تحولی بزرگ در صنعت نفت ایران

بررسی تاثیرات تفاهمنامه۴۰ میلیارد دلاری ایران و روسیه در گفت‌وگوی «شهروند» با کارشناسان

سرانجام در دولت سیزدهم بزرگ‌ترین میزان سرمایه‌گذاری خارجی در تاریخ صنعت نفت ایران رقم خورد. تفاهمنامه‌ای ۴۰ میلیارد دلاری که در زمینه همکاری استراتژیک و توسعه میادین نفت و گاز با اولویت میادین مشترک میان شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه به امضا رسید. «شهروند» در گفت‌وگو با کارشناسان، تاثیرات این تفاهمنامه مشترک را بررسی کرده است.

به گزارش خبرنگار «شهروند» دیپلماسی متوازن و فعال با کشورهای همسایه و منطقه در عرصه‌های مختلف اقتصادی یکی از وعده‌های دولت سیزدهم به‌شمار می‌آمد  که در یک‌سال گذشته در راستای آن قدم برداشته است. دولت سیزدهم در راستای منافع ملی و چندجانبه‌گرایی سیاسی، اقتصادی و توجه به همسایگان، رفت‌وآمدهای متعددی به کشورهای منطقه داشته که دیپلماسی فعال در حوزه انرژی یکی از بخش‌های مهم این موضوع بوده است. مسأله‌ای که عبدالعلی رحیمی مظفری، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با «شهروند» بر آن اذعان دارد. به نگاه عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی همکاری‌های ایران و روسیه به‌عنوان دو قطب حوزه انرژی می‌تواند نتایج مثبتی به دنبال داشته باشد.

 

«حسن مرادی»، استاد حقوق اقتصاد و انرژی دانشگاه تهران: این سرمایه‌گذاری معادل ایجاد 20 پالایشگاه در کشور است

 

مقدمه‌ای برای ورود سرمایه‌گذاری خارجی

عبدالعلی رحیمی مظفری در این‌باره به «شهروند» می‌گوید: «این تفاهمنامه در صورت اجرایی شدن از دو حیث برای اقتصاد مفید است، یکی اینکه ما نیازمند سرمایه‌گذاری در میادین نفتی و گازی مشترک خود هستیم. طبیعتا هم این سرمایه‌گذاری‌ها در حوزه اشتغال و هم درآمدزایی و… برای کشور  مفید خواهد بود.» به اذعان این نماینده مردم این سرمایه‌گذاری هم می‌تواند کمبودهای داخلی در حوزه انرژی را رفع و هم بازارهای بیشتری را در این عرصه ایجاد کند.

عبدالعلی رحیمی مظفری همچنین این تفاهمنامه را مقدمه‌ای برای ورود سرمایه‌گذاری خارجی در حوزه نفت و گاز در کشور دانست.

او در این‌باره به «شهروند» می‌گوید: «این موضوع حایزاهمیت است که این تفاهمنامه مهر باطلی بر تحریم‌های اقتصادی است. به نگاه من با اجرای چنین تفاهم‌هایی به تدریج تاثیرات تحریم در کشور از بین می‌رود.» بنا به گفته این نماینده مردم، ورود شرکت گازی روسیه مقدمه‌ای است تا دیگر شرکت‌های رقیب نیز به‌دنبال حضور در این میدان باشند.

یک اقدام کم‌نظیر

ایران و روسیه در مجموع ۷۰ تریلیون مترمکعب گاز دارند که ۳۰ درصد ذخایر دنیاست و نقش مهمی در پایداری انرژی ایفا خواهند کرد. بی‌شک همکاری‌های مشترک این دو کشور می‌تواند نتایج و اثرات مثبت متعددی در توسعه و رشد اقتصادی دو کشور به دنبال داشته باشد. مسأله‌ای که «حسن مرادی»، استاد حقوق اقتصاد و انرژی دانشگاه تهران نیز در گفت‌وگو با «شهروند» به آن اشاره دارد. این کارشناس حوزه اقتصاد انرژی توافقنامه منعقد شده را یک اقدام کم‌نظیر در صنعت نفت ایران می‌داند که اگر اجرایی و محقق شود، تحول عظیمی در ساختار اقتصادی ایران به‌وجود می‌آید.

او در این‌باره می‌گوید: «برای روشن‌شدن بهتر این موضوع عنوان می‌کنم، میزان سرمایه‌گذاری شرکت گازپروم روسیه در ایران معادل ایجاد 20 پالایشگاه در کشور است. بنابراین رقم، رقم بالایی است.» استاد حقوق اقتصاد و انرژی دانشگاه تهران در ادامه به قرارداد گازی اخیر قطر با شرکت‌های انرژی اروپایی و آمریکایی نیز اشاره دارد: «اگرچه این رقم از سرمایه‌گذاری، هنوز در مقایسه با سرمایه‌گذاری رقبایی همچون قطر باید افزایش یابد.»

عبدالعلی رحیمی مظفری، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی: با اجرای چنین تفاهم‌هایی به‌تدریج تاثیرات تحریم در کشور از بین می‌رود.

تسهیل در صادرات گاز

بنابه گفته  استاد حقوق اقتصاد و انرژی دانشگاه تهران ضرورت دارد مسئولان از همین امروز در راستای تحقق این تفاهمنامه گام‌های جدی خود را بردارند.

«حسن مرادی» تحریم‌های صورت‌گرفته علیه شرکت روسی را دلیلی برشمرد که این شرکت را برای سرمایه‌گذاری در ایران مشتاق کرده است. «سرمایه‌گذاری در طرح‌های ال‌ان‌اجی» یکی از بخش‌های این قرارداد است که به نگاه «حسن مرادی» می‌تواند تسهیل‌گر صادرات گاز  ایران به دیگر کشورها باشد. او در این‌باره می‌گوید: «تبدیل گاز به مایع، انتقال آن‌ را ساده‌تر می‌کند، اگرچه طرح‌هایی همچون انتقال خطوط گازی نیز باید دنبال شود، اما این موضوع می‌تواند قدرت‌چانه‌زنی برای صادرات گاز از کشور را افزایش دهد. استاد حقوق اقتصاد و انرژی دانشگاه تهران در پایان، این تفاهمنامه را یک دستاورد جدی برای جمهوری اسلامی دانست که زمینه افزایش تولید در میدان‌های مهم مشترک نفتی همچون پارس جنوبی یا به تعبیر قطری‌ها، گنبد شمالی را فراهم می‌سازد.»

بنابر گزارش‌های منتشرشده این توافق شامل سرمایه‌گذاری روسیه برای اجرای اولین حفاری در میدان پارس شمالی، اجرای پروژه فاز دوم میدان گازی کیش، پروژه فشارافزایی پارس جنوبی، سرمایه‌گذاری در طرح‌های ال‌ان‌اجی، احداث خطوط لوله صادرات گاز، سوآپ گاز و فرآورده‌های نفتی، همکاری‌های علمی و تکنولوژی، صادرات کاتالیست و تولید تجهیزات حساس صنعت نفت  است.

 

 

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
۱ دیدگاه
  1. ولی می‌گوید

    تفاهم یعنی هنوز سرمایه گذاری نکردن

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.