درخشان در تربیت فرزندانی از جنس بشردوستی
گزارش «شهروند» از دستاوردهای مهم معاونت پیشدبستانی و دانشآموزی سازمان جوانان هلال احمر، در سالی که گذشت
سیما فراهانی| سازمان جوانان جمعیت هلال احمر به عنوان قدیمیترین تشکل در حوزه جوانان کشور، به تعبیری درگاه ورودی داوطلبان و جوانان به جمعیت هلال احمر محسوب میشود. این سازمان سالهاست که در راستای اداره امور جوانان جمعیت و توسعه مشارکت جوانان در تصمیمگیریها، به منظور آماده ساختن آنها در انجام خدمات امدادی، اقدامات گستردهای را انجام میدهد. به تعبیر دیگر، این سازمان، درگاه ورودی داوطلبان و جوانان به جمعیت هلال احمر محسوب میشود. این سازمان با ایجاد کانونهای غنچههای هلال، دانشآموزی، دانشجوئی، جوانان و طلاب، در راستای آشنایی کودکان، نوجوانان و جوانان با اهداف و وظایف هلالاحمر و ترویج آموزههای خدمات داوطلبانه و نوعدوستانه در جامعه فعالیت میکند. در این سازمان، در حوزه دانشآموزی فعالیتهای گستردهای هرساله انجام میشود. اقداماتی در راستای تربیت فرزندانی از جنس بشردوستی که کودکان را از همان سنین کم با همدلی، نوعدوستی و صلح آشنا میکند. حتی تعامل خوب این دوره مدیریت جمعیت هلالاحمر با وزارت آموزش و پرورش به اجرایی شدن طرحهای مختلف و تاثیرگذارتری، در مدارس منجر شده است. طرحهایی که با حمایتهای کولیوند راهاندازی شده و حالا نیز به مرحله اجرا رسیده است تا به لیست خدمات بی پایان هلال احمر در بین دانشآموزان اضافه شود. دراین گزارش، برخی از دستاوردهای چشمگیر این معاونت در سازمان جوانان هلال احمر را برشمردهایم.
۱۶۸ ستاره در ۳۳ رویداد هلالیتایی درخشیدند
یکی از مهمترین رویدادهای امسال در حوزه معاونت دانشآموزی سازمان جوانان، رویداد هلالیتا بود. هلالیتا بزرگترین شبکه دانشآموزی جمعیت هلال احمر است که در آن فرصتی برای ایفای نقش و استعدادیابی مستقیم از مرتبطان با حوزه دانشآموزی فراهم شده است. امسال مراسم تجلیل از برگزیدگان رویدادهای فرهنگی و هنری شبکه دانشآموزی جمعیت هلال احمر تحت عنوان اردوی دوستی هلاليتا، طی ۳۳ برنامه با حضور مدیران این جمعیت و مسئولان استانی برگزار شد. این رویداد که با استقبال چشمگیر اعضای شبکه دانشآموزی هلالیتا و خانوادههایشان همراه بود، گامی مؤثر در راستای افزایش مشارکت دانشآموزان در فعالیتهای فرهنگی، هنری و بشردوستانه محسوب میشود.
از آنجایی که یکی از اهداف شبکه هلالیتا صرفهجویی در هزینهها و کاهش ترددهای بین استانی است، برنامه به صورت مجازی و از طریق مرکز کنترل هماهنگی عملیات در استانها و ستاد برگزار شد. این برنامه طی ۳۳ مراسم، همزمان در ۳۱ استان، مرکز مستقل کیش و ستاد اجرا شد. در این مراسمها، از ۱۶۸ نفر برگزیده در ۱۰ رشته مختلف بهخاطر تلاشهای اثرگذارشان در هلالیتا با لوح تقدیر و هدیه قدردانی شد.
کانون راه
برای اولین بار ۱۸۲ خودرو آفرود در رویداد کانون راه جمعیت هلال احمر شرکت کردند و یکی دیگر از مهمترین رویدادهای امسال را رقم زدند. این رویداد باشکوه که نمایشی از توان اعضای کانون راه (رانندگان آماده هلال) بود با همکاری فدراسیون موتورسواری و اتومبیلرانی و مشارکت ۱۸۲ خودرو و ۴۰۰ آفرودر از سراسر کشور برگزار شد. این برنامه که با مشارکت خانوادههای آفرودرها همراه بود، نه تنها نشاندهنده قدرت اراده و همدلی این گروه از قهرمانان است، بلکه نقطه عطفی در توانمندسازی آنان برای ایفای نقشهای حیاتی در بحرانهای کشور به شمار میرود. هدف اصلی این برنامه، افزایش توان اعضای کانون راه سازمان جوانان جمعیت هلالاحمر، نمایش ظرفیت عملیاتی این تيم و تبدیل آفرودرها به یک نیروی قدرتمند و منسجم و استخراج ظرفیت داوطلبی این قشر در عرصه فعالیتهای بشردوستانه بود.
ماهر، در مسیر تکمیل گام نهایی
در سالی که گذشت همچنین، طرح ماهر یا همان مهارتآموز هلال احمر، در راستای آموزش مهارتهای امدادی و اجتماعی به کودکان و نوجوانان، با همکاری وزارت آموزش و پرورش به طور گسترده در مدارس ابتدایی سراسر کشور به اجرا درآمد. این طرح با هدف تربیت نسلی آگاه و توانمند در شرایط مختلف، به کودکان و نوجوانان امکان میدهد مهارتهای اساسی مانند کمکهای اولیه و مدیریت بحران را از سنین پایین بیاموزند.
هدف اصلی در ماهر، آموزش کودکان و نوجوانان برای آمادگی در برابر حوادث و شرایط اضطراری و متعاقب آن افزایش تاب آوری اجتماعی بود. طبق گزارشهای دریافتی از روند اجرا، این فعالیت در مدارس بسیار موفقیتآمیز بوده است. در ماهر دانشآموزان طی سرفصلهای آشنایی با هلال احمر، حفظ خونسردی درحوادث و مدیریت استرس، آشنایی با تلفنهای اضطراری و نحوه تماس و ارائه اطلاعات، آشنایی با نقاط امن و نا امن و نحوه پناهگیری و خروج ایمن آموزش میبینند.
پویش «دادرس سبز»
همچنین اجرای پویشی خلاقانه با رویکرد تکمیل آموزشهای طرح «دادرس سبز» از دیگر اقدامات مهم امسال بود. این پویش فرصتی استثنایی برای دانشآموزان بود تا آموختههای خود را به شیوهای جذاب و نوآورانه ارائه دهند. دانشآموزان با ساخت فیلمهایی از مانورهای مدرسهای با موضوع «آب» در دو صحنه خشکسالی و سیلاب، توانمندیهای خود را به نمایش گذاشتند. در دادرس سبز که هدف از آن فرهنگسازی در زمینه سازگاری با تغییرات اقلیمی در میان نوجوانان است، ۴۵ مدرس و ۷۷۸ مربی به آموزش پرداختند. همچنین دوره تربیت مدرس دادرس سبز با موضوع تغییرات اقلیمی و محوریت سیلاب و خشکسالی برگزار شد.
در اجرای این دوره که فرهنگ سازی تغییرات اقلیمی را رقم زد، صندوق کودکان ملل متحد(یونیسف) در خصوص اجرای طرح دادرس سبز مشارکت داشت. مربیان دادرسی که آموزش دیدند، به عنوان مدرسان دادرس سبز کشوری در راستای تغییرات اقلیمی در کشور فعالیت، خواهند داشت و به تربیت مربیان خواهند پرداخت.
همصدا با دادرس
با گذشت بیش از 13 سال از اجرای طرح ملی دادرس (دانشآموزان آماده در روزهای سخت)، بررسی مفاهیم و محتوای آموزشی، همسانسازی مربیان و داوران این طرح در دستور کار قرار گرفت. پس از بازاندیشی و مشورت با نخبگان، معاونان جوانان کشور و مدیران مسئول در وزارت آموزش و پرورش بمنظور تداوم ارتباط و انتقال دانش فنی، درس آموختههای جدید از سوانح گوناگون، پیشنهاد راهاندازی شبکه دادرس کشور با مشارکت همه افراد مرتبط در این طرح مطرح شد.
در اولین برنامه برای راهاندازی این شبکه با کمک اساتید آموزش و پرورش و مدرسان با تجربه کمکهای اولیه و امداد، برنامهای جدید و با بهرهگیری از خدمات الکترونیکی، برای مربیان دادرس و داوران المپیاد آماده، انجام پذیرفت. امسال نخستین اردوی دوستی (آماده) سازمان جوانان هلال احمر با هدف انتقال مهارت کار با دانش آموز، فردیت آگاه، تقویت و توسعه تشکیلاتی مدرسان، مربیان و داوران، و ارتقاء دانش و به روز رسانی اطلاعات، در اردوگاه مهر انزلی، برگزار شد.
همصدا با ماهر
امسال دوره توانمندسازی «هم صدا با ماهر» نیز به منظور تقویت مهارتها و ارتقای دانش تخصصی افراد فعال در کانون غنچههای هلال توسط سازمان جوانان جمعیت هلال احمر اجرا شد. دوره توانمندسازی ” هم صدا با ماهر” در راستای تقویت مربیان، مدیران و سایر افراد مرتبط با کانون غنچههای هلال و با حضور تعدادی از اساتید یونیسف و مدرسان کشوری حوزه کودک از تاریخ ۲۳ آذر سال جاری آغاز به کار کرد و در نهایت ۲۸ آذر ماه در اردوگاه کشوری مهر بندر انزلی به پایان رسید. این دوره فرصتی برای بهروزرسانی اطلاعات و آشنایی با بهترین شیوههای آموزشی و حمایتی برای تمامی فعالان این حوزه بود. هدف این بود مربیان، مدیران و فعالان کانون غنچههای هلال بتوانند با گذراندن آموزشها به توانمندی لازم برای اداره غنچههای هلال برسند و موجب توسعه فعالیتها در این کانون شوند.
المپیاد کشوری دادرس
در سالی که گذشت همچنین، دوازدهمین دوره المپیاد کشوری دادرس در اردوگاه کشوری مهر بندرانزلی افتتاح و فعالیت خود را آغاز کرد. شرکت کنندگان این المپیاد از کانونهای دانشآموزی هلال احمر سراسر کشور هستند که در ۸ موضوع با یکدیگر به رقابت پرداختند. ارزیابی مصدوم، احیای قلبی- ریوی، پناهگیری، حمل مصدوم، اطفای حریق، خروج ایمن، پانسمان و بانداژ از جمله موضوعات المپیاد بودند. در کنار این موارد موضوعاتی از جمله مفاهیم بشردوستی و کمک به دیگران هم در حاشیه این المپیاد آموزش داده و به رقابت گذاشته شد. این مسابقات علاوه بر بازآموزی آنچه که در طول سال توسط هلال احمر آموزش داده شده، تعیین کننده تیمهای برتری بود که این آموزشها را به خوبی فرا گرفتهاند.
تبلور هلالاحمر در فرهنگ و هنر ایران زمین با جشنواره سرود آوای هلال
سازمان جوانان هلالاحمر، برای اولین بار به حوزه هنر ورود کرد. این سازمان با برگزاری جشنواره سرود آوای هلال ویژه اعضای کانونهای دانشآموزی در سراسر کشور، اهداف هلالاحمر را در سطح جشنوارههای ملی و حتی بینالمللی به نمایش گذاشت. این جشنواره با موضوعات بشردوستی و کمک به همنوع، فداکاری و ایثار، امداد و نجات، همدلی و مهربانی، صلح و امید و شادی برگزار شد. دانشآموزان مدارس در هر شهر و استان، با اجرای سرودی در وصف اهداف اعلام شده جمعیت، با یکدیگر به رقابت پرداختند. در این جشنواره که در دو رده سنی ابتدایی دوره دوم و متوسطه دوره اول برگزار شد، بیش از ۴۶۱ گروه سرود و ۷۰۰۰ دانشآموز و قریب به ۴۵۰ مدرسه آثار خود را از طریق کانال ایتای دانش آموزی هلالاحمر به دبیرخانه جشنواره ارسال کردند.
جشنواره تدریس ماهرانه
نخستین جشنواره تدریس برتر ماهرانه، ویژه مدیران، مربیان و سایر فعالان کانون غنچههای هلال و حوزه کودک در راستای توسعه و تقویت کانون غنچههای هلال توسط سازمان جوانان جمعیت هلال احمر برگزار شد. آثار ارسالی به دبیرخانه جشنواره تدریس برتر ماهرانه، با توجه به استقبال صورت پذیرفته و اهمیت موضوع، با دقت و حساسیت بالا توسط تیم داوری معرفی شده بررسی شد. منتخبان این گام به مرحله آموزش و مشاوره راه یافتند و پس از آن در مرحله حضوری رقابت کردند.
بررسی۴۰۰ قصه من و دادرس
خاطرات مسابقه « قصه من و دادرس» بررسی شد. خاطرات دریافتی که بالغ بر 400 اثر بود، علاوه بر جنبه هنری و فنی در راستای تحلیل اجرای طرح دادرس و مسابقات آماده در سطوح مختلف نیز مورد مداقه قرار گرفت. با کمک از این خاطرات که در واقع روایت مستند از نحوه اجرای برنامه در سطوح مختلف از منظر دانشآموز است میتوان به بخشی از نقاط قوت و ضعف طرح دست یافت و تلاش شد با دقت در مطالعه این آثار با کمک خود دانشآموزان بر غنای طرح افزوده شود. از بین 400 اثری که داوری شدند، 70 قصه وارد مرحله دوم داوری شدند و در گام سوم 26 اثر انتخاب شدند.
آییننامه کانونهای دانشآموزی در مسیر چابکسازی
آییننامه کانونهای دانشآموزی هلال احمر یکی از اقدامات مهم این معاونت در سازمان جوانان بود که با هدف چابکسازی، تسهیل فرآیند تشکیل کانونها و ارتقای سطح فعالیتهای بشردوستانه دانشآموزان، مورد بازبینی قرار گرفت. کانونهای دانشآموزی هلال احمر به عنوان یکی از چهار تشکل رسمی مدارس، بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، نقشی کلیدی را در آموزش مهارتهای امدادی، ترویج فرهنگ بشردوستی و افزایش مسئولیتپذیری دانشآموزان ایفا میکنند.
از این رو، بازبینی این آییننامه با رویکرد چابکسازی، در کمیتهای تخصصی با حضور نمایندگانی از چندین استان انجام شد تا روند تشکیل کانونها در مدارس تسهیل و تقویت شود. بر اساس برنامهریزیهای انجام شده، آییننامه جدید کانونهای دانشآموزی هلالاحمر، مطابق با تقویم این کانونها، از مهرماه ۱۴۰۴ به مدارس سراسر کشور ابلاغ خواهد شد تا زمینه فعالیت بهتر و گستردهتر این کانونها فراهم شود.
سی شب سی قصه
یکی دیگر از مهمترین اقدامات معاونت دانشآموزی سازمان جوانان هلال احمر در سالی که گذشت، تولید و روایت قصههای ویژه ماه رمضان بود. با هدف آموزش و آشنایی کودکان و نوجوانان با مفاهیم ماه مبارک رمضان در قالب هنر و فرهنگ، اعضای کانونهای دانشآموزی هلال احمر به تولید و روایت قصههای ویژه این ماه پرداخته و این آثار را در کانال دانشآموزی هلالیتا منتشر میکنند. این قصهها در قالب صوتی و شامل ۲۰۰ دقیقه توسط دانشآموزان عضو هلال احمر تهیه شده و در طول ماه مبارک رمضان؛ هر شب یک قصه؛ از طریق کانال هلالیتا منتشر میشود تا همه مخاطبان بتوانند از این آثار بهرهمند شوند.
دستاوردهای درخشان دیگر
همچنین طرحهای دیگری به شرح ذیل در سالی که گذشت توسط معاونت پیش دبستانی و دانشآموزی سازمان جوانان جمعیت هلال احمر انجام شد که در در زیر به آنها میپردازیم:
حمایت از دانشآموزان مستعد مناطق محروم در مجتمعهای دانشآموزی
نمادرس، نخستین مدرسه انسان دوستی در متاورس
برگزاری برنامه فرهنگی و مذهبی دعای خیر و آرزوی خوب ویژه نوروز و ماه مبارک رمضان
برگزاری رویداد ۱۳ آبان
برگزاری مانور ایمنی و زلزله در مداس
برپایی زنگ صلح و دوستی ویژه برنامه آغاز سال تحصیلی
مسابقات آماده استانی و شهرستانی جنبش از هلال تا طلینه
تدوین ۲۱ عنوان کتاب
ایجاد بزرگترین شبکه دانشآموزی جمعیت هلال احمر تحت عنوان هلالیتا در بستر شبکه مجازی ایتا
ایجاد دبیرخانه رباتیک دانشآموزی هلال احمر
ایجاد کانون تخصصی هاکی
اردوی شکرانه جام بشردوستی ویژه مجتمعهای دانش آموزی
برگزاری جشنواره کتابخوانی سرو سرخ
برگزاری رویداد فرهنگی نسل سلیمانی
مسابقه دانشآموزی طراحی پوستر معرفی کتاب
برگزاری مجامع کانونی، شهرستانی و استانی دانشآموزان/