جام جهانی 2023 زنان بهعنوان نهمین دوره از برگزاری این مسابقات در جهان، از 21 جولای (30 تیر) تا 21 آگوست (30 مرداد) به میزبانی مشترک استرالیا و نیوزیلند آغاز شده و حالا با انجام اغلب مسابقات و در حالی که تنها 3 مسابقه تا مشخص شدن تیم قهرمان باقی مانده، شگفتیهای زیادی در آن رقم خورده است. در این گزارش به مهمترین شگفتیهای جام جهانی 2023 زنان اشاره خواهیم کرد و در ادامه با معرفی چهار تیم حاضر در مرحله نیمهنهایی، به استقبال این مرحله از مسابقات که از امروز ظهر آغاز خواهد شد، میرویم.
به گزارش شهروند آنلاین، وقتی فیفا رسما اعلام کرد که جام جهانی زنان برای نخستینبار با حضور 32 تیم برگزار خواهد شد، آماده رکوردشکنیهای بسیاری در این رقابتها بودیم. تورنمنتی که پیش از این هشتبار بهطور رسمی انجام شد و در نخستین مرتبه یعنی سال 1991 که 61 سال از برگزاری نخستین جام جهانی مردان در سال 1930میگذشت، فقط با حضور 16تیم برگزار شد. این مسابقات تا سال 2011 با همین تعداد تیم در حال برگزاری بود، اما سال 2015 به 24 تیم افزایش یافت. جام جهانی 2019 نیز با حضور همین تعداد تیم انجام شد، اما فیفا درست سه سال قبل بهطور رسمی اعلام کرد که برای نخستینبار جام جهانی زنان نیز در سال 2023 با حضور 32 تیم ملی برتر جهان برگزار خواهد شد.
یکی دیگر از مهمترین اتفاقات این دوره از مسابقات، مربوط به میزبانی مشترک نیوزیلند و استرالیا از جام جهانی 2023 بود. فیفا پیش از این هرگز میزبانی جام جهانی زنان را به دو کشور واگذار نکرده بود و با این اوصاف، تمام جهان انتظار یک جام جهانی متفاوت را در سال 2023 داشتند.
شگفتی پشت شگفتی؛ چه اتفاقاتی برای قهرمانان رقم خورد!
یکی از مهمترین اتفاقات در جام جهانی 2023 که در همان ابتدا رقم خورد مربوط به صعود مراکش از مرحله گروهی این جام بود. مراکش در حالی موفق شد از گروه هشتم مسابقات به همراه کلمبیا راهی دور بعد شود که در همین گروه تیمهای قدرتمندی چون آلمان (قهرمان دو دوره جام جهانی زنان) و کره جنوبی حاضر بودند. اما نکته قابل توجه درخصوص مراکش این بود که این تیم در رنکینگ 72 برترین تیمهای جهان از سوی فیفا قرار داشت و در این جام جهانی، نخستین تجربه حضور خود را در این مسابقات پشت سر میگذاشت.
یکی دیگر از مهمترین اتفاقاتی که در مرحله گروهی رقم خورد، حذف آلمان در همان ابتدای راه بود. ژرمنها که بعد از آمریکا، با دو قهرمانی در هشت دوره قبلی در دورههای متوالی 2003 و 2007 و یک مقام سومی در سال 1995، دومین تیم پر افتخار این جام بودند، در این دوره از مسابقات در گروه هشتم با تیمهای کلمبیا، مراکش و کره جنوبی همگروه شدند. آلمان در نخستین بازی خود مقابل مراکش، این تیم را با 6 گل در هم کوبید تا به نظر برسد یکی از مدعیان اصلی برای فتح جام نهم است. اما در ادامه راه، شکست ناباورانه دو بر یک برابر کلمبیا و تساوی یک بر یک برابر کره جنوبی که هیچ شانسی برای صعود نداشت، موجب حذف آنها با چهار امتیاز شد تا بعد از کلمبیا، مراکش با 6 امتیاز و بهعنوان تیم دوم به دور بعدی صعود کند.
فقط دو روز بعد از حذف آلمان از جام جهانی، آمریکا هم که در دور گروهی با خوششانسی و فقط با یک برد و دو تساوی راهی مرحله حذفی شده بود، برابر سوئد نمایش درخشانی نداشت و در ضربات پنالتی برابر این تیم از جام جهانی حذف شد. آمریکاییها که در دو دوره قبلی یعنی سالهای 2015 و 2019 فاتح جام جهانی زنان بودند و در تمام هشت دوره قبلی جزو سه تیم برتر قرار داشتند، در این دوره برای هتتریک قهرمانی پا به مسابقات گذاشتند، اما موفق ظاهر نشدند. بدین ترتیب، در حالی که هماکنون مرحله یکشانزدهم نهایی جام جهانی در حال برگزاری است، دو تیم اول رنکینگ فیفا، یعنی آمریکا (2090 امتیاز) و آلمان (2061 امتیاز) از گردونه رقابتها حذف شدند.
دیگر اتفاق مهم این جام در مرحله یکهشتم نهایی، مربوط به خداحافظی مگان راپینو از تیم ملی آمریکا بود. ستاره بیبدیل سالهای اخیر آمریکا که دو قهرمانی در جام جهانی را در کارنامه خود دارد و درگیریهای او با ترامپ، سر و صدای زیادی در فضای مجازی ایجاد کرد، پیشتر اعلام کرده بود که بعد از جام جهانی با فوتبال ملی خداحافظی خواهد کرد و حالا با حذف زودهنگام آمریکا، راپینو نیز با مستطیل سبز وداع کرد.
او یکبار برنده توپ طلای جهان شده و دو بار کفش طلای فوتبال زنان را از آن خود کرده است. از اقدامات جالب توجه کاپیتان تیم ملی آمریکا میتوان به تلاش برای برابری دستمزد فوتبالیستهای زن و مرد اشاره کرد که در نهایت نیز با موفقیت او همراه شد. گفتنی است که راپینو در پایان فصل جاری فوتبال زنان در آمریکا، از مسابقات باشگاهی نیز خداحافظی خواهد کرد.
اما مرحله نیمهنهایی جام جهانی زنان در حالی از ظهر امروز ساعت 11:30با انجام دیدار سوئد برابر اسپانیا آغاز خواهد شد که حداقل روی کاغذ، سوئد شانس بیشتری برای صعود به فینال دارد. تیم ملی زنان سوئد با هدایت پیتر گردهارسون در مرحله گروهی در گروه G قرار داشت و در پایان این مرحله موفق شد با کسب سه پیروزی متوالی برابر آفریقای جنوبی، ایتالیا و آرژانتین مقتدرانه راهی دور بعد شود. در مرحله یکهشتم نهایی، سوئدیها موفق شدند در ضربات پنالتی آمریکای قدرتمند را شکست دهند تا با حذف مدافع عنوان قهرمانی، یکی از شگفتیهای این جام را رقم زده باشند. سوئد در مرحله یکچهارم، یکی دیگر از چهار قهرمان تاریخ جام جهانی زنان یعنی ژاپن را با نتیجه دو بر یک از پیش رو برداشت و حالا در مرحله نیمهنهایی، باید آماده مصاف با اسپانیا شود. سوئد در رنکینگ برترین تیمهای فوتبال زنان جهان وضعیت بهتری نسبت به اسپانیا دارد و هماکنون بعد از آمریکا و آلمان، سومین تیم برتر رنکینگ فیفاست. به نوعی میتوان گفت با توجه به حذف آلمان و آمریکا در همان مراحل ابتدایی جام، اکنون سوئد بهترین تیم از حیث رنکینگ در جمع چهار تیم حاضر در نیمهنهایی است. این در حالی است که اسپانیا هماکنون در رنکینگ فیفا جایگاه ششم را در اختیار دارد، اما نتایج رقمخورده در جام جهانی 2023 زنان نشان داده است که رتبهبندی فیفا، معیار چندان قابل اتکایی برای ارزیابی کیفیت تیمها نیست و هر لحظه امکان رقم خوردن شگفتیهای بیشتر وجود دارد. تیم ملی زنان سوئد پیش از این، یکبار در سال 2003 تا فینال مسابقات جام جهانی زنان پیش رفت که این بهترین نتیجه تاریخ این تیم است. آنها در آن مسابقات که به میزبانی آمریکا برگزار میشد، نتوانستند در فینال از سد میزبان بگذرند و به کسب عنوان نایبقهرمانی اکتفا کردند. اما از سوی دیگر، شاگردان خورخه ویلدا در تیم ملی زنان اسپانیا در مرحله گروهی جام جهانی 2023 زنان در گروه C با ژاپن، کاستاریکا و زامبیا هم گروه بودند و مطابق آنچه قبلا هم پیشبینی میشد، موفق شدند با دو پیروزی پرگل برابر کاستاریکا و زامبیا بهعنوان تیم دوم بعد از ژاپن راهی مرحله حذفی شوند. هرچند که اسپانیا در مرحله گروهی شکست سنگین چهار بر صفر را برابر ژاپن تجربه کرد، اما همان دو پیروزی برابر زامبیا و کاستاریکا برای صعود این تیم به مرحله یکهشتم کافی بود. شاگردان ویلدا در مرحله یکهشتم از سد سوییس گذشتند و در مرحله یکچهارم نیز با نتیجه دو بر یک هلندیها را از پیش رو برداشتند. مسیر اسپانیا برای رسیدن به مرحله نیمهنهایی چندان دشوار نبود و حالا شاگردان خورخه ویلدا در یک محک جدی، باید برابر سوئد صفآرایی کنند که بعد از مرحله گروهی، دو قهرمان گذشته جام جهانی زنان یعنی آمریکا و ژاپن را از گردونه رقابتها حذف کرده است.
//اتمام پیام