آمریکا در دادگاه ویژه امور بینالملل که مربوط به دادخواهی خانواده شهدای غواص بود محکوم به پرداخت ۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار شد.
به گزارش شهروند آنلاین، در پایان مراسم دادخواهی خانواده معظم شهدای غواص، حکم محکومیت دولت آمریکا که با ارسال اطلاعات ماهوارهای و هواپیمای جاسوسی به رژیم بعث عراق، موجب شهادت و اسارت مظلومانه جمعی از غواصان خط شکن در عملیات کربلای ۴ شد، از سوی دادگاه شعبه ۵۵ ویژه امور بینالملل صادر و قرائت شد.
متن حکم دادخواهی خانواده شهدای معظم غواص علیه دولت آمریکا به شرح ذیل است:
با آغاز جنگ تحمیلی رژیم بعثی عراق علیه کشور و ملت ایران در شهریور ماه ۱۳۵۹، آمریکاییها با حسابگری غلط، فرصت را مناسب دیدند که با حمایت همه جانبه مالی، تجهیزاتی و اطلاعاتی از رژیم بعث، انقلاب و نظام نوپای اسلامی را از بین برده و رژیمی وابسته را بر سر کار آورند. در این راستا از هیچ تلاشی دریغ نکردند و همواره حامی رژیم بعث در انجام جنایتهای بسیار جنگی در طول ۸ سال بودند. اما جوانان این سرزمین با شجاعت طلبی و نثار خون خود، محاسبات غلط آنها را به هم زدند و با تحمیل شکستهای فراوان به رژیم بعثی عراق در عرصههای هوایی، زمینی و دریایی، موجب تحمیل شکست نظامی به این رژیم و پذیرفتن قطعنامه ۵۹۸ شدند؛ لذا با خاتمه جنگ، رژیم بعث عراق به عنوان متجاوز و آغاز گر جنگ توسط سازمان ملل متحد شناسایی و ملزم به پرداخت غرامت شد.
اما آمریکایی با وقاحت بسیار، هیچگاه از حمایت از رژیم بعث و از مشارکت در جرایم جنگی صدام، اظهار ندامت نکرده و حتی یک عذرخواهی دیپلماتیک نیز انجام نداد. یکی از حمایتها و جنایتهای آشکار آمریکا، همکاری اطلاعاتی و نظامی با رژیم بعث در عملیات کربلای ۴ و ارتکاب جرایم جنگی در زنده زنده دفن کردن اسرای غواص بوده است.
در سال ۱۳۹۵ کمیته جستوجوی مفقودین ایران گورهای دستهجمعی را کشف کرد که تعداد زیادی از نیروهای نظامی ایرانی توسط رژیم بعث عراق در آنجا زنده زنده دفن شده بودند. طی اقدامات کشف مفقودین ایرانی در حمله عراق به ایران پیکر ۱۷۵ نفر از نیروهای غواص با دستان بسته در یک گور دسته جمعی کشف شد. این افراد در دی ماه سال ۱۳۶۵ در جریان یک اقدام پیشگیرانه و دفع تجاوز برای دفاع و مقابله با نیروهای عراقی و جلوگیری از پیش روی آنان در خاک جمهوری اسلامی ایران به نام کربلای چهار که طرح آن توسط آواکسهای آمریکایی لو رفته بود، خط عملیاتی اروند را شکستند و در اروند رود بسیاری از آنان توسط نیروهای نظامی رژیم بعث مورد هدف قرار گرفتند و کشته شدند و تعداد بسیاری را اسیر گرفتند. با توجه به محل کشف اجساد، این گودالها در محلی دورتر از منطقه عملیات کشف شدهاند، یعنی پس از اینکه این افراد را اسیر کردند و دستان آنها را بسته بودند پس از طی چند کیلومتر راه آنان را در خاک عراق در منطقه ابوفلوس که پانزده کیلومتر با جزیرهام الرصاص فاصله دارد، زنده زنده دفن نمودند. طی اطلاعات بدست آمده تعدادی از نیروهای این عملیات توسط رژیم بعث عراق در دو کانال به طول صد متر و عمق دو متر به صورت دسته جمعی و زنده زنده در آنجا دفن شدند.
تعداد ۲۶۵ نفر از بازماندگان و خانواده معظم شهدای غواص به عنوان خواهان، با طرح دادخواست حقوقی به طرفیت ۶۵ نفر از اشخاص حقیقی و حقوقی آمریکایی، اقدام به مطالبه احراز مسئولیت حقوقی دولت آمریکا و الزام این دولت به پرداخت خسارات مادی، معنوی و تنبیهی از محاکم حقوقی داخلی به استناد ظرفیتهای قانونی موجود نمودند. دعوای حقوقی مذکور در دو جلسه به تاریخهای دوشنبه ۱۸/۰۴/۱۴۰۳ و دوشنبه ۱۰/۱۰/۱۴۰۳ در دادگاه حقوقی شعبه ۵۵ ویژه امور بین الملل با ریاست قاضی حسین زاده برگزار گردید.
قواعد بینالمللی نقض شده توسط آمریکا در پشتیبانی رژیم بعث در کشتار بیرحمانه شهدای غواص:
ایالات متحده آمریکا با تشویق و ترغیب رژیم بعث عراق به تجاوز و نقض صلاحیت سرزمینی جمهوری اسلامی ایران و حمایت، هدایت و کنترل رژیم بعث در جنگ علیه ایران و همچنین اقدامات نامشروع و غیرقانونی خود علیه ایران، اصول و قواعد متعدد بینالمللی را نقض نموده است که نه تنها از این کار خود اظهار پشیمانی نکرده، بلکه جنایتهای ننگین خود را بارها توجیه نموده و قانونی اعلام کرده است. دولت آمریکا با حمایت از رژیم بعث عراق و کشتار بیرحمانه رزمندگان و غوّاصان ایرانی در عملیات کربلای ۴، مرتکب نقض قواعد حقوقی بینالمللی ذیل الذکر شده است:
۱. نقض حقوق بینالملل و اصل بی طرفی
۲. نقض منشور ملل متحد و صلح و امنیت بینالملل
۳. نقض قواعد بنیادین مربوط به حقوق بشر
۴. نقض قواعد مربوط به حقوق بشردوستانه بینالمللی
۵. مسئولیت بینالمللی آمریکا ناشی از پشتیبانی، راهبری و هدایت رژیم بعث در حمله به ایران
۵.۱. مسئولیت بینالمللی آمریکا ناشی از نقض تعهدات بینالمللی
۵.۲. مسئولیت بینالمللی آمریکا ناشی از رهبری و پشتیبانی رژیم بعث عراق در تجاوز به ایران
رأی صاره:
با عنایت به مستندات ابرازی و گواهی صادره از بنیاد شهید (متضمن تعیین شهادت شهدای غواص)، دلایل و مدارک ابرازی، مراتب مطروحه و اوضاع و احوال حاکم بر پرونده دادگاه مستند به مواد ۳۲۸ و ۳۲۹ و ۳۳۱ و ۳۳۲ قانون مدنی و مواد ۱ و ۲ و ۳ و ۵ و ۱۰ قانون مسئولیت مدنی و مواد ۱ و ۴ و ۵ و ۲۴ قانون مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه و بند الف از ماده ۱ و ماده ۴ و تبصره آن و تبصره ماده ۴ و ماده ۶ قانون صلاحیت دادگستری جمهوری اسلامی ایران برای رسیدگی به دعاوی مدنی علیه دولتهای خارجی و ماده واحده قانون تشدید مقابله با اقدامات تروریستی دولت آمریکا و بند ۱۰ از ماده ۱ و ۲ و ۴ قانون الزام دولت به پیگیری جبران خسارات ناشی از اقدامات و جنایات آمریکا علیه ایران و اتباع ایرانی و ماده ۱ و ۴ قانون اصلاح قانون اقدام متقابل در برابر اعلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان سازمان تروریستی توسط ایالات متحده آمریکا و ماده ۱ قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم و ماده واحده قانون تصویب کنوانسیون سازمان ملل متحد در خصوص مصونیتهای قضائی دولتها و اموال آنها و ماده ۱۴ قانون آئین دادرسی مدنی از باب خسارات مادی و معنوی و تنبیهی وارده، حکم بر محکومیت خواندگان به نحو تضامنی به شرح ذیل صادر و اعلام میدارد:
الف: از باب خسارات مادی برای خواهانها که همگی عزیزانشان را در این حادثه از دست دادهاند و ضایعه فقدان فرزند، خواهر و برادر عذابی جانکاه، دائمی و ناگزیر بر احوالشان نشانده است و موجب ترتب هزینههای مالی فراوان برای نامبردگان شده است بر اساس رویه در دعاوی متقابل حکم بر محکومیت خواندگان به پرداخت مبلغ پنج میلیون دلار به ازای هر خواهان مجموعاً به میزان یک میلیارد و سیصد و بیست و پنج میلیون دلار معادل با صد و ده هزار و ششصد و سی و هفت میلیارد و پانصد میلیون تومان معادل با بیست میلیون و صد و پانزده هزار و نهصد و نه گرم طلا.
ب: از باب خسارات معنوی برای کلیه خواهانها که شاهد از دست دادن عزیزانشان در این اقدام زجرآور و ددمنشانه بودند و متحمل آسیبهای جدی و درد و رنج مستمر از وقوع جنایات و فقدان عزیزشان برای سالیان دراز شدند، بر اساس رویه در دعاوی متقابل، حکم بر محکومیت خواندگان به پرداخت مبلغ ده میلیون دلار به ازای هر خواهان مجموعاً به میزان دو میلیارد و ششصد و پنجاه میلیون دلار معادل با دویست و بیست و یک هزار و دویست و هفتاد و پنج میلیارد تومان معادل با چهل میلیون و دویست و سی و یک هزار و هشتصد و هجده گرم و هجده سوت طلا.
ج: با عنایت به ماده ۴ قانون صلاحیت دادگستری جمهوری اسلامی ایران برای رسیدگی به دعاوی مدنی علیه دولتهای خارجی از باب تنبیه رفتار خواندگان و جلوگیری از تکرار آن در آینده، غرامت تنبیهی نیز طبق عمل متقابل خواندگان در نظر گرفته میشود چرا که اقدام خواندگان در راهبری و کنترل و پشتیبانی رژیم متخاصم بعث عراق علیه دولت و مردم ایران امری غیرقابل پذیرش و مصداق بارز نقض حقوق بشر میباشد لذا چنین رفتاری سزاوار تنبیه بوده و یقیناً این تنبیه واجد بازدارندگی است لذا از این حیث حکم بر محکومیت خواندگان به پرداخت معادل دو برابر خسارت معنوی یعنی بیست میلیون دلار به ازای هر خواهان مجموعاً به مبلغ پنج میلیارد و سیصد میلیون دلار معادل با چهارصد و چهل و دو هزار و پانصد و پنجاه میلیارد تومان معادل با هشتاد میلیون و چهارصد و شصت و سه هزار و ششصد و سی و شش گرم و سی و شش سوت طلا.
د: به منظور جبران خسارت کامل خواهان دعوی، تا زمان اجرای رأی به صورت تضامنی وفق رویه بینالمللی تقاضای صدور حکم مبنی بر محکومیت خواندگان به پرداخت خسارت تأخیر تأدیه از زمان تقدیم دادخواست الی روز اجرای رأی (در خصوص خواسته ریالی)
غه: حکم بر محکومیت خواندگان به پرداخت کلیه خسارات دادرسی اعم از هزینههای دادرسی و حقالوکاله وکیل.
حکم صادره غیابی و ظرف مدت دو ماه قابل واخواهی در همین دادگاه و نیز ظرف مدت دو ماه قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر استان تهران میباشد./فارس