نیمه دوم سال 2025 اتفاق می‌افتد؛ استقرار موشک‌های اورشنیک روسیه در بلاروس

گسترش حفاظت هسته‌ای روسیه در برابر تهدیدات آمریکا و ناتو

[راضیه زرگری]در راستای تلاش‌های روسیه برای موازنه قدرت موشکی و تسلیحاتی با ناتو، ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه اعلام کرد که مسکو قصد دارد موشکهای جدید هایپرسونیک با قابلیت حمل کلاهک‌های اتمی اورِشنیک را تا نیمه سال 2025 میلادی در خاک بلاروس مستقر کند. پوتین روز جمعه در دیدار با الکساندر لوکاشنکو رئیس‌جمهور بلاروس در مینسک این موضوع را اعلام کرد. بلاروس، نزدیکترین متحد روسیه و به ‌عبارتی خاک این کشور در گستره دکترین امنیتی روسیه به‌حساب می‌آید. از سال 2023 بلاروس میزبان تسلیحات اتمی تاکتیکی روسیه در خاک خود بوده است و استقرار موشک‌های اورشنیک باعث تعمیق همکاری نظامی بین دو کشور در بحبوحه جنگ روسیه و اوکراین خواهد شد.

راشا تودی در این رابطه نوشت: «پس از امضای توافقنامه امنیتی روسای جمهور روسیه و بلاروس در روز جمعه در مینسک، الکساندر لوکاشنکو از ولادیمیر پوتین درباره دستیابی به برخی از موشک‌های پیشرفته اورشنیک مسکو سؤال کرد و پوتین در پاسخ گفت این موشک‌ها می‌توانند در نیمه دوم سال 2025 در بلاروس مستقر شوند، زمانی که سیستم به‌طور کامل به خدمت گرفته شود.» به نوشته راشاتودی، موشک‌های اورشنیک قادر به حمل کلاهک‌های جنبشی هستند که با سرعت مافوق صوت شلیک می‌شوند. روسیه قبلاً کلاهک‌های هسته‌ای را در بلاروس قرار داده تا حفاظت هسته‌ای خود را گسترش دهد و بلاروس را به‌عنوان بخشی از شراکت دولت اتحادیه خود در بر بگیرد.

روسیه نخستین بار، اول آذرماه ۱۴۰۳ از شلیک موشک اورشنیک خبر داد. رئیس‌جمهور روسیه در آن زمان با اشاره به استفاده اوکراین از سلاح‌های دوربرد غربی، از آزمایش موفق یک موشک بالستیک مافوق صوت غیرهسته‌ای به نام اورشنیک در شرایط جنگی خبر داد. به‌گفته پوتین، درصورت استفاده گسترده از موشک‌های اورشنیک در یک حمله، قدرت آن قابل قیاس با سلاح‌های هسته‌ای خواهد بود و هر چیزی که در مرکز انفجار این موشک به ذرات بنیادی تقسیم شده و به گردوغبار تبدیل می‌شود.

 

 به نوشته این رسانه روسی، تصمیم در مورد استقرار سیستم موشکی روسیه، پس از درخواست طرف بلاروسی گرفته شد؛ این تصمیم براساس توافقنامه تضمین‌های امنیتی که جمعه امضا شد، اتخاذ شده و در هر صورت، اورشنیک همچنان بخشی از سامانه موشکی استراتژیک روسیه (RSMF) است. بر همین اساس این استقرار موشکی با استفاده از زیرساخت‌های دوران شوروی برنامه‌ریزی شده است، که جای تعجب ندارد؛ اما وضعیت این زیرساخت نیاز به ارزیابی بیشتر دارد.

سخنگوی کرملین اظهار داشت: فضای غیردوستانه در کشورهای اطراف روسیه و بلاروس، دو کشور را مجبور می‌کند که مسائل امنیتی را با سرعت بیشتری بررسی کنند، این موضوع به نفع دو کشور است. مسکو و مینسک برخلاف کی‌یف که می‌خواهد امنیت خود را به هزینه دیگران تضمین کند، طرفدار امنیت برابر برای همه هستند.»

موشک اورشنیک قابل رهگیری نیست و قدرت آن قابل قیاس با سلاح‌های هسته‌ای است

کارشناسان نظامی می‌گویند، موشک مافوق صوت اورشنیک می‌تواند در هر ثانیه حدود سه کیلومتر را طی کند. بنابراین قابل توقف نیست، با چشم غیرمسلح رویت نمی‌شود و حتی قابل رهگیری هم نیست. دارای چندین کلاهک(بین ۱۰ تا ۱۱) است که به‌صورت چندگانه پرتاب می‌شوند. این موشک قابلیت پیمودن هزاران کیلومتر را دارد.

به نوشته راشاتودی، اورشنیک یک سلاح کشتار جمعی با قابلیت کاربرد هسته‌ای نیست، بلکه یک سلاح با دقت بسیار بالاست. روسیه نخستین بار، اول آذرماه ۱۴۰۳ از شلیک موشک اورشنیک خبر داد. رئیس‌جمهور روسیه در آن زمان با اشاره به استفاده اوکراین از سلاح‌های دوربرد غربی، از آزمایش موفق یک موشک بالستیک مافوق صوت غیرهسته‌ای به نام اورشنیک در شرایط جنگی خبر داد. به‌گفته پوتین، درصورت استفاده گسترده از موشک‌های اورشنیک در یک حمله، قدرت آن قابل قیاس با سلاح‌های هسته‌ای خواهد بود و هر چیزی که در مرکز انفجار این موشک به ذرات بنیادی تقسیم شده و به گردوغبار تبدیل می‌شود.

مسکو و مینسک برخلاف کی‌یف، طرفدار امنیت برابر برای همه هستند

احتمال استقرار موشک جدید روسی موسوم به اورشنیک در بلاروس، یکی از اصلی‌ترین محورهای پرسش و پاسخ خبرنگاران با سخنگوی کرملین در روز جمعه بود. ایرنا به نقل از ریانووستی، در این رابطه نوشت: «دیمیتری پسکوف در پاسخ به پرسشی با اشاره به سفر جمعه ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه به مینسک گفت: در این سفر، توافقنامه تضمین‌های امنیتی متقابل بین روسیه و بلاروس در راستای منافع دو کشور منعقد شد. وی افزود: معاهده ضمانت‌های امنیتی روسیه و بلاروس در درجه اول به مسائل استراتژیک می‌پردازد و در آن هیچ اشاره‌ای به سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی نشده است. سخنگوی کرملین اظهار داشت: فضای غیردوستانه در کشورهای اطراف روسیه و بلاروس، دو کشور را مجبور می‌کند که مسائل امنیتی را با سرعت بیشتری بررسی کنند، این موضوع به نفع دو کشور است. مسکو و مینسک برخلاف کی‌یف که می‌خواهد امنیت خود را به هزینه دیگران تضمین کند، طرفدار امنیت برابر برای همه هستند.»

 

 

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.