تربیت دانشآموزانی از جنس بشردوستی
«شهروند» به مناسبت روز 13 آبان، از طرحها و برنامههای دانشآموزی سازمان جوانان گزارش میدهد
سیما فراهانی| جمعیت هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران، سالهاست که در حوزه دانشآموزی فعالیتهای گستردهای را آغاز کرده است. اقداماتی در راستای تربیت فرزندانی از جنس بشردوستی که کودکان را از همان سنین کم با نجات، همدلی، نوعدوستی و صلح آشنا میکند. سازمان هلالاحمر همواره با اجرای طرحها و برنامهریزیهای مختلف، اقدامات پیشگیرانه و آمادگی در برابر حوادث را با انگيزه كاهش خطرپذيری در بین دانشآموزان اجرا کرده است. حتی تعامل خوب این دوره مدیریت جمعیت هلالاحمر با وزارت آموزش و پرورش به اجرایی شدن طرحهای مختلف و تاثیرگذارتری، در مدارس منجر شده است. طرحهای که با حمایتهای دکتر کولیوند راهاندازی شده و حالا نیز به مرحله اجرا رسیده است تا به لیست خدمات بی پایان هلالاحمر در بین دانشآموزان اضافه شود. این طرحها در در راستای ترویج فرهنگ بشر دوستی و آمادگی همگانی در برابر حوادث و مخاطرات، راهاندازی شدهاند. در روز یومالله 13 آبان نیز سازمان جوانان هلالاحمر بیکار نمانده و علاوه بر طرحهای مختلف دانشآموزی، برنامههای جدیدی برای این روز ترتیب داده است.
از سالها پیش در سازمان جوانان هلالاحمر در حوزه دانشآموزی برنامههای مختلف خود را اجرا کرده است. این سازمان معتقد است، مدرسه به عنوان مکانی که دانشآموزان، زمان زیادی در آن حضور دارند، باید محیطی ایمن و به دور از تهدید و مخاطرات باشد. به طوری كه والدين، با آرامشِ خاطر، فرزندان خود را به مدرسه بسپارند و دانشآموزان نيز بدون نگرانی از بروز حوادث و آسيبهای احتمالی به تحصیل و پویایی بپردازند. بنابراین جمعیت هلالاحمر امیدوار است با اجرای طرحهایی مثل دادرس و افزايش ايمنی دانشآموزان در مدرسه، شاهد تغييرات قابل توجهی در ارتقاء آگاهی و انگيزه اجرای اقدامات كاهش خطرپذيری در سطح جامعه باشد.
هر مدرسه یک کانون دانشآموزی
یکی از طرحهایی که در این دوره مدیریت جمعیت هلالاحمر شکل گرفت، طرح دادرس بود. وحید ایمانی سرپرست معاونت پیش دبستانی و دانشآموزی سازمان جوانان هلالاحمر، در گفتگو با خبرنگار «شهروند» در این باره میگوید: «درواقع میتوان گفت که نقطه عطف تعامل هلالاحمر و آموزش و پرورش، طرح دادرس است. طرح دادرس یا همان مهارتآموز، با شعار هر مدرسه یک کانون دانشآموزی، شکل گرفت. دادرس به معنای دانشآموز آماده در روزهای سخت است.
این طرح، در هشت هزار کانون دانشآموزی، عملیاتی میشود. در این طرح، دانشآموزان، در قالب گروههای چهارده الی پانزده نفره، در مدرسه، آموزشهایی مثل اطفای حریق، پناهگیری، اسکان اضطراری، چادرزنی، بانداژ، سی پی آر مقدماتی و احیای قلبی و ریوی را آموزش میبینند. سازمان جوانان جمعیت هلالاحمر این طرح را با هدف خودامدادی، دگر امدادی، ترویج فرهنگ نوعدوستی، کمک به دیگران و نهادینهسازی این فرهنگ در بین جوانان و به خصوص دانشآموزان، با همکاری وزارت آموزش و پرورش برگزار میکند.
بر اساس این طرح، دانشآموزان پایههای متوسطه حدودا به مدت ۱۶ ساعت با آموزشهای امدادی آشنا میشوند. اجرای طرح ملی دادرس با همراهی و هماهنگی هلالاحمر و اداره آموزشوپرورش باعث ارتباط خوبی بین دانشآموزان و فعالیتهای امور جوانان هلالاحمر میشود.»
وحید ایمانی ادامه میدهد: «وقوع حوادثی مانند سیل و زلزله عادت طبیعت است و اگر برای روزی که سیل یا زلزله رخ دهد، آماده نباشیم، دچار مشکلات سختی میشویم. از آنجاییکه سالها پیش حادثه شینآباد رخ داد، بعد از آن الزام شد که دانشآموزان یاد بگیرند. پایان این آموزشها نیز به برگزاری المپیاد، ختم میشود. این المپیاد برای این است که این آموزشها ماندگار شوند و تاثیری توام با شعف و بازی و تفریح به خود بگیرد. در واقع یک دانشآموزی که در ابتدا، هیچ مهارتی ندارد، در قالب این طرحها، تبدیل میشود به یک فرد ماهر و حرفهای؛ در نهایت جام بشردوستی نیز به آنها تعلق میگیرد.»
طرحی برای ابتداییها
طرح دیگری که در این دوره از ریاست جمعیت هلالاحمر پایهریزی شد، طرح ماهر است. ایمانی در این رابطه نیز میگوید: «ریاست جمعیت، بلافاصله بعد از شروع مدیریتشان، طی جلسهای با رئیس سازمان جوانان، اعلام کرد که باید آموزشهای ما، در سطوح ابتدایی هم ورود داشته باشند که خدمترسانی در آن بخش هم انجام شود. در حال حاضر 65 هزار مدرسه در کشور داریم، که جزو کانونهای ماهر هلالاحمر ایران شدند. این طرح در فاز چهارم اجرا است و در حال حاضر به سمت اینکه تمام مدارس را از کانون مهارتآموزی ماهر برخوردار کنیم، میرویم. ما در این طرح، خدماتی نظیر آشنایی با هلالاحمر و صلیب سرخ، نحوه ارتباط با اورژانس و شمارههای اضطراری، نحوه پناهگیری و مدیریت استرس را آموزش میدهیم. پیشبینی میشود در یک سال آینده دو میلیون دانشآموز از این طرح بهرهمند شوند.»
خدمات روز 13 آبان
وحید ایمانی به برخی اقدامات هلالاحمر در روز 13 آبان نیز اشاره میکند و ادامه میدهد: «محور خدمات ما در مدارس، دو رویکرد مهم دارد. یکی از آنها، مهارت جسمانی است که در آن آموزشهای امدادونجات را داریم. رویکرد دیگر، روانی و اجتماعی است. در این رویکرد، کمک به دیگران، صلح پایدار و حمایت از سلامت افراد مبتنی بر آموزشهایی که مختوم به کرامت انسانی میشود، در خدمات ما گنجانده شده است. همچنین ما در سال، برنامههای مناسباتی نیز داریم. یکی از آنها، روز دانشآموز است. این روز یادآور رشادت و دلاوری مردم ایران در مبارزه با استکبار در مسیر حمایت از صلح و انسانیت است که یکی از اهداف جمعیت محسوب میشود.
دانشآموزان در روز 13 آبان، از فلسفه این روز آگاه میشوند و نقشی را در کنار همسالان خود برای استقرار صلح در جهان ایفا میکنند. رویکرد ما برای سنین کودک تا نوجوان، آگاهیبخشی مبتنی بر نشاط و تفریح است. در همین راستا یک پویش بسیار بزرگ در کانال ایتای دانشآموزی داریم.
در روز دانشآموز، کودکان و نوجوانان، در بستر فضای مجازی، ویدیویی در راستای تجربه آموزش خود از فسلفه این روز را ارسال میکند. این یک فراخوان پویش تصویری صرفا برای گرامیداشت 13 آبان است. دانشآموران در گروههای سه نفره یا بیشتر، میتوانند در این پویش شرکت کنند. کلیپ تصویری در مدرسه با موضوع مرتبط با دانشآموز میسازند. سناریوی فیلم هم با خودشان است. پوشیدن کاور هلالاحمر هم برایشان الزامی است.
این پویش از روز 13 آبان آغاز میشود. همچنین در مسیر راهپیمایی 13 آبان هم برنامههایی داریم. همان دانشآموزانی که در طرح دادرس آموزش دیدهاند، در مسیر راهپیمایی قرار میگیرند و آموزشهای خود را در اختیار دیگران قرار میدهند. یک دقیقه آموزش پناهگیری ممکن است، جان انسانی دیگر را نجات دهد. مثلا فردی که در راهپیمایی شرکت کرده، از کنار چادرهای سازمان جوانان رد میشود و همانجا، در چند دقیقه، مثلا نحوه پناهگیری را یاد میگیرد. او میتواند با این آموزش، هم جان خودش و هم جان دیگری را از خطرات نجات دهد.»
در فضای مجازی بیکار و بیفایده نیستیم
سرپرست معاونت پیش دبستانی و دانشآموزی سازمان جوانان هلالاحمر در ادامه صحبتهای خود از پویشهای دیگری صحبت میکند: «در حال حاضر در کانال ایتای ما، بیش از پنج هزار دانشآموز فعال روزانه داریم، که به طور مستمر در قالب پویشهای مختلف با ما همراه میشوند. قصه من و دادرس هم یکی دیگر از این پویشها است. یعنی دانشآموزی که در آموزشهای طرح دادرس شرکت کرده در این پویش که به شکل مسابقه است، تجربه خودش را از دادرس در قالب یک قصه میفرستد.
همچنین پویش معرفی کتاب را نیز در این کانال داریم. دانشآموزان کتابی که خواندهاند را در قالب 45 ثانیه فیلم معرفی میکنند. با این پویشها، فن بیان و قدرت اجرای پشت دوربین و کاربری در فضای مجازی دانشآموزان هم تقویت میشود. ما همچنین تیم تخصصی حوزه کارگردانی در سازمان جوانان هلالاحمر داریم که همگی از نخبگان عرضه سینما و تلویزیون و تئاتر هستند و این آثار را داوری میکنند. در این پویشها ما یکی از بیانات رهبری در خصوص اینکه در فضای مجازی بیکار و بیفایده نباشید، را در دستور کار قرار دادیم.»