مخبر: لزوم توسعه همکاری های تجاری

بیست و یکمین نشست نخست وزیران کشورهای عضو پیمان شانگهای با حضور معاون اول رئیس‌جمهوری برگزار شد

معاون اول رئیس جمهوری در بیست و یکمین نشست نخست وزیران کشورهای عضو پیمان شانگهای با ارائه چهار پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران در راستای توسعه همکاری‌های کشورهای عضو، تقویت مناسبات منطقه‌ای و ایجاد الگویی پیشرفته از همگرایی پایدار را خواستار شد.

به گزارش شهروند آنلاین از پایگاه اطلاع‌رسانی معاون اول رئیس‌جمهوری،معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره بر ضرورت مقابله با اقدامات قهرآمیز یکجانبه تأکید داشته است گفت: ایران توسعه همکاری‌های اعضای سازمان همکاری شانگهای به‌ویژه در حوزه اقتصادی و تجاری را ابزار مناسبی برای تعمیق رویکرد چندجانبه‌گرایی و مقابله با سیاست‌های منسوخ و رفتارهای یک‌جانبه‌گرایانه می‌داند.

محمد مخبر ظهر امروزدر بیست و یکمین نشست نخست وزيران كشورهاي عضو سازمان همكاري شانگهاي که از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، اظهار داشت: دولت جمهوری اسلامی ایران با اولویت قراردادنِ سیاستِ توسعه همکاری‌ها و تعمیق مناسبات با کشورهای همسایه و پیرامونی و همچنین بهره‌مندی از ظرفیت‌ها و ترتیبات منطقه‌ای و بین‌المللی خود، ضمن تأکید بر اهمیت مولفه‌های امنیت‌ساز در منطقه، خواستار تقویت مناسبات منطقه‌ای و ایجاد الگویی پیشرفته از همگرایی پایدار به ویژه با اعضای سازمان همکاری شانگهای است.

ایجاد سیستم مالی مشترک و استفاده از ارزهای منطقه‌ای برای توسعه تجارت، ایجاد سازوکار تجارت، تبادل و امنیت انرژی، اجرای سیستم مدیریت یکپارچه کریدورهای ترانزیتی و همکاری در زمینه تامین امنیت بین‌المللی اطلاعات بین کشورهای عضو از جمله پیشنهادات معاون اول رئیس‌جمهوری در این نشست بود.

متن کامل سخنان معاون اول رئیس‌جمهوری به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

جناب آقاي لي كچيانگ، نخست وزير محترم جمهوري خلق چين

نخست وزیران محترم

جناب آقای ژانگ مینگ، دبیرکل محترم سازمان همکاری شانگهای

رؤسای محترم هیأت‌های بلندپایه؛

در ابتدا مراتب قدردانی خود را از نخست وزير محترم جمهوري خلق چين و تمامی دست‌اندرکاران، جهت برگزاری این نشست مهم اعلام، و از حمایت‌های صورت گرفته توسط تمامی اعضا برای عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای، تشکر می‌نمايم.

همانگونه که مطلع هستید، سند «یادداشت تعهداتِ» جمهوری اسلامی ایران در اجلاس سمرقند به امضا رسید و این امر،‌ گام مهم دیگری در راستای عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای بود. بررسی اسناد سازمان در دستور کار قوه مقننه جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است و امیدواریم در کوتاهترین زمان ممکن شرایط تکمیل عضویت در سازمان فراهم گردد.

در همین زمینه، با توجه به اهمیت سازمان همکاری شانگهای به‌عنوان یک سازوکار موفق منطقه‌ای در توسعه و تعمیق مناسبات درون‌گروهی و نیز ایجاد فضایی سازنده از همکاری‌های توسعه‌محور بنا بر ظرفیت‌ها و نیازمندی‌های متقابل اعضا، جمهوری اسلامی ایران نیز آماده نقش‌آفرینی فعالانه و حضور مؤثر در فعالیت‌های سازمان و مشارکت در پیشبرد اهداف سازمان و توافقاتِ صورت گرفته میان اعضا است.

همکاران گرامی؛

اکنون که نظام بین‌الملل با تهدیدها و فرصت‌های پیچیده‌ای روبه‌رو شده است برای حفظ صلح و امنیت و پیشبرد توسعه و رفاه بشری علاوه بر استفاده از ترتیبات کهن، باید کوشش‌های جمعی جدیدی متناسب با شرایط و دغدغه­ های تازه، سامان داد. از این رو سازمان همکاری شانگهای بستر مناسبی برای ارتقای همکاری‌های منطقه‌ای در راستای منافع کشورهای عضو و يافتن راهکارهاي پايدار مبتنی بر منافع مشترک جمعي است.

عالیجنابان؛

دولت جمهوری اسلامی ایران با اولویت قراردادنِ سیاستِ توسعه همکاری‌ها و تعمیق مناسبات با کشورهای همسایه و پیرامونی و همچنین بهره‌مندی از ظرفیت‌ها و ترتیبات منطقه‌ای و بین‌المللی خود، ضمن تأکید بر اهمیت مولفه‌های امنیت‌ساز در منطقه، خواستار تقویت مناسبات منطقه‌ای و ایجاد الگویی پیشرفته از همگرایی پایدار به ویژه با اعضای سازمان همکاری شانگهای است.

در این راستا آمادگی داریم با اشتراک گذاشتن ظرفیت‌های ژئوپلتیکی و ژئواکونومیکی خود از جمله: زیرساخت‌های ترانزیتی، انرژی، فنی و مهندسی، پیشرفت‌های علمی وفناوری، نقشی شایسته در تأمین نیازهای متقابل اعضا داشته باشیم.

جمهوری اسلامی ایران همواره بر ضرورت مقابله با اقدامات قهرآمیز یکجانبه تأکید داشته و توسعه همکاری‌های اعضای سازمان همکاری شانگهای به‌ویژه در حوزه اقتصادی و تجاری را ابزار مناسبی برای تعمیق رویکرد چندجانبه‌گرایی و مقابله با سیاست‌های منسوخ و رفتارهای یک‌جانبه‌گرایانه می‌داند.

حضار گرامی؛

گسترش همکاری‌های منطقه‌ای از طريق پيمان‌هاي اقتصادي گوناگون با بهره‌گیری از راهکارهای مختلف مانند تجارت بر مبناي ارزهاي محلي و يافتن راهكارهاي پرداخت مالي جايگزين، که در بیانیه سمرقند نیز به آنها اشاره شده است، در اولويت کاری جمهوری اسلامی ایران قرار دارند.

برای تحقق این امر پیشنهاد می‌کنم تأمین مالی پروژه‌های لجستیک و تسهیل‌کننده تجارت و توسعه زیرساخت‌های مالی به همراه تسهیل فرآیندهای مسیر سبز گمرکی، با تمرکز بر بهره‌مندی از ظرفیت‌های سیستم مالی مشترک و استفاده از ارزهای منطقه‌ای و مشترک مورد توجه ویژه قرار گیرد.

بانک‌های مرکزی عضو شانگهای می‌توانند ابتکار ایجاد یک رمز ارز باثبات جهانی و غیرمتمرکز را در این بستر ایجاد کنند که در تجارت میان کشورهای عضو مورد استفاده قرار گیرد.

از نکات مهم دیگر در این عرصه توجه به استفاده از مکانیسم تهاتر و اهتمام جدی‌تر نسبت به کاهش هزینه‌ها است.

همچنین پیشنهاد مندرج در «بیانیه امنیت انرژی» در سمرقند مبنی بر اقدام کشورهای عضو برای هماهنگیِ سیاستهای انرژی خود بسیار ارزنده است و جمهوری اسلامی ایران آماده است به تحقق آن کمک نماید.

ما آماده‌ایم درچارچوب ابتکار پیشنهادی رئیس جمهور اسلامی ایران جناب آقای رئیسی به کشورهای صادرکننده گاز موسوم به ابتکار «گاز در خدمت بازیابی اقتصاد جهانی در دوره پس از کرونا»، گفتگوی تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان در سازمان شانگهای را پی‌ریزی نماییم.

همچنین پیشنهاد می‌کنیم «سازوکار تجارت، تبادل و امنیت انرژیِ سازمان همکاری شانگهای»  ایجاد شود و حوزه‌های سوختهای فسیلی، برق و انرژیهای تجدید پذیر را پوشش دهد.

عالیجنابان؛

ماه گذشته تهران میزبان وزرای حمل و نقل کشورهای محصور در خشکی آسیای مرکزی شامل ۴ عضو سازمان شانگهای بود. در آن نشست قرار شد مدلهایی برای اجرای سیستم مدیریت یکپارچه کریدورهای ترانزیتی از مبدا کشورهای محصور به بازارهای جهانی از طریق جمهوری اسلامی ایران تدوین گردد.

زمینه مناسبی فراهم است که این توافقات به سطح سازمان شانگهای برده شود و سایر کشورهای محصور و ترانزیت عضو شانگهای نیز در آن مشارکت نمایند.

جمهوری اسلامی ایران در این زمینه گام‌های مهمي را در قالب كريدور بين‌المللي شمال- جنوب برداشته كه با تحقق كامل آن دسترسي‌هاي تجاري و اقتصادي از حوزه جنوب و شرق آسيا به كشورهاي حوزه آسیای میانه، قفقاز، روسيه، درياي سياه و اروپا تسهيل خواهد شد. در همین زمینه، تأمین مالی مشترک زیرساخت کریدور «شمال– جنوب»، و همچنین کریدور «چین – غرب آسیا – دریای مدیترانه» و نقش‌آفرینی مشترک در اجرایی نمودن آنها را می‌توان به عنوان یک راهکار، در قالب سازمان همکاری شانگهای دنبال نمود.

شبکه حمل و نقل و ترانزیت جمهوری اسلامی ایران، ظرفیت‌های بندری در دریای خزر، خلیج‌فارس،‌ دریای عمان و اقیانوس هند از مزیت‌های اقتصادی مهمی هستند که ضمن تقویت شبکه‌های تجاری، کاهش در وقت وهزینه‌ها و نیز سهولت دسترسی برای جابه‌جایی کالا و انتقال خدمات را برای اعضای شانگهای فراهم خواهد ساخت.

مجدداً لازم است تأکید نمایم که تجارب همکاری‌های بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران در عرصه‌های اقتصادی و تجاری و امکانات موجود برای تامین بخشی از نیازها در عرصه انرژی و پتروشیمی و فضای مستعد برای سرمایه‌گذاری در این زمینه، فرصت ارزشمندی است که حاضر هستیم برای تقویت همگرایی اقتصادی و دستیابی به اهداف سازمانی به کار گرفته شوند.

همکاران محترم؛

امنيت بين‌المللي اطلاعات و فضای سایبری يكي ديگر از حوزه‌هاي مهم همكاري در سازمان همكاري شانگهاي است كه با امضای «موافقتنامه همكاري در زمينه تأمين امنيت بين‌المللي اطلاعات بين كشورهاي عضو» در سال ۲۰۰۹ مدون شده است. جمهوري اسلامي ايران آمادگي كامل خود را براي همكاري عملي با كشورهاي عضو سازمان جهت رفع تهديدات ذكر شده در موافقت‌نامه مذكور اعلام مي‌نمايد.

افراطی‌گری و تروریسم که مقابله با آن از ابتدا در دستور کار سازمان همکاری شانگهای قرار داشتند، همچنان ثبات و امنیت منطقه ما را تهدید می‌کنند. همانطور که مطلع هستید اخیراً نیز توسط یکی از عوامل وابسته به جریانهای تروریستیِ ضد بشری و تکفیری، حادثه وحشتناکی در یکی از مراکز دینی و مذهبی ما در شهر شیراز اتفاق افتاد که منجر به از دست دادن تعدادی از هموطنان ما اعم از کودک، زن و افراد بیگناه گردید، که ضرورت توجه و اهتمام جدی‌تر اعضای جامعه جهانی برای مقابله با این فجایع انسانی و وحشت‌آفرین در کنار مقابله با سایر اشکال و جرایم سازمان یافته بین‌المللی را یادآور می‌سازد.

در این زمینه جمهوری اسلامی ایران ضمن تشکر از ابراز همدردی کشورهای مختلف، به عزم جدی خود برای مجازات مسببان این اقدام تروریستی تاکید می‌کند.

ما همواره نسبت به گسترش موج افراط‌گری و تروریسم در جهان هشدار داده‌ایم و حمایت‌های پنهان و پیدای آمریکا و برخی کشورهای اروپایی از چنین تفکراتی برای رسیدن به مقاصد سیاسی خود را عامل گسترش تروریسم در جهان می‌دانیم.

از جمله عوامل گسترش تفکر تروریسم در جهان و توسعه ناامنی در منطقه غرب آسیا، ترویج تروریسم دولتی توسط رژیم صهیونیستیِ اشغالگر است که سال‌هاست به صورت رسمی به جنایت علیه مردم فلسطین به ویژه زنان و کودکان می پردازد.

در پایان، ضمن تشکر مجدد از تمامی مسئولان عالی‌رتبه و دست‌اندرکاران برگزاری این اجلاس، امیدوارم نتایج آن، باعث افزایش روزافزون همبستگی، رفاه و آرامش ملت‌های ما و موجبات نقش‌آفرینی و ارتقاء جایگاه سازمان همکاری شانگهای را در نظام بین‌الملل فراهم آورد.

متشکرم/

انتهای پیام

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.