روسیه اعلام کرد تهاجم وسیعی را در منطقه کورسک آغاز کرده و توانسته ۱۰ روستا را از اوکراین پس بگیرد. به نوشته دویچه وله، وزارت دفاع روسیه خبر داده که در عرض دو روز ۱۰ منطقه مسکونی آزاد شدند. این شبکه خبری با اشاره به پیشرویهای روسیه در شرق اوکراین تأکید کرده اوکراین هماکنون از نظر نظامی در موقعیت دشواری قرار دارد.
استارمر: روسیه جنگ اوکراین را آغاز کرده و هر زمان که بخواهد به آن پایان میدهد
پس از هشدار پوتین مبنی بر اینکه هرگونه استفاده از موشکهای دوربرد بریتانیا در خاک روسیه ناتو را در جنگ با کشورش قرار میدهد، کییر استارمر نخستوزیر انگلیس گفت: پوتین جنگ در اوکراین را آغاز کرده و خودش میتواند در هر زمانی به آن پایان دهد. به نوشته گاردین، نخستوزیر انگلیس روز جمعه در مسیر واشنگتن برای دیدار با جو بایدن این اظهارات را بیان کرد. زیرا بهدنبال توجیه تصمیم مخفیانه غرب است؛ تصمیمی که به اوکراین اجازه میدهد با موشکهای دور برد «توفان سایه» ساخت بریتانیا به روسیه حمله کند.
اوکراین مجاز به استفاده از موشک فوق پیشرفته انگلیسی و آمریکایی میشود؟
روز پنجشنبه گاردین فاش کرد که ایالات متحده و بریتانیا به همراه متحدان خود توافق کردهاند که به اوکراین اجازه دهند اهداف نظامی در خاک روسیه را با موشکهای دوربرد «توفان سایه»، که برد ١٩٠مایلی دارند، هدف قرار دهند. پوتین هم اعلام کرد هرگونه اقدام غرب برای اجازه استفاده کییف از چنین سلاحهای دوربردی علیه اهدافی در داخل روسیه به این معناست که ناتو در «جنگ» با مسکو خواهد بود و به نحو قابلتوجهی ماهیت درگیری را تغییر خواهد داد.» اخیرا اما روزنامه تایمز لندن گزارش کرده بود براساس سیاست دولت انگلیس، نیروهای اوکراین نمیتوانند از موشکهای دوربرد «سایه توفان» در حمله به اهدافی درون مرزهای روسیه استفاده کنند.
خبرسازی درباره انتقال موشکهای بالستیک ایران به روسیه؛زلسنکی تأیید نکرد
این روزها علاوه بر تحولات فوق، خبرسازیهای جهت داری مبنی بر انتقال موشکهای بالستیک ساخت ایران به روسیه، در رسانههای غربی منتشر شد. یورونیوز از قول اسکاینیوز انگلیس گفته است کشتی «پورت اولیا ۳» حدود ۲۲۰ موشک بالستیک کوتاهبرد «فتح ۳۶۰» را از طریق دریای خزر به روسیه ارسال کرده است تا برای جنگ در اوکراین مورد استفاده قرار گیرد. این در حالی است که در روزهای اخیر، مقامات ایرانی و روس بارها این ادعاها را رد کردهاند. علاوه بر آن، زلنسکی روز چهارشنبه و در پاسخ به این سؤال که آیا انتقال موشکهای بالستیک ایران به روسیه را تأیید میکند یا خیر، گفت: «بار دیگر میگویم، من هنوز نمیتوانم استفاده از این موشکها را تأیید کنم. تنها زمانی میتوانم آن را تأیید کنم که شواهدی داشته باشیم.» عراقچی وزیر امورخارجه کشورمان نیز در واکنش به این ادعاها در صفحه «ایکس» خود نوشت: «یک بار دیگر آمریکا و اروپا براساس اطلاعات غلط و منطق معیوب عمل کردند؛ ایران به روسیه موشکهای بالستیک ارسال نکرده است. تمام!»
بیانیه ضدایرانی اتحادیه اروپا با تکیه بر ادعاهای تکذیبشده
با وجود اعلام موضع رسمی ایران درخصوص جنگ اوکراین و تأکید بر راهکارهای مسالمتآمیز برای حل مناقشه، شورای اتحادیه اروپا در اقدامی غیرسازنده آنچه را که انتقال موشکهای بالستیک ساخت ایران به روسیه خواند، محکوم کرد. رادیو فردا به نقل از بیانیه شورای اتحادیه اروپا(جمعه) آورده است: «انتقال این تسلیحات «نشاندهنده افزایش حمایت ایران از روسیه در زمینه پهپادها و جنگافزارهای دیگر است که روسیه در جنگ تجاوزکارانه غیرقانونی خود علیه اوکراین از آنها استفاده میکند.»
چشمانداز مبهم آتش بس؛ از طرح پیروزی زلنسکی تا طرح صلح برازیلیا و پکن
در این میان به گزارش رویترز، اوکراین روز چهارشنبه اعلام کرده است که طرح آتش بس موسوم به طرح پیروزی را در ماه جاری میلادی به رئیسجمهور آمریکا ارائه میدهد.این در حالی است که لاوروف وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که کشورش طرح صلح زلنسکی را جدی نخواهد گرفت چرا که کشورهای غربی در پی دستیابی به یک توافق عادلانه نیستند. همچنین اخیرا برزیل و چین طرحی شامل شش مادهای برای صلح میان روسیه و اوکراین ارائه کردهاند. طرحی که بهگفته ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه مورد استقبال این کشور است. علیاکبر احمدیان دبیر شورایعالی امنیت ملی کشورمان نیز در حاشیه نشست مقامات امنیتی بریکس به حمایت از آن پرداخته و خواستار پیگیری آن توسط اعضای بریکس در قالب یک کمیته شد. از سوی دیگر زلسنکی با این طرح صریحا مخالفت کرده است.
جمعبندی
بهنظر میرسد اعضای ناتو و حامیان غربی زلنسکی درصدد گرفتن یک امتیاز بزرگ از روسیه برای تغیر موازنه جنگ و سپس تلاش برای صلح هستند. علاوه بر آن تسری بحران به دیگر مناطق و پیچیده کردن پرونده جنگ نیز در دستور کار غرب است و در این راستا تنشآفرینی لهستان با بلاروس و متهم کردن ایران به دخالت در جنگ جهت افزایش هزینه و تبعات آن برای پوتین مورد توجه غربیها به سردمداری آمریکا است. بر این اساس احتمالا تا زمان وقوع یک تحول بزرگ به سود اوکراین و ناتو در میدان جنگ(بزرگتر از کورسک)، چشم اندزای برای صلح وجود نخواهد داشت.