تقویت کریدور شمال – جنوب با مشارکت ریاض

همکاری روسیه با ایران، عربستان و امارات

مرکز مطالعات راهبردی فرهنگی روسیه در گزارشی به دیدارهای اخیر رئیس جمهوری این کشور با همتای ایرانی خود و سران عربستان و امارات پرداخت و آن را در راستای تقویت همکاری‌های اقتصادی و تقویت کریدور شمال – جنوب در مقابل آمریکا دانست.

به گزارش شهروند آنلاین به نقل از پایگاه عربی ۲۱، مرکز مطالعات راهبردی و فرهنگی روسیه در گزارش خود با اشاره به استقبال گرم کشورهای عربی خلیج فارس از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه آورده است که با توجه به گسترش بحران در منطقه، ناامیدی کشورهای منطقه از کشورهای غربی به دلیل رفتار منفی آنها بیشتر شده است.

این گزارش به دیدار پوتین با محمد بن زاید رئیس امارات اشاره کرده و آورده است که کاخ سفید از موضعگیری‌های امارات درخصوص برخی مسائل بررسی شده در این دیدار، ناخرسند است؛ بویژه که واشنگتن ابوظبی را تابعی از خود می‌داند.

طی سال‌های اخیر، امارات به یک واسطه اصلی در مقابله با تحریم‌های غرب علیه روسیه تبدیل شده و میزان مبادلات تجاری میان مسکو و ابوظبی به سالانه ۱۰میلیارد دلار رسیده است و به همین دلیل، واشنگتن اکنون فشارهای زیادی به ابوظبی وارد می‌کند و می‌خواهد که مانع تحریم‌های بین‌المللی علیه روسیه نشود.

برپایه این گزارش، رئیس امارات بعد از استقبال از پوتین و تاکید بر گسترش همکاری اقتصادی با روسیه، عدم تمایل خود به تن دادن به مطالبات آمریکا را ابراز داشت که این به معنای پایان دوره دیکتاتوری بی قید و شرط آمریکا در منطقه است.

این گزارش با اشاره به دیدار پوتین با مقامات عربستان در ریاض آورده است: علیرغم اینکه عربستان همچنان در زمینه نظامی به آمریکا متکی است، ریاض و مسکو در زمینه تقویت همکاری‌های دفاعی به توافق رسیدند که این امر به سود دو طرف است. دو طرف همچنین بر تقویت همکاری‌های امنیتی از جمله مبارزه با جرم و جنایت و مبارزه با تروریسم تاکید کردند.

از سوی دیگر، طرف روس از برگزاری نشست فوق‌العاده عربی – اسلامی در ریاض و بیانیه صادر شده در آن درخصوص رخدادهای فلسطین و نقش مهم عربستان در اجرای تصمیمات اتخاذ شده در این نشست که هدف آن تحقق صلح در فلسطین و تحرکات بین‌المللی برای توقف تجاوزها در غزه است، تمجید کرد.

این گزارش همچنین افزود که در حضور پوتین، عربستان بر تمایل خود به مشارکت در گسترش کریدور بین‌المللی شمال – جنوب که روسیه و ایران به دنبال آن هستند، تاکید کرد و این امر نشان می‌دهد که پروژه آمریکا برای ایجاد کریدور اقتصادی میان هند، خاورمیانه و اروپا شکست خورده است. آمریکا تلاش می‌کند که با ایجاد این پروژه، از دسترسی چین و روسیه به راه‌های اصلی بین‌المللی ممانعت کند.

برپایه این گزارش، همچنین در پی سفر پوتین به عربستان، طرف روس از بازگشت روابط دیپلماتیک میان تهران و ریاض استقبال و ابراز امیدواری کرد که این گام در تقویت امنیت و ثبات در منطقه با احترام به حاکمیت کشورها و عدم دخالت در امور داخلی آنها سهیم باشد.

در بخش دیگری از این گزارش نیز به دیدار سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران و رئیس جمهوری روسیه در مسکو اشاره شد که در آن مسائل مهمی از جمله روابط دوجانبه مورد بحث قرار گرفت.

براساس این گزارش، مذاکرات روسای جمهور روسیه و ایران در هفتم دسامبر بعد از بازگشت پوتین از عربستان، در راستای تداوم نشست‌های قبلی بین مسکو و تهران بود و در آن درخصوص مسائل دوجانبه میان تهران و مسکو تبادل‌ نظر شد.

این گزارش در پایان افزود، ایران اعلام کرده که زمان دریافت ادوات و تجهیزات نظامی مانند هواپیماهای «سوخو ۳۵»، بالگردهای «میل می ۲۸» و هواپیماهای آموزشی«یاک ۱۳۰» از روسیه نزدیک است و در مقابل، روسیه نیز کالاهای مورد نیاز خود را از ایران دریافت می‌کند اما با این وجود، هنوز معلوم نیست که ایران با توجه به تحریم‌ها، از دعوت برای کاهش صادرات نفت به بازار جهانی در کنار روسیه و عربستان برای تعیین قیمت مناسب‌تری موافقت کرده است یا خیر./ایرنا

انتهای پیام

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.