به نظر میرسد این روزها ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، با ارائه طرحی به نام «طرح پیروزی» به دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، به بهانه پایان جنگ به دنبال اهدافی فراتر از آن است. این طرح شامل پیشنهادات نظامی و اقتصادی خاصی برای وسوسه کردن ایالات متحده است که اوکراینیها ادعا میکنند میتواند معادلات منطقهای و بینالمللی را تغییر دهد!
به گزارش شهروند آنلاین، بر اساس گزارش روزنامه فایننشال تایمز، زلنسکی پیش از انتخابات آمریکا در ماه سپتامبر «طرح پیروزی» خود را به ترامپ ارائه کرده است. این طرح دو بند کلیدی دارد که هدف آنها ترغیب ترامپ به عقد قراردادهای بالقوه در زمینه منابع طبیعی اوکراین است. یکی از بندهای آن نیز پیشنهاد میکند که پس از پایان جنگ، بخشی از نیروهای آمریکایی مستقر در اروپا با نیروهای اوکراینی جایگزین شوند، که میتواند به تقویت موقعیت نظامی اوکراین و کاهش هزینههای نظامی آمریکا منجر شود.
لیندسی گراهام طراح غارت منابع طبیعی اوکراین
بند جنجالی این طرح، که توسط لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه، مطرح شده، به اشتراکگذاری منابع طبیعی مهم اوکراین با کشورهای غربی میپردازد. این پیشنهاد میتواند انگیزهای اقتصادی برای افزایش حمایت غرب از اوکراین باشد. با توجه به اینکه روسیه گراهام را به عنوان تروریست و افراطگرا معرفی کرده است، این پیشنهاد میتواند به تشدید تنشها بین روسیه و غرب منجر شود.
بازنگری در «طرح پیروزی»
پس از پیروزی ترامپ در انتخابات، اوکراین در حال بازنگری «طرح پیروزی» خود برای دولت آینده اوست. هدف از این بازنگری، جلب حمایت ترامپ از طریق تأکید بر قراردادهای تجاری بالقوه، دسترسی به مواد خام و استقرار نیروهاست. منابع خبری میگویند که متحدان اوکراین در اروپا و آمریکا، از جمله نمایندگان ارشد حزب جمهوریخواه، به اوکراین مشاوره دادهاند که چگونه پیشنهادهایی را ارائه کند که موجب همکاری نزدیکتر با کییف شود و از قطع کمکهای حیاتی به این کشور جلوگیری کند.
چشمانداز پایان جنگ تا ۲۰۲۵
زلنسکی در اواسط اکتبر «طرح پیروزی» خود را رونمایی کرد و تأکید داشت که این طرح میتواند به پایان جنگ اوکراین تا پایان سال ۲۰۲۵ کمک کند. این سند شامل پنج بند و سه ضمیمه محرمانه است. او پیشنهاد میکند که اوکراین به عضویت ناتو درآید، محدودیتها برای حمله به عمق خاک روسیه برداشته شود و یک بسته بازدارندگی جامع غیرهستهای در اوکراین مستقر شود. زلنسکی ادعا میکند این اقدامات میتوانند به تقویت امنیت اوکراین و افزایش فشار بر روسیه منجر شوند.
تحلیل و پیشبینی
با این حال، به نظر نمیرسد «طرح پیروزی» زلنسکی با ضمیمههای محرمانهاش تغییر خاصی در معادلات منطقهای و بینالمللی ایجاد کند، چون احتمال پذیرش این ضمیمهها کم است و میتواند آغازگر یک بحران بزرگ بینالمللی باشد. به نظر نمیرسد دولت آینده آمریکا مشورت زیادی با زلنسکی-که به نوعی دستنشانده خودش محسوب میشود- داشته باشد و احتمالا مذاکرات پوتین و ترامپ تکلیف جنگ اوکراین را مشخص خواهد کرد. ضمن اینکه منابع طبیعی اوکراین هماکنون نیز در دسترس آمریکا قرار دارد و نمیتوان با پولی که قبلا خرج شده است، کالای جدید خرید.
انتهای پیام