پایگاه خبری «دیپلماسی مدرن» در مقاله‌ای به تاثیر ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، بر منطقه و جهان پرداخت

پیامدهای ژئوپلیتیکی ترور هنیه فراتر از خاورمیانه است

پایگاه خبری «دیپلماسی مدرن» در مقاله‌ای به تاثیر ژئوپلتیکی ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، پرداخته و نوشته است: «ترور اسماعیل هنیه به دست اسرائیل در ایران، لحظه‌ای بسیار مهم در درگیری‌های اسرائیل و فلسطین و ژئوپلیتیک گسترده‌تر خاورمیانه است. ترور او، به‌عنوان چهره‌ای مهم در حماس و مقاومت فلسطین، پیامدهای مختلفی برای پویایی منطقه، روابط بین‌الملل و شرایط اقتصادی جهانی دارد.» این مقاله با توجه به پیچیدگی‌های اتحادها، درگیری‌ها و اقدامات تلافی‌جویانه که ممکن است در پی این ترور رخ دهد، آثار احتمالی این رویداد را بر شرایط ژئوپلیتیکی و ثبات اقتصادی جهانی بررسی می‌کند.

شهروندآنلاین: ترور اسماعیل هنیه نشان‌دهنده تشدید عمدی جنگ طولانی‌مدت اسرائیل علیه حماس و رهبری آن است. این اقدام احتمالا واکنش چندجانبه‌ای را از سوی ذی‌نفعان مختلف در منطقه و فراتر از آن برمی‌انگیزد. انتظار می‌رود واکنش فوری ایران خشمگینانه باشد. مقامات ایران این ترور را محکوم کرده و متعهد شده‌اند که از حماس و دیگر جناح‌های فلسطینی برای اقدام تلافی‌جویانه حمایت کنند. در سال‌های آینده، چشم‌انداز ژئوپلیتیکی احتمالا پر تغییر تر خواهد بود. جناح‌های مختلف در داخل حماس ممکن است حول اجرای یک موضع فعال‌تر علیه اسرائیل گرد هم آیند که به‌طور بالقوه منجر به افزایش تنش در امتداد مرز غزه و اسرائیل می‌شود. علاوه بر این، واکنش‌ کشورهای عربی همسایه، به‌ویژه آنهایی که قبلا روابط خود را با اسرائیل بر اساس «توافق ابراهیم» عادی کردند، بسیار مهم خواهد بود. کشورهایی مانند امارات و بحرین ممکن است خود را در یک باتلاق دیپلماتیک بیابند، به‌گونه‌ای که از یک‌سو با فشار مردم خود برای همبستگی با آرمان فلسطین و از سوی دیگر متعادل کردن روابط استراتژیک خود با اسرائیل مواجه ‌شوند. بقای توافق‌های دیپلماتیک موجود ممکن است به نحوه واکنش دولت‌ها به این ترور و اقدامات تلافی‌جویانه حماس و جناح‌های متحد آن بستگی داشته باشد.
ترور اسماعیل هنیه به احتمال زیاد باعث ارزیابی مجدد اتحادها در منطقه خواهد شد. بازیگران غیردولتی، از جمله حزب‌الله لبنان، ممکن است حمایت خود را از حماس افزایش دهند که احتمالا منجر به واکنش هماهنگ‌تر در میان گروه‌های مخالف اقدامات اسرائیل و به‌طور بالقوه باعث درگیری چندجبهه‌ای می‌شود و امکان دارد لبنان و خاورمیانه را بی‌ثبات کند. این می‌تواند بلوک جدیدی را در منطقه تقویت کند که اسرائیل و متحدان غربی آن را به چالش می‌کشد و به‌طور بالقوه شکافی بین قدرت‌های غربی و کشورهای همسو با ایران ایجاد می‌کند و حتی ممکن است مرزهای موجود پس از جنگ جهانی اول را به چالش بکشد.
پیامدهای ژئوپلیتیکی ترور هنیه فراتر از خاورمیانه است و بر نحوه تعامل قدرت‌های جهانی با منطقه تأثیر می‌گذارد. آمریکا، با فشار روزافزونی برای متعادل‌کردن حمایت خود از اقدامات نظامی اسرائیل با وجود نیاز به ثبات منطقه و نارضایتی‌های فلسطینی‌ها مواجه خواهد شد. با توجه به واکنش بالقوه کشورهای عربی و افکار عمومی جهانی که از فلسطینیان حمایت می‌کنند، آمریکا ممکن است به‌شدت در توانایی خود برای اقدام محدود شود. علاوه بر این، امکان دارد چین و روسیه این وضعیت را فرصتی برای گسترش نفوذ خود در خاورمیانه بدانند. هر دو کشور اغلب از ایران حمایت و با سیاست‌های آمریکا در منطقه مخالفت کرده‌اند و با توجه به ناکامی‌های غرب در ترویج صلح، ممکن است از سوی کشورهایی که به دنبال جایگزینی برای غرب هستند، با اقبال مواجه شوند.
پیامدهای ترور هنیه شامل چارچوب‌های اقتصادی جهانی نیز خواهد شد؛ به‌ویژه بازارهای نفت و کالا. هرگونه تشدید وضعیت نظامی در منطقه ترس از اختلال در عرضه را ایجاد می‌کند، باعث نوسانات قیمت نفت می‌شود و بر ثبات اقتصادی جهانی تأثیر می‌گذارد. خاورمیانه همچنان مرکزی حیاتی برای تولید نفت است و عدم قطعیت‌ درباره درگیری‌ها ممکن است پیامدهای دامنه‌داری ایجاد کند که بر قیمت‌های انرژی تأثیر می‌گذارد، قیمت‌هایی که در حال حاضر به دلیل تنش‌های ژئوپلیتیکی در حال تغییرند.

//انتهای پیام

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.