تشدید شکاف میان اروپا و آمریکا بر سر اوکراین

اروپا به دنبال رهایی از وابستگی 80 ساله به آمریکا

[فرشته کیانی-راضیه زرگری] این روزها آمریکا در پی پایان دادن به جنگ سه ساله اوکراین است، اما تلاش‌ها برای صلح به منبع تنش میان آمریکا و اروپا تبدیل شده است. دیدار پرتنش ترامپ و زلنسکی در کاخ سفید، برای امضای توافق واگذاری منابع معدنی اوکراین به آمریکا، نشان داد آمریکا به‌دنبال کاهش حمایت از اوکراین و تمرکز بر مذاکره با روسیه است. در عین حال، اروپا که غایب مذاکرات صلح اوکراین در ریاض میان آمریکا و روسیه بود، همچنان بر ادامه جنگ و فشار بر کرملین تأکید دارد؛ چنان‌که در برابر اجلاس صلح ریاض، نشست‌هایی در فرانسه برگزار شد و بعد از آن در لندن.

‌نشست لندن دو روز پس از تحقیر زلنسکی در کاخ سفید برگزار شد. در این نشست سران و نمایندگان حدود ۱۹ کشور اروپایی، اوکراین، کانادا و ترکیه و بدون نماینده‌ای از آمریکا حضور داشتند. محورهای مهم این نشست ادامه حمایت نظامی و مالی از اوکراین و تضمین‌های امنیتی بلندمدت برای اوکراین و نقش اروپا در ایجاد چارچوب صلح بود. این نشست اروپا درباره اوکراین خروجی ملموسی مانند توافق مکتوب الزام‌آور یا تغییر مشخصی در صحنه نبرد در پی نداشت.

به گزارش گاردین، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه پس از پایان این نشست گفت: «فرانسه و انگلیس یک آتش‌بس یک ماهه در اوکراین را پیشنهاد کرده‌اند.» دیروز هم ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، گفت: «چنین آتش‌بسی در زیرساخت‌های هوایی، دریایی و انرژی به ما امکان می‌دهد تا بدانیم آیا پوتین با حسن نیت عمل می‌کند یا خیر.» او افزود هرگز خطر جنگ در اروپا اینقدر زیاد نبوده است. این در حالی است که لوک پولارد، وزیر نیروهای مسلح انگلیس، دیروز از تأیید این ایده خودداری کرد. او گفت: «این طرحی نیست که ما هم‌اکنون آن را به رسمیت بشناسیم. هیچ توافقی درباره چگونگی آتش‌بس انجام نشده است.»

اروپا باید تسلیح شود

به گزارش گاردین، اورسولا فن درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، نیز یکشنبه گفت: «اروپا بدون هیچ‌ سؤالی نیاز به افزایش گسترده تجهیزات دفاعی دارد. اروپا باید برای بدترین شرایط آماده باشد.» او دیروز هم گفت: «برنامه‌های تسلیح مجدد اروپا سه‌شنبه(امروز) رونمایی می‌شود.»

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در واکنش به نشست لندن گفت: «اقدام رهبران اروپایی در نشست لندن در زمینه افزایش کمک‌های مالی به اوکراین، نه برای صلح، بلکه با هدف ادامه جنگ بود.» ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان، که به نشست لندن دعوت نشد نیز نتایج آن را خطرناک خواند. او گفت که آنها تصمیم به ادامه جنگ در اوکراین گرفتند. مجارستان طرفدار صلح می‌ماند.»

از سوی دیگر، زلنسکی دیروز گفت: «اوکراین وابسته به کمک‌های آمریکاست. توقف کمک‌ها فقط به پوتین کمک می‌کند. توافقنامه مواد معدنی با آمریکا آماده است، اما امنیت اوکراین باید با دستیابی به صلحی که ما بیش از هر کس دیگری می‌خواهیم، تضمین شود. بهترین تضمین برای اوکراین و امنیت آن ناتو است که آینده ما را در غرب تضمین می‌کند.»

«سی‌ان‌ان» هم گزارش داد: «دیدار جنجالی ترامپ و زلنسکی احتمالا مذاکرات برای بهبود روابط واشنگتن و مسکو را تسریع خواهد کرد. به‌طور خصوصی صحبت‌هایی درباره نشست ترامپ و پوتین مطرح شد و اکنون ممکن است با سرعت پیش برود. هم‌اکنون مقدمات دور دوم این مذاکرات در حال انجام است و احتمالا در یکی از کشورهای حوزه خلیج‌فارس برگزار خواهد شد.»

سی‌ان‌ان: دنیای آزاد در دوره جدید ترامپ، در حال درهم شکستگی است

سی‌ان‌ان در تحلیلی از تلاش مقامات ارشد آمریکا برای کناره‌گیری زلنسکی از قدرت بعد از نشست فاجعه‌بار در دفتر بیضی خبر داد. این در شرایطی است که اروپا محکم‌تر از همیشه رئیس‌جمهور اوکراین را در آغوش می‌گیرد. مطابق تحلیل سی‌ان‌ان، این تضاد مخرب‌ترین انشعاب را در اتحاد غربی حداقل از زمان فروپاشی دیوار برلین نشان داد و این احساس را تقویت کرد که «دنیای آزاد» در اوایل دوره جدید ترامپ در آستانه درهم شکستگی است.

با این حال، واکنش اروپا به بن‌بستی که پس از نخستین تلاش ترامپ برای پایان جنگ اوکراین به‌وجود آمد، نشانه امیدواری به نتیجه خوب از شکست سفر زلنسکی است. این درصورتی است که قاره سبز بتواند همانطور که یکشنبه وعده داد، طرح صلحی را برای تحویل به ترامپ ایجاد کند. مایک والتز، مشاور امنیت ملی دولت ترامپ به خبرنگار CNN گفت که ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین باید علنا شفاف‌سازی کند که آماده صلح است.».

لوموند: اروپا به‌دنبال احیای نظم غربی تضمین‌شده توسط آمریکا

روزنامه لوموند فرانسه نیز دوشنبه در تحلیلی درباره تلاش‌های رهبران اروپا برای تضمین امنیت این قاره نوشت: «نخست‌وزیر انگلیس معتقد است نشست اوکراین باید در هر نسل برای امنیت اروپا برگزار شود. در هفته‌های اخیر، استارمر نشان داد که می‌خواهد در بحث امنیت اروپا -که از زمانی‌که واشنگتن مذاکرات با مسکو را برای پایان‌دادن به درگیری در اوکراین آغاز کرد، در شرایط تهدید است- تأثیر داشته باشد. او یکشنبه، در پایان نشست سران اروپا در لندن که با حضور ده‌ها رهبر دیگر ازجمله امانوئل مکرون، جورجیا ملونی، مارک روته دبیرکل ناتو و همچنین اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا برگزار شد، هشدار داد: «ما در یک دوراهی تاریخ قرار داریم».

به نوشته لوموند، رویکرد بریتانیا، پس از تحقیر زلنسکی در کاخ سفید، چرخشی چشمگیر داشت. به‌طور کلی اروپایی‌ها اکنون نیاز فوری به نجات روابط واشنگتن و کی‌یف و فراتر از آن، احیای نظم غربی تضمینی آمریکا در 80 سال گذشته را احساس می‌کنند.»

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.