر مذاکرات مستقیم اصرار داشته است. پرایس گفت که به ارتباط کارآمدتری نیاز است زیرا «زمان کمی داریم».

 

اظهارات سالیوان درباره ایران و مذاکرات وین

به گزارش فارس؛ «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید که در جریان مذاکرات فعلی «وین» برای لغو تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران با «ایال هولاتا» همتای صهیونیستی خود درباره ایران رایزنی کرده، بار دیگر حرف‌های تکراری درباره توافق با ایران را تکرار کرد.

روزنامه صهیونیستی جروزالم‌پست در این خصوص گزارش کرد، سالیوان در جلسه با هولاتان گفته است در صورت شکست مذاکرات وین، ایالات متحده گزینه‌های دیگر را مورد برررسی قرار می‌دهد.

کاخ سفید پیش از این اعلام کرده بود که گروه مشورتی راهبردی ایالات متحده-رژیم صهیونیستی (SCG) بین سالیوان و هولاتا با تمرکز بر مذاکرات با ایران و تحولات چشمگیر اخیر در منطقه غرب آسیا برگزار شده است.

بر اساس این گزارش، سالیوان در این دیدار مجازی مدعی شد که واشنگتن به استفاده از دیپلماسی به عنوان روش ارجح برای رسیدگی به مذاکرات غیرمستقیم هسته‌ای با جمهوری اسلامی ایران پایبند است اما با اینحال اظهارات تکراری قبلی مقام‌های آمریکایی را تکرار کرد و گفت که در صورت شکست دیپلماسی، کشورش برای به کارگیری جایگزین‌های دیگر که با هماهنگی شرکای آمریکا همچون رژیم صهیونیستی آماده شده، آمادگی دارد.

در صورت شکست دیپلماسی با ایران از جایگزین‌های دیگر که با هماهنگی اسرائیل آماده شده، استفاده می‌کنیم.

در حالیکه «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا از یکسال پیش بعنوان رئیس‌جمهور آمریکا روی کار آمد، وعده بازگشت به توافق هسته‌ای ایران را مطرح کرد اما از آن زمان نه تنها اقدام ملموسی را در این زمینه انجام نداده است بلکه مقام‌های دولت وی هرکدام به نحوی در مسیر مذاکرات وین سنگ اندازی می‌کنند.

هفته گذشته، «راب مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در اظهاراتی تصریح کرد که بعید است تا زمان آزاد شدن اتباع دو تابعیتی که در ایران بازداشت هستند، ایالات متحده به برجام بازگردد و این در حالی است که مالی قبلاً تأیید کرده بود که موضوع زندانیان دوتابعیتی و برجام دو موضوع کاملاً جدا از هم هستند.

اخیراً رسانه‌های آمریکایی از شکاف عمیق در بین تیم مذاکره‌کننده آمریکایی در مذاکرات وین حکایت دارد به طوریکه «ریچارد نفیو» معاون راب مالی در مذاکرات وین به دلیل اختلافات با مالی تیم مذاکره‌کننده آمریکا را ترک کرد و برخی تحلیلگران این شکاف و اختلافات را ناشی از عدم توانایی واشنگتن برای حل اختلافات باقیمانده برجام می‌دانند.

آمریکا به استفاده از دیپلماسی در قبال جمهوری اسلامی ایران متعهد است.

طبق این گزارش، نمایندگان ارشد وزارتخانه‌ها و آژانس‌های سیاست خارجی، دفاع و اطلاعات نیز در این نشست مجازی، هولاتا و سالیوان را همراهی می‌کردند و دو طرف توافق کردند که از نزدیک در مورد طیف کاملی از موضوعات مورد علاقه آمریکا و تل‌آویو هماهنگ باقی بمانند.

روزنامه جروزالم‌پست گزارش کرد که هولاتا و سالیوان همچنین در مورد همکاری نظامی آتی در رزمایش‌های آموزشی بحث کردند زیرا ارتش ایالات متحده بر تمرین هوایی اخیر انجام شده از سوی ارتش رژیم صهیونیستی نظارت داشته است.

پایگاه خبری آکسیوس درباره دیدار هولاتا و سالیوان نوشت که برگزاری این نشست از این جهت اهمیت دارد که تمرکز کاخ سفید بیشتر روی اوکراین متمرکز شده و مذاکرات با ایران هم اولویت بالایی دارد و همزمان دولت «جو بایدن» معتقد است که باید زمان بیشتری را برای مشورت با تل‌آویو اختصاص دهد.

با شروع دور جدید مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین بین تهران و طرف‌های برجام که با حضور آمریکا به عنوان عضو خارج شده از توافق در حال انجام است، مقامات رژیم صهیونیستی نیز در کنار شرکای غربی خود، لفاظی و جوسازی علیه این گفت‌وگوها را از سر گرفته‌اند.

پیش از این، «نفتالی بنت» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی با تکرار ادعاهای خصمانه مبنی بر اینکه ایران حامی تروریسم و منبع بی‌ثباتی است، در جدیدترین ادعای مضحک خود گفت که تهران ضعیف‌تر از چیزی است که بنظر می‌رسد.

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.