عصر روز پنجشنبه بود که ارتش سوریه در بیانیهای عقب نشینی از شهر استراتژیک حماه را اعلام کرد و افزود برای حفظ جان غیرنظامیان، واحدهای خود را به خارج شهر منتقل خواهد کرد اما به تلاش برای بازپسگیری این شهر و دیگر مناطق از چنگ تروریستها ادامه خواهد داد. ساعاتی بعد و در اوایل شامگاه پنجشنبه با انتشار ویدئوهایی از حضور تروریستها در نقاط مختلف شهر حماه، سقوط این شهر رسما تأیید شد تا نگرانی از وضعیت میدانی سوریه افزایش یابد. پس از کنترل حماه توسط تروریستها، شهرهای مهم دیگری در شرق این منطقه ازجمله سلمیه و عقیربات نیز بهدست تروریستها افتاد تا سقوط کامل این منطقه قطعی شود. غروب پنجشنبه ابومحمد الجولانی سرکرده گروهک تروریستی تحریرالشام در ویدئویی با تبریک پیروزی نیروهای خود در حماه از برنامهریزی برای حمله به حمص، درعا و مناطق دیگری از سوریه سخن گفت. وی در گفتگو با سیانان نیز در حالی که سعی داشت چهرهای دموکرات از خود نشان دهد از براندازی دولت سوریه و تشکیل دولت و مجلس ملی سخن گفت! در حالی خبرها از تشکیل خطوط دفاعی در حمص از سوی ارتش سوریه حکایت دارد که تصاویری از خروج شهروندان غیرنظامی ساکن حمص بر نگرانی از اوضاع داخلی سوریه افزوده است. هر چند وزیر دفاع سوریه صبح جمعه عقبنشینی از حماه را اقدامی تاکتیکی و موقت خوانده است. در ادامه نگاهی به آخرین تحولات سوریه و تجزیه و تحلیل فتنه تکفیریها با حمایت غرب، اسرائیل و ترکیه؛ از منظر کارشناسان و تحلیلگران خواهیم داشت:
سقوط حماه چگونه رخ داد؟
از روز چهارشنبه خبرهای نگران کنندهای درباره پیشروی تروریستها به سمت حماه در حال انتشار بود. صبح چهارشنبه گروههای تکفیری با حرکت به سمت قله المدیق در استان حماه زنگ خطر سقوط این شهر و تسلط بر کل حماه را به صدا درآوردند. حوالی ظهر بود که خبرهایی از سقوط پادگان سروج در شمال حماه منتشر شد. اندکی بعد خبر شهادت سرتیپ وائل محمد سعید در حمله پهپادی تروریستها در محور حماه در تضعیف روحیه نیروهای سوری تأثیر بالایی داشت. سعید از فرماندهان ارشد ارتش بود که در نبردهای اخیر و مقاومت در برابر تروریستها نقش مهمی داشت. با تداوم درگیریها در مناطقی چون بریدیج در ریف حماه، پادگاه سکاف در شرق این منطقه، شهرک الصان در شمال شرق حماه و چندین روستا در شرق و غرب حماه در شب چهارشنبه و صبح پنجشنبه در نهایت، ارتش سوریه به عقب نشینی از این منطقه پرداخت تا سقوط حماه بهعنوان چهارمین منطقه پر جمعیت سوریه تکمیل شود.
بیانیه ارتش سوریه درباره وضعیت حماه و علل عقب نشینی
همانگونه که در ابتدای این نوشتار ذکر شد ارتش سوریه صبح جمعه به صدور بیانیهای درباره عقب نشینی از حماه و شرایط این منطقه پرداخت. این بیانیه توسط علی محمود عباس وزیر دفاع و معاون کل فرماندهی ارتش سوریه قرائت شد و در آن آمده است: «گروههای تروریستی که از شیوه جنگ چریکی استفاده میکنند و نیروهای مسلح ما مجبور به استفاده از شیوههای مناسب در نبرد شامل جنگ و گریز، پیشروی و عقب نشینی از برخی مواضع خاص، هستند؛ بهویژه که این گروههای تکفیری مورد حمایت کشورهای منطقهای و بینالمللی هستند و از حمایت نظامی و لجستیکی آنها برخوردارند… آنچه در حماه رخ داده، یک اقدام تاکتیکی موقت است و نیروهای سوریه در اطراف شهر حماه در آمادگی کامل برای انجام وظایف ملی و قانونی خود قرار دارند. مردم سوریه اطمینان داشته باشند که ارتش در بازگردانیدن امنیت در مناطقی که تروریستها آنرا اشغال کردهاند از هیچ اقدامی فروگذاری نخواهد کرد.»
هلاکت 300 تروریست در روز پنجشنبه
در حالی پیشروی نگرانکننده تروریستها در مناطق مختلف سوریه سبب تعجب تحلیلگران شد که حملات هوایی مشترک ارتش سوریه با همراهی روسها همچنان تلفات بالایی از تروریستها میگیرد هر چند بنا بهگفته تحلیلگران بهعلت پشتیبانی سنگین از تکفیریها، موازنه نبرد از طریق حملات هوایی تاکنون به نفع ارتش سوریه به هم نخورده است. تسنیم درباره حملات روز پنجشنبه علیه تروریستها نوشت: «اولیگ اگناسیوک معاون رئیس مرکز آشتی روسیه در سوریه(مستقر در پایگاه حمیمیم)، اعلام کرد که نیروی هوایی روسیه و سوریه در حملات خود 300 تروریست را در استانهای ادلب، حلب و حماه به هلاکت رساندهاند. در این حملات 9 سامانه موشکانداز چندگانه، 7 تانک، 28 خودروی زرهی رزمی، 14 خودروی نظامی، بهعلاوه یک مرکز فرماندهی، یک انبار مهمات و یک انبار پهپاد، منهدم شدند.»
حمایت قاطع محور مقاومت از سوریه
علاوه بر سفرهای منطقهای عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان و رایزنی او با سران کشورهای منطقه، السودانی نخستوزیر عراق به تازگی عنوان کرده است تماشاچی تحولات سوریه نخواهیم بود. افزون بر آن شیخ نعیم قاسم دبیرکل حزبالله لبنان شامگاه پنجشنبه در سخنرانی خود به وقایع سوریه پرداخت و صراحتا عنوان کرد در خنثی کردن اهداف تجاوز تکفیریها به سوریه در کنار مردم و دولت این کشور خواهیم بود. جعفر الحسینی سخنگوی کتائب حزبالله عراق نیز در پیامی خطاب به تروریستهای سوریه گفته است: شما بوزینههای صهیونیستها میدانید که اگر ما وارد سوریه شویم چه بلایی به سرتان خواهد آمد. ما در این مورد تصمیمگیری خواهیم کرد. انتشار تصاویری از شیخ اکرم الکعبی دبیرکل جنبش نجبای عراق در حرم حضرت زینب توسط کانالهای همسو با مقاومت نیز نشان میدهد که وی احتمالا به هماره تعدادی نیرو درصدد کمک به دولت سوریه در برابر تروریستهاست. فالح الفیاض رئیس سازمان حشدالشعبی نیز روز جمعه با تأکید بر پیوند خوردن امنیت سوریه و عراق بیان کرد: «گروههای تروریستی امروز نیز همان نامهایی را دارند که ما پیشتر تحت همین نامها با آنها میجنگیدیم. نمیتوانیم وقتی که گروههای تروریستی تحت حمایت بیگانگان و غربیها سوریه را کنترل میکنند، چشمهایمان را ببندیم.»
الجولانی خطاب به عراق: دخالت نکنید
الجولانی سرکرده تروریستهای سوریه در حالی وقیحانه خطاب به نخستوزیر عراق خواستار عدممداخله این کشور شده است که فتنه تکفیریها همواره معطوف به تصرف سوریه و عراق بوده است. وی خطاب به نخستوزیر عراق که گفته بود تماشاچی تحولات سوریه نخواهیم بود، وقیحانه عنوان کرد: « درخصوص نگرانی و توهمات برخی سیاستمداران عراقی درباره سرایت تحولات سوریه به عراق، من قاطعانه اعلام میکنم که این مسئله ۱۰۰ درصد اشتباه است…»
وقاحت حامیان ترکیهای تروریست ها
احمد داوود اوغلو نخستوزیر سابق ترکیه و از متحدان سیاسی اردوغان روز چهارشنبه از ضرورت تشکیل اداره غیرنظامی در حلب و ایضا جلب حمایت کردهای سوریه سخن گفت چرا که بنا به ادعای او آنان حامیان ترکیه هستند. اومر چلیک سخنگوی حزب عدالت و توسعه نیز مدعی شد ترکیه علاقهای به حضور سازمان تروریستی در مرزهای خود ندارد و دولت سوریه با نیروهای پ.ک.ک برای مقابله با ترکیه متحد شده است. این در حالی است که صالح مسلم از سران پ.ک.ک شاخه سوریه در گفتوگو با العربیه از آمادگی برای همراهی با تروریستهای تحریرالشام خبر داده است.
اردوغان: امیدوارم مخالفان به راحتی به سمت دمشق بروند
افزون بر آن اردوغان رئیسجمهور ترکیه روز جمعه پس از شرکت در مراسم نماز به خبرنگاران گفت: «آرزو میکنم پیشروی نیروهای ضدرژیم، پس از حلب، ادلب و حماه به سمت دمشق بدون حوادث یا فجایع ادامه یابد…ما از بشار اسد درخواست کردیم و گفتیم بیایید آینده سوریه را با هم تعیین کنیم. متأسفانه پاسخ مثبتی دریافت نکردیم.»
برنامه تروریستها برای تصرف حمص و دمشق
مطابق اعلام جولانی و دیگر تروریستها برنامه اصلی تحریرالشام پس از تصرف حماه، حمله به حمص و سپس دمشق است. اساسا حساسیت بالای حماه بهعلت این است که دروازه ورود به حمص است و زمینه را برای سلطه تروریستها بر غرب و شمال غرب سوریه را تکمیل میکند. شامگاه پنجشنبه استانداری حمص از آمادگی برای برای حفظ امنیت این استان سخن گفت. ایرنا در این رابطه نوشت: «استانداری حمص در مرکز سوریه همچنین از ساکنان این استان خواست که برای دریافت هرگونه خبری به منابع رسمی این کشور تکیه کنند. ما پذیرای دهها خانواده مهاجر از حلب بودیم و همه خدمات مناسب را به آنها ارائه دادیم.»
کمک اسرائیل به تکفیریها
صبح جمعه رژیم صهیونیستی نیز با بمباران گذرگاه مرزی الجوسیه میان سوریه و لبنان به نوعی در حمایت از تروریستها وارد شد. فارس در اینباره نوشت: «بهدنبال حمله جنگندههای اسرائیلی به گذرگاه مرزی «الجوسیه» در شرق لبنان فعلا امکان استفاده از این گذرگاه وجود ندارد.المیادین اشاره کرد این دومین بار است که ارتش اسرائیل این گذرگاه مرزی را طی چند ماه گذشته بمباران میکند.»
آخرین تحولات میدانی در حمص/تحرکات تروریستها در لاذقیه و درعا
تحولات میدانی در روز جمعه نشان میدهد از حوالی ظهر این روز تروریستها فشار برای شکست خطوط دفاعی ارتش سوریه از شمال و شمال غرب این کشور را تشدید کردهاند و تمرکز گستردهای بر تصرف منطقه الوعر در حمص دارند و تصاویر منتشر شده در کانالهای خبری از حملات زمینی و هوایی تروریستها با استفاده از بالگرهای تهاجمی در الوعر حکایت داشت. از سوی دیگر پدافند هوایی سوریه بسیاری از حملات پهپادی در حریم هوایی حمص را از صبح جمعه دفع کرد. بعد از ظهر جمعه خبرهایی در رابطه با عقب نشینی کامل ارتش سوریه از حمص انتشار یافت که توسط ارتش سوریه تکذیب شد. هر چند مشرق نیوز از رسیدن تروریستها به مناطق الرستن و تلبسیه در دروازه ورودی حمص خبر داده است. علاوه بر این کانال تحولات منطقه نیز از تحرک تروریست های ترکستانی در لاذقیه خبر داده است که با توجه به شرایط کنونی میدانی خطرناک است. همچنین خبرها از سقوط شهرهای طفس و داعل در استان درعا حکایت دارد.