معاون اورژانس کشور با اعلام جهش ۵ برابری مسمومیت با قارچ خودرو (۳۰ نفر)، هشدار داد تشخیص قارچ سمی ممکن نیست و پختن سم را از بین نمیبرد. او اقدامات اولیه شامل استفراغ فوری و مراجعه حتمی به پزشک حتی بدون علائم را تشریح کرد.
به گزارش شهروندآنلاین، معاون آموزشی سازمان اورژانس کشور با بیان اینکه از دوازدهم فروردین تاکنون ۳۰ نفر بر اثر مصرف قارچهای خودرو مسموم شدند، اقدامات اولیه در برخورد با مسمومیت بر اثر مصرف قارچهای موجود در طبیعت را تشریح کرد.
افزایش مسمومیت با قارچ خودرو در فصل بهار و چالش تشخیص
حسن نوری ساری بیان کرد که در فصل بهار مردم به طبیعتگردی میروند و شاهد رویش قارچهای سمی هستیم. قارچهای سمی در این فصل رشد زیادی دارند. نکته مهم این است که از روی شکل ظاهری قارچها نمیتوانیم بفهمیم که سمی هستند یا نه.
اغلب مردم این ذهنیت را دارند که وقتی قارچها بپزند، سم آنها از بین میرود. غافل از اینکه اغلب سمهای موجود در قارچها نسبت به حرارت مقاوم هستند. بنابراین حتی اگر قارچها را کباب کنید یا داخل آش بپزید، سم آنها از بین نخواهد رفت.
انواع مسمومیت؛ از علائم سریع تا خطر آسیب کبدی
نوری ساری ادامه داد: نکته دیگر این است کسانی که قارچها را مصرف میکنند، نمیتوانند فقط بر اساس علائم بفهمند که آیا قارچ خطرناک است یا نه چرا که قارچها بسیار متنوع هستند. بعضی از قارچها به نام «قارچهای موسکاریا» شناخته میشوند. وقتی این قارچها استفاده میشوند، فرد معمولاً نیم ساعت تا دو ساعت بعد علائم عرق کردن، تهوع، استفراغ و آبریزش را مشاهده میکند. در این حالت، باید فوراً به بیمارستان منتقل شود. درمان این نوع مسمومیتها معمولاً موفق است و مشکل خاصی پیش نمیآید.
معاون آموزشی سازمان اورژانس کشور بیان کرد: یکسری قارچ نیز داریم که علائم آنها خیلی شدید نیست اما بسیار خطرناک هستند. بعد از خوردن این قارچها فرد ممکن است علائم گوارشی پیدا کند و ظاهراً خوب به نظر برسد، اما در حقیقت قارچها در حال آسیب رساندن به دستگاه گوارش هستند. معمولاً بعد از یک هفته، شخص به شدت آسیب کبدی میبیند یا فوت میکند، یا نیاز به پیوند کبد پیدا میکند.
اقدامات اولیه حیاتی پس از مصرف قارچ خودرو
او تصریح کرد: مهمترین نکته این است که افراد بدانند ظرف نیم ساعت اول پس از مصرف قارچهای موجود در طبیعت، بهترین کار استفراغ کردن است. یعنی باید بدون استفاده از ماده خاصی، به طور فیزیکی خود را تحریک به استفراغ کنند. اگر نیم ساعت از خوردن قارچ گذشته باشد ودر معده باشد، فوراً به پزشک مراجعه شود. حتی اگر هیچ علامتی ظاهر نشود، مراجعه پزشکی ضروری است زیرا به سرعت میتوان فرد را درمان کرد.
رشد ۵ برابری مسمومیتها
معاون آموزش و اعتباربخشی سازمان اورژانس کشور گفت: از دوازدهم فروردین تاکنون آمار مسمومیتها با قارچهای خودرو، افزایش یافته است. در روزهای اخیر 30 نفر مسموم شدند که این آمار نسبت به بازه زمانی مشابه در سال گذشته پنج برابر افزایش داشت و یک زنگ خطر است./