نام فرزند من «بمب» است!/ فالوده با گرگ گریه با چوپان! / اهالی «خورشید» بی‌پناه شدند

مرور روزنامه های صبح کشور

روزنامه های امروز به بررسي ماجراي مسموميت سريالي دانشجويان ،بازداشت بولتن‌نویس پرحاشیه ، حمایت مالی و تبلیغاتی و تسلیحاتی دشمنان بیرونی از اغتشاشگران ، بحران بزرگ گازی ، زیرمیزی پزشکان ، «تقلب گسترده» در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا ، تعطیل‌شدن «خانه خورشید» ، رفتار غیر منطقی در برابر منطق گفتگوی قاضی‌القضات و… پرداخته بودند

به گزارش شهروند آنلاین؛ پاسخ حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به نامه محبت‌آمیز دانش‌آموزان دبیرستان دخترانه شهید مطهری در صدر توجه و تحلیل برخی از مطبوعات بود. روزنامه های امروز همچنین به بررسي ماجراي مسموميت سريالي دانشجويان ،بازداشت بولتن‌نویس پرحاشیه ، حمایت مالی و تبلیغاتی و تسلیحاتی دشمنان بیرونی از اغتشاشگران ، بحران بزرگ گازی ، زیرمیزی پزشکان ، «تقلب گسترده» در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا ، تعطیل‌شدن «خانه خورشید» ، رفتار غیر منطقی در برابر منطق گفتگوی قاضی‌القضات و… پرداخته بودند. با هم مروری داریم به برخی از این عناوین؛

 

نام فرزند من «بمب» است!

روزنامه آرمان امروز:دولت کره شمالی به خانواده ها دستور داده تا واژه‌های ملی نظیر بمب و اسلحه را برای نام‌ گذاری کودکان خود انتخاب کنند. در گذشته دولت کره شمالی به مردم اجازه داده بود تا نام هایی که پایان آن ‌ها به حروف صدا دار از جمله واژه «ری» به معنای (عزیز) و «سو می» به معنای (بسیار زیبا) ختم می ‌شوند، انتخاب کنند اما اکنون کره شمالی به خانواده ها دستور داده که اگر اسامی فرزندان آن‌ ها به اندازه کافی انقلابی نیست، آن‌ها را تغییر دهند و اسامی انتخاب کنند که جنبه نظامی و ایدئولوژیکی دارد.دولت می ‌خواهد تا اسامی‌ میهن پرستانه از جمله تفنگ، وفاداری، بمب و ماهواره را برای فرزندان انتخاب شود.یک شهروند کره شمالی در این خصوص به رسانه ها گفت، شهروندان این کشور اعتراض دارند که چرا مقامات مردم را مجبور به تغییر اسامی فرزندانشان می‌ کنند.همچنین این کشور اعلام کرد، افرادی که پایان اسم آن‌ ها به یک حرف بی ‌صدا ختم نمی‌ شود تا پایان سال مهلت دارند یک اسمی انتخاب کنند که معنی سیاسی و با استاندارهای انقلابی این کشور مطابقت داشته باشد. مقامات کره شمالی همچنین تاکید کردند، شهروندان نباید از اسامی استفاده کنند که در کره جنوبی مشهور و محبوب هستند.

 

‌تهیه‌کننده بولتن‌های فارس بازداشت شد؟

روزنامه آرمان ملی: بولتن‌نویس فارس بازداشت شد؟ در چند روز گذشته اخباری در توئیتر مبنی بر بازداشت عباس درویش توانگر قائم مقام خبرگزاری فارس که او را بولتن‌نویس پرحاشیه معرفی کرده بودند، منتشر شد و سایت «عرشه» هم نوشت: «برخی کانال‌های خبری براساس شنیده‌های تاییدنشده، نوشته‌اند یکی از تهیه‌کنندگان بولتن محرمانه خبرگزاری فارس، روز پنجشنبه بازداشت شده است. وی از مدیران ارشد خبرگزاری فارس است.» در صورت تایید بازداشت این مدیر فارس باید به روزی بازگشت که علی القاصی، رئیس کل دادگستری استان تهران به دادسرای عمومی و انقلاب تهران مأموریت داد تا با تشکیل کارگروهی تخصصی متشکل از کارشناسان فنی و ضابطان ذی‌ربط نسبت به بررسی ابعاد حمله سایبری به خبرگزاری فارس اقدام کند. رئیس کل دادگستری استان تهران همچنین تاکید کرد که در صورت احراز هر گونه قصور یا تقصیر از سوی اشخاص نیز اقدامات قانونی لازم صورت گیرد.موضوع بولتن‌های محرمانه خبرگزاری فارس در روزهای اخیر خبرساز شده است. ماجرا از 4 آذر آغاز شد که گروه هکری «بلک‌ریوارد»  مدعی هک خبرگزاری فارس و دستیابی به اطلاعات محرمانه از سامانه داخلی این خبرگزاری شد. این گروه هکری در ابتدا فیلمی منتشر و آن را به یکی از خبرنگاران این خبرگزاری نسبت داد که مسئولان فارس این فیلم را تکذیب کردند و علی خضریان، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ترور رسانه‌ای نسبت به خبرنگار فارس صورت گرفته است، گفت که «خبرنگاران آبروی خود را برای حفظ نظام و انقلاب به میدان آورده‌اند. در اتفاقات اخیر جریان ضدانقلاب نتوانست اکثریت جامعه ایران عزیز را با خود همراه کند و فضا را به سمت ایجاد چالش جدیدی ببرد، لذا این جریان همچون دهه ۶۰ به سمت ترور رفته است؛ یکی از ترورهای اخیر، ترور رسانه‌ای خبرنگار فارس است.»

 

فالوده با گرگ گریه با چوپان!

روزنامه کيهان:  ۱- طی نزدیک به دو ماه اخیر درباره حمایت مالی و تبلیغاتی و تسلیحاتی دشمنان بیرونی از اغتشاشگران، گزارش‌های مستندی داشته‌ایم و در این وجیزه فقط به یک نمونه از تازه‌ترین نمونه‌ها اشاره می‌کنیم. شبکه ایران اینترنشنال که با بودجه صدها میلیون دلاری آل‌سعود و مدیریت موساد در انگلیس راه‌اندازی شده است و بارها چگونگی ساخت کوکتل‌مولوتوف، روش آتش‌زدن اماکن عمومی، چگونگی متوقف کردن و به آتش کشیدن آمبولانس‌ها، روش حمل مخفیانه اسلحه گرم برای مقابله با حافظان امنیت و‌… را به عوامل اغتشاش آموزش داده است، جمعه شب، در تازه‌ترین دستورالعمل خود (بخوانید دستور العمل موساد‌) رسماً و علناً به اغتشاشگران می‌گوید؛ «در جنگ نمی‌توان به خصوصیات اخلاقی پایبند بود. باید این واقعیت را به رسمیت بشناسیم که با جمهوری‌اسلامی در حال جنگ هستیم. در جنگ کشتن نیروهای طرف مقابل یک کار اخلاقی است‌(!) و اگر بتوانیم او را بکشیم ولی نکشیم، کار غیر‌اخلاقی کرده‌ایم‌(!)‌…» گفتنی است که سردبیری این شبکه را علی‌اصغر رمضان‌پور، معاون فرهنگی وزارت ارشاد آقای خاتمی برعهده ‌دارد و‌…

 

ماجراي مسموميت سريالي دانشجويان چيست؟

روزنامه اعتماد:باز هم مزايده‌ها و مناقصه‌هاي ارزان‌قيمت با پيمانكاران سودجو بلاي جان دانشجويان شد و اين‌بار، قرعه مسموميت با غذاهاي ناسالم طبخ شده در شرايط غيربهداشتي و با مواد غذايي بي‌كيفيت به جان دانشجويان دانشگاه‌هاي خوارزمي كرج و صنعتي اراك افتاد. هفته اول آذرسال جاري خبر رسيد كه تعداد زيادي از دانشجويان خوابگاهي دانشگاه صنعتي اصفهان، با علايم باليني مشابه مسموميت با مواد غذايي يا آب آشاميدني آلوده و ناسالم، به بهداري دانشگاه مراجعه كرده و به دليل شدت بدحالي، به بيمارستان‌هاي شهيد اشرفي و 9 دي اصفهان منتقل شده‌اند. سيدعلي ميرمحمدي‌ميبدي، رييس دانشگاه صنعتي اصفهان تعداد اين افراد را ۲۷۰ نفر اعلام كرد، اما در فضاي مجازي گفته مي‌شد كه تعداد دانشجويان مسموم شده تا 450 نفر هم افزايش داشته است. تعداد دانشجويان مسموم شده در اين دانشگاه در حدي افزايش داشته و شدت علايم بيماران در حدي بوده كه كانال تلگرامي انجمن صنفي دانشجويان در صفحه خود نوشت: «جمعيت دانشجويان مسموم به نحوي است كه امكانات بهداري دانشگاه توان پشتيباني ندارد و از خوابگاه دانشجويان، تخت و چوب‌لباسي (براي سرم) جهت رسيدگي به وضعيت دانشجويان مسموم شده، به بهداري منتقل شده است.»

 

خود را برای ساختن آینده ایران آماده کنید

روزنامه ایران:جمعی از دانش‌آموزان دبیرستان دخترانه شهید مطهری که از حضور در دیدار با رهبر معظم انقلاب اسلامی در 11 آبان امسال جا مانده بودند و نام آنها در فهرست دانش‌آموزان مدعو در دیدار با ایشان نبود، نامه‌ای محبت‌آمیز به رهبر معظم انقلاب نوشته و در آن از حسرت عدم حضور در این دیدار گفته و از حضرت آیت‌الله خامنه‌ای خواسته بودند که برای‌شان دعا کنند. در بخشی از این نامه آمده است: «آقای ما! ما تا پای جان در راه ولایت و شمایی که دلیل نفس‌کشیدن‌هامان هستید، هستیم.درس می‌خوانیم و تلاش می‌کنیم تا این کشور که تمام وجودمان است همچنان قوی و پایدار بماند.» پیرو ارسال این نامه به دفتر رهبر معظم انقلاب، ایشان به این نامه پاسخ داده‌اند و این پاسخ به دانش‌آموزان این دبیرستان منتقل شده است. متن پاسخ حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به این نامه محبت‌آمیز دانش‌آموزان دبیرستان دخترانه شهید مطهری بدین شرح است: «بسم‌الله الرحمن الرحیم؛ فرزندان عزیزم، توفیق الهی یارتان باد. روحیه امید و تلاش و پیشرفت را همواره در خود افزایش دهید. آینده کشور از آن شما است؛ خود را برای هرچه بهتر ساختن و آراستن آن آماده کنید. شما را دعا می‌کنم. موفق باشید ان‌شاءالله.»

 

بحران بزرگ گازی در راه است

روزنامه تجارت: سالها تحریم دشوار و سیاستگذاری نادرست،اکنون ایران را در آستانه بحران بزرگ گازی قرار داده است چرا که بدلیل نبود تکنولوژی و سرمایه کافی،برداشت از میدان عظیم پارس جنوبی ناممکن شده و قطر از این فرصت در حال استفاده کردن است.به گزارش«تجارت»،همچنین لازم به ذکر است که تقریبا سیاستهای بهینه سازی مصرف انرژی نیز در کشور جواب نداده تا احتمالا در سالهای نزدیک تامین گاز مورد نیاز مردم و صنایع امکان ناپذیر باشد.مدیر عامل اسبق شرکت ملی گاز گفت: در حال حاضر منحنی تولید گاز در ایران رو به نزول است هر قدر زمان بیشتری می‌گذرد شدت کاهش تولید تشدید می‌شود و تا چند سال آینده کلا افت می‌کند.حمیدرضا عراقی در گفت‌وگو با ایلنا، درباره برنامه‌های گازی قطر در میدان مشترک پارس‌جنوبی و سرانجام منابع گازی ایران در این میدان اظهار داشت: پارس‌جنوبی یک مخزن مشترک است که هر کدام از طرفین بتوانند برداشت می‌کنند، البته یک معاهده بین‌المللی هم دارد که باید وارد مذاکره شوند و برداشت‌ها طبق نرم بین‌الملل باشد. در هر صورت اکنون قطر در حال انعقاد قرارداد است و بیشتر هم برداشت می‌کند و ما به دلیل عدم سرمایه‌گذاری نمی‌توانیم برداشت زیادی داشته باشیم. وی افزود: اکنون پارس‌جنوبی به مرحله‌ای رسیده که باید افزایش فشار اعمال شود که هزینه دارد و هم اینکه باید از تکنولوژی جدید استفاده کنیم که بتوانیم برداشت افقی داشته باشیم، در حالی که اکنون فاز 11 کند جلو می‌رود، برداشت افقی، سرمایه‌گذاری جدید و فشارافزایی نداریم. در هر صورت روند کار ایده‌آل نیست، قطر سرمایه‌گذاری می‌کند، تکنولوژی جدید بکار می‌گیرد، با شرکت‌های بزرگ قرارداد منعقد می‌کند، هم نیاز دنیا را برآورده می‌کند و هم اینکه در آینده گاز بیشتری برداشت می‌کند.

 

همه گزینه‌های زیرمیزی پزشکان

روزنامه جوان:  حوزه سلامت همواره با چالش‌هایی دست و پنجه نرم می‌کند که برخی از این چالش‌ها به زخمی کهنه در این حوزه تبدیل شده است. یکی از این چالش‌ها ماجرای قدیمی زیرمیزی پزشکان است. حالا کار به جایی رسیده که برخی جراحان برای آنکه به اتاق عمل بروند و دست به تیغ شوند، سکه و دلار و حتی ارز دیجیتال طلب می‌کنند! از سوی دیگر بسیاری از بزرگان حوزه سلامت همچون رؤسای سازمان نظام پزشکی و حتی نمایندگان مجلس معتقدند دلیل اصلی شکل‌گیری پدیده زیرمیزی تعرفه‌های پایین درمان است؛ نگاهی که در عمل چراغ سبزی به پزشکان جراح برای ادامه به تخلف زیر‌میزی گرفتن است. این در حالی است که زیرمیزی گرفتن خلاف قانون است و همانطور که سایر اقشار جامعه برای بالا بردن درآمدشان مجاز نیستند زیرمیزی بگیرند، این بی‌قانونی شامل پزشکان هم می‌شود و آن‌ها هم نباید تافته جدا بافته باشند. البته اگر بیمار شکایت کند و این تخلف اثبات شود، مجازات‌هایی برای زیر‌میزی تعیین شده‌است؛ از جریمه‌های نقدی گرفته تا انفصال موقت و حتی دائمی از طبابت، اما اغلب بیماران راضی نمی‌شوند تخلف پزشک معتمد خود را گزارش دهند و ترجیح می‌دهند روند درمانشان را طی کنند، چراکه با گزارش چنین تخلفاتی احتمالاً پزشک مورد نظر حاضر به ادامه درمان بیمار نخواهد بود. اینجاست که نقش نظارت نهادهایی، چون مجلس، وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی پر رنگ می‌شود. دکتر محمد علی محسنی بندپی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس برای پیشگیری از زیرمیزی در کنار اصلاح تعرفه‌ها به شکستن انحصار در حوزه پزشکی معتقد است. از نگاه وی با شکست این انحصار و ایجاد فضای رقابتی، درمان ارزان و در دسترس‌تر می‌شود. مشروح این گفتگو را در ادامه می‌خوانید.      ‌زیر‌میزی گرفتن پزشکان هم معضلی است که دوباره با فروکش کرونا و از سر گرفته‌شدن عمل‌های جراحی دوباره شایع شده‌است از نظر شما به عنوان کارشناس حوزه سلامت و نماینده مجلس برای مقابله با این پدیده چه باید کرد؟

 

اجل معلق آمریکا

روزنامه وطن امروز: در حالی که رئیس‌جمهور سابق آمریکا با تکرار ادعاهایش درباره تقلب گسترده در انتخابات ریاست‌جمهوری 2020 این کشور، خواستار خاتمه‌دادن به قانون اساسی ایالات متحده شد، یک رسانه آمریکایی از جنگ داخلی دوم در این کشور خبر داد. «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور سابق آمریکا با تکرار ادعاهای تقلب در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ این کشور، در پلتفرم شبکه اجتماعی خود موسوم به «سوشال تروث» خواستار خاتمه ‌‌بخشیدن قانون اساسی آمریکا شد. وبگاه صهیونیستی «عاروتص شوع» در این باره گزارش داد کاخ سفید بشدت از ترامپ به دلیل درخواست برای خاتمه‌ قانون اساسی ایالات متحده آمریکا انتقاد کرد. بر اساس این گزارش، ترامپ رئیس‌جمهور جنجالی سابق آمریکا بعد از آن بر «تقلب گسترده» در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا تأکید کرد که «ایلان ماسک» مالک توئیتر شنبه اطلاعاتی درباره نقش توئیتر در محدود کردن دسترسی به روایاتی درباره «هانتر بایدن» پسر جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا منتشر کرد. ترامپ در شبکه اجتماعی خود در این خصوص نوشت: «پس با افشای تقلب و فریبکاری گسترده در همکاری نزدیک با شرکت‌های فناوری بزرگ، کمیته ملی دموکرات و حزب دموکرات، آیا نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ را کنار می‌گذارید و برنده محق را اعلام می‌کنید یا اینکه انتخابات جدید برگزار خواهید کرد؟» وی در ادامه پیام خود نوشت: «تقلب‌های گسترده از این نوع و با این حجم، اجازه خاتمه تمامی قوانین و ضوابط و بندهایی که حتی در قانون اساسی آورده شده را می‌دهد. «بنیان‌گذار» بزرگ ما خواهان انتخابات دروغین و تقلبی نبوده و از آن چشم‌پوشی نمی‌کرده است».  ترامپ این صحبت‌ها را پس از آن انجام داد که ایلان ماسک، مالک جدید توئیتر، کادر مدیریتی سابق این پلتفرم را به مداخله در انتخابات از طریق تعدیل محتوا و تلاش برای تاثیر بر افکار  عمومی متهم کرد.

 

پیشنهاد خیرخواهانه برای براندازی

روزنامه همشهری:مخاطب این متن براندازها هستند.اگر به هر دلیل تصمیم به براندازی دارید، این پیشنهاد را جدی بگیرید؛ واقعا صادقانه و خیرخواهانه است. جریان مزدور رسانه‌ای خیر هیچ‌کس حتی شما براندازها را نمی‌خواهد. خودشان ایران نیستند و از دور عده‌ای را اغواگرانه تهییج می‌کنند تا به دردسر بیفتند و دستگیر شوند و اینطور اضافه‌کاری می‌گیرند.اما پیشنهاد ساده چیست؟ از مدل انقلاب 57الگو بگیرید. آن ‌روزها را شاید دقیق نشناخته باشیم. برخی یک کاریکاتوری از بهمن 57به ذهن دارند. واقعا تصور می‌کنند با پشت‌بام رفتن و دیوارنویسی و به خیابان آمدن در محله‌ها و آتش روشن‌کردن، انقلاب می‌شود. اینطور نیست. اینها همه خروجی یک رخداد بزرگ‌تر بود؛ همان که امروز جریان برانداز فاقد آن است.انقلاب 57خروجی چه بود؟ به روایت رهبر آن انقلاب رجوع کنیم. امام می‌گفت انقلاب ما برآمده از یک یقظه درونی است. یقظه چیست؟ تحول درونی انسان‌ها؛ لذا می‌گفت اینها که انقلاب کردند برخی‌شان همان‌ها بودند که پیش‌تر در کاباره‌ها بودند، اما دچار تحول روحی شدند و رشد کردند؛ خلاصه اینکه انقلاب آفاقی آن ‌روزها ثمره انقلاب انفسی بود.با این توضیح پیشنهاد می‌کنم به‌جای تعرض به نیروهای امنیتی، کشته‌سازی‌، تهدید بقال و کاسب و ضرر به کامیون‌دارها و… تلاش کنید مردم را همراه کنید. اعتصاب زوری نمی‌شود. انقلاب اجباری هیچ‌جا رخ نمی‌دهد. مردم نیز با رشد دروغ آگاه نمی‌شوند. آگاهی با توسعه جهل اتفاق نمی‌افتد.

 

رفتار غیر منطقی در برابر منطق گفتگوی قاضی‌القضات

روزنامه جمهوری اسلامی: “با صدای بلند اعلام می‌کنم که قطعا من با همه افراد منتقد و معترض نشست برگزار کرده و صحبت می‌کنم و به مطالب آنها گوش می‌دهم و نقطه ‌نظرات خود را نیز بیان‌ می‌کنم.” این را رئیس قوه قضائیه می‌گوید آن هم در برابرِ انتقادِ کسانی که خود باید پرچمدار گفتگو باشند. خود را نماینده همه مردم می‌دانند. طبق قانون هم چنین شانی دارند. اصل 84 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصریح می‌کند “هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسائل داخلی و خارجی کشور اظهار نظر نماید.” اصلا این که در برابر قاضی‌القضات می‌نشینند و حرف می‌زنند، ناظر به همین اصل است والا تفکیک قوا، حوزه‌ها را جدا کرده است. با توجه به همین اصل است که باید پرسید شما که بخش دوم این اصل را به رفتار درمی‌آورید چرا در برابر بخش اول آن، ساکتید؟ این اصل قانون اساسی شما را در برابر همه ملت مسئول می‌داند. تقسیم بندی هم نکرده است. معترض حتی اگر حرفش درست نباشد هم از ملت است. حتی اغتشاشگر که رفتارش صد درصد غلط است هم جزئی از همین ملت است. شما در برابرش مسئولید. رسیدگی به جرایمش بر عهده دستگاه قضاست اما شما دربرابر او هم مسئولید. توقع هم این است که وفق مسئولیت خویش، عمل کنید نه این که برای کسی که هوشمندانه و انقلابی رفتار و با همه صحبت می‌کند، مانع ایجاد کنید. هم صدا شوید با رئیس دستگاه قضا که این آتش افروخته، فقط به زلال احترام و گفتگو فرو می‌نشیند.

 

اهالی «خورشید»  بی‌پناه شدند

روزنامه شرق:  همه از تعطیل‌شدن «خانه خورشید» باخبر شدیم. خبر آن مثل بمبی از اطلاعات تلخ و تأسف‌بار، نگرانی‌های زیادی را ایجاد کرد. به مناسبت هفته جهانی ایدز با «لیلا ارشد»، مددکار اجتماعی و مدیر‌عامل خانه تعطیل‌شده خورشید، درباره معضلی به نام «اچ‌آی‌وی» در ایران و تبعات بسته‌شدن خانه‌ای به نام «خورشید» در محله محروم دروازه‌غار، گفت‌وگویی انجام دادیم. مرکز خانه خورشید که به زنان آسیب‌دیده اجتماعی، مبتلایان به اچ‌آی‌وی و کارتن‌خواب‌ها خدمات مختلفی ارائه می‌داد، در این شرایط سخت معیشت و گرانی تعطیل شد تا دغدغه، آسیب و چالش‌های عده‌ای از محرومان افزایش یابد. حالا این زنان، همسران و فرزندان‌شان از بسیاری خدمات محروم شده‌اند.‌‌خانم ارشد، از دیدگاه شما چرا همیشه آمارهای ابتلا به ایدز و بیماری‌های مقاربتی دیگر، افراد تشخیص‌گرفته، مطلع از ابتلا به بیماری، اچ‌آی‌وی مثبت و… در این حوزه محل مناقشه و ابهام بوده است؟ این ابهام آماری چه تبعاتی داشته است؟آمارهای جدید و به‌روز از تعداد مبتلایان، نوع انتقال ویروس، نسبت درگیر‌شدن زنان و مردان و آمارهای مهم دیگری به‌روز نشده است. علت اصلی این است که متأسفانه به نظر می‌آید هنوز که هنوز است، موضوع مهم انتقال بیماری‌های ویروسی مسئله اصلی نهادها و سازمان‌های مرتبط و دولتی نیست و آن‌طور که لازم است و توقع می‌رود، به آن پرداخته نمی‌شود. تبعات خطرناک و ناخوشایند آن درست مشابه تلفات رخ‌داده در زمان شیوع همه‌گیری کرونا است که تا آماده‌شدن واکسن ایرانی تعداد زیادی جان شریف از گروه مردم، ورزشکاران، پرستاران، هنرمندان، پزشکان و… را از دست دادیم.

 

مسأله نسل جوان سبک زندگی جدید است، نه قومیت

روزنامه اطلاعات:نشست «اقوام ایرانی و تحولات اجتماعی اخیر» از سلسله نشست‌های «راه گفتگو» با حضور احسان هوشمند؛ پژوهشگر مطالعات قومی و صلاح‌الدین قومی؛ استاد جامعه‌شناس دانشگاه خوارزمی و با اجرای محمد خدادی، معاون سابق مطبوعاتی وزارت ارشاد به عنوان دبیر جلسه در محل روزنامه اطلاعات برگزار شد. آنچه می‌خوانید، ماحصل این نشست است:خدادی: «گفتگو» نیاز هر جامعه‌ای است و ما چند هفته‌ای است که این بستر را مهیا کرده‌ایم. در ایران هر زمان به بحران رسیده‌ایم نیاز به گفتگو پیدا کرده‌ایم. این خلأ گفتگو در جامعه، محسوس و آشکار است. به باور من بحران گفتگو در سطح کلان اجتماعی نیست و از درون خانواده شروع می‌شود. به رسمیت شناخته‌شدن تفاوت نظر و دیدگاه، زاویه‌های ورود به یک موضوع و اجماع‌سازی، در بستر تحولات اجتماعی ما دچار نوسانات عجیبی شده است. اکنون در شرایطی هستیم که انتخابی غیر از گفتگو نداریم. امروز نیز درباره «اقوام و تحولات اجتماعی اخیر» گفتگو می‌کنیم.هوشمند: از چند ماه گذشته کشور ما درگیر مجموعه‌ای از حوادث و رویدادها شده است که بخشی از ابعاد آن برای بسیاری از تحلیلگران شگفت‌انگیز است. متأسفانه رویدادهای غم‌انگیزی رخ داده‌اند و شماری از هموطنان عزیزمان کشته و زخمی شدند. ما در وضعیت حاضر با پرسش‌های بیشماری روبرو هستیم و یکی از حوزه‌هایی که به دلایل گوناگون می‌توانیم به آن بپردازیم، وضعیت استان‌های مرزی است؛ از جمله این که جرقه آغاز این رویدادها، درگذشت غم‌انگیز خانم «مهسا امینی» است که شهروندی اهل کردستان و از شهرستان سقز بود.

 

ایران به جنگجویان خیابانی رحم نمیکند

روزنامه فرهیختگان:برای درک این واقعیت که اغتشاشات خیابانی تا حد زیادی شدت خود را از دست داده است، فاصله زمانی بین فراخوان‌های آشوب دلیل خوبی است. تجمعات خرابکارانه هر روز اکنون به فراخوان‌های مقطعی سه روزه تبدیل شده است که هر 20 روز یک بار با شدت حداکثری در رسانه‌های لندن‌نشین و سمپات‌های تلگرامی آنها بازنشر می‌شود. در جدیدترین نمونه، روزهای 14، 15 و 16 آذر برای آشوب انتخاب شده است. روزهایی که به روز دانشجو منتهی بوده و مصادف با حضور سیدابراهیم رئیسی در دانشگاه است. تصویری از آنچه  قرار است در این روزها زیر عنوان اعتراض رخ دهد را پیش از این در آشوب‌های روزهای 24، 25 و 26‌ آبان‌ماه شاهد بودیم. در جریان اغتشاشات روزهای پایانی آبان جریان برانداز هشتگ اعتصاب سراسری را به عنوان رمز اغتشاش مشخص کرده و حساب این را نکرده بود که هرچقدر از روزهای پایانی شهریور دورتر می‌شویم، فضای افکار عمومی نیز از جو احساسی فاصله گرفته و با دیدن طراحی پشت‌صحنه آشوب بیشتر به سمت منطق سوق پیدا می‌کند. همین آگاهی نیز باعث شد تا افکار عمومی به فراخوان‌های آشوب آبان نه قاطعی بگوید. حضور گسترده کسبه و مردم در بازار باعث نشان دادن تصویری شکست‌خورده از آشوب‌ها شده و مجریان خیابان را ناچار کرد تا به زور چماق و تهدید بازاریان را وادار به پایین کشیدن موقتی کرکره کاسبی‌شان کنند. جریان داشتن زندگی عادی مردم در روزهای پایانی آبان نشان داد پروژه اعتصاب سراسری حداقل کارکرد داخلی خود را از دست داده و از این بعد شکست‌خورده محسوب می‌شود. مانور رسانه‌ای روی تصویری اغراق‌آمیز از تعطیلی‌های اجباری و همزمان ورود حداکثری نهادهای بین‌المللی به یک پرونده ادعایی علیه ایران نشان داد که ضدانقلاب برای قرار دادن ایران ذیل فشار بین‌المللی و گسترش پروژه تحریم علیه مردم ایران نیاز حداکثری به تصویر آشوب دارد. گزاره‌ای که در فراخوان‌های جدید آشوب عینی‌تر نیز دیده می‌شود.

 

ضیافت‌پاییزی برف‌وباران

روزنامه جام جم:شهر رنگ دیگری گرفته است، طراوت پاییزی هر چند دیر، هرچند دور اما بالاخره رخ نشان داده و تهران را مهمان بارانی کرده است که از ابتدای خزان چشم انتظارش بودیم.اگرچه باران پایتخت حالا سال‌هاست که با نمادهای دیگری همچون آب‌گرفتگی معابر و ترافیک عجیبش به یاد آورده می‌شود اما در کنار این نمادهای تازه به دوران رسیده هنوز برای پایتخت‌نشین‌ها باران پاییزی  مظهر شادمانی و تازگی است. این‌که رخت فصل سرد سال را به تن کنیم و یله و رها در خیابان‌های خیس شهر قدم بزنیم، بو بکشیم عطر درخت‌های باران خورده شهر را، تازه شویم از این روزگار و شهر دودز‌ده این سال‌ها. حالا در آذرماه، ماه آخر پاییز شاهد باران پربرکتی هستیم که اگرچه چالش‌های مدیریت شهری را آشکار می‌کند اما پس ذهن‌مان هم ما را دلخوش می‌کند به این‌که شاید این رحمت الهی بخشی از چالش کمبود منابع آبی را چاره کند.​​​​​​​شاید خوش‌خیالی به نظر برسد اما حالا که باران می‌آید به این فکر می‌کنیم که شاید بخشی از ذخیره آبی سدهای شهر  جبران شود. فکر می‌کنیم که شاید دیوارهای شهر را از غبار بزداید و دل‌های‌مان را صاف کند. شاید این باران که دیر هم آمده بتواند نوید روزهای پرطراوتی به ما بدهد. غبارها را بشوید و ببرد، تازگی بگذارد، طراوت و شادمانی. دست در جیب از هراس سوز سرمای فصل، بی‌چتر حتی دلخوش باشیم به این که کمی هم اگر خیس شدیم عیبی نیست، کاش دل‌مان تازه شود. مهمان پاییزی هر چند دیر آمده اما حبیب خداست، شهر تازه شده و اگر حتی خیابان‌ها در تسخیر ترافیک خودروها هم می‌شوند عیبی نیست، ماییم و یک مهمان دیرآمده پاییزی.

//انتهای پیام

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.