حمیدرضا قربانی معتقد است موسیقی می تواند تأثیرات منفی بر رفتار و احساسات انسان داشته باشد.
این آهنگساز و پژوهشگر حوزه موسیقی نوشته:
موسیقی زبان روح است و میتواند به بهبودی، خلق و خوی ما کمک کند و آسیبهای عاطفی ما را کاهش دهد.
موسیقی با تأثیرات مثبت فراوانی که دارد می تواند تأثیرات منفی هم بر رفتار و احساسات انسان بگذارد. اکثر افراد عاشق گوش دادن به موسیقی هستند، و در طول روز یا شب ها هنگام خواب به موسیقی مورد علاقه گوش میدهند، اما ما باید به جنبه نه چندان مثبت موسیقی نیز نگاه کنیم.
در یک مطالعه اخیر توسط دانشگاه ییواسکیلا در فنلاند، مشخص شد که “گوش دادن به موسیقی “بیزاری” می تواند باعث رفتارهای پرخاشگرانه شود.”در یک مطالعه مشابه توسط انجمن روانشناسی آمریکا، مشخص شد که “گوش دادن به ترانه های خشن ممکن است منجر به رفتار خشونت آمیز شود.”
ما باید از فواید موسیقی و همچنین اینکه موسیقی درمانی می تواند به سلامت روانی بهتر کمک کند، آگاه باشیم. اما در این مطالعات ثبت شده است که همه موسیقی ها نمی توانند تاثیرات مثبتی داشته باشند یا احساسات خوشایندی را برانگیزند.
گوش دادن به موسیقی تهاجمی یا موسیقی با اشعار خشونت آمیز می تواند باعث ایجاد احساس نفرت و پرخاشگری شود و همچنین می تواند واکنش جنگ یا گریز را تحریک کند.
یکی دیگر از نتایج جالبی که این مطالعه ایجاد کرد، واکنش افراد به انواع موسیقی بود. شرکت کنندگان گفتند که از واکنش های منفی و تهاجمی خود نسبت به موسیقی تند و خشن احساس شرمندگی می کنند. این پاسخ نشان می دهد که موسیقی همیشه به عنوان یک تجربه خوشایند تلقی نمی شود و در بسیاری از مواقع واکنش منفی به موسیقی وجود دارد.
به گفته “هنا ریکا پلتولا”محقق ارشد این مطالعه و استادیار موسیقی شناسی از دانشگاه ییواسکیلا : اگرچه تحقیقات پتانسیل مثبت غیرقابل انکار برای موسیقی را نشان می دهد، اما ما از تأثیرات منفی آن آگاهی نسبتاً ضعیفی داریم.
پلتولا همچنین میافزاید: «قرار گرفتن در معرض موسیقی در مکانهای عمومی میتواند واکنشهای شدید تنفر و استرس را در برخی افراد برانگیزد، که به هیچ وجه باعث افزایش آرامش آنها نمیشود.
همه ما از تأثیرات مثبت موسیقی آگاه هستیم، اما در مورد تأثیرات منفی موسیقی بر رفتار و احساسات انسان چطور؟ آیا ما واقعاً از آنها آگاه هستیم؟
- موسیقی می تواند درک شما را تغییر دهد
آیا می دانستید که گوش دادن به موسیقی می تواند درک شما از زندگی و همچنین اطرافیانتان را تغییر دهد؟ در مطالعه ای که در سال ۲۰۱۱ منتشر شد، مشخص شد که ادراک بصری را می توان با موسیقی تغییر داد. نحوه درک ما از جهان نه تنها به آنچه می دانیم بستگی دارد، بلکه می تواند به احساس ما نیز بستگی داشته باشد.
خلق و خوی ما می تواند بر آنچه می بینیم تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، گوش دادن به موسیقی غمگین میتواند باعث شود که جهان را به گونهای متفاوت درک کنیم که روشنتر از آن چیزی است که هست. حال، تصور کنید اگر همیشه به موسیقی منفی گوش می دهید، درک شما از جهان چگونه تغییر خواهد کرد؟
- موسیقی می تواند افکار تهاجمی را تحریک کند
موسیقی زبانی است که قرن هاست وجود داشته است. حتی در زمان جنگ، موسیقی برای افزایش انگیزه سربازان پخش میشد، آیا این اشتباه است که میگویم موسیقی میتواند پرخاشگری را نیز تحریک کند؟
به عنوان مثال، موسیقی مته (زیرژانر رپ) می تواند افکار پرخاشگرانه و اعمال خشونت آمیز را تحریک کند. در مطالعه دیگری، مشخص شد که محتوای موسیقایی پرخاشگرانه جنسی، تفکر پرخاشگرانه را افزایش می دهد.
علاوه بر این، در طی این تحقیقات گسترده شرکتکنندگان مردی که به موسیقی زن ستیزانه گوش میدادند، بیشتر در مورد زنان فکر منفی میکردند و بالعکس. موسیقی می تواند به طرز ماهرانه ای نحوه نگاه ما به دیگران را تغییر دهد.
- موسیقی می تواند باعث شود ما منفی فکر کنیم
برخی از مطالعات نشان می دهد که افرادی که با افسردگی زندگی می کنند یا مستعد افکار نشخوار کننده هستند اغلب جذب موسیقی غمگین و مالیخولیایی می شوند. همچنین این افراد پس از گوش دادن به موسیقی احساس افسردگی بیشتری می کنند و در یک چرخه بی پایان انباشته از غم و اندوه را تجربه قرار میگیرند.
پس مراقب باشید! آنچه گوش می دهید مهم است!
در پایان روز، نحوه واکنش ما به موسیقی مهم است. همه ما روزانه (حداقل ۴ ساعت) به موسیقی گوش می دهیم و این عادت گوش دادن به موسیقی می تواند بر رفتار، احساسات، افکار و عواطف ما تأثیر بگذارد.
<< نتیجه گیری >>
ما موظفیم با شنیدن موسیقی های خوب، اشعار سازنده، از روح و روان خود در مقابل چرخه ی انواع نیروهای منفی که ممکن است از طریق انواع موسیقی های مختلف به روح ما آسیب وارد کنند محفاظت کنیم.