علیرضا تقوی‌نیا، کارشناس مسائل منطقه، در گفت‌وگو با «شهروند» عنوان کرد:

دروغ‌سازی درباره شکست حزب‌الله، جهت دستاوردسازی برای اسرائیل است

توافق آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و لبنان روز چهارشنبه اجرا شد. به دنبال این توافق، پرسش‌هایی نیز مطرح می‌شود، از جمله اینکه حزب‌الله لبنان در چه شرایطی خواهد بود، پیروز واقعی این میدان کیست و منطقه پس از آن به کدام سمت و سو خواهد رفت. علیرضا تقوی‌نیا، کارشناس مسائل غرب آسیا، پذیرش این توافق را نه به معنی عقب‌نشینی حزب‌الله که نشانه استیصال اسرائیل می‌داند.

صهیونیست‌ها و البته شبکه العربیه مدعی شده‌اند توافق 13 بندی آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حزب‌الله لبنان شامل خلع سلاح حزب‌الله و برچیده‌شدن پایگاه‌های این نیروی مقاومت است. علیرضا تقوی‌نیا، کارشناس مسائل غرب آسیا، در این‌باره می‌گوید: «خلع سلاح حزب‌الله و برچیده‌شدن پایگاه‌های نیروی مقاومت جزو شروط آتش‌بس نیست؛ البته ابهاماتی وجود دارد مثل استقرار ارتش و شروط کلی که در قطعنامه 1701 آمده ازجمله اینکه ارتش، نیروی رسمی لبنان است؛ قبل از جنگ 33روزه نیز همین اتفاق افتاد، اما عملا حزب‌الله حضور داشت. نکته حائز اهمیت این است که حزب‌الله هیچ پایگاه مشخصی ندارد که بخواهند آن را خلع سلاح کنند. حزب‌الله همان مردم و شیعیان لبنان هستند که پایین‌تر از رود لیطانی در صور، ناقوره، بنت‌جبیل، الخیام و…. هستند؛ بنابراین حزب‌الله نابود و خلع سلاح نشده و به پشت رود لیطانی هم عقب‌نشینی نمی‌کند. دلیل دروغ‌های العربیه و اسرائیل هم این است که می‌خواهند برای این رژیم دستاوردسازی و آن را پیروز اعلام کنند. باید توجه داشت اگر حزب‌الله قرار است خلع سلاح شود، چرا بیشتر مردم اسرائیل مخالف این اقدام نتانیاهو هستند و می‌گویند حزب‌الله را نابود نکردید و همچنان تهدیدی برای ماست.»

  اجرای قطعنامه 1701 به معنی عقب‌نشینی حزب‌الله نیست

برخی اجرای قطعنامه 1701 را نوعی عقب‌نشینی حزب‌الله می‌دانند، اما تقوی‌نیا معتقد است که اینگونه نیست: «قطعنامه 1701 بعد از جنگ 33روزه در سال 2006 هم اعمال شد و حزب‌الله هم با آن موافقت و البته اعلام کرد به برخی از بندهای آن نقد دارد. بعد از جنگ 33روزه بلافاصله ارتش لبنان و نیروهای سازمان ملل در مرز مستقر شدند، اما حزب‌الله هم کار خود را می‌کرد. اگر  تنشی هم به وجود می‌آمد، این نیروها عقب‌نشینی می‌کردند. بنابراین حزب‌الله در این زمینه عقب‌نشینی نکرده و اتفاقا بعد از جنگ 2006 هم کاملا با قطعنامه 1701 موافقت کرد.»

قدرت نظامی و اطلاعاتی اسرائیل که تمام غرب حامی آن است، قابل مقایسه با حزب‌الله نیست، اما اسرائیل نتوانست در جنگ زمینی دو ماهه علیه لبنان به دستاوردی برسد و شلیک موشک و پهپاد را از لبنان متوقف کند و تا روز آخر تل‌آویو و سایر شهرها زیر آتش حزب‌الله بود. این نشان می‌دهد که حزب‌الله پیروز شده است. اسرائیلی‌ها از دو ماه پیش رسما از نابودی کامل حزب‌الله حرف می‌زدند و ترورهای بزرگی انجام دادند، اما حزب‌الله خود را بازسازی کرد و در میدان اسرائیل را شکست داد. اسرائیل بعد از دو ماه متوجه شد که حزب‌الله شکست‌ناپذیر است و از روی استیصال آتش‌بس را پذیرفت

61درصد از جامعه اسرائیل معتقدند در برابر حزب‌الله پیروز نشده‌اند

این کارشناس مسائل غرب آسیا در پاسخ به این پرسش که «شهید نصرالله تاکید کرده بود امکان ندارد آوارگان شمال اسرائیل به خانه‌هایشان برگردند؛ با این توافق وضعیت چگونه می‌شود؟» افزود: «باید در نظر داشت که این توافق موقت و 60 روزه است و باید دید جنگ به کدام سمت می‌رود. ویرانی‌های شمال اسرائیل گسترده است و تهدید حزب‌الله همچنان با اسرائیلی‌هاست. نتانیاهو که گفته بود تهدید حزب‌الله را رفع می‌کنم، حالا با لبنان اعلام آتش‌بس کرده، حزب‌الله را نابود نکرده و تهدید حزب‌الله هنوز وجود دارد.  نظرسنجی‌های رسمی اسرائیل نشان داده 61درصد از جامعه آنها معتقدند در برابر حزب‌الله پیروز نشده‌اند. آوارگان شمال اسرائیل از ترس حزب‌الله تا به حال برنگشته‌اند، اکنون باید دید آیا از نظر آنها تهدید حزب‌الله رفع شده یا خیر؛ ممکن است آنان موقتا برگردند، اما اگر تنشی رخ دهد دوباره باید آنجا را ترک کنند. حزب‌الله که 14 ماه جنگیده، خود را مجددا بازسازی خواهد کرد و در صورت لزوم و در زمانی که نیاز باشد با اسرائیل مقابله خواهد کرد.»

عقب ننشستن اسرائیل از غزه؛ تنها نکته منفی آتش‌بس

تقوی‌نیا درباره شرط پایان جنگ غزه برای توافق می‌گوید: «حزب‌الله 14 ماه جنگید، اما اسرائیل از غزه عقب‌نشینی نکرد و این تنها نکته منفی این آتش‌بس است. اما این نکته را هم باید در نظر داشت که حزب‌الله تنها بازیگر عرصه سیاسی لبنان و تصمیم‌گیرنده نیست. دولت و گروه‌های سیاسی هم هستند. در ضمن اسرائیل هم زیرساخت‌های لبنان را هدف می‌گرفت و ادامه این روند موجب می‌شد حزب‌الله در برابر مردم لبنان قرار بگیرد و پایگاه اجتماعی و ملی خود را از دست بدهد. به همین دلیل حزب‌الله از این شرط خود عقب‌نشینی کرد. اما باید این نکته را هم مد نظر قرار داد که حماس از این آتش‌بس حمایت کرد و گفت حزب‌الله  نیروهایش را در راه دفاع از غزه از دست داده است.»

 اسرائیل آتش‌بس را از سر استیصال پذیرفت

این کارشناس مسائل غرب آسیا در این‌باره که چرا برخلاف برخی القائات، بسیاری معتقدند پیروز میدان حزب‌الله است، بیان کرد: «قدرت نظامی و اطلاعاتی اسرائیل که تمام غرب حامی آن است، قابل مقایسه با حزب‌الله نیست، اما اسرائیل نتوانست در جنگ زمینی دو ماهه علیه لبنان به دستاوردی برسد و شلیک موشک و پهپاد را از لبنان متوقف کند و تا روز آخر تل‌آویو و سایر شهرها زیر آتش حزب‌الله بود. این نشان می‌دهد که حزب‌الله پیروز شده است. البته نمی‌توان منکر شد که حزب‌الله ضربات سختی هم دریافت کرده، اما وقتی می‌خواهیم از پیروز جنگ صحبت کنیم، باید ببینیم اسرائیلی‌ها چه می‌خواستند. آنها از دو ماه پیش رسما از نابودی کامل حزب‌الله حرف می‌زدند و ترورهای بزرگی انجام دادند، از جمله ترور دبیرکل حزب‌الله. اما حزب‌الله خود را بازسازی کرد و در میدان اسرائیل را شکست داد. آنها بعد از دو ماه متوجه شدند که حزب‌الله شکست‌ناپذیر است و از روی استیصال آتش‌بس را پذیرفتند.»

نتانیاهو جنگ را متوقف نخواهد کرد

تقوی‌نیا در پاسخ به این سوال که وضعیت جنگ غزه و منطقه به چه سمت و سویی می‌رود، توضیح داد: «معتقدم تنش ادامه خواهد یافت. نتانیاهو بر سوریه، عراق و ایران متمرکز خواهد شد. در دو ماه آینده شاهد وضعیت بغرنجی در خاورمیانه خواهیم بود و تهدیدها افزایش خواهد یافت. نتانیاهو این جنگ را متوقف نخواهد کرد و ممکن است اگر جنگ فراگیر با سوریه یا ایران آغاز شود، حزب‌الله این آتش‌بس 60روزه را کنار بگذارد و به نفع محور مقاومت وارد درگیری شود. اما باید گفت که حزب‌الله به این آتش‌بس برای بازسازی احتیاج داشت تا بتواند با انگیزه‌ای مضاعف مبارزه با اسرائیل را ادامه دهد.»

//انتهای پیام

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.