امنیت در نوار ساحلی بابلسر

گزارش «شهروند» از امداد ساحلی در پرحادثه‌ترین شهرستان مازندران؛ ۹۰ ماموریت در دو ماه

با اوج‌گرفتن سفرهای تابستانه به‌خصوص حضور مسافران در استان‌های شمالی کشور، مازندران در صدر حوادث قرا گرفته است. طبق اعلام سازمان امدادونجات، این استان در هفته گذشته 142 عملیات را به خود اختصاص داده است. بیشترین عملیات امدادگران در این استان، ماموریت‌های ساحلی بوده و در طول هفته‌ای که گذشت، 358 نفر در نوار ساحلی مازندران از خطر مرگ نجات پیدا کردند. بابلسر در عین داشتن بیشترین نوار ساحلی در این استان، بیشترین حوادث ساحلی را هم به خود اختصاص داده، به‌طوری که از ابتدای طرح امداد ساحلی تاکنون 90 ماموریت ساحلی و دریایی در این شهرستان به ثبت رسیده است. نکته قابل توجه در این ماموریت‌ها این است که از ابتدای خرداد تاکنون با اجرای طرح امداد ساحلی توسط هلال‌احمر در این شهرستان، در زمان فعالیت ناجیان غریق و تیم‌های امدادی در شیفت‌های ساحلی هیچ تلفات جانی‌ وجود نداشته و همه 90 عملیات موفقیت‌آمیز بوده‌اند.

مرضیه موسوی- رضا واعظی‌زاده- شهروند آنلاین؛ نوار ساحلی بابلسر، بزرگ‌ترین نوار ساحلی استان مازندران، از ابتدای طرح امداد ساحلی بیش از 90 حادثه را به خود اختصاص داده است؛ ماموریت‌هایی که با حضور تیم‌های ناجیان غریق و امدادگران هلال‌احمر ختم به خیر شده و هیچ کشته‌ای به جا نگذاشته است.

«محمود متولی‌طاهر»، سرپرست هلال‌احمر شعبه بابلسر، درباره این شهرستان مسافرخیز می‌گوید: «امسال مدیریت حادثه در سواحل شمالی به هلال‌احمر سپرده شده است و ناجیان غریق به تیم‌های عملیاتی ما کمک‌رسانی می‌کنند. از ابتدای طرح امداد ساحلی در دریای خزر، ما علاوه‌بر امدادرسانی و پاسخگویی به حوادث، کاهش تلفات و آمار حوادث را هم در دستور کار قرار دادیم و برنامه‌ریزی‌هایی برای این کار انجام شد.»

سال گذشته از اول خرداد تا پایان تیر، 9 نفر در نوار ساحلی بابلسر غرق شده و جان خود را از دست دادند. این آمار در تابستان 1402 تا امروز به صفر رسیده و همه ماموریت‌های تیم‌های مستقر در نوار ساحلی، منجر به نجات جان افراد شده است.

متولی‌طاهر می‌گوید: «گرچه ما بیشترین تعداد حوادث ساحلی را داشتیم، اما باید بگویم که تاکنون هیچ‌یک از حوادث ساحلی ما منجر به تلفات جانی نشده. تیم‌های عملیاتی از ساعت 8 صبح تا 8 شب در شیفت‌های ساحلی مستقر می‌شوند و  حوادث مختلف و متنوعی را در سواحل پوشش می‌دهند. بعد از این ساعات شنا در دریا مطلقا ممنوع است و گرچه امدادگران شیفت‌های ساحلی را ترک می‌کنند، اما اگر حادثه‌ای گزارش شود، تیم‌های امدادی خودشان را به محل حادثه می‌رسانند.»

 

امداد در رطوبت 83درصد

گزارش‌های سایت هواشناسی، رطوبت هوای این روزهای بابلسر را بین 75 تا 83درصد اعلام می‌کند؛ هوای شرجی‌ای که تحمل‌کردن آن در دمای 30 درجه و سوز مستقیم آفتاب، کار بسیار سخت و طاقت‌فرسایی است. با این حال، از ابتدای خرداد تا آخر شهریور هر روز در چهار پایگاه ساحلی بابلسر، امدادگران و تیم‌های عملیاتی حضور در چنین شرایطی را تحمل می‌کنند.

متولی‌طاهر در این‌باره می‌گوید: «تحمل گرما و رطوبت هوا در کنار ساحل بسیار سخت است. با این حال، تیم‌های ما برای حفاظت از جان مردم این زحمت را به جان می‌خرند. علاوه‌بر تیم‌های امدادی مستقر در پایگاه‌های ساحلی، اعضای جوانان هم در سواحل حضور دارند و به فرهنگ‌سازی و آموزش و پیشگیری از حوادث مشغول هستند. تیم‌های سحر، در برخی نقاط ساحلی مستقر هستند تا کودکان را با بازی و سرگرمی مشغول کنند و همچنین تیم‌های سحاب با حضور در میان گردشگران و مسافران آماده هستند تا اقدامات اولیه‌ای از جمله تست فشارخون، کمک‌های اولیه و… را به مسافران ارائه کنند.»

 

کودکان گم شده

وقتی صحبت از عملیات‌های دو ماه گذشته در سواحل بابلسر می‌شود، امدادگران تنوع زیادی از حوادث را مثال می‌زنند که در این دو ماه تجربه کرده‌اند؛ از غرق‌شدگی گرفته تا گم‌شدن در ساحل، برخورد موتورهای تفریحی، حادثه برای قایق‌های تفریحی، گرمازدگی و… . اما ماجرای 6 ساعت جست‌وجو برای یافتن کودک مفقودی در ساحل، تجربه‌ای نفسگیر برای این افراد بود.

«حسین آریامجد» که بیش از 21 سال سابقه حضور در هلال‌احمر را دارد و حالا مسئول امداد هلال‌احمر بابلسر است، می‌گوید: «یکی از مهم‌ترین حوادثی که این روزها درگیرش هستیم، علاوه بر غرق‌شدگی، گم‌شدن کودکان در ساحل است. والدین معمولا سرگرم تفریح‌ها و بازی‌های ساحلی می‌شوند و کودکان از آنها فاصله می‌گیرند و به دلیل شلوغی ساحل، خیلی زود گم می‌شوند. یکی از ماموریت‌های ما در هفته‌های گذشته 6 ساعت جست‌وجو برای یافتن کودکی بود که در ساحل گم شده بود. از زمانی که والدین متوجه غیبت فرزندشان شدند تا لحظه پیدا شدن او در یکی از پلاژها، اعضای خانواده این کودک زجر می‌کشیدند و حال‌شان بسیار بد بود، چراکه تصور می‌رفت کودک غرق شده باشد. با اعلام هر مورد از گمشدگی، حداقل 8 تا 10 نیروی عملیاتی سرگرم جست‌وجو می‌شوند تا درنهایت بتوان فرد مفقودشده را پیدا کرد.»

 

گشت‌های امدادی

هر یک از سه پایگاه ساحلی بابلسر، از ابتدای طرح ساحلی تاکنون حداقل 4 تا 5 ماموریت را پشت‌سر گذاشته است. به گفته مسئول امداد بابلسر، این آمار در روزهای تعطیل و آخر هفته‌ها به 20 ماموریت در روز هم می‌رسد.

آریامجد می‌گوید: «علاوه‌بر تیم‌های مستقر در پایگاه، 6 امدادگر باتجربه با موتور در سواحل شلوغ تردد می‌کنند تا در صورت بروز حادثه، قبل از رسیدن تیم‌های عملیاتی اقدامات لازم را انجام دهند. حضور این امدادگران بسیار موثر است، چراکه شلوغ‌بودن ساحل باعث کندی حرکت خودروهای امدادی و آمبولانس می‌شود، برای همین سعی کردیم از افراد باتجربه حوزه امدادونجات برای این کار کمک بگیریم. همچنین امسال با ابتکار سرپرست هلال‌احمر بابلسر از اعضای جوانان هم برای استقرار در سواحل و دادن هشدارهای لازم به گردشگران کمک گرفته شد. دیگر شهرستان‌ها هم با استفاده از همین ایده، تیم‌های جوانان را در سواحل خود فعال کردند.»

به گفته آریامجد، همراهی و همکاری هیأت نجات غریق استان مازندران با هلال‌احمر به کاهش تلفات ساحلی در این شهرستان کمک زیادی کرده است و از طرفی هم امدادگران و هم ناجیان غریق شرایط بهتری را نسبت به ماموریت‌های ساحلی سال‌های گذشته تجربه می‌کنند.

او می‌گوید: «سختی کار به‌خصوص در شرایط جوی این ماه‌ها در بابلسر می‌طلبد که تیم‌های عملیاتی و امدادی کمترین فشارهای روحی و روانی را تجربه کنند. برقراری ارتباط انسانی و روحیه همدلی بین امدادگران و ناجیان یکی از کارهایی است که می‌تواند به ما در این زمینه کمک کند. این ارتباط امسال به قدری خوب بود که اعضای نجات غریق بابلسر به عضویت هلال‌احمر درآمدند و قرار است به‌زودی در دوره‌های مختلف سی‌پی‌آر و کمک‌های اولیه و… شرکت کنند.»

 

توصیه‌های مهم یک امدادگر

امدادگران بابلسر کاهش چشمگیر فوتی‌ها در نوار ساحلی شهرستان را موفقیتی می‌دانند که مدیون کار تیمی و همراهی با یکدیگر است.

«محمدرضا اسماعیلی‌نیا» که در همه 10 سال فعالیتش به عنوان امدادگر و نجاتگر یکم، در طرح‌های ساحلی حضوری فعال داشته، می‌گوید: «در دو سال اخیر، به خصوص بعد از فروکش‌کردن موج کرونا، تعداد مسافران تابستانه در بابلسر بسیار چشمگیر بود. تشکیل کمیته پیشگیری از تلفات انسانی در استان مازندران از چند سال پیش، تاثیر خوبی بر کاهش آمار فوتی‌ها در حوادث استان داشت. این کمیته که با خلاقیت هلال‌احمر استان راه‌اندازی شده است، در حوزه کاهش حوادث هم موثر بود.»

یکی از شیرین‌ترین خاطرات او از امدادرسانی در روزهای شرجی و داغ تابستان بابلسر، نجات سه نفر از حادثه‌دیدگان در یک روز بود: «سال گذشته در نوار ساحلی تنها در یک روز چهار مورد غرق‌شدگی داشتیم که نیاز به احیا داشتند. ما موفق شدیم سه نفر از این چهار نفر را احیا کنیم و به زندگی برگردانیم. هنوز هم امدادگران شهرستان از این خاطره به خوشی یاد می‌کنند و برایشان خاطره‌ای شیرین است. امسال هم در طرح ساحلی با ماموریت‌های زیادی روبه‌رو بودیم. خوشبختانه با برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده و تلاش امدادگران، داوطلبان و جوانان و همچنین همراهی ناجیان غریق، تاکنون در زمان شیفت‌های امداد ساحلی هیچ تلفات جانی‌نداشتیم و همه 90 ماموریت ما منجر به نجات شده است.»

به گفته او، تجهیز تیم‌های امدادی در سواحل به قایق موتوری و سایر امکانات، می‌تواند سرعت امدادگران را برای نجات جان حادثه‌دیدگان بالاتر ببرد.

این امدادگر توصیه‌هایی برای مسافرانی که این روزها به سواحل خزر سر می‌زنند، دارد: «توصیه می‌کنم مسافران در هر شرایطی، ایمنی را در اولویت قرار دهند و مراقب اعضای خانواده و همراهان خود باشند. از ابتدای طرح تاکنون بیش از 30 مورد گمشدگی کودکان را در سواحل شهرستان داشتیم، یعنی مسافران باید در این زمینه به توصیه‌ها بیشتر توجه کنند.»

یادگیری کمک‌های اولیه هم دیگر توصیه او به مسافران و هموطنان است: «در اولین فرصت آموزش‌های کمک‌های اولیه و امداد را بگذرانید، چراکه که ممکن است خود یا اطرافیان‌تان در شرایط اضطراری قرار بگیرید و نیاز به کمک داشته باشید. آمار افزایش مصدومیت‌ها بعد از حادثه در ایران بالاست و دلیل مهم آن، دخالت افرادی است که آموزش لازم را ندیده‌اند و نا‌آگاهانه به فرد مصدوم صدمه بیشتری می‌زنند، درحالی که اگر کسی این آموزش‌ها را بلد باشد، می‌تواند تا قبل از رسیدن نیروهای امدادی فردی موثر و مفید باشد.»

// انتهای پیام

امدادگری، مسئولیتی که همیشه با توست

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.