[راضیه زرگری] روز گذشته جنگ اوکراین سه ساله شد؛ جنگی که در ۲۴فوریه ۲۰۲۲ شروع شد در حالی به پایان سومین سال خود رسیده که تحولات عمیقی در سیاست جهانی، موازنه قدرت، اقتصاد و روابط بینالملل برجاگذاشته است. در شرایط فعلی فشار ترامپ برای مذاکرات صلح، نگرانیهای جدی برای کشورهای اروپایی ایجاد کرده است که مبادا یک توافق عجولانه، قاره اروپا را در برابر کرملین آسیبپذیر کند.
سفر اروپاییها به کییف و عدم تصویب کمکهای تازه
به نوشته گاردین در بحبوحه تشدید عدماطمینان در مورد تعهد دولت ترامپ برای کمک اوکراین، 12 تن از رهبران اروپا و کانادا به کییف رفتند تا در سومین سالگرد جنگ، حمایت آشکار خود از کییف را اعلام کنند. به گزارش یورونیوز، اورسولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا در این سفر بسته کمک مالی ۳.۵ میلیارد یورویی را معرفی کرد که با اعلام کایا کالاس مسئول سیاست خارجی اروپا به علت اختلاف نظر وزرای خارجه این اتحادیه، تصویب آن به جلسه ششم مارس موکول شد. مسکو پیش از این مکررا تأکید کرده پشتیبانیهای تسلیحاتی غرب از اوکراین روند حلوفصل جنگ را مختل کرده و منجر به مداخله مستقیم ناتو در جنگ و واکنش روسیه میشود.
تحریمهای جدید اروپا علیه روسیه در سالروز جنگ
شورای اتحادیه اروپا در بیانیهای اعلام کرد: شانزدهمین بسته تحریمی علیه روسیه که در سومین سالگرد جنگ اوکراین تصویب شد، شامل اقدامات اقتصادی و تحریمهایی علیه افراد میشود. این تحریمهای جدید شامل ممنوعیت ارائه خدمات پیام رسانی مالی تخصصی به ۱۳ بانک منطقهای است که برای سیستمهای مالی و بانکی روسیه مهم هستند.
روایت سفیر ایران در مسکو از سفر لاوروف و استحکام روابط ایران و روسیه
گفتنی است در شرایط کنونی وزیر خارجه روسیه امروز وارد تهران میشود تا در سفری یک روزه با مقامات کشورمان دیدار و رایزنی کند. احتمالا در طی این دیدارها بررسی تحولات روابط بینالمللی و تأثیرات آن بر روابط دو کشور مطرح خواهد شد.
کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه درخصوص سفر وزیر خارجه روسیه به تهران در حساب خود در ایکس نوشت: «سفر وزیر خارجه روسیه به تهران در ادامه مسیر توسعه همکاریهای نزدیک دو کشور با محوریت تعمیق گفتوگوها و رایزنیهای سطح عالی درباره طیف متنوعی از موضوعات در روابط دوجانبه، تحولات منطقهای و بینالمللی انجام میشود که در برهه کنونی بیش از همیشه ضروری است. عمق روابط تاریخی دو کشور، بهویژه پس از امضای اخیر معاهده راهبردی توسط روسای جمهور، مانع از آن است که رویدادهای زودگذر ثالث بر مناسبات دیرینه ما اثر گذارد.»
توسعه روابط ایران و روسیه در جهت کاهش فشارهای آمریکا
در همین رابطه روحالله مدبر کارشناس مسائل روسیه در گفتوگو با پایگاه راهبرد معاصر با اشاره به اهمیت سفر لاوروف پس از امضای توافق راهبردی بلندمدت ایران و روسیه عنوان کرد: «با توجه به ازسرگیری روابط دیپلماتیک روسیه و آمریکا و بازگشایی سفارتخانههای دو کشور لازم است ایران از فرصت بهدست آمده برای کاهش فشارهای آمریکا استفاده کند، ضمن اینکه تهران بدون افتادن در دام اروپا باید با استفاده از ظرفیت روسیه، تهدیدات آمریکا را تا حد ممکن کاهش دهد.»