وزیر علوم با بیان چالشهای موجود وزارت علوم، مهاجرت دانشگاهیان را یکی از چالشها برشمرد و راهکارهایی را برای کاهش این چالش ارائه داد.
به گزارش شهروند آنلاین، حسین سیماییصراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در اجلاس رؤسای دانشگاهها و موسسات آموزش عالی که در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، گفت: اجلاس روسای دانشگاهها به طور سنتی در آغاز سال تحصیلی با هدف هماهنگی، تصمیمگیری و اطلاعرسانی در حوزه آموزش عالی به ویژه سال تحصیلی جدید آغاز میشود اما به نظرم امسال در فضای روحی و روانی بهتری سال تحصیلی را آغاز میکنیم زیرا امید و نشاطی در دانشگاهها به چشم میخورد و دانشگاهیان با شعار وفاق ملی که رئیس جمهور مطرح کرده و تاکنون به آن پایبند بوده است، امیدوارتر شدهاند.
باید دوقطبیهای تسننی را کنار بگذاریم
وزیر علوم اظهار داشت: البته در دولت گذشته هم بین قوا تفاهم بود اما تفاوت این است که در این دوره توافق با رویکردهای مختلف سیاسی انجام شده یعنی در جامعه به این عقلانیت رسیدهایم که برای صلاح مملکت باید توافق و تفاهم کرد. البته به مفهوم این نیست که علایق و عقاید ما یکسان شود بلکه باید دو قطبیهای تسننی را کنار بگذاریم، به جای تنازع تعامل کنیم، به جای رویارویی گفتوگو کنیم که دانشگاه بهترین محل برای نشان دادن سواد گفتوگو و انتقال آن به جامعه است.
او ادامه داد: من تاکنون خواهش کردم و در حال برنامهریزی هم هستیم که شعار وفاق ملی را در دانشگاهها محقق کنیم.
وزیر علوم اظهار داشت: شرط ما برای ادامه خدمت مدیران یا برای استخدام مدیران جدید این است که قدرت گفتوگو با سلایق را داشته باشند، راهبری دانشگاه در سایه همه سلایق و عقاید را داشته باشند، دانشگاه باشگاه احزاب نیست که هر فردی در یک حزب قرار بگیرد و با حزب مقابل رقابت کند.
مدیران تنوع و تکثر فکری در دانشگاهها را بپذیرند
سیمایی عنوان کرد: ما از همه مدیران تقاضا میکنیم که تنوع و تکثر فکری در دانشگاهها را بپذیرند تا بتوانیم به یک تفاهم برسیم.
وزیر علوم گفت: ما در این دوره امیدواریم علاوه بر تحقق شعار وفاق ملی به نسل بالاتری از دانشگاهیان دست یابیم، آن هم رسیدن دانشگاهیان به مسئولیت اجتماعی است، دانشگاهی که نیازهای کشور را بشناسد و تأمین کند، نسبت به فرهنگ و هویت ایرانی اسلامی احساس مسئولیت کند، در حکمرانی کشور حضور علمی داشته باشد، بین صنعت و جامعه فاصله نباشد.
او افزود: حکمرانی علمی ایجاب میکند که سیاستگذاریها مبتنی بر دادههای علمی باشد نه صرفا مبتنی بر شهود، ما برای رسیدن به این اهداف تلاش میکنیم.
سیمایی با بیان چالشهای وزارت علوم برای رسیدن به اهداف گفت: اقتصاد آموزش عالی در شرایط بهینه نیست، سهم آموزش عالی از بودجه کشور 3 درصد و از تولید ناخالص ملی کمتر از نیم درصد است که باید به 4 درصد برسد، ما با ایجاد میز آموزش عالی درصدد هستیم که برای ارتقای آموزش عالی و حلق راههای تامین مالی جدید تلاش کنیم و از دولت هم تقاضای یاری داریم.
بودجه پارکهای علم و فناوری کشور باید 4 برابر شود
او گفت: کیفیت آموزش عالی در وضعیت خوبی نیست، نحوه آموزشها اشتغال دانشجویان را کاهش داده و درصددیم ارتقای مهارتمحوری را داشته باشیم، در حوزه فناوری و نوآوری مجموع بودجه تمام پارکهای کشور به جز پردیس کمتر از یک همت است که باید حداقل 4 برابر شود.
وزیر علوم اظهار داشت: ما در تعامل با جامعه علمی جخانی ضعفها و کاستیهای فراوانی داریم، برخی از سخت گیری های قانونی باید کاهش یابد.
سیمایی عنوان کرد: در حوزه جذب و نگهداشت نخبگان هم مشکلات زیادی داریم، روند مهاجرت و میل به مهاجرت افزایش یافته و میل به بازگشت کاهشی شده است، بیکاری و معیشت از عوامل این وضعیت اسفناک هستند، ما برای این موضوع حداقل چند برنامه داریم که اصرار دارم این مسأله را عرض کنم.
او با بیان راهکارهایی برای رفع چالشها، گفت: اول مسکن اساتید که خوشبختانه بسترهای قانونی آن فراهم شده، ما پیوست حکم همه مدیران تعهد میگیریم و برای پیشرفت این موضوع روزشمار میگذاریم.
به گفته سیمایی، توسعه خوابگاههای متاهلی نیز میتواند در کاهش مهاحرت اثر بگذارد.
وزیر علوم گفت: مولدسازی هم باید صورت گیرد که دانشگاهها از آن استقبال نمیکنند اما باید مولدسازی کنند و در همان دانشگاه هزینه کنند.
او افزود: مرکز جذب باید یک مرکز بیطرف باشد، ما نسبت به گرایشهای افراد مسئولیتی نداریم، البته شرایط قانونی جذب مشخص کرده که چه کسی میتواند در دانشگاه جمهوری اسلامی تدریس کند اما سلایق خودمان را در جذب و تبدیل وضعیت و ارتقا دخالت ندهیم، مرکز جذب باید بیطرف و دور از جب و بغض باشد.
سیمایی گفت: یکی دیگر از عوامل مهاجرت هم این است که استاد و دانشجو انتظار دارند که کرامت آنها را به رسمیت بشناسیم و این حرف قرآن است که باید به منصه ظهور برسد، اگر استاد و دانشجو احساس کند که با وجود همه تنگناها کرامتش حفظ میشود قطعا دلبستگیاش بیشتر میشود./فارس
انتهای پیام