بررسی سه فرضیه احتمالی درباره اهداف حمله اسرائیل به مدرسه التابعین غزه در گفتوگوی شهروند با سیدجعفر قنادباشی
از «شرّ ذاتی آدمکشی» تا «پنهان کردن نیاز به آتشبس»
[راضیه زرگری] صبح شنبه جنایتی دیگر توسط رژیم صهیونیستی در غزه رقم خورد که نمازگزاران فلسطینی را در مدرسه التابئین مورد هدف موشک قرار داد و دستکم ١٠٠شهید برجای گذاشت. در ماههای اخیر اسرائیلیها بهصورت روتین ٢٠یا ٣٠روزه، چنین حملاتی داشته است. چنین جنایاتی چه آورده ای برای رژیم اسرائیلی که خود در لبه پرتگاه قدم میزند، میتواند داشته باشد؟ سیدجعفر قنادباشی، کارشناس مسائل خاورمیانه و شمال آفریقا در گفتوگو با شهروند سه سناریو را برای تداوم این حملات سنگین و جنایت بار از سوی رژیم اسرائیل مطرح کرد و گفت:« احتمال اول از هدف صهیونیستها از این حمله مرگبار به غیرنظامیان در صفوف نماز در غزه، این است که آنها میخواهند بیپروایی خودشان را در ادامه کشتار به نمایش بگذارند تا به خیال خود حماس را تحت فشار مضاعف قرار دهند و از مواضع مقاومت غزه عقب نشینی کنند.
جنایت میکنند تا نیازشان به آتش بس را پنهان کنند
قنادباشی با اشاره به اینکه در شرایطی که بین گروههای درگیر جنگ مذاکراتی برای پایان تنش برقرار است، یکی از شیوههای امتیازگیری بیپروا نشان دادن خود در ادامه جنگ و درگیری است، ادامه داد:«این یک فرمول کلی است که بهنظر میرسد صهیونیستها از آن تبعیت میکنند تا بگویند ما هیج ابایی از شهدای بیشتر و جنایتهای بیشتر در غزه نداریم و نیازی هم به آتش بس و ترس از واکنشهای بینالمللی هم نداریم. بهعبارتی آنها میخواهند اینگونه نیازشان را به آتش بس پنهان کنند.»
تأثیرناپذیری اعجاب آور حماس از تداوم جنایتهای اسرائیل
این کارشناس منطقه با این حال معتقد است این فرضیه طی ١٠ماه گذشته بارها و بارها با شکست مواجه شده است:« این شیوه امتیازگیری صهیونیستها علیه مقاومت فلسطین جواب نداده و بعد از این هم جواب نمیدهد. همانطور که پیش از این هم شاهد بمباران بیمارستانها، تخریب زیرساختها، قطع آب و از بین بردن همه امکانات زندگی برای آوارگان غزه بودیم تا مقاومت فلسطین را از پای درآورند. حماس اما بهطور اعجاب آوری براساس مقاومت مردم غزه، هیچ واکنشی که نشاندهنده تأثیرپذیری از این حملات و جنایتها باشد، از خود نشان نداد. قدرت حماس هم هماکنون براساس تأثیرناپذیری از برنامههای جنایت وار اسرائیل در غزه است.»
ادعای بیاساس حضور فرماندهان حماس در منطقه مورد هدف
قنادباشی با تأکید بر اینکه حماس هماکنون در حال چینش مهرههای مدیریتی بعد از شهادت اسماعیل هنیه است، فرضیه دوم صهیونیستها از این حمهل مرگبار را مطرح کرد:«احتمال دوم به حضور فرماندهان حماس در این منطقه برمیگردد. صهیونیستها گفتند که احتمال میرود یحیی سنوار و چند تن از مقامات حماس در این اجتماعی حضور داشتند و به همین دلیل این منطقه مستقیما با چند موشک مورد هدف قرار گرفت. همانطور که در دفعات قبل حضور محمد الضیف را بهانه حمله کرده بودند و مشخص شد این ادعاها بیاساس است.»
فرضیه سوم، جنون همیشگی صهیونیستها از کشتن انسان هاست
سومین فرضیه اما به جنون همیشگی و دیوانگی صهیونیستها از کشتن انسانهای بیگناه برمیگردد که در همین رابطه قنادباشی به شهروند توضیح داد:«صهیونیستها اشتهای سیری ناپذیر در کشتار دارند و بهویژه از جنایت و کشتار زنان و کودکان لذت میبرند. شهرک نشینان بواسطه ددمنشی و سبوعیت ذاتیشان از شهید کردن فلسطینیان لذت میبرند و با افتخار سند جنایت هایشان را برای هم میفرستند. »این کارشناس فلسطین با تأکید بر اینکه احتمال اول بهنظر پر رنگتر است، ادامه داد:« در کل صهیونیستها نشان دادند که همواره محاسباتشان ابلهانه غلط بوده یا براساس شهوت آدم کشی ذاتیشان این جنایتها را ادامه میدهند.این شیوه را بارها تجربه کرده اند؛ همانطور که در طول ٧٠سال گذشته، ملت فلسطین با شهرک نشینان دشمنی دیرینهشان حفظ شده است و حتی نسل پنجم فلسطینیان هم با شهرک نشینان دشمن هستند.
محکومیتهایی که صرفا برای جلوگیری از انتقادات بینالمللی است
سکوت جامعه بینالملل و صرفا محکومیتهای هر از گاهی جنایتهای صهیونیستها موضوع دیگری است که در شرایط فعلی اهمیت پیدا میکند. قنادباشی در پاسخ به اینکه از منظر حقوق بشر، در باریکه غزه چه اتفاقی باید بیفتد تا سکوت مجامع بینالمللی حقوق بشر شکسته شود و یک قطعنامه اجرایی علیه رژیم صهیونیستی صادر کنند، گفت:«تحرکات سازمانهای بینالمللی اغلب صوری و کمتر نتیجه بخش بوده است. مجمع عمومی سازمان ملل چندبار این جنایتها را محکوم و جنایتهای شخص نخستوزیر اسرائیل در دادگاههای بینالمللی مطرح است همه اینها به کندی کار میکنند و صرفا در سطح جلوگیری از انتقادات بینالمللی است.
سازمان مللی که فقط مجری پوشش حقوقی منافع غرب است
قنادباشی معتقد است هیچ انتظاری هم از این نهادها نمیروند ؛ زیرا اساسا سازمان ملل و سازمانهای حقوق بشر برای منافع ملتها ساخته نشدند بلکه برای این راهاندازی شدند که در زمان لازم با پوشش حقوقی از منافع غرب حمایت کنند. صهیونیستها هم یکی از مجریان اصلی منافع غرب در منطقه است. این کارشناس منطقه ادامه داد:« پس طبیعی است که سازمانهای حقوق بشری ابزاری در دست قدرتهای بزرگ برای حقوقی جلوه دادن جنایتهای صهیونیستها باشد. با این حال برخی اقدامات در این میان خوب است؛ مثل پروندهای که آمریکای جنوبی در دادگاه لاهه ارائه داده و همه کشورهای آزادی خواه باید در به ثمر رسیدن آن کمک کنند. همچنین اخیرا سازمان همکاریهای اسلامی به اتفاق آرا، ترور اسماعیل هنیه را محکوم کردند که این هم از معدود حرکتهایی است که مدد دیپلماسی کشورهای انقلابی صورت گرفته و مثبت است.
همه دولتهای آمریکا در خدمت منافع اسرائیل اند
جنایتهای ادامه دار رژیم صهیونیستی در غزه، چه نسبتی با تحولات آمریکا در بحبوحه مبارزات انتخاباتی نامزدهای ریاستجمهوری دارد؟ قنادباشی معتقد است:« اینکه صهیونیستها در شرایط فعلی برای روی کار آمدن ترامپ تلاش میکنند و او را برای بقای حمایت آمریکا از اسرائیل مؤثر میدانند، فرضیه خیلی جدیای نیست. زیرا بایدن بیش از ترامپ به صهیونیستها کمک کرد. با این حال این یک اصل کلی است که دولتهای آمریکا چه دمکرات و چه جمهوریخواه در خدمت منافع اسرائیل است. دولتمردان آمریکا زمانی که به انتخابات نزدیک میشوند نگران آرای خود هستند. از سوی دیگر صهیونیستها بهدلیل اینکه غولهای رسانههای آمریکا را در اختیار دارند و میتوانند روی افکار عمومی تأثیرگذار باشند پس نظرشان برای تحولات سیاسی آمریکا و روی کار آمدن چهرههای مهم است. »بهگفته قنادباشی نگرانی آمریکاییها از تنش در منطقه به بالارفتن قیمت نفت و گاز منطقه و تأثیر اقتصادی بر آمریکا برمیگردد که میتواند میزان مشارکت مردم در انتخابات را کاهش دهد. به همین دلیل هم بایدن و دیگر سیاسیون، آتش بس را مطرح میکنند و خودشان را طرفدار آتش بس نشان میدهند تا در نهایت میزان مشارکت مردم در انتخاباتشان پایین نیاید.