آمریکا در هراس از فاشیسم، دیکتاتوری و سانسور!
نخستین پیامدهای فرهنگی انتخاب ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا
[ شهروند ] انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور آینده آمریکا باعث رشد و افزایش فروش کتابهای دیستوپیایی(ویران شهر)، نژادپرستی، استبداد، فاشیسم و دیکتاتوریهای راستگرا شده است. این خبری است که «اکسیوس» دو روز بعد از پیروزی انتخاباتی ترامپ در خروجی خود قرار داده است. «اکسیوس» البته تنها رسانهای نیست که به این نکته ظریف آماری اشاره کرده است. روزنامه گاردین نیز روز گذشته در گزارشی مفصل به این موضوع پرداخت و نوشت که بازگشت ترامپ به کاخ سفید باعث شده فروش و جایگاه کتابهایی درباره دیکتاتوری و توتالیتاریسم، استبداد و دیستوپیا یا همان پادآرمانشهر به سرعت در رتبهبندی آمازون بالا رفته و چنین آثاری در فهرست پرفروشترین آثار قرار گرفتهاند. این روزنامه با نام بردن از آثار نویسندگانی مانند مارگارت اتوود و جورج اورول فروش چنین آثاری را مدیون و معلول انتظاراتی میداند که ریاستجمهوری شخصی مانند ترامپ در جامعه آمریکا ایجاد کرده است. این به نوعی تائید همان گزارهای است که «اکسیوس» نیز روی آن تاکید کرده و نوشته که افزایش فروش آثار فاشیستی و دیکتاتوری- که فضای جامعه را سیاه نشان داده و آینده تاریکی برای جهان پیشبینی میکند- از این رو اهمیت دارد که این پدیده پس از انتخاب ترامپ در سال ٢٠١٦ نیز رخ داده بود و دلیل اصلیاش هم این بود که دورنمای ریاستجمهوری او باعث ترس از حکومت استبدادی شده بود و حالا ترامپ که در مبارزات انتخاباتی خود قول داده بود که از همان روز اول «دیکتاتور» خواهد بود، یک بار دیگر چنین حال و هوایی را در میان اهل کتاب و مطالعه به وجود آورده است.
این مطلب مروری دارد بر چنین آثاری…
سرگذشت ندیمه
گاردین نوشته که رمان «سرگذشت ندیمه»- که سریالی نیز که از روی آن ساخته شده پرفروش و محبوب بوده- از فردای مسجل شدن پیروزی ترامپ با هجوم گسترده خریداران مواجه شده است.
«اکسیوس» نیز درباره وضعیت فروش این رمان نوشته این رمان مارگارت اتوود که یک هفته قبل از انتخابات در جایگاه ٢٠٩ آثار پرفروش قرار داشت، پس از پیروزی ترامپ با افزایش فروش ٦٨٦٦ درصدی مواجه شده و به سرعت به جایگاه سوم و در نهایت هم دوم لیست پرفروشترین کتابهای آمازون صعود کرده است. با این حال نکته بامزهای که شماری از رسانهها در نقد نویدبخش بودن چنین رشد و افزایشی بر زبان میآورند، این است که بالای سر این رمان در رده اول جدول پرفروشترین کتابهای روز کتاب خاطرات ملانیا ترامپ قرار گرفته است!
نکته جالب این که «سرگذشت ندیمه» که در آیندهای دیستوپیایی و مردسالار روی میدهد که کاهش چشمگیر نرخ باروری به دلیل آلودگیهای زیستمحیطی و افزایش بیماریهای آمیزشی باعث شکلگیری یک نظم جدید نظامی و سلسلهمراتبی شده که زنان را از موقعیتهای شهروندی خود محروم و آنها را مجبور کرده برای نخبگان بچهدار شوند؛ در دوره قبلی ریاستجمهوری ترامپ نیز توانسته بود از موهبت شباهت فضای داستانیاش با تصویری که از دونالد ترامپ وجود دارد، استفاده خوبی ببرد. تا جایی که روزنامهها بعد از انتشار خبر افزایش فروش این رمان فلشبکی به فوریه سال ٢٠١٧ زدهاند که در آن زمان ناشر آثار مارگارت اتوود به رادیوی ملی آمریکا گفته بود که «سرگذشت ندیمه» پس از ورود ترامپ به کاخ سفید در قیاس با ماههای گذشته با بیش از ٢٠٠ درصد افزایش فروش مواجه شده است…
بر مدار استبداد
دیگر آثار پرفروش چند روز اخیر که اینها نیز از جمله آثار کلاسیک دیستوپیایی به شمار میآیند که در فهرست پرفروشترینهای آمازون به سرعت صعود کردهاند؛ «بر مدار استبداد» نوشته تیموتی اسنایدر، «١٩٨٤» نوشته جورج اورول و «فارنهایت ٤٥١» نوشته ری برادبری هستند که اولی در حال حاضر در رتبه هفتم، دومی در رده چهاردهم و «فارنهایت…» نیز در جایگاه شانزدهم قرار گرفتهاند. نکته جالب درباره این رمانهای پرفروش اما اینکه جملگی این آثار به دنبال پیروزی انتخاباتی دونالد ترامپ در این فهرست قرار گرفتهاند.
«بر مدار استبداد» اثر تیموتی اشنایدر تاریخنگار که در روزهای اخیر بیش از ۴۰۰ رتبه در جدول آثار پرفروش آمریکا و اروپا ارتقا یافته و خود را به سرعت بین هفت کتاب پرفروش آمریکا رسانده، اثری تاریخی/فلسفی است که با ارائه درسهایی از تاریکترین لحظات قرن بیستم، به مخاطب نشان می دهد که امید همچنان در قرن بیست و یکم زنده و پابرجاست و با درس گرفتن از اشتباهات گذشته که منجر به قدرت گرفتن فاشیسم، نازیسم و کمونیسم شد، میتوان مسیری جدید در پیشروی آینده بشر باز کرد.
«١٩٨٤» رمان ضدآرمانشهری جورج اورول نیز که در رتبه شانزدهم پرفروشهای روزهای اخیر قرار دارد، یک بیانیهٔ سیاسی شاخص در رد نظامهای تمامیتخواه و توتالیتر است. «فارنهایت ٤٥١» نیز که به دمای سوختن کاغذ اشاره دارد، مثل شماری دیگر از آثار برادبری به بحث سانسور حکومتی و کتابسوزان میپردازد و یکی از جنجالبرانگیزترین کتابهای علمیتخیلی شمرده میشود. درباره این آثار باید گفت که به طور متوسط فروششان بیش از ٣٠٠ برابر شده است و این البته شامل «فراریان» اثر پائولا راموس درباره افزایش احساسات راست افراطی در میان لاتین تبارها و البته آثار غیرداستانی از قبیل «دموکراسی در رتروگراد» نوشته سامی سیج و امیلی آمیک، «مردان ربکا» اثر ربکا سولنیت درباره نقض حقوق زنان در آمریکا و «خاطرات کامالا هریس» هم میشود که از زمانی که ترامپ به عنوان برنده معرفی شده، با صعود و افزایش هزاران پلهای در فروش مواجه شدهاند.