تجربه مادر شدن برای بسیاری از خانم ها، شیرین است البته این تجربه میتواند برای آنها به نوعی استرس زا هم باشد به این دلیل که علاوه بر سلامت خود، باید به درستی از جنین نیز مراقبت کنند.
بهاره جلالوند_شهروندآنلاین؛ تجربه مادر شدن برای بسیاری از خانم ها، شیرین است البته این تجربه میتواند برای آنها به نوعی استرس زا هم باشد به این دلیل که علاوه بر سلامت خود، باید به درستی از جنین نیز مراقبت کنند. با توجه به اینکه بارداری به طور طبیعی 9 ماه به طول می انجامد، این احتمال وجود دارد که برخی خانمها مانند هر فرد غیر بارداری بیماریهای مختلف را تجربه کنند. در چنین شرایطی ممکن است پزشک برای تشخیص و بررسی بیماری، رادیوگرافی را توصیه کند. درخواست رادیوگرافی برای خانم های باردار می تواند دغدغه هایی را به همراه داشته باشد. «دکترعبدالرسول صداقت»، متخصص رادیولوژی درباره این مساله میگوید.
انجام رادیوگرافی در بارداری چقدر می تواند خطرناک باشد؟
خانم ها باید این مساله را بدانند که به طور کلی در 3 هفته اول بارداری، جنین مرحله سلولی را پشت سر می گذارد یعنی سلول ها تکثیر می شوند تا به مرور در ادامه بارداری، ارگانها به وجود آیند. چنانچه بنا برهر دلیل انجام رادیوگرافی در این دوران لازم باشد، خانم ها نباید دچار نگرانی شوند. در چنین حالتی حتی اگر اشعه ایکس روی لگن بتابد،مشکل خاصی به وجود نمی آید. حتی اگر خانمی در هفته اول بارداری باشد و این مساله را نداند و رادیوگرافی انجام بدهد، باز هم مشکل خاصی به وجود نمیآید و نباید نگران شد.
در ماههای دیگر شرایط به چه شکل است؟
در نقطه مقابل هفته های اول که نگرانی چندانی برای انجام رادیوگرافی وجود ندارد، هفته های بعدی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. به عبارت روشن تر، مرحله تشکیل شدن ارگانها (ارگانوژنز)، بعد از پایان هفته سوم و با آغاز هفته چهارم، شروع می شود. این دوره تا هفته چهاردهم، ادامه خواهد داشت. بیشترین خطر و ضرر، در این دوره میتواند برای جنین وجود داشته باشد به همین دلیل این دوران برای خانم ها دوره حساسی به حساب میآید. انجام رادیوگرافی در این دوران می تواند خطراتی را به دنبال داشته باشد. بعد از هفته چهاردهم، با رعایت اصول ایمنی می توان رادیوگرافی را انجام داد چون خطرات به حداقل می رسند. البته باید توجه داشت که حتما از پوشش سربی برای محافظت از ناحیه رحم و لگن استفاده شود.
چنانچه شرایطی وجود داشته باشد که انجام تصویربرداری حیاتی و ضروری باشد، چه باید کرد؟
در برخی شرایط انجام سیتیاسکن (CT Scan) یا ام آر آی (MRI)، ضروری است ولی تا جای ممکن از انجام این موارد در هفتههای 4 تا 14، باید اجتناب کرد. اما در مواردی که به خطر افتادن جان خانم باردار مطرح باشد و انجام این مساله توسط پزشک ضروری تشخیص داده شود، باید اقدام به انجام آن کرد. به دلیل اینکه سلامت و جان مادر بیش از هر چیز دیگری در اولویت است.
خانمهای باردار باید بدانند که در تصویربرداری به شیوه سیتیاسکن، اشعه پراکنده در اتاق تصویربرداری تقریبا وجود ندارد البته باید حتما از روپوش سربی استفاده کنند تا از لگن و رحم آنها به خوبی محافظت شود. در رابطه با ام آر آی هم باید بدانند که در سه ماه اول بارداری، نباید در دستگاه ام آر آی قرار گرفت. چنانچه انجام این کار توسط پزشک ضروری تشخیص داده شود،ام آر آی بدون تزریق ماده حاجب باید صورت بگیرد.
آیا انجام ماموگرافی در زمان بارداری مجاز است؟
ماموگرافی روشی از تصویربرداری است که به طور معمول برای غربالگری سرطان سینه از آن استفاده می شود. خانم های باردار باید ماموگرافی با هدف غربالگری را به بعد از بارداری موکول کنند. چنانچه هدف از انجام ماموگرافی تشخیصی باشد و انجام این کار ضروری و حیاتی باشد، نباید آن را به تعویق انداخت چون این مساله میتواند خطراتی را برای مادر به همراه داشته باشد. تا جای ممکن ماموگرافی را باید به بعد از 3 ماه اول بارداری موکول کرد ضمن اینکه محافظت از لگن و رحم با پوشیدن روپوش سربی ضروری است.
وقتی درد دندان ایجاد میشود هم باید مواردی را که گفتید در نظر داشت؟
دندان درد یکی از مشکلاتی است که هر خانم بارداری ممکن است به آن دچار شود در چنین شرایطی ممکن است رادیوگرافی دندان ضرورت داشته باشد. رادیوگرافی تک دندان چندان جای نگرانی ندارد چون میزان اشعه در این کار زیاد نیست. البته به مانند سایر روشهایی که گفته شد انجام این کار را تا جای ممکن باید به هفته های 4 تا 14 بارداری موکول کرد و حتما از روپوش سربی محافظ ناحیه لگن و رحم استفاده کرد. در مواردی که شرایط ضروری مطرح باشد، ممکن است زیر نظر پزشک در هر ماهی از بارداری این کار انجام شود. خانم ها باید این مساله را بدانند که در رابطه با رادیوگرافی پانورکس (OPG) مساله متفاوت خواهد شد به این دلیل که میزان اشعه در این نوع رادیوگرافی بیشتر است. این نوع رادیوگرافی هم نباید تا جای ممکن انجام شود مگر در شرایطی که واقعا ضرورتی برای آن وجود داشته باشد که تشخیص این مساله بر عهده پزشک است. خانم ها باید در نظر داشته باشند که کارهای زیبایی دندان یا انجام پروتزهای دندانی را به بعد از بارداری موکول کنند.
این باور درست است که سونوگرافی خطری به همراه ندارد؟
در سونوگرافی اشعه وجود ندارد به همین دلیل میتوان از آن به عنوان روشی بیخطر برای خانمهای باردار یاد کرد. البته در انجام این کار هم نباید افراط کرد چون انجام بیش از اندازه آن میتواند مشکلاتی را برای بدن به وجود بیاورد. انجام سونوگرافی باید حتما زیر نظر متخصص رادیولوژی باشد. بر اساس قانون وزارت بهداشت،درمان وآموزش پزشکی، چنانچه سونوگرافی توسط متخصصین دیگر مثل زنان یا اورولوژی انجام شود، نباید هزینه ای برای آن دریافت شود ضمن اینکه چنین کاری فقط برای تشخیص بهتر مجاز است. خانمها باید بدانند که در بارداری های بی خطر، به طور کلی فقط 3 بار سونوگرافی کافی است مگر اینکه شرایط خاصی به وجود بیاید. مرحله اول در هفته دوازدهم برای رد بیماریهای مختلف به ویژه منگولیسم انجام میشود. مرحله دوم در هفته 17 تا 18 بارداری است و مرحله سوم هم در حوالی هفته 34 تا 35 برای تعیین زمان حدودی زایمان انجام خواهد شد./
انتهای پیام