گزارش «شهروند» از خدمت‌رسانی جهادی هلال احمر در قلب تاریخ ایران

کارنامه ٢٠ روزه سرخ پوشان در سرزمین شعر و آفتاب

تخت‌ جمشید با ۴۸۹ هزار و ۲۴ بازدید در صدر اماکن پربازدید در تعطیلات نوروز ۱۴۰۴ قرار گرفت. پس از آن، حافظیه با ۴۸۲ هزار و ۶۷ بازدید و سعدیه با ۳۱۶ هزار و ۱۴۳ بازدید بیشترین تعداد بازدیدکننده را داشتند. پاسارگاد نیز با ۲۱۳ هزار و ۴۴ بازدید در رتبه چهارم، ارگ کریمخان با ۱۷۹ هزار و ۴۴۶ بازدید در جایگاه پنجم پربازدیدترین اماکن تاریخی قرار گرفتند

در چنین شرایطی، جمعیت هلال احمر استان فارس با رسالت انسانی و مسئولیت‌پذیری اجتماعی خود، نقشی کلیدی و چندوجهی را ایفا کرد؛ نقشی که تنها به امدادرسانی در حوادث جاده‌ای محدود نشد، بلکه طیفی گسترده از خدمات فرهنگی، آموزشی، سلامت‌محور، داوطلبانه و بشردوستانه را نیز در بر  گرفت.هم‌زمانی نوروز ۱۴۰۴ با ماه مبارک رمضان نیز این مسئولیت را دوچندان کرد و زمینه را برای ارائه خدمات معنوی و حمایتی بیشتر به اقشار مختلف مردم فراهم ساخت.

از استقرار پست‌های ایمنی در محورهای پرتردد گرفته تا راه‌اندازی خیمه‌های فرهنگی و اجرای پویش‌های اجتماعی؛ از فعالیت تیم‌های سیار امداد و آموزش تا توزیع بسته‌های معیشتی در نقاط محروم؛ تمامی این اقدامات نشان از برنامه‌ریزی دقیق، حضور میدانی، و تعهد بالای نیروهای امدادی، داوطلبان و کادر تخصصی جمعیت هلال احمر دارد.
با شروع تعطیلات نوروزی و افزایش سفرهای جاده‌ای، جمعیت هلال احمر استان فارس مانند سال‌های گذشته، طرح ملی خدمات نوروزی خود را از تاریخ ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تا ١٥ فروردین ۱۴۰۴ اجرا کرد. «شهروند» در گفت و گو با حسین درویشی، مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر استان فارس، عملکرد واحدهای مختلف این نهاد در حوزه‌های امداد و نجات، داوطلبی، آموزش، درمان و… را بررسی می کند.

نوروز امسال برای استان فارس حال‌وهوایی متفاوت داشت. از یک سو، پنج بنای تاریخی این استان در صدر فهرست پربازدیدترین جاذبه‌های گردشگری کشور قرار گرفتند؛ از سوی دیگر، ماه مبارک رمضان هم‌زمان با سفرهای نوروزی بود. با این حجم از گردشگر، چه اقداماتی برای تأمین ایمنی و رفاه مسافران انجام شد؟
نوروز ۱۴۰۴ بدون شک دوره‌ ویژه ای از تعطیلات سال‌های اخیر برای ما بود. حضور بی‌سابقه گردشگران، محورهای شلوغ و تقاطع نوروز با رمضان، نیاز به آمادگی ویژه داشت. ما از مدت‌ها پیش با تشکیل کمیته‌های تخصصی در جمعیت هلال احمر فارس، طرح‌ریزی دقیق عملیات‌ها را آغاز کردیم. در ۱۶۲ نقطه از استان فارس این طرح  اجرا شد و هدف آن امدادرسانی در جاده‌ها، کاهش تصادفات و ارائه خدمات به مسافران نوروزی و خانواده‌های نیازمند بود. تعداد کل بهره‌وران از خدمات،۱,۷۲۰,۱۹۰ نفر بود. این  تعداد نشان‌دهنده‌ پوشش گسترده خدمات و مشارکت بالای مردم در برنامه‌های نوروزی هلال احمر است. او با بیان اینکه امسال، نسبت به نوروز سال گذشته، توان امدادی و بشردوستانه جمعیت هلال‌احمر استان فارس ۳۷ درصد افزایش یافته است، می گوید: «این افزایش توان به‌منظور پوشش بهتر مسافران نوروزی و همچنین کاهش زمان پاسخگویی به حوادث و عملیات‌های امدادی است.
با حضور ۱۲۸۸ نفر روز پزشک داوطلب در مراکز امدادی و ۴۵۰ تیم عملیاتی تخصصی، تمام تلاش‌مان بر این بود که در سریع‌ترین زمان ممکن خدمات امدادی و درمانی مورد نیاز را به هموطنان عزیز ارائه دهیم. ۱۲۸۸ نفر روز پزشک داوطلب در این ایام در کنار تیم‌های امدادی برای پشتیبانی تخصصی و پزشکی از عملیات‌های امدادی، درمانگاه‌ها و مراکز بهداشتی در مناطق مختلف مستقر بودند. این خدمات به‌طور حضوری و آنلاین به مسافران و آسیب‌دیدگان ارائه شد.»

یکی از اولویت‌های هر نوروز، آمادگی برای حوادث جاده‌ای است. عملکرد شما در این حوزه چگونه بود؟
در مجموع، در طول ایام طرح، ۲۲۶ عملیات امدادی انجام شد که شامل ۱۶۹ حادثه ترافیکی، ۲۲ حادثه کوهستانی، و سایر موارد مانند خدمات عمومی و شهری بود.
در این عملیات‌ها، ۲۳۳ مصدوم نجات یافتند و ۸۷ نفر از طریق خدمات انتقال به مراکز درمانی منتقل شدند. ضمن اینکه ۳۹۸ نیروی عملیاتی در قالب تیم‌های امداد و نجات ما حضور فعال داشتند.

آیا فعالیتی  هم در حوزه‌ فرهنگی و آموزشی انجام شد؟
پست‌های ایمنی و سلامت سفر در ۱۱ نقطه کلیدی استان فعال بود. در این پست‌ها، خدماتی از قبیل راهنمایی گردشگران، توصیه‌های ایمنی، توزیع بروشورهای آموزشی و اقامه نماز جماعت ارائه شد.
در مجموع، ۲۹۴,۷۳۴ نفر از این خدمات استفاده کردند. همچنین در قالب پویش ملی بهرفت، با هدف ارتقای فرهنگ ترافیکی، ۱۸۷,۶۲۷ نفر در استان فارس مشارکت داشتند.

آیا تیم‌های سیار هم در سطح استان حضور داشتند؟
۹ تیم سحاب (سامانه حرکت‌های بشردوستانه) در مناطق پرتردد و مکان‌های گردشگری استان مستقر بودند. این تیم‌ها علاوه بر خدمات امدادی، برنامه‌های فرهنگی و آموزشی نیز اجرا می‌کردند و توانستند بیش از ۱۳۹,۹۵۲ نفر را تحت پوشش خدمات خود قرار دهند.

با توجه به تقارن نوروز و ماه رمضان، فعالیت‌های داوطلبانه شما چه شکلی به خود گرفت؟
در کنار خدمات امدادی، طرح‌های بشردوستانه‌ای نیز در دستور کار قرار داشت. از جمله این طرح‌ها، پویش‌های «هلال رحمت» و «سفره‌های مهربانی» بود. ما در این بازه، بسته‌های غذایی و معیشتی متعددی بین نیازمندان و روزه‌داران توزیع کردیم. در مجموع، ۱۵۲۵۵ بسته معیشتی، ۲۷۳۱ افطاری ساده و ۲۸۹۳ روزه نیابتی در سطح استان اجرا شد. داوطلبان ما با روحیه‌ای بی‌نظیر در این بخش مشارکت کردند و کمک‌های مردمی را نیز در این مسیر جذب و توزیع کردند.

آیا خدمات درمانی یا واکسیناسیون هم جزو برنامه‌ها بود؟
در بخش درمان و توانبخشی، ۵۰۸۴ خدمت به بیماران و مراجعان ارائه شد. همچنین، در آستانه اعزام حجاج، واکسیناسیون ۴۹۰ نفر انجام گرفت. در حوزه آموزش هم، بیش از ۸۴۶ هزار نفر در دوره‌ها و جلسات آموزش همگانی ما مشارکت کردند.

در پایان، اگر بخواهید این نوروز را در یک جمله خلاصه کنید، چه می‌گویید؟
نوروز ۱۴۰۴ در استان فارس، جلوه‌ای بود از هم‌افزایی، آمادگی، فرهنگ‌سازی و همدلی؛ ما تلاش کردیم در کنار تاریخ و طبیعت این استان، امنیت، سلامت و امید را هم برای مردم به ارمغان بیاوریم.
عملکرد جمعیت هلال احمر استان فارس در طرح نوروزی ۱۴۰۴ قابل تقدیر است. ترکیب برنامه‌های امدادی، فرهنگی، آموزشی و خیریه‌ای نشان‌دهنده‌ یک برنامه جامع و انسان‌محور است. با توجه به استقبال گسترده مردم، ادامه و توسعه این برنامه‌ها در سال‌های آینده توصیه می‌شود.

گزارش جمع بندی

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.