افزایش تب مالت و اهمیت نظارت بر فرآورده‌های لبنی

دکتر احمد جندقی، رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در گفت‌وگویی به بررسی هشدارهای وزارت بهداشت درباره افزایش موارد ابتلا به تب مالت در کشور پرداخت و بر اهمیت نظارت دقیق بر فرآورده‌های لبنی و رعایت استانداردهای بهداشتی تأکید کرد.

به گزارش شهروندآنلاین، دکتر احمد جندقی درباره هشدارهای وزارت بهداشت مبنی بر افزایش موارد ابتلا به تب مالت در کشور با اشاره به نظارت دقیق این وزارتخانه بر فرآورده‌های لبنی، توضیحاتی درباره کنترل کیفیت و توصیه‌های بهداشتی مرتبط با این محصولات ارائه کرد.

فرآوری و تولید محصولات لبنی

او با تأکید بر اهمیت رعایت ضوابط بهداشتی در تولید و عرضه فرآورده‌های لبنی، گفت: بر اساس سیاست‌ها و مقررات وزارت بهداشت، تمامی واحدهای تولیدی و عرضه‌کننده لبنیات موظف به رعایت استانداردهای تعیین‌شده هستند . بازرسان بهداشت محیط در سه مرحله کنترل‌های لازم را بر محصولات لبنی اعمال می‌کنند.

 نظارت‌های بهداشتی شامل سه مرحله اصلی است. در مرحله نخست پس از کنترل بهداشت فردی، مواد اولیه، تجهیزات و ساختمان واحد و شیر خام هنگام ورود به واحد صنفی بررسی  می‌شود.

جندقی مرحله دوم را نظارت بر فرآوری محصولات لبنی توسط بازرسان بهداشت محیط عنوان کرد. فرآیند تولید و فرآوری شیر و دیگر محصولات لبنی از نظر رعایت استانداردهای بهداشتی بررسی می‌شود.

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درباره مرحله سوم بازرسی یعنی نمونه‌برداری ادواری، گفت: نمونه‌برداری از محصولات به‌صورت دوره‌ای یا در صورت دریافت شکایت انجام می‌شود. نمونه‌ها به آزمایشگاه ارسال می‌شود و در صورت مشاهده تخلف، برخورد قانونی اعمال خواهد شد.

نقش سازمان دامپزشکی در کنترل کیفیت شیر

او تأکید کرد: کنترل شیر خام و بار میکروبی آن بر عهده سازمان دامپزشکی است. هرگونه افزودنی غیرمجاز به دلیل تغییر طعم شیر قابل شناسایی است. کارشناسان آزمایشگاهی با آزمایش‌های ساده آن را بررسی می‌کنند.

جندقی با اشاره به نکات بهداشتی برای خرید و نگهداری محصولات لبنی، بیان کرد که مردم باید از خرید و مصرف شیر خام غیرپاستوریزه خودداری کنند. آنها در صورت اجبار به استفاده از شیر خام، آن را به مدت یک دقیقه بجوشانند و در حالت جوش هم بزنند.

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت توصیه کرد: حتما باید ظروف شیر خام پس از مصرف شسته شوند. شیر خام قبل از جوشاندن در یخچال نگهداری نشود. شیر پاستوریزه در یخچال با دمای 4 درجه و حداکثر 48 ساعت نگهداری شود. اگر بیش از این زمان بماند، پیش از مصرف جوشانده شود و از خرید خامه، کره و بستنی غیرپاستوریزه به شدت پرهیز شود.

او می‌گوید: برای نگهداری کره بسته‌بندی شده پاستوریزه، باید توجه داشت که در دمای یخچال تنها به مدت یک هفته قابل نگهداری است. اگر قصد نگهداری طولانی‌مدت وجود دارد، باید کره در فریزر قرار گیرد.

خطرات پنیر غیرپاستوریزه و تب مالت

جندقی درباره خطر انتقال تب مالت از محصولات لبنی هشدار می‌دهد. یکی از محصولات لبنی که پتانسیل بالایی برای انتقال تب مالت دارد، پنیر غیرپاستوریزه است که می‌تواند خطرناک باشد. به همین دلیل، بارها به مردم توصیه کردیم که از مصرف پنیرهای محلی و تازه خودداری کنند. تنها در صورتی پنیر تازه قابل مصرف است که حداقل دو ماه در آب نمک بماند تا میکروب‌های موجود در آن از بین برود.

نظام مراقبت از بیماری‌ها

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت بیان کرد که فرآورده‌های خام دامی به‌سرعت می‌توانند بیماری‌هایی مانند تب مالت را منتقل کنند. لازم است از محصولات لبنی بسته‌بندی با برچسب مجوز بهداشتی استفاده شود.

او تاکید کرد که نظام مراقبت از بیماری‌ها در مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر و دانشگاه‌های علوم پزشکی فعال است. وقتی موردی از تب مالت به ما گزارش شود، تحقیقات و ردیابی‌های لازم انجام می‌شود. اگر مشخص شود که یک مرکز، شیر خام توزیع می‌کند، با هماهنگی سازمان دامپزشکی برخوردهای قانونی صورت می‌گیرد.

تعامل و هماهنگی برای کاهش شیوع تب مالت

 جندقی بر اهمیت واکسیناسیون دام‌ها برای پیشگیری از تب مالت تاکید کرد. سازمان دامپزشکی در صورتی که دام آلوده باشد، کنترل و اقدامات قانونی را انجام می‌دهد. تعامل و هماهنگی بین سازمان دامپزشکی، نظام پزشکی و بهداشت محیط ضروری است تا با همکاری، شیوع تب مالت در جامعه کاهش یابد.

گزارش تخلفات بهداشتی

 رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت  افزود: در صورتی که در مراکز صنفی شیر خام عرضه شود و پروتکل‌ها رعایت نشود، اقدامات قانونی انجام خواهد شد تا سلامت شهروندان تضمین شود.

او در خصوص نحوه برخورد با تخلفات بهداشتی تصریح کرد: شهروندان هرگونه تخلف یا مشاهده مواد غیربهداشتی را از طریق سامانه 190 گزارش کنند. پس از ثبت شکایت، بازرسان بهداشت محیط در محل حاضر می‌شوند و طی 24 تا 48 ساعت نتیجه را به شاکی اعلام خواهند کرد. واحد صنفی متخلف در صورت مشاهده تخلف،  پلمب می‌شود و از عرضه محصولات غیربهداشتی جلوگیری به عمل خواهد آمد.

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.