اسكان 6 ميليون ايراني در شهرهاي جديد ساحلي جنوب

اين شهرها تيس، مكران و خليج فارس نام دارد

مدیرعامل شرکت عمران شهر‌های جدید از برنامه دولت براي آغاز روند استقرار 7 درصد كل جمعيت ايران (معادل حدود 6 ميليون نفر) از سال آينده در سه شهر جديد تیس، مکران و خلیج‌فارس در نوار ساحلی جنوب كشور خبر داد.

به گزارش شهروندآنلاين، در راستای ارتقای توان اقتصادی مردم جنوب کشور و توسعه اقتصاد دریامحور، ٦ نقطه از نوار ساحلی جنوب برای ساخت شهرهای جدید انتخاب شده که از آن جمله می‌توان به شهرهای جدید مکران، کوشک، خلیج‌فارس و مناطق طولا و شیب دراز قشم اشاره کرد. در واقع، در برنامه هفتم توسعه، برای اسکان ۷درصد جمعیت کشور (حدود ۶میلیون نفر) در سواحل جنوب و جنوب‌شرقی کشور هدف‌گذاری شده و اسکان در شهرک‌های جدید ساحلی از سال آینده در سه شهرک تیس، مکران و خلیج‌فارس آغاز می‌شود.

زندگی کنار دریا، یکی از الگو‌های جذاب زیست شهری در قالب کشورهاست و در ایران با توجه به مزیت قابل‌توجه نوار ساحلی جنوب، برنامه‌ریزی‌های گسترده‌ای برای اسکان بخش قابل‌توجهی از جمعیت کشور در نوار ساحلی در دستور کار قرار گرفته، بر این اساس، قرار است جمعیت‌پذیری شهر‌های جدید تیس، مکران و خلیج‌فارس از سال ۱۴۰۳ آغاز شود. این در حالی است که از بین ۲۱ شهر جدید، ۱۲ شهر در جنوب کشور در حال احداث یا در مرحله مطالعه قرار داشتند و  ٦ شهر ساحلی و ٦ شهر پس‌کرانه در این دسته قرار دارند، شهرهای ساحلی شامل «تیس» در چابهار، «مکران»، «کوشک»، «خلیج‌فارس» و «قشم» در استان هرمزگان و «پارس» در منطقه‌ پارس‌جنوبی قرار دارند که از این میان سه شهر تیس، مکران و خلیج‌فارس در این بخش قرار گرفتند.

انتقال جمعیت به سواحل مستعد جنوب کشور، یکی از برنامه‌های کلان ایران است و در برنامه هفتم توسعه، برای اسکان ۷درصد جمعیت کشور (حدود ۶میلیون نفر) در سواحل جنوب و جنوب‌شرقی کشور هدف‌گذاری شده است.

احداث ۲۷ شهرک جدید ساحلی
در اجرای برنامه کلان انتقال ۷درصد جمعیت کشور به نوار ساحلی جنوب، برای احداث ۲۷ شهرک مسکونی جدید با بهره‌مندی از سرمایه‌گذاری داخلی برنامه‌ریزی شده که هم‌اکنون احداث هشت شهرک مسکونی در سیستان‌وبلوچستان و پنج شهرک مسکونی در هرمزگان در برنامه قرار گرفته است و در مورد ۱۳ شهرک باقیمانده نیز پهنه‌های مسکونی آنها به تصویب شورای‌عالی شهرسازی و معماری رسیده و بعد از ابلاغ، فعالیت‌های مدیریت زمین و توسعه در آنها آغاز خواهد شد.

بر اساس برنامه‌ریزی‌های فعلی، پیش‌بینی جمعیت‌پذیری در نوار ساحلی جنوب و در شهر‌ها و شهرک‌های جدید معادل یک‌میلیون نفر تخمین زده شده که از این میان، جمعیت‌پذیری سه شهر جدید تیس، مکران و خلیج‌فارس از سال آینده آغاز می‌شود.

نخستین شهر‌های جدید ساحلی
مدیرعامل شرکت عمران شهر‌های جدید می‌گوید: «فرآیند مطالعات احداث سه شهر جدید تیس، مکران و خلیج‌فارس در نوار ساحلی جنوب انجام شده و آغاز جمعیت‌پذیری این شهر‌ها از سال آینده آغاز خواهد شد.»

علیرضا جعفری می‌افزاید: «با توجه به جهت‌گیری‌های آمایش سرزمین در کشور برای سوق‌دادن جمعیت به سواحل جنوبی کشور و همچنین تاکید رهبر معظم انقلاب برای بهره‌مندی از سواحل مکران، جانمایی و ایجاد شهرک‌های مسکونی و شهر‌های جدید در برنامه قرار گرفته و هم‌اکنون بر پایه مطالعات، دو شهر جدید تیس و مکران در گستره غربی جاسک و شهر جدید خلیج‌فارس حدفاصل میناب و بندرعباس به‌عنوان شهر‌های جدید جانمایی شده است.»

به‌گفته او، عملیات احداث شهر جدید تیس از اواخر دهه ۹۰ با ظرفیت جمعیتی ۱۵۰هزار نفر با کارکرد گردشگری آغاز شده و قرار است ۱۶۰۰ هکتار از مساحت این شهر به کاربری گردشگری اختصاص یابد.

در این راستا، احداث ۱۵۰۰ واحد نهضت ملی مسکن با میانگین پیشرفت فیزیکی ۵۰درصد به همراه خدمات روبنایی و زیربنایی در این شهر در حال انجام است.

۲۰۰هزار نفر جمعیت در شهر جدید مکران
بر اساس گفته‌های مدیرعامل شرکت عمران شهر‌های جدید، با توجه به برنامه‌های توسعه‌ای دولت در منطقه هاب انرژی مکران و استقرار بندر اقیانوسی در این منطقه، برنامه استقرار فعالیت‌های پتروشیمی و صنعتی در کوه مبارک، مطالعات امکان‌سنجی شهر جدید مکران با ظرفیت ۲۰۰هزار نفر جمعیت حدفاصل شهر جاسک و کوه مبارک در محدوده ۲هزار و ۴۰۰ هکتار انجام شده است.

او با اشاره به اینکه محدوده توسعه مکران از گوادر در مرز ایران و پاکستان تا میناب هرمزگان برنامه‌ریزی شده است، می‌افزاید: «مکان‌یابی احداث شهر جدید خلیج‌فارس نیز بین میناب تا بندرعباس به‌عنوان شهر مکمل بندرعباس با رویکرد اقتصادی و سکونت توأمان در حال انجام است که طرح آن با الگو‌های نوین معماری در شورای برنامه‌ریزی هرمزگان به تصویب رسیده است.»

او با اشاره به اینکه توسعه مناطق جنوبی کشور علاوه بر ارتقای توان اقتصادی مردم این نواحی می‌تواند آن را به جذاب‌ترین حوزه خاورمیانه در تولید ثروت تبدیل کند، خاطرنشان کرد: «نگاه ما این است که بتوانیم هم از نظر کمی و هم کیفی، عملکرد متفاوتی در حوزه بهره‎وری نوار ساحلی داشته باشیم و با آغاز ساخت این شهرها و شهرک‌ها، در تولید مسکن و سایر حوزه‌های مورد نیاز شهری نیز رونق ایجاد کنیم.»

بنابر این گزارش، از اواخر سال ۱۴۰۰ هدف‌گذاری احداث ۱۸ شهر و ۴۰ شهرک علاوه بر ۱۸ شهر جدید فعال موجود در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفت. ذیل این برنامه، سه شهرک و یک شهر جدید در اطراف تهران ساخته می‌شود.

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.