مراسم رونمایی از دادخواست دادگاه شکایت از آمریکا با موضوع کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ صبح امروز در سالن بصیرت لانه جاسوسی سابق آمریکا برگزار شد.
به گزارش شهروند آنلاین، مراسم رونمایی از دادخواست دادگاه شکایت از آمریکا با موضوع کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ صبح امروز ۲۳مردادماه ۱۴۰۳ در سالن بصیرت لانه جاسوسی سابق آمریکا برگزار شد.
خسرو معتضد در ابتدای این مراسم به چند کتاب اشاره کرد و گفت: پیشنهاد میکنم جوانان کتابهایی همچون اسراری از اشغال ایران در جنگ جهانی دوم را مطالعه کنند.
او افزود: امریکا تنها در ۲۸ مرداد به ایران ضربه نزده، به عنوان مثال میلیونها دلار از پول مردم ایران برای ساخت جادههای نظامی به دستور آمریکا خرج شده است.
این مورخ اظهار کرد: پس از پیمان بغداد، سندهایی منتشر شد که آمریکا در این اسناد مدعی شده که تنها از جنوب غربی ایران برای حفظ چاههای نفت ایران دفاع خواهد کرد!
معتضد با اشاره به اسنادی در خصوص اقدامات آمریکا علیه ایران گفت: تا سال ۱۳۲۰ روابط ایران و آمریکا عادی بود. در سال ۱۳۱۴ سفیر ایران در آمریکا به علت رانندگی با سرعت بالا در این کشور دادگاهی میشود که تصاویری از این دادگاه در رسانهها بازنشر شد، زمانی که شاه وقت متوجه موضوع شد، دستور قطع روابط دو کشور به علت عدم رعایت مصونیت دیپلماتیک سفیر ایران در آمریکا را صادر کرد.
او در ادامه با اشاره به الواح ایران که در زمان ریاست جمهوری شهید آیتالله رئیسی از آمریکا به کشور بازگردانده شد، بیان کرد: این الواح (حدود ۳۰ هزار لوح) سال ۱۳۱۲ به دانشگاه شیکاگو با هدف ترجمه این الواح و انجام کارهای علمی ارسال شده بود که با برهم خوردن روابط دو کشور، بازگرداندن آنها سخت شد.
معتضد گفت: در زمان ریاست جمهوری آیتالله رئیسی، تعدادی از این الواح به کشور بازگردانده شد. البته همچنان تعداد زیادی از این الواح در آمریکا باقی مانده که باید به کشور بازگردانده شود.
او با اشاره به برخی از اخبار نادرست گفت: همواره جمعیت ایران کمتر از ۱۲ میلیون بوده، به عنوان مثال در زمان فتحعلی شاه جمعیت ایران ۵/۵ الی ۶/۵ میلیون نفر بوده؛ از همین رو خبری مبنی بر اینکه در سال نخست جنگ جهانی ۱۱ میلیون ایرانی کشته شدند، اشتباه است.
معتضد با اشاره به جنایات و اقدامات آمریکا علیه ایران در زمان جنگ جهانی دوم، اظهار کرد: حزب توده یکی از عوامل کودتای ۲۸ مرداد بود.
معتضد ادامه داد: اولین قرارداد ایران و آمریکا سال ۱۸۵۴ و زمان امیرکبیر منعقد شد که قرارداد مودت کشتیرانی بین دو کشور بود. اما روابط تا ۱۳۲۰ عادی بود تا اینکه آمریکاییها بدون اجازه ایران نیروهای خود را در جنوب پیاده میکنند و چه جنایتهایی علیه مردم مرتکب شدند. آمریکاییها در ایران فساد و دزدی میکردند. تا اینکه بعد از سال ۱۳۲۵ بعد از خطرات فرقه دموکرات و شوروی، متأسفانه خود را در دامان دولت آمریکا میاندازیم.
این مورخ همچنین بیان کرد: مطبوعات انگلیس و آمریکا مدام القا میکردند که مصدق میخواهد ایران را کمونیست کند و ایرانیان هم بهشدت از این موضوع میترسیدند در حالیکه مصدق با حزب توده مخالفت میکرد و میهنپرست بود و نمیخواست رژیم ایران را عوض کند. بنابراین یکی از عوامل کودتا حزب توده بود که علیه مصدق خیلی تبلیغ کرد.
او افزود: ۲۸ مرداد علل و عوامل زیادی دارد، از جمله اینکه ما پول نداشتیم و ۲۸ سال حتی یک دلار پول نفت به ایران نرسید و مصدق با ۶۰۰ میلیون تومان کشور را اداره میکرد.
معتضد گفت: جنایات آمریکاییها در ایران بسیار زیاد است و ربطی فقط به کودتا ندارد، از جمله اینکه زمان اشغال ایران بعد از شهریور ۱۳۲۰ تعداد ۶۰ سرباز آمریکایی در اصفهان به یک زن سیاهبخت تجاوز میکنند که منجر به قتل او میشود.
در ادامه این مراسم محمدمهدی عبدخدایی، دبیرکل جمعیت فداییان اسلام با اشاره به کودتای ۲۸ مرداد گفت: به دلیل اینکه حکومت بعد از ۲۸ مرداد صدرصد در اختیار امریکا بود، میخواستند حلقه محاصره از آلاسکا تا آسیای جنوبی تحت نظارت قرار دهند؛ لذا پیمانی به نام پیمان بغداد را درست کردند و ایران جزو پیمانی شد که حلقه پیمان ناتو و سیتو شد. این پیمان ابتدا اسمش بغداد بود بعد از آن پیمان سنتو (مرکزی) نام گرفت.
او در ادامه به تبعید شدنش در برازجان و زندانی شدنش در سال ۱۳۳۷ تا ۱۳۴۱، اشاره کرد و گفت: اینکه انقلاب از قم برخواسته، این بود که آیتالله بروجرودی از سال ۱۳۲۵ که به قم آمد، فضای بازی در قم به وجود آمد.
عبدخدایی گفت: اگر ۲۸ مرداد را بخواهیم تفسیر کنیم، باید بگوییم آمریکا روی آن دست گذاشت. به علت اختلافاتی که در تهران به وجود آمد و روحانیون وحشت داشتند از دکتر مصدق جدا شدند و آمریکا وارد جریان شد و پیروز شد و شاه تا زمانی که از ایران بیرون رفت نوکر آمریکا بود. امروز چرا آمریکا درصدد است کشتیهای ایران را توقیف کند برای اینکه ایران را میخواهد در محاصره اقتصادی قرار دهد.در واقع آمریکا استعمار فرانو دارد.
عبدخدایی بیان کرد: يک دوره با شهيد قرنی هم زندان بودم. قرنی در ابتدا فرد مذهبی نبود و شهيد قرنی در سال 1342 که مجدداً دستگير و زندانی شد، با افراد مذهبي مثل مرحوم آقای عسگراولادی و بقيه مذهبیها رابطه نزديکی برقرار کرد و مذهبی شد.
او افزود: از همین رو در ابتدای انقلاب رئیس ستاد شد و از جمله افرادی بود که مغضوب شاه شده بود. آیتالله طالقانی انسانی عاطفی بود. مرحوم طالقانی از امام (ره) درخواست کردند که سپهبد قرنی عوض شود، در آن زمان برای کسانی که از ریاست بر داشته میشدند، محافظی در نظر نمیگرفتند. گروه فرقان او را در خانهاش ترور کردند. من یکی از مخالفین پیمان بغداد بودم در کنار چهار نفر دیگر از جمله شهید نواب صفوی و خلیل طهماسبی بودم.
عبدخدایی با اشاره به شکنجهها در زندان پیش از انقلاب گفت: اگر برای زندانبان این تردید ایجاد میشد که زندانی میخواهد فرار کند، او را شلاق میزدند.
او در ادامه گفت: من مرحوم دکتر مصدق را انسان درستی میدانم که خائن نبوده و معتقدم بزرگترین اشتباه او این بود که میخواست به واسطه آمریکا انگلیسیها را بیرون کند؛ در حالی که اینها با هم دست در دست بودند، ۷۰ درصد صنایع انگلیس که توسط هیتلر تخریب شده بود با سرمایهگذاری آمریکاییها بازسازی شد.
عبدخدایی گفت: سرمایهگذاری از منبع سرمایهگذاریهای عمومی آمریکا بود و نه منابع خصوصی آنها. مصدق وقتی که در دادگاه لاهه متوجه شد که آمریکا و انگلیس با هم همدست هستند، گفت کاش بر سردر دادگاه لاهه بنویسند «اینجا کنسولگری انگلیس است». بعد خواست از حزب توده کمک بگیرد. آن زمان آیتالله بروجردی با حزب توده مخالف بود، آمریکاهم بر کودتای ۲۸ مرداد دست گذاشت.
او در ادامه با بیان اینکه کسانی که در جریان ملی شدن صنعت نفت اتحاد داشتند، بعد از ۲۸ مرداد متفرق شدند، گفت: در دورهای که هنوز ساواک تشکیل نشده بود، حدود ۸ سال زندان بودم. موزه عبرت در آن زمان «زندان موقت» بود، شکنجه میکردند.
عبدخدایی اظهار کرد: در حالی که من چهار سال و نیم هم در زندان برازجان بودم، BBC مطالب دروغی را راجع به شهید نواب صفوی و من در زندان منتشر میکند مبنی بر اینکه آن دوره من اصلاً در زندان نبودم.
او با تاکید بر اینکه از سال ۱۳۳۷ تا ۱۳۴۱ در زندان برازجان بوده، خاطرنشان کرد: در زندان برازجان رهبران حزب توده نیز حضور داشتند. در ابتدا مدت حبس مرا به به ۸ سال افزایش دادند که برادر من نزد آیتالله طالقانی و برادر سرتیپ صدوقی (امام جماعت) صحبت کرد.
عبدخدایی در ادامه بیان کرد: در نهایت به دلیل اینکه پول نداشتند ۸۰۰ تومان پول از طریق اهدای آذربایجانیها به آیتالله شریعتمداری آزاد شدم.
سردار سهرابعلی شمخانی، معاون حقوقی سپاه پاسداران با اشاره به دادخواست دادگاه شکایت از رژیم آمریکا با موضوع کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ گفت: امروز از دادخواست مردمی بیش از ۴۰۰ هزار نفر خسارت از آمریکاییها در کودتای ۲۸مردادماه رونمایی میشود.
او افزود: بیش از ۴۰۰ هزار نفر تاکنون دادخواهی خود را ثبت کردهاند، این دادخواست ثبت شده و دادگاه به آمریکا ابلاغ کرد. این دادگاه ۲۸ مرداد ماه برگزار خواهد شد. کودتای ۲۸ مرداد سرنوشت کشور ما را تغییر داد و توسعه کشور ما را ۲۵ سال متوقف کرد.
این مقام مسئول با اشاره به شهادت مجاهد بزرگ و فرمانده و رهبر مردم مظلوم فلسطین، گفت: آمریکا و صهیونیستها به عنوان اربابان آمریکاییها از عوامل اصلی تمامی حوادث در حال حاضر هستند.
شمخانی گفت: آمریکایی ها به صورت مستقیم بیش از ۲۲۰ جنگ و کودتا طراحی و راهاندازی کردهاند تا به منافع نامشروع خود دست پیدا کنند. ۲۸ مرداد یکی از کودتاهای دستپروروده آمریکاییها است.
او با بیان حضور غیرمتعارف آمریکاییها در ایران در زمان کودتای ۲۸ مردادماه گفت: پس از کودتا ظرف ۲۵ سال تا ۵۵ هزار نفر مستشار آمریکایی در ایران حضور داشتند.
شمخانی با بیان اینکه با وجود اینکه آمریکاییها جنایات متعددی در جهان انجام دادهاند خود را مطالبهگر می دانند، گفت: مصونیت دولتها یک قاعده بینالمللی است.
او افزود: یک چهارم زندانیان جهان در آمریکا در زندان هستند. جمعیت زنان زندانی در آمریکا به اندازه یک سوم زنان جهان است. با این وجود آمریکاییها خود را مدعی حقوق زنان میدانند!
شمخانی گفت: کشور ما دارای فرهنگ بزرگی است که با ابتذال فرهنگ غرب آلوده کردهاند. مفاسد فرهنگ ما فاضلاب فرهنگ غرب است. فساد را در کشور ما تبلیغ کردهاند. امروز افتخار میکنیم که ما در ۱۰ عنوان علمی در رأس کشورهای دنیا هستیم اما پیش از انقلاب این نخبهها مجبور بودند به خارج از کشور بروند چرا که در ایران کاری نداشتند.
او خاطرنشان کرد: آمریکا، مردم کشورهایی که علیهاش قیام کردهاند را تروریست قلم داد میکند؛ از همین رو تاکنون در ۲۰ دادگاه ایران را محکوم کردند.
این مقام مسیول بیان کرد: در خرداد ماه سال جاری، ۶۷ نفر از صهیونیستها که تابعیت آمریکایی داشتند که به دست مبارزان فلسطینی کشته و یا زخمی شدند به بهانه اینکه ایران از فلسطین حمایت میکند، درخواست ۴ میلیارد غرامت از ایران کردهاند!
شمخانی با اشاره به حادثه ۱۱ سپتامبر گفت: در خصوص این حادثه دولت آمریکا، دو میلیارد دلار جمهوری اسلامی ایران را به پرداخت خسارت محکوم کرده است. به این بهانه که القاعده را جمهوری اسلامی آموزش داده است در حالیکه اتباعی از کشورهای دیگر این حادثه را رقم زدند، حادثه هم مشکوک بود و اسناد و مدارک و ادعایی که خود سیاسیون و اشخاص مختلف و نخبه آمریکایی اعم از مسئول و غیرمسئول منتشر کردند آن را به دولت آمریکا نسبت دادند.
او افزود: از زمان دولت پهلوی، نفوذ آمریکاییها آغاز شده و خسارات جبرانناپذیری به کشور ما ایجاد کردند. متأسفانه در خصوص پیگیری حقوقی و سیاسی کودتای ۲۸ مرداد ماه تاکنون اقدام خاصی انجام نشده است. با وجود اینکه از سال ۹۲ در این خصوص قانون به ثبت رسیده است.
شمخانی بیان کرد: زمانی که صنعت نفت ملی شد. بین ۱۰ الی ۱۶ درصد درآمد ناشی از نفت را به کشور ما میدادند که بخش عمدهای از ان توسط خانوان پهلوی مصرف میشد. زمانی که صنعت نفت ما ملی شد، آمریکا وارد شد و انگلیس به مدت دو سال ما را تحریم کردند.
او در ادامه تشريح کرد: پساز ملی شدن صنعت نفت، دکتر مصدق از آمریکا کمک خواست و آمریکاییها نیز در ظاهر قول کمک دادند اما کودتا را طراحی کردند. پس از کودتای ۲۸ مردادماه آمریکاییها و انگلیسیها بازگشتند و مجدد نفت ما را غارت کردند.
شمخانی در پایان گفت: در بیانیه الجزایر همچون برجام عجله کردیم و حسن نیت نشان دادیم و گروگانهای آمریکایی را آزاد کردیم. یک ریال از 7 میلیارد و 950 میلیون دلار طلب ما را برنگرداندند ولی ما گروگانها را آزاد کردیم.آمریکا به راحتی از برجام خارج شد و به تعهدات خود عمل نکردند و غربیها هم که نوکر آمریکا هستند و میگویند جرات نمیکنیم و شرکتهای ایرانی تحریم میشوند و نتیجه برجام میشود صفر. باید جنایتهای آمریکاییها را فهرست کنیم و کارشناسان برآورد کنند چقدر خسارت وارد شده و این مبنای رای در قوه قضائیه قرار بگیرد و ما آنها را مطالبه کنیم.
متن دادخواست حقوقدانان ایرانی علیه آمریکا با موضوع کودتای ۲۸مرداد
در پایان این مراسم، متن دادخواست گروه جهادی – حقوقی حکیم علیه ایالات متحده آمریکا به دلیل طراحی و اجرای کودتای ۲۸ مرداد قرائت شد.
متن کامل این دادخواست که به تأیید و امضای جمعی از وکلا و حقوقدانان رسیده به شرح ذیل است:
بسماللَّهالرّحمنالرّحیم
ملت شریف ایران
با سلام و احترام، به استحضار میرساند گروه جهادی حقوقی حکیم متشکل از حقوقدانان و وکلای ایرانی از سراسر کشور با ثبت دادخواست چند صد هزار نفری مردم ایران به طرفیت دولت ایالت متحده آمریکا در طراحی و اجرای کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ علیه دولت قانونی مرحوم دکتر مصدق و سرنگونی دولت وقت ایران و تحمیل بیش از ۲۵ سال خسارت مادی و معنوی بیشمار و غارت اموال نفتی و غیر نفتی کشور در دادگاه حقوقی ویژه شعبه ۵۵ امور بینالمللی، به دنبال دادخواهی و استیفای حقوق مادی و معنوی زایل شده ملت شریف ایران و کشور در حوزههای مختلف اقتصادی، انرژی، سیاسی، امنیتی، نظامی، فرهنگی و … و تادیه خسارات مادی، معنوی و تنبیهی میباشند. اینجانب به نمایندگی از خواهانهای محترم و وکلای آنها در آئین رونمایی از دادخواست مذکور، معروض میدارم.
خواندگان دعوا (دولت ایالات متحده آمریکا، مسئولین، کارگزاران، نهادهای دولتی و خصوصی آن با مشارکت و همکاری تنگاتنگ دولت روباه پیر استعمارگر انگلیس به شرح دادخواست) در قالب طرحریزی کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ علیه یک دولت رسمی به ریاست دکتر محمد مصدق و در یک پروژه از پیش طراحی شده، خسارات مادی ، معنوی و هزینههای بسیاری را به کشور و ملت ایران وارد کردند.
مستندات اطلاعاتی و مدارک موجود نشان میدهند سرویس جاسوسی سیا (C.I.A) با همکاری سرویسهای جاسوسی انگلیس، به شیوههایی که در دادخواست بطور مشروح به آن پرداخته شده است، اقدام به طرحریزی یک کودتای مبسوط با بکارگیری عوامل داخلی و خارجی، علیه دولت قانونی ایران در ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ کردند. یکی از اهداف اصلی آمریکا در این کودتا، انتقال سلطه از انگلیس به آمریکا در ایران بود.
انگلیس پس از ملی شدن صنعت نفت و کوتاه شدن دست آنان از غارت اموال کشور و ملت ایران، قدرت خود را در ایران محدود دید و حتی با تحریم فروش نفت ایران و تهدید اشغال نظامی توسط ناوگان دریایی خود، نیز به جایی نرسید. آمریکاییها به این خلاء قدرت انگلیسیها در ایران به عنوان یک فرصت نگاه کردند و میدانستند که با وجود سیاستمدارانی چون آیتالله کاشانی و دکتر مصدق که از بانیان ملی شدن صنعت نفت بودند و به دنبال کوتاه کردن دست اجنبیها از منافع نفتی کشور هستند، نمیتوانند جایگزین انگلیس گردند، لذا با بهرهگیری از سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی و ایجاد شکاف سیاسی در رأس و بدنه حکومت و ملت بزرگ ایران، با شناسایی عناصر و عوامل داخلی و خارجی و استفاده از اراذل و اوباش خیابانی به عنوان پیادهنظامهای داخلی، با اقدام به تحریک ایجاد نافرمانی مدنی علیه دولت قانونی، مقدمات کودتا را فراهم نمودند.
کودتای ۲۸ مرداد یک دستور کار خارجی بود که مراحل قبل، حین و بعد از آن، بین آمریکا و انگلیس تفکیک و تقسیم وظیفه شده بود. لذا این دولتها با نقض اصول و قواعد بینالمللی و مداخله در امور داخلی کشور ایران، با هدف حفظ نفوذ و قدرت خود در بدنه حکومت جهت تأمین منافع و غارت اموال کشور و ملت ایران، یک کودتای نظامی در ایران طرحریزی نمودند.
کودتایی که عوامل اصلی آن را نظامیان، سیاسیون وابسته و اراذل و اوباش تشکیل میدادند. در واقع کودتای ۲۸ مرداد آغازی بر سلطه کامل آمریکا بر ایران بود تا کشور ایران را بیشتر از قبل، وابسته نماید و مانع از استقلال و پیشرفت آن گردد. سلطهای که بیش از ۲۵ سال طول کشید و در این مدت، هزینهها و خسارات مادی و معنوی بسیاری بر کشور و ملت ایران تحمیل گردید. کودتایی که مسیر حرکت کشور را از ریل استقلال خارج نمود و بیشتر از قبل در سطوح و حوزههای مختلف، وابسته به آمریکا و غرب نموده و زمینه غارت اموال و منابع ایران را برای آنها فراهم کرد.
مردم عزیز ایران اسلامی:
اقدام سیاسی- نظامی خواندگان دعوی (ایالت متحده آمریکا) با طراحی و اجرای کودتا علیه دولت قانونی ایران در سال ۱۳۳۲، علاوه بر خسارات مادی و معنوی، موجبات تالمات بی حد به ملت شریف ایران گردیده است. کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ از جمله وقایع مهم تاریخ معاصر ایران به شمار میرود که پس از گذشت سالها از وقوع آن، زوایای پنهان بسیاری دارد.
به لحاظ کوتاهی دولتها در استیفای حقوق مادی و معنوی ملت ایران (به رغم وجود قوانین متعدد و اعتراف صریح مقامات آمریکا و انگلستان، همچنین اسناد متقن و تصویب قانون خاص پیگیری حقوقی سیاسی نقش و دخالت آمریکا و انگلیس در کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ علیه دولت ملی ایران سال ۱۳۹۲)، امروز ما خود ملت با ارائه شکوائیه و دادخواهی خود، خواهان محاکمه دولت جنایت کار، غارتگر و تروریست پرور آمریکا در دادگاههای ذی صلاحیت در داخل کشور به استناد قوانین داخلی و بین المللی هستیم.
اهم خسارات مادی و معنوی وارده به مردم شریف ایران در اثر کودتا ۲۸ مرداد را میتوان در ذیل دستهبندی نمود و از دادگاههای ذیصلاح داخلی، تقاضا داریم با تقویم آن به بهای روز طلا و ارزهای جهانی و با محکوم نمودن آمریکای جنایت کار به پرداخت آن، همچنین با محکوم نمودن دولت مستکبر آمریکا به مجازات تنبیهی، بازدارندگی لازم را برای جلو گیری از ادامه جنایت او علیه ملت ایران ایجاد و جبران حد اقل بخشی از خسارات و آلام مردم ایران اسلامی در این واقعه و جنایت بزرگ را جبران نماید:
۱- ساقط کردن دولت قانونی ایران
۲- ایجاد اختناقِ داخلی و سرکوب مردم و انقلابیون کشور در طول چند دهه با طراحی و کمک به راهاندازی ساوک و آموزش کارکنان و عناصر شکنجه گر و جلّاد آن
۳ – چپاول منابع نفت کشور توسط کنسرسیومی متشکل از آمریکا و همپیمانان غربی او
۴- تصرّف و حاکمیت مستشاران نظامی آمریکایی بر ارتش ایران به گونهای که حتی در توطئه جدایی بحرین استان چهاردهم ایران با طراحی روباه پیر انگلستان در سال ۱۳۵۱، حتی یک اطلاعیه هم نداد چه رسد به دفاع از آب و خاک کشور
۵ – تحمیل پیمان بغداد به رغم سیاست مستقل و «موازنه منفی» دولت ساقط شده ایران
۶- تحمیل «دکترین نیکسون» به مردم ایران
۷- جدایی بحرین از ایران
۸- تحمیل قانون کاپیتولاسیون
۹- سرکوب آزادی خواهان و تبعید حضرت امام خمینی در ۱۵ خرداد ۱۳۴۲
۱۰- کمک به غارت اموال ایران توسط خاندان پهلوی و فساد درباریان و سران رژیم پهلوی
۱۱- غارت میراث فرهنگی ایران
۱۲- تبدیل ایران به بازار مصرف کالاهای آمریکایی و غربی و از بین بردن تولید در کشاورزی، صنعت و…
۱۳. تحمیل فقر و تنگدستی در ایران و شیوع حاشیه نشینی شهرها و…
ملت قهرمان ایران اسلامی:
آمریکاییها بارها در اسناد منتشر شده نهادهای اطلاعاتی و امنیتی خود و در سخنرانیهای دولتمردان و سیاستمداران، به نقش دولت وقت آمریکا در طرح ریزی و اجرای کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ علیه دولت قانونی مرحوم دکتر مصدق در ایران، اذعان نمودهاند.
در شصتمین سالگرد کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ در سال ۱۳۹۲، آرشیو امنیت ملی آمریکا اسنادی را منتشر کرد که ضمن نشان دادن نقش سازمان سیا در رهبری اقدام فوق، آن را بخشی از فعالیت سیاست خارجی آمریکا بهشمار آورد. در ژوئن ۲۰۱۷ سازمان سیا ضمن تأیید نقش خود در کودتا، اسنادی در این زمینه منتشر نمود. در اسنادی که از طبقهبندی محرمانه خارج شدهاند، ارجاعاتی به رمز آژاکس، وجود دارد. این اسناد از جمله شامل پروندههای کاری کرمیت روزولت است که مأمور اصلی سازمان سیا در اجرای طرح کودتار بوده و در روزهای منتهی به کودتا در تهران به سر میبرد. این اسناد که در آرشیو آژانس امنیت ملی ایالات متحده آمریکا و نیز مجله فارن پالیسی منتشر شدند، بر اساس قانون دسترسی آزادی به اطلاعات در ایالات متحده آمریکا در اختیار همگان قرار گرفت. این اسناد بخشی از یک مجموعه سند و گزارش بزرگتر به نام «نبرد ایران» هستند که توسط تاریخنگاران سازمان سیا و صرفاً برای مصرف داخلی در اواسط دهه هفتاد میلادی تدوین شدهاند.
سیا در مقدمه یکی از سندهای متعلق به سال ۱۹۵۴ است مینویسد: «در پایان ۱۹۵۲ روشن بود که دولت مصدق نمیتواند با کشورهای غربی که منافعی در ایران دارند به توافقی نفتی برسد.» «هدف عملیات آژاکس سرنگونی دولت محمد مصدق، بازسازی منزلت و قدرت شاه و جایگزینی دولت مصدق با دولتی بود که ایران را با سیاستهایی سازنده (مد نظر آمریکاییها) اداره کند.» بنا به این سند همچنین هدف کودتا این بوده که دولتی بر سر کار بیاید که دولتهای غربی بتوانند درباره بازار نفت با آن به توافق برسند.
نشریه فارین پالیسی با بیان اینکه «کودتای ۲۸ مرداد در ایران بهعنوان نقطه عطفی در مداخلات مخفیانه ایالات متحده در تاریخ سیاسی ایران مدرن تلقی میشود» نوشت: “درست است که محمد مصدق، نخستوزیر منتخب ایران بدون اقدامات ایرانیان از قدرت برکنار نمیشد، اما نادیده گرفتن نقش ایالات متحده در این کودتا، آنطور که برخی تحلیلگران بر آن تاکید میکنند، گمراه کننده است. این خاطره هنوز که هنوز است روابط ایران و ایالات متحده را آزار میدهد و مهمتر از آن، اینکه واشنگتن در تثبیت رژیم شاهنشاهی ایران پس از کودتا نقش بسزایی ایفا کرد”.
فارین پالیسی ادامه داد: تمرکز بر وقایع پس از کودتای ۲۸ مرداد (۱۹ اوت ۱۹۵۳) به تنهایی اهداف نهایی واشنگتن از این کودتا را آشکار میکند؛ بازگشت منابع نفتی ایران به کنترل خارجی، هدفی که ایالات متحده تقریباً یک سال پس از برکناری محمد مصدق از قدرت به آن دست یافت.
روزنامه نیویورک تایمزدر شماره ۲۱ ماه مه ۱۹۶۱ خود نوشت: در ساقط کردن حکومت مصدق سازمان سیا نقش اصلی را بازی کرد.
ملت تمدن ساز ایران اسلامی:
دولتمردان و سیاستمداران آمریکایی در برهههای زمانی مختلف و با ادبیاتهای متفاوت، به نوعی از مداخله و اجرای کودتا و سرنگونی دولت وقت ایران، اظهار تاسّف نمودهاند.
در سال ۲۰۰۰، مادلین آلبرایت به تأیید نقشآفرینی آمریکا در کودتای ۲۸ مرداد ایران پرداخت. در سال ۲۰۰۹ نیز، باراک اوباما نقش آمریکا در کودتای ۲۸ مرداد را تأیید کرد. با این حال هیچکدام از مسؤولین این کشور تاکنون به عذرخواهی رسمی از مردم ایران، برای این کودتا، نپرداختهاند، ولی لحن باراک اوباما و مادلین آلبرایت به عذرخواهی نزدیک بود.
باراک اوباما اولین و تنها رئیسجمهوری آمریکا است که در سال ۲۰۱۳ نیز در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل و در حضور نمایندگان کشورهای عضو سازمان، از دخالت کشورش در براندازی مصدق اظهار تأسف کرد. او همچنین در سال ۲۰۰۹ به مداخله ایالات متحده آمریکا در کودتای ۲۸ مرداد اعتراف کرده بود.
برنی سندرز، نماینده حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده، در مناظره خود با هیلاری کلینتون (دیگر نامزد حزب دموکرات) در ۱۱ فوریه ۲۰۱۶، در اشاره به دخالتهای بیجای آمریکا در ساقط کردن دولتهای کشورهای دیگر، به عنوان نمونه به ساقط کردن دولت محمد مصدق در ایران اشاره کرد:
سندرز اضافه میکند: “… ولی این مورد جدیدی نیست. این دخالت به پنجاه یا شصت سال پیش برمیگردد؛ جایی که ایالات متحده در ساقط کردن دولتها دست داشت. یکی از این موارد، ساقط کردن دولت مصدق در ۱۹۵۳ میلادی بود. هیچ فرد [آمریکایی] مصدق را نمیشناسد؛ او نخستوزیر منتخب ملت ایران بود. او به خاطر منافع ایالات متحده و بریتانیا، از قدرت به زیر کشیده شد؛ و نتیجه آن، دیکتاتور شدن شاه ایران بود؛ و سپس شما انقلاب ایرانیها را دارید و در نهایت به جایی رسیدیم که الان هستیم. نتایج غیرخواسته و غیرمترقبه…”
برنی سندرز در مصاحبه با خبرگزاری سیانان چنین گفت:
“سرنگونی (مصدق) نخستوزیر انتخاب شده طی فرایند دموکراتیک در ایران، فاجعه بود. نکته اصلی در سخنان من این بود که آمریکا نباید به دنبال سرنگونی دولتها باشد… به عقیده من، سرنگونی (مصدق) نخستوزیر انتخاب شده طی فرایند دموکراتیک در ایران، فاجعه بود؛ بنابراین، تصور نمیکنم آمریکا به لحاظ قانونی یا اخلاقی حق داشته باشد دولتها را سرنگون کند و این تلاشها اغلب نتیجه عکس داشته و بیثباتی بسیاری را در مناطق مختلف به بار آوردهاست”.
ملت شریف ایران اسلامی:
گروه جهادی حقوقی حکیم با اولویت قرار دادن مطالبات ملت و با استناد به قوانین داخلی ذیل الذکر:
الف. قانون پیگیری حقوقی سیاسی نقش و دخالت آمریکا و انگلیس در کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲
ب. قانون صلاحیت محاکم دادگستری جمهوری اسلامی ایران برای رسیدگی به دعاوی مدنی علیه دول خارجی مصوب ۱۳۹۰
ج. آئین نامه اجرایی قانون صلاحیت دادگستری ایران برای رسیدگی به دعاوی مدنی علیه دولتهای خارجی مصوب ۱۳۷۸،
د. قانون الزام دولت به پیگیری جبران خسارات ناشی از اقدامات و جنایات آمریکا علیه ایران و اتباع ایرانی
ه. قانون اقدامات متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی در مقابل آمریکا مصوب ۱۳۹۴
و. قانون مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه ۱۳۹۶
ز. قانون مسئولیت مدنی مصوب ۱۳۰۷
و همچنین با استناد به قواعد آمره و تعهدات عام الشمول و قوانین و مقررات بین المللی ذیل الذکر:
الف. اسناد و قطعنامههای سازمان ملل متحد و منشور ملل متحد.
ب. کنوانسیونهای چهارگانه ژنو مصوب ۱۹۴۹،
ج. اعلامیه جهانی حقوق بشر مصوب ۱۹۴۸،
د. میثاق حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۹۶۶
ه. میثاق حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مصوب ۱۹۶۶
و. طرح مسئولیت بین المللی دولتها مصوب ۲۰۰۱
اقدامات دولت آمریکا در طرح ریزی کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، مصداق نقض اصول و قواعد بین المللی ذیل الذکر میباشد:
۱. نقض صلح و امنیت عمومی و بین المللی
۲. نقض قواعد مربوط به حقوق بشر
۳. نقض اصل عدم مداخله در امور داخلی دولتها
۴. مسئولیت بین المللی دولت آمریکا مستند به طرح بین المللی مسئولیت دولتها ۲۰۰۱
۴.۱. مسئولیت ناشی از اقدامات متخلفانه دولت ایالات متحده آمریکا
۴.۲. مسئولیت ناشی از حمایت و هدایت اراذل و اوباش در کودتای ۲۸ مرداد
و اثبات نقض آنها از سوی خواندگان به شرح مبسوط دادخواست که موجبات ایراد خسارات مادی و معنوی فراوانی به اتباع ایرانی و در نهایت دولت وقت ایران شده است و با اثبات توجه مسئولیت جبران کلیه خسارات مادی و معنوی به دولت ایالات متحده آمریکا و مقامات رسمی و غیر رسمی دخیل در این ماجرا، در جهت احقاق بخشی از حقوق و جبران خسارات وارده بر خواهانهای محترم، با تقدیم دادخواست به مراجع ذیصلاح حقوقی؛ صدور حکم به محکومیت خواندگان به جبران خسارات مادی، معنوی وارده به خواهانها، ناشی از اقدامات غیر قانونی به شرح دادخواست تقدیمی (عندالزوم با نظر کارشناس)، هزینه دادرسی وحق الوکاله وکلا و مجازات تنبیهی بازدارنده از مقام ذیصلاح قضائی خواستار است.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
گروه حقوقی جهادی حکیم
فارس/پایان پیام