اسرائیل تاریخ را جعل می‌کند!

پای صحبت‌های کارگردان مستند «اسرائیل از درون»- به بهانه اوج‌گیری نسل‌کشی غزه

[شهروند] درست در روزهایی که نسل‌کشی اسرائیل در غزه به اوج خود رسیده؛ تلویزیون جمهوری اسلامی ایران سعی کرده با فرستادن مجموعه مستند «اسرائیل از درون» روی آنتن، نگاه مردم و مخاطبان رسانه ملی را به نوعی به اسرائیل و پیدایش سرطانی آن معطوف کند. مستندی مفصل که در پنج قسمت با نگاهی تاریخی و ریشه‌ای، چگونگی اشغال سرزمین فلسطین و تشکیل اسرائیل را از نظر جامعه‌شناسان اسرائیلی مورد بررسی قرار داده و پس از آن هم وقایع پس از سال ١٩۴٨- از جمله نسل‌کشی فلسطینی‌ها، آوارگی مسلمانان و شرایط اجتماعی حاکم بر مهاجران یهودی و شکاف‌های موجود در میان آن‌ها- را به نمایش گذاشته است.

مستند «اسرائیل از درون» که به گفته کارگردانش عبدالرضا پناهی «در 5 قسمت با نگاهی ویژه به درون جامعه اسرائیل؛ اتفاقات و حقایق مربوط به زمان قبل از تاسیس رژیم صهیونیستی را روایت کرده و در ادامه نیز سعی کرده آوارگی هزاران فلسطینی و مشکلات زندگی مهاجران اسرائیلی را به نمایش گذارد»؛ روایت تاریخی خود را با توصیه‌های تئودور هرتزل تئوریسین صهیونیسم خطاب به یهودیان دنیا آغاز می‌کند که معتقد بود «یهودیان برای این‌که شرایط را تغییر دهند، چاره‌ای ندارند مگر این‌که مهاجرت کنند- و این تنها راه حلی است که پیش‌روی یهودیت وجود دارد».

در سطور آینده؛ صحبت‌های عبدالرضا پناهی نویسنده و کارگردان مجموعه مستند «اسرائیل از درون» درباره شکل‌گیری اسرائیل، چگونگی اشغال فلسطین، جعل تاریخ توسط یهودیان و البته چالش‌های تولید این مستند را خواهیم خواند.

-این روزها به‌واسطه جنایات و نسل‌کشی اسرائیلی‌ها در غزه موضوع فلسطین موضوع روز دنیاست. ولی با این حال زمانی که شما مجموعه «اسرائیل از درون» را می‌ساختید، چنین وضعیتی وجود نداشت. می‌توانید بگویید که دلیل انتخاب این سوژه چه بود؛ و به عبارت بهتر چرا دست به تولید مستندی با موضوع فلسطین زدید؟!

این داستان از پیشنهاد تهیه‌کننده مجموعه شروع شد. در واقع در جواب شما باید بگویم که مصطفی شوقی سفارش‌دهنده و طراح این مستند بود و حتی مواردی مانند این را هم که باید از چه زاویه‌ای به اسرائیل نگاه کنیم و چرا باید این اثر در حال حاضر ساخته شود، همه و همه پیشنهادهای او بودند. حتی به پیشنهاد او بود که تصمیم گرفتیم مستند «اسرائیل از درون» به روش اشغال فلسطین پرداخته وابعاد دروغ‌نمایی رژیم صهیونیستی را بررسی کند.

-آشنایی آقای شوقی با شما چگونه رقم خورد؟ کارهای قبلی‌تان را دیده بودند؟

بله؛ من قبل از «اسرائیل از درون» فیلم مستند «آی سی» را ساخته بودم- که روایتی است از آژانس امنیت ملی آمریکا، یکی از محرمانه‌ترین و بزرگ‌ترین سازمان‌های جاسوسی دنیا که در حوزه ارتباطات جاسوسی می‌کند؛ و آقای شوقی هم این مستند «آی سی» را دیده و پسندیده بود از همین رو قراری گذاشتیم و گپ‌وگفتی درباره موضوعات مختلفی چون حاج‌قاسم، آمریکا و اسرائیل زدیم و در نهایت هم تصمیم گرفتیم مستندی درباره اسرائیل بسازیم. به‌خصوص که من پیش از این درباره اسرائیل تحقیقات قبلی هم داشتم- که این پژوهش‌ها در فیلم‌هایی مثل «زائر کنعان» و «خراش» مورد استفاده قرار گرفته بود از این رو زمینه تحقیقاتی و پژوهشی برای تولید این اثر فراهم بود.

-پیشینه تحقیقاتی شما درباره آمریکا و اسرائیل ریشه در علاقمندی شخصی‌تان دارد- یا این که در این زمینه تحصیلات رسمی داشته‌اید؟!

من تحصیلاتم در رشته مطالعات آمریکا بوده- و درباره منابع استفاده شده در این مستند هم باید بگویم که تقریبا تمام مواردی که در این مستند مورد استفاده قرار گرفته، علمی بوده و آثار اساتید و کارشناسان شناخته‌شده این حیطه بوده است. اصلا همین مستندات علمی و منابع قابل توجه باعث شدند که تصمیم بگیریم این مستند را در چند قسمت بسازیم- و البته این را هم بگویم که قسمت‌های مختلف این مستند بر اساس همین مستندات علمی شکل گرفته‌اند.

-درباره قسمت‌های مختلف مجموعه «اسرائیل از درون» صحبت می‌کنید؟!

«اسرائیل از درون» یک مجموعه مستند ۵ قسمتی است که در ساخت آن تماماً از منابع اسرائیلی استفاده شده و تلاش کرده‌ایم در این پنج قسمت کلیتی از تاریخ اسرائیل را تا امروز نمایش دهیم- که قسمت اول آن به تاریخ اسرائیل و قسمت دوم نیز به جنگ‌های ۱۹۴۸ پرداخته شده است. قسمت سوم مجموعه هم که به جنایات رژیم غاصب صهیونیستی پرداخته؛ تا نیمه به‌شدت تلخ و گزنده است، چرا که جنایات صهیونیست‌ها بسیار وحشتناک و تلخ هستند از این رو تصمیم گرفتیم تا به نفع مخاطب از حجم نمایش خشونت‌ کم کنیم. در این زمینه این را هم باید بگویم که از زمانی که حزب‌الله در لبنان شکل می‌گیرد؛ این روند تلخ معکوس شده و رفته رفته امیدواری ایجاد می‌شود.

-یعنی تمام مستند نگاهی تاریخی دارد؟

نه؛ موضوع اصلی قسمت چهارم مستند «مسئله آب و سیاست‌های قابل توجه اسرائیل در این زمینه» است- که البته کمترین زمینه خیرخواهانه‌ای ندارد! لازم است در این رابطه بگویم که جمعیت اسرائیل که به حوالی نه میلیون نفر رسیده؛ صهیونیست‌ها را به نوعی تحت فشار قرار داده- و آن‌ها برای اسکان صهیونیست‌ها تنها راهی که پیش‌روی خود می‌بینند، تخریب زمین‌های فلسطینی‌ها و ساخت شهرک برای یهودیان است. در حال حاضر آب دریاچه پایین آمده است و اسرائیل مشکل آب دارد، برای همین هم- اگر دقیق‌تر بگویم- هر اسرائیلی ۶۰۰ لیتر آب و هر فلسطینی ۶۰ لیتر آب مصرف می‌کند. در واقع اسرائیل به دنبال حذف مصرف‌کنندگان آب است و با نسل‌کشی می‌خواهد مشکلات خود را حل کند.

-در بخشی از این فیلم شما به شباهت آمریکا با اسرائیل اشاره می‌کنید. کمی در این زمینه حرف می‌زنید؟

در قسمت پنجم مستند این نکته مطرح می‌شود که اشغال فلسطین دقیقاً به همان روشی انجام شده که چند قرن پیش آمریکا را اشغال کرده بودند. در واقع همان‌گونه که در آمریکا یک دوره استعمار داریم، در مورد فلسطین هم این موارد وجود دارد و اسرائیل تنها حکومت استعمارگر عصر حاضر است. ما در این پروژه مفهوم «شهر بالای تپه‌ها» را- که یک ایده مشترک بین اونجلیست‌های آمریکا و صهیونیست‌هاست- با اسناد و مدارک مورد بررسی قرار داده‌ایم. ۸۰ میلیون اوانجلیست آمریکایی- به عنوان هسته سخت آمریکا- عقیده دارند که صهیونیسم و اسرائیل می‌تواند مسیح را به این جهان بازگرداند.

-نکات بحث‌انگیز و پرحاشیه این میتند منحصر به این موضوعات می‌شود؟

ما در این مستند به زوایای بدیعی از موضوع توجه کرده‌ایم. به عنوان مثال در قسمت اول به طومارهای بحر‌المیت پرداخته‌ایم- که در سال ۱۹۴۷ به دست یک چوپان فلسطینی کشف شده‌اند. طومارهایی که نشان می‌دهند ۴۰۰۰ هزار سال پیش فلسطینیان از یهودی‌ها فراری بوده و در غارها زندگی می‌کردند. اسرائیلی‌ها اما با تصرف این طومارها و پنهان کردن آن‌ها تاریخ را جعل کرده‌اند.

-راستی؛ به نظرتان چرا حجم تولیدات ایرانی درباره اسرائیل در قیاس با شبکه الجزیره ناچیز است؟!

الجزیره تلاش دارد گفتمان فلسطین را در دست گرفته و در راستای دیپلماسی عمومی خود نبض جریان رسانه درباره فلسطین را مدیریت کند. این در حالی است که در کشور ما با توجه به شرایط اقتصادی کمتر کسی به عنوان حامی مالی روی مسئله فلسطین سرمایه‌گذاری می‌کند./

انتهای پیام

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.