شامگاه پنجشنبه حوالی ساعت 21 به وقت محلی منابع عبری از وقوع سه انفجار در سه اتوبوس در حوالی شهرک صهیونیستنشین «بات یام» تلآویو خبر دادند. انفجارهایی که سبب رعب و وحشت گسترده در سرزمینهای اشغالی شد. دقایقی بعد خبرهایی مبنی بر پیدا شدن بمب در دستکم چهار اتوبوس دیگر سبب شد تا گمانهها در رابطه با وقوع یک رخنه امنیتی بزرگ در سرزمینهای اشغالی تقویت شود. منابع عبری در ساعات اولیه مدعی شدند طراحی این عملیات و ورود بستههای انفجاری 5 کیلوگرمی از کرانه باختری صورت گرفته است. بهگفته منابع عبری روی برخی بستههای انفجاری نوشتههایی با عنوان: «انتقامی از طولکرم» وجود داشته است. در پی این وقایع نتانیاهو دستور برگزاری جلسه کابینه امنیتی در بعد از ظهر روز جمعه را صادر کرد و به ارتش دستور داد عملیات گستردهای در کرانه باختری آغاز کند. گردانهای القسام در طولکرم نیز پس از وقوع این انفجارها در بیانیه کوتاهی از ادامه انتقام شهدا تا زمان حضور اشغالگران نوشت. در ادامه مروری بر آخرین اخبار و تحولات پس از انفجارهای تلآویو و تلاش صهیونیستها برای تشدید فشار علیه کرانه باختری خواهیم داشت:
وحشت در تل آویو؛ هشدار یا خطای عملیاتی؟
با انفجار دو اتوبوس بهصورت همزمان در دو نقطه متفاوت از منطقه بات یام(بیت یام)، در حوالی ساعت 21 پنجشنبه شب، شاباک(امنیت داخلی اسرائیل) اعلام کرد تحقیقات در این رابطه را آغاز میکند. در پی وحشت سراسری ناشی از انفجار سومین اتوبوس که دقایقی بعد رخ داد پلیس هشدارهایی در این رابطه صادر کرد. تسنیم به نقل از منابع عبری در اینباره نوشت: «پلیس رژیم صهیونیستی از کلیه اتوبوسهای بیت یام درخواست کرد تا با توقف در کنار معابر و خیابانها و باز کردن درها امکان چک و بازرسیهای امنیتی را تسهیل کنند.» در فاصله کمتر از یک ساعت پلیس اسرائیل مدعی کشف و خنثیسازی چندین بسته انفجاری در اتوبوسهایی در حوالی بیمارستان «وولفسون»، پارک «یامیت 2000»، «پتخ تیکواه»، «خولون» و بات یام؛ شد. در پی این انفجارها، «میری رگو» وزیر حملونقل رژیم اسرائیل دستور توقف کلیه قطارها در فلسطین اشغالی را صادر کرد. و در فرودگاه بن گوریون نیز تدابیر امنیتی گستردهای اتخاذ شد. در این میان پایگاه عبری مشهور واللا مدعی شد این بستهها قرار بوده است صبح جمعه ساعت 9 بهصورت همزمان منفجر شده تا دهها اسرائیلی را هدف قرار دهند اما بهعلت خطای عملیاتی ساعت 9 شب پنجشنبه منفجر شدهاند. برخی تحلیلگران اما از احتمال عامدانه بودن زمان عملیات بدون هدفگذاری جهت گرفتن تلفات، صرفا برای صدور پیام هشدار به اشغالگران از سوی مقاومت کرانه باختری سخن میگویند.
«شب پیجری اسرائیل» به روایت شهرکنشینان
در پی این وقایع، شهرکنشینان در شبکههای اجتماعی از انفجار اتوبوسها با تعبیر «شب پیجری گوش دان» یاد کرده و با انتقاد شدید از سازمانهای امنیتی، عنوان کردند درصورت انفجار بمبها در موعد خود، حادثه پیجرهای بیروت این بار در اسرائیل تکرار شده بود. در همین رابطه حییم کوهن روزنامه نگار اسرائیلی با تأکید بر ناتوانی سازمانهای امنیتی اسرائیل در پیشگیری از این حمله آن را یک «شکست امنیتی» خواند. فرمانده پلیس تلآویو نیز با اذعان به ناتوانی در کشف جزئیات عملیات گفت عنوان کرد نمیتواند زمان دقیق طراحی این بمبگذاریها را مشخص کند.
گمانه خودزنی یا خیانت صهیونیستها چقدر محتمل است؟
در میان گمانه زنیهای رسانهای حول ماجرای انفجار اتوبوسها دو گمانه متفاوت نیز مطرح شده است. نخست؛ احتمال تعمدی بودن این انفجارها برای دستاویز قراردادن آن جهت تشدید حملات به کرانه باختری و دوم؛ احتمال نفوذ مقاومت در سرزمینهای اشغالی و اجیر کردن برخی شهرک نشینان برای این عملیات. این دو گمانه دور از ذهن نیست اما تاکنون شواهد متقنی برای آن یافت نشده است.
دستور تشدید عملیات علیه کرانه باختری؛ هشدار بازگشت انتفاضه
احیای مقاومت کرانه باختری توسط شاخههای فعال حماس و جهاد اسلامی در جنگ اخیر غزه، تبدیل به کابوس نتانیاهو و صهیونیستها شد. به حدی که حین جنگ غزه حملات علیه کرانه باختری نیز مخصوصا در ماههای منتهی به آتشبس تشدید شد. پس از آغاز آتشبس غزه نیز صهیونیستها با هدف از بین بردن شاخههای مقاومت در این منطقه حملات خود را به جنین، طولکرم و طوباس تشدید کردند. در پی انفجار اتوبوسها نتانیاهو دستور تشدید عملیات علیه کرانه باختری را صادر کرد. ایرنا در اینباره نوشت: «درپی ترس و وحشت میان صهیونیستها پس از انفجار در شهرک «بات یام»، رادیو ارتش اسرائیل از استقرار سه گردان جدید در کرانه باختری خبر داد. خبرگزاری سما نیز از ارسال تجهیزات جدید ارتش اسرائیل به اردوگاه جنین خبر داد.» به نظر میرسد رژیم صهیونیستی به این زودی از حملات مقاومت کرانه باختری در امان نخواهد بود چه اینکه اسموتریچ وزیر افراطی کابینه نتانیاهو نیز عملیات انفجار اتوبوسها را زنگ خطر «بازگشت انتفاضه» خوانده است.