اندیشکده آمریکایی «بنیاد دفاع از دموکراسیها» نسبت به برنامههای پرتاب فضاپیما و پیشرفت ایران در زمینه ساخت موشکهای ماهوراهبر بزرگ ابراز نگرانی کرده است.
به گزارش شهروند آنلاین، روز ۱۴ سپتامبر ایران پرتاب موفقیتآمیز ماهواره خود به فضا با استفاده از موشکی که توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران ساخته شده بود را رسانهای کرد که این موضوع با نگرانی کشورهای غرب همراه شد.
«بنیاد دفاع از دموکراسیها» (FDD) در گزارش تحلیلی خود نوشت، پس از این پرتاب، یکی از مقامات وزارت امور خارجه آمریکا به آسوشیتدپرس اظهار داشت که ایالات متحده از مدتها قبل نگرانی خود را نسبت به این موضوع اعلام کرده است زیرا برنامههای پرتاب فضاپیمای ایران مسیر گسترش سامانههای موشکی دوربردتر این کشور را هموار می کند.
این اتاق فکر آمریکایی به نقل از ایرنا نوشت که خبرگزاری جمهوری اسلامی روز ۱۴ سپتامبر از پرتاب موشک قائم ۱۰۰ که یک موشک سوخت جامد طراحی شده توسط کارشناسان هوافضای سپاه است، از پایگاه فضایی در نزدیکی شهر شاهرود خبر داد. این موشک ماهواره ۱۳۲ پوندی چمران-۱ ایران را به مدار ۳۴۰ مایلی انتقال داد. مقامات ایرانی عنوان میکنند که چمران-۱ اولین ماهواره ساخت ایران است که میتواند مدار خود را تغییر دهد.
«امیر رستگاری» مدیرعامل صنایع الکترونیک ایران گفت: ماهوارههایی که تاکنون به فضا پرتاب کردهایم عمدتاً در زمینه تصویربرداری و مخابرات فعال بودند و زمانی که در مدار قرار گرفتند، قادر نبودیم مدار را تغییر و آن را حرکت دهیم؛ ما برای آنها مانور مداری نداشتیم.
این اندیشکده حامی صهیونیستها با تکرار ادعاهای پیشین غرب آورده است که ایران از مدتها قبل به استفاده از برنامه فضایی خود به عنوان بستر آزمایش فناوری موشکهای بالستیک قاره پیما (ICBM) متهم شده است. به گفته کارشناسان، وسایل نقلیه و موشکها در ماموریتهای فضایی به طور کلی از نظر فناوری با ICBM مشابه هستند.
«بهنام بن طالبلو» عضو ارشد این بنیاد اعتقاد دارد: برنامه فضایی نظامی ایران به آرامی و پیوسته از حالت مخفی در آمده است. پیشرفت تهران در زمینه ساخت موتورهای سوخت جامد در ابعاد بزرگ به این کشور اجازه داده است تا یک وسیله پرتاب فضایی که به طور کامل سوخت جامد استفاده میکند مانند ماهوراهبر قائم را تولید کند.
او مدعی شد که ایران اکنون یک گام تا تکمیل یک وسیله نقلیه برای حمل یک سلاح هستهای بالقوه نزدیک شده است که با آن میتواند قاره اروپا و سرزمین آمریکا را تهدید کند.
«تایلر استاپلتون» مدیر رابط FDD با کنگره نیز با تکرار اتهامات همیشگی مقامهای کاخ سفید ادعا دارد که برنامه فضایی ایران برای مدت طولانی پوششی برای توسعه و آزمایش اجزای ICBM بوده است. این پیشرفتها در کنار شتاب هستهای ایران قابلیتهای تهاجمی گستردهای را علیه آمریکا به تهران میدهد.
این اتاق فکر آمریکایی آورده است: ایران روز ۲۸ ژانویه اعلام کرد که با استفاده از موشک دو مرحلهای سیمرغ با سوخت مایع که توسط شرکتهای وابسته به وزارت دفاع ایران (MODAFL) و تحت نظارت موسسه تحریم شده «آژانس فضایی ایران» (ISA) ساخته شد، سه ماهواره را با موفقیت به مدار پایین زمین پرتاب کرد. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ماهواره داخلی ثریا را هم با استفاده از قائم ۱۰۰ پرتاب کرد. این پرتاب به دنبال تلاش ناموفق برای پرتاب سه ماهواره در دسامبر گذشته و پرتاب موفقیتآمیز ماهواره نور-۳ به مدار با استفاده از موشک قاصد در سپتامبر ۲۰۲۳ صورت گرفت.
این موسسه عنوان میدارد که واشنگتن درباره برنامه موشکی ایران نگرانی دارد. بر اساس گزارش اطلاعاتی آمریکا در سال ۲۰۲۴، ایران بزرگترین زرادخانه موشکهای بالستیک خاورمیانه را در اختیار دارد که دقت، توان تخریب و قابلیتهای آنها را هم بهبود بخشیده است. دفتر مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده همچنین هشدار داد که تلاش ایران بر روی وسایل نقلیه پرتاب فضایی (SLVs) – از جمله سیمرغ- به دلیل فناوریهای مشترک آن با قابلیتهای موشکهای بالستیک، زمان تولید ICBM را برای تهران کوتاه میکند.
طبق این گزارش، واشنگتن مدعی است که پرتاب ماهوارههای ایران ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است. زمانی که در اکتبر ۲۰۲۳ تحریمهای سازمان ملل طبق قطعنامه فوق به پایان رسید، ایالات متحده و شرکای اروپایی آن تحریمهای جدیدی را علیه برنامه موشکهای بالستیک و هواپیماهای بدون سرنشین ایران اعمال کردند./ایرنا
انتهای پیام