نگاهی به تحلیل دو اندیشکده سیاسی درباره تاثیر دولت دوم ترامپ بر سیاست های اروپا

شوک درمانی برای اروپای بحران زده یا اشفتگی بیشتر برای رهبران این قاره

[راضیه زرگری]اروپا در حال حاضر با یک سری از بحران‌های جاری دست و پنجه نرم می‌کند ؛ جنگ اوکراین که در آستانه ورود به سومین سال متوالی است، ظهور ناسیونالیسم پوپولیستی و چالش‌های اقتصادی فزاینده‌ی دشوارتر؛ انتخاب مجدد دونالد ترامپ در بحبوحه این بحران ها اتفاق افتاده است. اتفاقی که اگرچه غیرمنتظره نبود اما برای اروپا تا حد زیادی شوکه کننده است. برای اکثر رهبران اروپایی، دومین دوره ترامپ تهدیدی است که چالش های این قاره را سخت تر می کند.

 اندیشکده چتم هاوس در تحلیلی با عنوان شوک درمانی انتخاب مجدد ترامپ برای اروپای بحران زده،با اشاره به پیش بینی معمار بنیانگذار اتحادیه اروپا ژان مونه که گفته بود اروپا در بحران ها شکل می گیرد و مجموع راه حل های اتخاذ شده برای آن بحران ها خواهد بود، نوشت:«یک بار دیگر، این کلمات درست به نظر می رسند. اتحادیه اروپا این شانس را دارد که دیگر یک مهره نابالغ ژئوپلیتیکی نباشد و به تدریج خود را در صحنه جهانی در کنار آمریکا و چین مطرح کند.»

 چتم هاوس بر لزوم افزایش سرمایه گذاری در سیاست دفاعی و هویت امنیتی اروپا تاکید کرده است که در شرایط قدرت گیری روز افزون چین و روسیه ، این قاره برای بقا در معادلات جهانی به آن نیاز دارد

نویسنده این اندیشکده با اشاره به اینکه اتحادیه اروپا بعد از روی کار آمدن یورو، توانسته به دور از فروپاشی، مقاومت خود را دو بار دیگر در همه‌گیری و حمایت از اوکراین ثابت کند، ادامه داد:«با این روحیه، ریاست جمهوری جدید ترامپ می تواند به عنوان محرکی برای اروپا عمل کند تا با مبرم ترین مسائل خود مقابله کند. از میان بحران هایی که اروپا با آن مواجه است، امنیت فوری ترین مورد است. یکی از وعده های ترامپ پایان دادن سریع جنگ بین روسیه و اوکراین بوده است که به نظر می رسد منظور ترامپ واگذاری بخشی از خاک اوکراین برای رسیدن به صلح است. در این میان، اروپا باید حمایت خود از اوکراین را حفظ کند ولی مسلما اگر ترامپ حمایت آمریکا از اوکراین را پس بگیرد، بریتانیا، فرانسه و آلمان نمی توانند تضمین های امنیتی معتبری به اوکراین ارائه دهند.»

به این حال چتم هاوس معتقد است برای اروپا آنچه که تهدید بزرگتر بسیار فراتر از موجودیت اوکراین است، روابط جدید قدرت های جهانی است. جنگ جاری در خاک اروپا ، نیاز آشکار کشورهای اروپایی به مسئولیت بیشتر برای دفاع از خود را نشان می دهد، همانطور که ترامپ در طول اولین دولت خود و پس از آن بارها توصیه کرده است.  چتم هاوس بر لزوم افزایش سرمایه گذاری در سیاست دفاعی و هویت امنیتی اروپا تاکید کرده است که در شرایط قدرت گیری روز افزون چین و روسیه ، این قاره برای بقا در معادلات جهانی به آن نیاز دارد.

به نوشته پولیتیکو ، صرف نظر از مسئله اوکراین،نگرانی اصلی اروپا در مواجهه با دولت دوم ترامپ، اقتصاد است. ترامپ متعهد شده است که تعرفه های ۱۰ تا ۲۰ درصدی را بر همه کالاهای وارداتی از اروپا اعمال کند. در این حین، رئیس کمیسیون اروپا نیز تلاش می کند با استفاده از رویکرد «چماق و هویج»، خود را برای مقابله با این غول املاک آمریکایی آماده کند

نشریه پولیتیکو نیز در مطلبی، مسیر پیش‌روی «اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا را همزمان با آغاز دولت دوم «دونالد ترامپ» به‌دلیل تهدیدهایی که رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا علیه متحدان آنسوی آتلانتیک مطرح کرده، دشوار و همراه با آشفتگی بسیار توصیف کرد. ایرنا از این نشریه آمریکایی، رئیس کمیسیون اروپا با ورود دوباره ترامپ به کاخ سفید، در بهترین حالت می‌تواند با قطع وابستگی نظامی به ایالات متحده و راه اندازی موتور اقتصادی این قاره، نام خود را وارد کتاب های تاریخ کند و در بدترین حالت، این آغازی بر پایان اوست. اما در هر صورت، دوره مسئولیت وی قرار است با آشفتگی‌های بسیاری همراه باشد. چراکه رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا بارها اعلام کرد که دست از حمایت از اوکراین و ماندن در پیمان های آب و هوایی می‌کشد و تعرفه‌های سنگینی علیه واردات کالا از اروپا وضع می‌کند.

یکی از وعده های ترامپ پایان دادن سریع جنگ بین روسیه و اوکراین بوده است که به نظر می رسد منظور ترامپ واگذاری بخشی از خاک اوکراین برای رسیدن به صلح است

پولیتیکو در این مطلب آورده است: فون در لاین بخش زیادی از موفقیت خود را ، مدیون همکاری نزدیک با جو بایدن رئیس‌جمهوری ایالات متحده و تیمش می داند و با بازگشت ترامپ به کاخ سفید، خطراتی متوجه این رهبر اروپایی به دلیل نزدیکی با بایدن وجود دارد.پولیتیکو دلیل این امر را نه در ویژگی انتقام جویانه ترامپ، که در سوابق وی در دوره نخست دانسته است؛ از جمله وضع تعرفه بر فولاد و آلومینیوم وارداتی از اروپا، خروج از معاهدات بین المللی مانند پیمان آب و هوایی پاریس، توافق هسته‌ای با ایران و تهدید کشورهای اروپایی عضو ائتلاف نظامی ناتو برای رساندن هزینه های دفاعی به دستکم دو درصد از تولید ناخالص داخلی.

به نوشته پولیتیکو ، صرف نظر از مسئله اوکراین،نگرانی اصلی اروپا در مواجهه با دولت دوم ترامپ، اقتصاد است. ترامپ متعهد شده است که تعرفه های ۱۰ تا ۲۰ درصدی را بر همه کالاهای وارداتی از اروپا اعمال کند. در این حین، رئیس کمیسیون اروپا نیز تلاش می کند با استفاده از رویکرد «چماق و هویج»، خود را برای مقابله با این غول املاک آمریکایی آماده کند. به گفته یک دیپلمات اروپایی، از آنجاکه «ترامپ یک دلال و اهل مذاکره است.

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.