پشت پرده طرح ترامپ برای غزه

به نوشته تایمز اسرائیل طرح پیشنهادی ترامپ برای غزه طرح یک اقتصاددان صهیونیست مقیم آمریکاست که بر اساس آن غزه برای مدت چند دهه توسط شرکت‌های خصوصی ساخته و به نهادهای عمومی اجاره داده می‌شود.

به گزارش شهروند آنلاین؛‌ «باید به غزه به‌ عنوان یک سایت بزرگ املاک و مستغلات نگاه کرد و کشورهای دیگر در خاورمیانه می‌توانند مسئول بازسازی آن شوند؛ اما ما متعهد به مالکیت آن، تصرف آن و اطمینان از این هستیم که حماس دوباره بازنگردد؛ چیزی برای بازگشت وجود ندارد. آنجا یک منطقه تخریب ‌شده است» این را رئیس جمهور آمریکا دیروز بار دیگر مطرح کرده است.

از سوی دیگر یک روزنامه اسرائیلی فاش کرد که جوزف بلزمن، استاد دانشگاه جورج واشنگتن، ارائه دهنده طرح آوارگی فلسطینی‌ها از نوار غزه است  که توسط دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا پیشنهاد شده بود.

بلزمن، کارشناس اقتصاد و روابط بین‌الملل و رئیس مرکز عالی مطالعات اقتصادی خاورمیانه و شمال آفریقا، این طرح را تدوین و در اوایل جولای ۲۰۲۴ به تیم ترامپ ارائه کرد.

به گزارش تایمز اسرائیل، جزئیات طرح بلزمن برای اولین بار توسط دکتر کوبی باردا، مورخ اسرائیلی متخصص در سیاست و ژئواستراتژی آمریکا در جریان بحثی که با بلزمن در پادکست (America, Baby) در آگوست ۲۰۲۴ داشت، فاش شد.

بلزمن به باردا گفت: «به این فکر افتاده‌ام که خب، چرا دیدگاهی خارج از چارچوب در مورد چگونگی اصلاح غزه پس از پایان جنگ ننویسم. این سند در اختیار حامیان ترامپ قرار گرفت زیرا آنها کسانی بودند که در ابتدا به آن علاقه داشتند، نه حامیان بایدن. تیم ترامپ از من خواست که خارج از چارچوب فکر کنم که پس از جنگ چه باید بکنیم، زیرا هیچکس واقعاً در مورد آن صحبت نمی‌کرد».

مطالعه بلزمن با عنوان «نقشه اقتصادی برای بازسازی غزه: رویکرد ساخت-عملیات-انتقال» در ژوئیه در مجله گلوبال ورلد ژورنال منتشر و در ماه اکتبر به صورت آنلاین منتشر شده است.

علاوه بر این، به گفته این استاد دانشگاه، به دلیل جنگی که در پی حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، ویرانی در غزه به حدی گسترده شده است که به گفته این استاد دانشگاه قابل تعمیر یا بازسازی نیست.

به گفته بلزمن، در شرایط فعلی، هیچ نهاد سرمایه‌گذاری خصوصی یا بین المللی وارد غزه نخواهد شد. او به باردا گفت: شما باید از صفر شروع کنید.

بلزمن به باردا گفت: «شما باید این مکان(نوار غزه) را کاملاً ویران کنید و باید از صفر شروع کنید؛ سپس شما اقتصادی دارید که در واقع از سه بخش تشکیل شده است: شما پتانسیل گردشگری دارید، پتانسیل کشاورزی دارید و  بسیاری از آنها(فلسطینیان) هوشمند و مسلط به تکنولوژی بالا هستند.

او گفت که طرح  او با مدل سه‌جانبه برای نوار غزه آغاز شد، اما مستلزم تخلیه کامل این مکان است؛‌ منظورم این است که به معنای واقعی کلمه آنجا را خالی کنید، از ابتدا شروع کنید و بتن‌های مورد استفاده در خانه‌های تخریب شده را می توان بازیافت کرد.

او ادامه داد: این یک مدل مثلثی است، اما اجرای آن مستلزم تخلیه کل منطقه است تا بتن‌های تخریب شده قابل بازیافت باشد و اطمینان حاصل شود که چیزی از ساختار عمودی که در اعماق زیرزمین امتداد داشته باقی نمی‌ماند.

طرح ارائه شده توسط بلزمن، که خودش قبلا با آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا USAID در زمینه توسعه اقتصادی در چین کار می‌کرد، از روش ساخت-به کارگیری-انتقال استفاده می‌کند، مدلی که در کشورهای در حال توسعه اجرا شده است.

بر اساس این روش، شرکت‌ها و سازمان‌های بخش خصوصی با نهادهای دولتی وارد مشارکت سرمایه‌گذاری می‌شوند و برای مدت ۵۰ تا ۱۰۰ سال از دولت اجاره ملک دریافت می‌کنند.

تحت این سیستم، یک نهاد خصوصی پروژه را برای چندین دهه ایجاد و اجرا می‌کند و پس از آن مالکیت به یک نهاد عمومی منتقل می‌شود. در طول دوره بهره‌برداری، نهاد خصوصی مجاز است برای استفاده از زیرساخت هزینه دریافت کند.

بلزمن در تحقیق خود رویکرد خود به غزه را «از منظر صرفاً اقتصادی» توصیف می‌کند که به دنبال «راه‌حل سرمایه‌گذاری برای تجربه شکست خورده»، یعنی نوار غزه از زمان خروج اسرائیل از غزه در سال ۲۰۰۵ است.

طرح بلزمن همچنین شامل تامین انرژی کل نوار غزه با انرژی خورشیدی و تاسیس یک سیستم ریلی سبک و خدمات‌رسانی به فرودگاه‌ها و بنادر دریایی است. این بخش از نظر نیازهای انرژی خود از اسرائیل مستقل خواهد بود.

او در عین حال می‌نویسد: بر اساس طرح جدید هیچ محدودیت قبلی برای تردد ساکنان محلی به خارج از غزه وجود ندارد.

طبق برنامه بلزمن، «هزینه بازسازی بزرگ غزه بین یک تریلیون تا دو تریلیون دلار خواهد بود و تکمیل آن پنج تا ده سال طول خواهد کشید».

سلطه اقتصادی آمریکا و صهیونیست‌ها بر غزه

برآورد او بر اساس مدلی است که اقتصاد غزه پس از جنگ را تحلیل می‌کند که بر اساس بخش‌های کشاورزی، گردشگری و فناوری است.

بلزمن بارها در مطالعه خود اشاره می‌کند که روش ترجیحی او برای اداره غزه، دولت الکترونیک است، یعنی دولتی که از ابزارهای تکنولوژیک استفاده می‌کند.

بر اساس این طرح پول بین ساکنان و مشاغل و شرکت‌ها  منحصراً از طریق یک شبکه مبادله آنلاین رد و بدل خواهد شد  و نیاز به پول کاغذی، کارت‌های اعتباری یا کمک‌های خارجی را از بین می‌برد.

همچنین در این طرح نوار غزه هیچ گونه اختیارات پولی نخواهد داشت و کلیه جریان‌های سرمایه تحت کنترل سهامداران خارجی خواهد بود.

علاوه بر این، بلزمن پیشنهاد می‌کند که کارشناسان با کمک مشارکت‌کنندگان خارجی بر یک سیستم آموزشی مبتنی بر ریشه‌کن‌سازی  آنچه افراط‌گرایی خوانده شده نظارت کنند که با نظارت خارجی برای اطمینان از توسعه جمعیت ماهر همراه باشد.

بلزمن پیشنهاد می‌کند که برنامه‌های درسی در نوار غزه از مهدکودک تا دانشگاه، از مدل‌های آموزشی در امارات یا عربستان سعودی، بر اساس اصلاحات اخیر و آموزه‌های اسلامی اهل سنت صوفی در آن کشورها وارد شود.

بر اساس این طرح آمریکایی، ماموریت امنیتی نوار غزه باید به شرکایی که در حذف حماس و شرکای آن از هر نقشی دارای منافع مشترک هستند و آنهایی که خواهان خلع سلاح دائمی غزه هستند، واگذار شود.

در این طرح آمده که (حماس) بر اساس توافقنامه اسلو که در سال ۱۹۹۳ امضا شد، حقوق مالکیتی در غزه ندارد و باید مثل زمانی که اسرائیل در سال ۲۰۰۵ از غزه خارج شد، باقی بماند./فارس

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.