نشریه پولیتیکو با اشاره به اظهارات «مارک کارنی» نخستوزیر کانادا که پس از وضع تعرفه از سوی «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا پایان اتحاد دو کشور همسایه را اعلام کرد، به مراحل بعدی این وضعیت پرداخت.
به گزارش شهروند آنلاین، در ادامه این گزارش پولیتیکو آمده است: روابط آمریکا و کانادا پس از یک قرن و نیم شراکت اقتصادی و نظامی و گذراندن دو جنگ جهانی، رکود بزرگ، جنگ سرد و حملات ۱۱ سپتامبر اکنون در حال از بین رفتن است. این حرف را کارنی در یک سخنرانی تلویزیونی خطاب به ۴۱ میلیون شهروند این کشور گفت و دلیل آن را تعرفههای دونالد ترامپ اعلام کرد.
او در تاریخ ۲۷ مارس (۷ فروردین) اعلام کرد: «روابط دیرینه ما با آمریکا که مبتنی بر یکپارچگی عمیق اقتصادی امنیتی و نظامی بود، به پایان رسیده است. ما باید تصویر خود را از اقتصادمان به صورت بنیادین تغییر دهیم».
این مقام ارشد کانادا یک روز پس از اعلام «روز آزادی» از سوی ترامپ (ترامپ چهارشنبه گذشته پس از وضع تعرفه بر ۱۸۰ کشور جهان، آن را روز آزادی برای ایالات متحده خواند) نیز بار دیگر به ۲۵ درصد تعرفه اعمال شده اشاره و بر تلافی آن تاکید کرد. تعرفههای اعلام شده از سوی آمریکا شامل محصولاتی از جمله خودرو، فولاد و آلومینیوم با هدف جلوگیری از ورود غیرقانونی ماده مخدر فنتانیل از مرز شمالی آمریکا وضع شد.
پولیتیکو یادآور شده است: این در حالی است که صنعت خودرو سنگ بنای همکاری مدرن کانادا و آمریکا است که پیمان آن در سال ۱۹۶۵ یعنی سالی که نخستوزیر کنونی کانادا متولد شد، امضا گردید. این پیمان به تجارت بدون تعرفه در انتاریو به عنوان پرجمعیت ترین استان کانادا کمک شایانی کرد.
کارنی با اشاره به همین همکاری چند دههای، گفت که اکنون آن دوران به پایان رسیده است، مگرآنکه ایالات متحده و کانادا بتوانند روی یک رویکرد جامع جدید به توافق برسند.
مرحله بعدی چیست؟
پولیتیکو در بخش دیگر به سخنان نخستوزیر کانادا در مورد پایان دوره رهبری اقتصادی آمریکا اشاره کرد که کارنی از آن به عنوان «تراژدی» یاد کرد.
این نشریه افزود: کارنی در گام نخست و در تاریخ ۲۸ آوریل (۸ اردیبهشت) درباره شراکت اقتصادی و امنیتی جدید با ترامپ مذاکره خواهد کرد تا با واشنگتن به یک توافق دیگر دست پیدا کنند.
کارنی دومین کاری که کانادا باید انجام دهد را یافتن بهترین دوستان جدید و ایجاد اتحادهای تازه دانست. او خاطرنشان کرد که کانادا باید به دنبال توسعه تجارت، ساختن اقتصاد و حفاظت از حاکمیت خود باشد. کارنی در همین زمینه افزود: «کانادا آماده است تا نقش رهبری را در ایجاد ائتلافی از کشورهای همفکر که ارزشهای ما را به اشتراک بگذارند، ایفا کند. ما به همکاری بینالمللی باور داریم.»
به همین دلیل هم بود که او ماه گذشته میلادی و پس از سوگند نخستوزیری، ابتدا به فرانسه و سپس بریتانیا سفر کرد تا پیوندها با دو قدرت استعماری بنیانگذار کشورش را تایید کند. او در روزهای اخیر با سران آلمان و مکزیک نیز گفتوگو داشته و توافقنامهای هم با استرالیا امضا کرده است تا یک سیستم نظارتی جدید راداری برای قطب شمال تامین کند.
آینده روابط آمریکا و کانادا
پولیتیکو سپس به توقف نیش و کنایههای ترامپ در شبکههای اجتماعی پرداخته و آورده است: رئیس جمهوری آمریکا پس از کنار رفتن جاستین ترودو نخستوزیر پیشین کانادا که او را فرماندار ایالت پنجاه و یکم آمریکا مینامید، دست از تمسخر او برداشته و اکنون از کارنی به عنوان نخستوزیر یاد میکند. این نشریه یادآور شده است که ترامپ اندکی پس از به قدرت رسیدن بر الحاق کانادا به آمریکا اصرار داشت و آن را ایالت پنجاه و یکم مینامید. نویسنده در پایان تاکید کرده است که شاید دلیل دست برداشتن ترامپ از این کار آن باشد که او در حال رسیدگی به موضعات دیگر از جمله پیامدهای وضع تعرفه بر ۱۸۰ کشور جهان باشد و در حال حاضر وقت تمسخر سران کشور همسایه را ندارد./ایرنا