کنفرانس مونیخ، فصل جدایی آمریکا و اروپا

کنفرانس مونیخ آشکار کرد که در مواضع آمریکا و اروپا بر سر موضوعاتی همچون جنگ اوکراین اختلافات اساسی وجود دارد

شصت‌ویکمین کنفرانس امنیتی مونیخ که با محوریت اوکراین و خاورمیانه از ۱۴ فوریه (۲۶ بهمن) آغاز شد و تا ۱۶ فوریه (۲۸ بهمن) ادامه یافت، به صحنه نمایش اختلافات میان آمریکا و اروپا تبدیل شد. این کنفرانس آشکار کرد که در مواضع آمریکا و کشورهای اروپایی بر سر موضوعاتی همچون جنگ اوکراین اختلافات اساسی وجود دارد. کارشناسان و تحلیلگران غربی، کنفرانس مونیخ را فصل جدایی روابط میان دو سوی اقیانوس اطلس می‌دانند.

کنفرانس مونیخ صحنه اختلافات آمریکا و اروپا

اندیشکده «چتم‌هاوس» در مطلبی با عنوان «شوک الکتریکی ترامپ درباره اوکراین به گفت‌وگو پایان داد: اروپا نمی‌تواند برای امنیت خود به آمریکا تکیه کند»، درباره اختلافات آمریکا و اروپا نوشت. این اندیشکده گزارش داد: «کنفرانس امنیتی مونیخ در حالی آغاز شد که رهبران اروپایی پس از انتشار خبر گفت‌وگوی مستقیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه در تماس تلفنی 90 دقیقه‌ای، با محوریت پایان جنگ اوکراین و آغاز مذاکرات صلح، در شوک فرو رفتند. آنان توافق کردند که مذاکرات درباره آینده اوکراین فورا آغاز شود. ترامپ آشکارا این کار را بدون مشورت با اوکراین یا متحدان ناتو انجام داد. ترامپ با اقدامات خود به‌طور یکجانبه انزوای دیپلماتیک پوتین را برداشت و واکنش‌های حیرت‌انگیزی در سراسر اروپا برانگیخت.»

اکنون زمان ایجاد ارتش اروپایی است

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ اعلام کرد که از لحن مودبانه‌ آمریکا در گفت‌وگو با روسیه ناراضی است. رئیس‌جمهوری اوکراین همچنین گفت که اکنون زمان ایجاد ارتش اروپایی است. رویترز نیز گزارش داد که کیت کلاگ، فرستاده ویژه آمریکا در امور اوکراین، اعلام کرد که اروپا در مذاکرات صلح اوکراین جایی ندارد. پیشتر واشنگتن با ارسال پرسشنامه‌ به پایتخت‌های اروپایی، از آنها پرسید چه کمکی می‌توانند به تضمین‌های امنیتی برای کی‌یف ارائه دهند.

در این‌میان، خبرگزاری فرانسه نوشت مقامات آمریکا و روسیه قرار است هفته آینده در عربستان مذاکراتی را برای پایان جنگ تقریبا سه‌ساله اوکراین آغاز کنند. مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، مایک والتز، مشاور امنیت ملی و استیو ویتکاف، نماینده خاورمیانه، هیأت آمریکایی در این نشست هستند. این نشست ممکن است راه را برای دیدار ترامپ و پوتین در پایان ماه فوریه هموار کند. ولودیمیر زلنسکی گفت که اوکراین به مذاکرات دعوت نشده و کی‌یف قبل از مشورت با شرکای استراتژیک با روسیه تعامل نخواهد کرد.

جلسه بحران سران اروپا برای مقابله با آمریکا

به‌دنبال توافق مسکو و واشنگتن برای برگزاری مذاکرات صلح اوکراین و اختلافات آمریکا و اروپا در این‌باره امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، خواستار برگزاری اجلاس اضطراری با سران اروپایی شد. به گزارش گاردین، این نشست احتمالا دوشنبه برگزار می‌شود. سران اروپا در این نشست درباره تلاش‌ آمریکا برای کنار گذاشتن اروپا از مذاکرات صلح، موضع اروپا درباره عضویت اوکراین در ناتو و ارائه تضمین‌های امنیتی به اوکراین بحث می‌کنند. در این اجلاس دبیرکل ناتو و رهبران آلمان، ایتالیا، بریتانیا و لهستان حضور خواهند داشت.

در تایید سردی روابط آمریکا و اروپا، نتایج نظرسنجی «شورای روابط خارجی اروپا» نشان می‌دهد تصور دیرپای آمریکا به‌عنوان متحد همیشگی اروپا با آغاز دور دوم ریاست‌جمهوری ترامپ، رنگ باخته است. اکنون بخش چشمگیری از اروپایی‌ها، آمریکا را صرفا شریکی ضروری یا حتی رقیب می‌بینند. مهم آنکه این تغییر نگاه، در کشورهایی که رابطه‌ای بسیار نزدیک با آمریکا داشتند نیز مشهود است و نشان می‌دهد اعتماد پیشین به‌راحتی بازنخواهد گشت.

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.