«آسوشیتدپرس» درباره اینکه چگونه غول‌های فناوری آمریکا مدل‌های هوش مصنوعی را به اسرائیل عرضه کردند و جان فلسطینیان بی گناه را گرفتند، گزارش می‌دهد

هوش مصنوعی ماشین کشتار در دست اسرائیل/ویدئو

غول‌های فناوری آمریکایی بی‌سر و صدا به ارتش اسرائیل قدرت داده‌اند تا در جنگ غزه با استفاده گسترده از هوش مصنوعی و خدمات رایانه‌ای، جان فلسطینیان بی‌گناه را بگیرد. با توجه به نقش این ابزار فناوری در قربانی شدن غیرنظامیان و همکاری شرکت های فناوری آمریکایی با ارتش اسرائیل این پرسش مطرح می‌شود که مسئولیت کشتار با هوش مصنوعی که حالا در خدمت خشونت درآمده، بر عهده کیست؟ خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس در گزارشی تحقیقی با عنوان «چگونه غول‌های فناوری آمریکا مدل‌های هوش مصنوعی را به اسرائیل عرضه کردند، آنچه پرسش‌هایی درباره نقش فناوری در جنگ ایجاد کرده است»، به استفاده غیراخلاقی از هوش مصنوعی در جنگ اسرائیل علیه فلسطینیان و ابعاد آن پرداخته که در ادامه بخش‌هایی از آن را مرور می‌کنیم:

هوش مصنوعی برای گرفتن جان انسان‌ها ساخته نشد

ارتش‌های جهان سال‌هاست که شرکت‌های خصوصی را برای ساخت «سلاح‌های خودمختار» سفارشی (سلاح‌هایی که با هوش مصنوعی کنترل می‌شوند، نه انسان و بسیار دقیق‌تر، سریع‌تر و کشنده‌ترند) استخدام کرده‌اند. جنگ‌های اخیر اسرائیل نمونه‌ای مهم و برجسته است که در آنها از مدل‌های هوش مصنوعی تجاری ساخت آمریکا استفاده شده است.  این در حالی است که انواع هوش مصنوعی در اصل برای گرفتن جان انسان‌ها ساخته نشده‌اند. ارتش اسراییل از هوش مصنوعی برای بررسی اطلاعات گسترده، رهگیری و رصد گفتار یا رفتار مشکوک استفاده می‌کند.

بر اساس تحقیقات آسوشیتدپرس، پس از حمله غافلگیرانه حماس در ٧ اکتبر ٢٠٢٣، استفاده از فناوری مایکروسافت و اوپن‌ای‌آی (OpenAI) به‌شدت افزایش یافت. این تحقیقات همچنین جزییات جدیدی از نحوه انتخاب اهداف با هوش مصنوعی و اشتباهاتی که ممکن است رخ دهد، از جمله داده‌ها یا الگوریتم‌های معیوب را نشان می‌دهد. تحقیقات بر اساس اسناد داخلی، داده‌ها و مصاحبه‌های اختصاصی با مقامات فعلی و سابق اسرائیل و کارمندان شرکت‌های فناوری بود.

نقش فناوری در تقویت این جنگ غیراخلاقی و غیرقانونی عواقب بسیاری دارد

آسوشیتدپرس با ٦ تن از اعضای فعلی و سابق ارتش اسرائیل، از جمله سه افسر اطلاعاتی ذخیره، گفت‌وگو کرد. بیشتر آنها به شرط ناشناس ماندن صحبت کردند، زیرا مجاز به بحث درباره عملیات نظامی حساس نبودند. آسوشیتدپرس همچنین با ١٤ کارمند فعلی و سابق مایکروسافت، اوپن‌ای‌آی، گوگل و آمازون مصاحبه کرد که بیشتر آنها از ترس انتقام به صورت ناشناس صحبت کردند. روزنامه‌نگاران داده‌ها و اسناد داخلی شرکت را بررسی کردند، از جمله یکی از جزییات قرارداد ١٣٣ میلیون دلاری مایکروسافت و وزارت دفاع اسرائیل.

هدف اسرائیل پس از حمله حماس در ٧ اکتبر ٢٠٢٣، از بین بردن این جنبش بود. ارتش اسرائیل هوش مصنوعی را تغییردهنده بازی در رسیدن به اهدافش می‌دانست.  وزارت بهداشت غزه و لبنان اعلام کردند از زمان شروع این جنگ، بیش از ٥٠هزار نفر در غزه و لبنان جان خود را از دست دادند و نزدیک به ٧٠ درصد ساختمان‌های غزه ویران شدند.

«هایدی اخلاف»، دانشمند ارشد هوش مصنوعی در موسسه « AI Now» و مهندس ارشد سابق ایمنی در شرکت اوپن‌ای‌آی، گفت: «این اولین تأییدی است که ما دریافت کرده‌ایم که نشان می‌دهد مدل‌های هوش مصنوعی تجاری مستقیما در جنگ استفاده می‌شوند. نقش فناوری در تقویت این نوع جنگ غیراخلاقی و غیرقانونی در آینده عواقب بسیاری خواهد داشت.»

استفاده اسرائیل از هوش مصنوعی و رایانش ابری در طول جنگ افزایش یافت

در حالی که غول‌های فناوری آمریکا در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ بسیار نقش‌آفرینی می‌کنند، یافته‌های آسوشیتدپرس سوالاتی درباره نقش «سیلیکون ولی» (منطقه‌ای در آمریکا که بسیاری از شرکت‌های مطرح انفورماتیک جهان در آن جای دارند) در آینده جنگ‌های خودکار ایجاد می‌کند. مایکروسافت امیدوار است همکاری‌اش با ارتش اسرائیل افزایش یابد.  آنچه درباره اسرائیل اتفاق می‌افتد ممکن است به استفاده از این فناوری‌های نوظهور در سراسر جهان کمک کند.

در میان شرکت‌های فناوری آمریکا، مایکروسافت رابطه ویژه و نزدیکی با ارتش اسرائیل در طول دهه‌ها داشته است. این رابطه، در کنار روابط با سایر شرکت‌های فناوری، پس از حمله حماس افزایش یافت.  یک قرارداد سه ساله بین مایکروسافت و وزارت دفاع اسرائیل در سال ٢٠٢١ به ارزش ١٣٣ میلیون دلار آغاز شد که آن را به دومین مشتری نظامی این شرکت در سراسر جهان پس از آمریکا تبدیل کرد.

ارتش اسرائیل در مایکروسافت به عنوان مشتری «S٥٠٠» طبقه‌بندی می‌شود، به این معنی که به عنوان یکی از مهم‌ترین مشتریان این شرکت در سطح جهانی در اولویت قرار دارد.

سوابق نشان می‌دهد که تیم پشتیبانی جهانی پلتفرم آژور (Azure) مایکروسافت به حدود ١٣٠ درخواست مستقیم ارتش اسرائیل در ١٠ ماه اول جنگ پاسخ داد.

براساس یک سند داخلی، واحد خدمات مشاوره مایکروسافت با ارتش اسرائیل همکاری نزدیک دارد که نیمی از درآمد کلی آن بخش را حاصل می‌آورد. همچنین در اسرائیل، تیمی متشکل از حداقل ٩ کارمند مایکروسافت برای خدمت به حساب کاربری ارتش اختصاص یافت.

استفاده 200برابری اسرائیل از هوش مصنوعی

آسوشیتدپرس در بررسی اطلاعات داخلی شرکت‌ها دریافت که استفاده ارتش اسرائیل از هوش مصنوعی مایکروسافت و اوپن‌ای‌آی در ماه مارس ٢٠٢٤ تقریبا ٢٠٠ برابر بیشتر از روزهای منتهی به حمله ٧ اکتبر ٢٠٢٣ بود.

مقدار داده‌ای که ارتش در سرورهای مایکروسافت ذخیره می‌کرد بین مارس تا جولای ٢٠٢٤ دو برابر شد و به بیش از ١٣,٦ پتابایت (هر پتابایت برابر با ١٠٠٠ ترابایت) رسید. استفاده ارتش از بانک‌های عظیم سرورهای رایانه‌ای مایکروسافت نیز فقط در دو ماه اول جنگ تقریبا دوسوم افزایش یافت.

مایکروسافت از هرگونه اظهارنظر در این‌باره خودداری کرد و به فهرست مفصلی از سوالات مکتوب درباره خدمات رایانش ابری و هوش مصنوعی که به ارتش اسرائیل ارائه می‌کند، پاسخ نداد.

این شرکت در بیانیه‌ای مفصل در وب‌سایت خود گفت که «احترام به حقوق بشر اولویت اصلی مایکروسافت است» و متعهد شد «از نقش مثبت فناوری در سراسر جهان دفاع کند».

مایکروسافت در گزارش ٤٠ صفحه‌ای مسئولیت در برابر شفافیت هوش مصنوعی خود برای سال ٢٠٢٤ متعهد شد که «ریسک‌های هوش مصنوعی مولد را در طول چرخه توسعه شناسایی، اندازه‌گیری و مدیریت کند تا خطر آسیب را کاهش دهد» و به قراردادهای نظامی سودآور خود اشاره‌ای نمی‌کند.

ارتش اسرائیل پاسخگو نیست

اسناد و داده‌ها نشان می‌دهد که مدل‌های پیشرفته هوش مصنوعی از طریق اوپن‌ای‌آی، سازنده چت‌جی‌پی‌تی(ChatGPT)، به کمک پلتفرم ابری آژور (Azure) مایکروسافت ارائه می‌شوند که ارتش اسرائیل آنها را خریداری می‌کند.

مایکروسافت بزرگ‌ترین سرمایه‌گذار اوپن‌ای‌آی است. شرکت اوپن‌ای آی گفت با ارتش اسرائیل شراکتی ندارد. طبق سیاست‌های استفاده از آن، مشتریان نباید از محصولاتشان برای توسعه سلاح، تخریب اموال یا آسیب رساندن به مردم استفاده کنند.

با این‌حال، حدود یک سال پیش، اوپن‌ای‌آی شرایط استفاده از محصولات خود را از ممنوعیت استفاده نظامی به اجازه دادن برای «موارد استفاده در امنیت ملی که با مأموریت ما همسوست»، تغییر داد.

ارتش اسرائیل از پاسخگویی به سوالات کتبی دقیق آسوشیتدپرس درباره استفاده از محصولات تجاری هوش مصنوعی شرکت‌های فناوری آمریکایی خودداری کرد. اما مدعی شد که تحلیلگرانش از سیستم‌های مجهز به هوش مصنوعی برای کمک به شناسایی اهداف همراه با رعایت قوانین بین‌المللی استفاده می‌کنند و مزیت نظامی را در مقابل خسارات جانبی می‌سنجند.

هوش مصنوعی برای کشتار
نیروهای امدادی در میانه جنگ غزه به آسیب‌دیدگان از حملات اسرائیل کمک می‌کنند./AP
سایر شرکت‌های فناوری آمریکایی نیز با ارتش اسرائیل همکاری می‌کنند

گوگل و آمازون خدمات رایانش ابری و هوش مصنوعی را به ارتش اسرائیل تحت «پروژه نیمبوس» ارائه می‌کنند.  طی قراردادی ١,٢ میلیارد دلاری در سال ٢٠٢١  اسرائیل برای اولین‌بار سیستم‌های هدف‌گیری مبتنی بر هوش مصنوعی خود را آزمایش کرد. ارتش اسرائیل از مزارع سرور یا مراکز داده شرکت‌های فناوری آمریکایی «سیسکو» (Cisco) و «دل» (Dell) استفاده می‌کند. «دل» در بیانیه‌ای گفت این شرکت در کار با سازمان‌های دولتی و خصوصی در سطح جهانی، از جمله در اسرائیل، به بالاترین استانداردها متعهد است.

«رد هت» (Red Hat) شاخه فرعی شرکت بزرگ فناوری آمریکایی «آی‌بی‌ام» (IBM)، همچنین فناوری‌های رایانش ابری را در اختیار ارتش اسرائیل قرار داد.  در حالی که شرکت نرم‌افزاری «پالانتیر» (Palantir Technologies)، شریک مایکروسافت در قراردادهای دفاعی آمریکا، قرارداد مشارکت استراتژیک دارد که بر مبنای آن سیستم‌های هوش مصنوعی را برای کمک به فعالیت‌های جنگی اسرائیل ارائه می‌کند.

پس از اینکه شرکت اوپن‌ای‌آی سال گذشته میلادی شرایط و مقررات استفاده از محصولات خود را تغییر و به استفاده در موارد مربوط به امنیت ملی مجوز داد، گوگل نیز اوایل فوریه ٢٠٢٥ با تغییری مشابه در سیاست اخلاق عمومی خود از اقدام اوپن‌ای‌آی پیروی کرد. شرکت‌های فناوری «پالانتیر»، «سیسکو» و «اوراکل» (Oracle) به درخواست‌ها برای اظهار نظر پاسخ ندادند و آمازون از پاسخگویی خودداری کرد.

تلفات انسانی هوش مصنوعی؛ اسرائیل جان خانواده فلسطینی را گرفت

به گفته منابع، سیستم‌های هوش مصنوعی با بسیاری از اشکال دیگر هوش، از جمله هوش انسانی، استفاده می‌شوند، اما با هم می‌توانند منجر به اشتباهات مرگبار شوند.

افسران ارتش اسرائیل که با سیستم‌های هدف‌گیری و کارشناسان فناوری کار کرده‌اند، می‌گویند که خطاها ممکن است به دلایل بسیاری هنگام به‌کارگیری هوش مصنوعی در جنگ رخ دهند.  یکی از افسران اطلاعاتی گفت اشتباهاتی در هدف‌گیری  می‌دید که به ترجمه‌های ماشینی نادرست از عربی به عبری متکی بود.

«تال میمران» ١٠ سال به عنوان افسر ذخیره ارتش اسرائیل و در گروه‌های کاری ناتو که استفاده از فناوری‌های جدید از جمله هوش مصنوعی را در جنگ بررسی می‌کردند، خدمت کرد.

او گفت که قبلا تیمی ٢٠ نفره در یک روز برای بررسی و تایید یک حمله هوایی لازم بود. اکنون، با سیستم‌های هوش مصنوعی، ارتش در هفته صدها مورد حمله هوایی را تأیید می‌کند. نوامبر ٢٠٢٣، «هدی حجازی» به همراه سه دختر خردسال و مادرش در حال گریز از جنگ در مرز لبنان بودند که خودروی آنها هدف حمله اسرائیل قرار گرفت. قبل از رفتن، بزرگ‌ترها به دخترها گفتند جلوی در خانه بازی کنند تا پهپادهای اسرائیلی بدانند که با بچه‌ها سفر می‌کنند.

زنان و دختران همراه عموی حجازی، سوار خودرو شدند. سمیر ایوب، روزنامه‌نگار، هم با خودرو شخصی آنها را همراهی می‌کرد. دیری نپایید که آنان صدای دیوانه‌کننده پهپادی را در ارتفاع بسیار پایین شنیدند.

به سرعت خودروی حجازی هدف حمله قرار گرفت، منحرف و شعله‌ور شد. ایوب توانست حجازی را از میان آهن‌پاره‌ها بیرون بکشد. اما مادرش – خواهر ایوب – و سه دختر به نام‌های ریماس ١٤ساله، تالین ١٢ساله و لیانه ١٠ساله، جان دادند.  حجازی به یاد می‌آورد که قبل از ترک خانه، یکی از دختران اصرار داشت که از گربه‌های باغ عکس بگیرد و می‌گفت شاید دیگر آنها را نبینیم.

هوش مصنوعی برای کشتار
ریماس ١٤ساله، تالین ١٢ساله و لیانه ١٠ساله که در حمله پهپادهای اسرائیلی به جنوب لبنان جان باختند.

فیلم دوربین امنیتی یک فروشگاه کمی قبل از حمله هوایی اسرائیل، خانواده حجازی را در خودرویی نشان می‌دهد که مادر و یکی از دختران در حال بار کردن کوزه‌های آب هستند. این خانواده می‌گویند این ویدیو ثابت می‌کند که پهپادهای اسرائیلی باید زنان و کودکان را می‌دیدند. یک روز پس از حمله به این خانواده، ارتش اسرائیل ویدیویی از این حمله به همراه بسته‌ای از فیلم‌ها و عکس‌های مشابه منتشر و اعلام کرد که جنگنده‌های اسرائیلی بیش از ٤٥٠ هدف مربوط به حماس را بمباران کرده‌اند. در تجزیه‌وتحلیل بصری آسوشیتدپرس، جاده و سایر ویژگی‌های جغرافیایی موجود در ویدیوی نظامی اسرائیل با تصاویر ماهواره‌ای محل مرگ سه دختر، در یک مایلی (١,٧ کیلومتری) فروشگاه، مطابقت داشت.

یک افسر اطلاعاتی اسرائیل به آسوشیتدپرس گفت انسان‌ها در اتاق هدف تصمیم به حمله می‌گرفتند. این خطا ممکن است در هر لحظه رخ دهد. اطلاعات معیوب قبلی ممکن است محل یا خودرو را اشتباهی نشان دهد. آسوشیتدپرس همچنین پیامی از یک منبع دوم مطلع از آن حمله هوایی مشاهده کرد که تأیید می‌کرد این حمله اشتباه بود، اما توضیح بیشتری نداد.

سخنگوی ارتش اسرائیل استفاده از سیستم‌های هوش مصنوعی در این حمله هوایی را تکذیب و از پاسخ به اینکه آیا هوش مصنوعی به انتخاب این هدف کمک کرده یا هدف اشتباه تعیین شده، خودداری کرد. ارتش اسرائیل به آسوشیتدپرس گفت که مقامات این حادثه را بررسی و از نتیجه آن ابراز تأسف کردند!

هوش مصنوعی برای کشتار
امان حسیم، کارمند گوگل، هنگام اعتراض به جنگ غزه و همکاری گوگل با اسرائیل، مقابل دفتر گوگل در کالیفرنیا / AP
مخالفت کارمندان با غول‌های فناوری

رابطه بین شرکت‌های فناوری و ارتش اسرائیل در آمریکا پیامدهایی داشته است و برخی از کارمندان این شرکت‌ها نگرانی‌های اخلاقی را مطرح کرده‌اند. در ماه اکتبر، مایکروسافت دو تن از کارکنانش را به دلیل کمک به پناهجویان فلسطینی در واشنگتن اخراج کرد. مایکروسافت در آن زمان از ارائه جزییات خودداری کرد. حسام نصر، یکی از کارمندان اخراج‌شده مایکروسافت که با گروه حمایتی « No Azure for Apartheid» (نه به خدمات مایکروسافت برای آپارتاید) کار می‌کند، گفت که او و همکاران سابقش بر مایکروسافت فشار می‌آورند تا فروش خدمات رایانش ابری و هوش مصنوعی به ارتش اسرائیل را متوقف کند.

نصر گفت: «رایانش ابری و هوش مصنوعی بمب‌ها و گلوله‌های قرن بیست‌ویکم هستند. مایکروسافت به ارتش اسرائیل تسلیحات دیجیتالی برای کشتن، معلول کردن و آوارگی فلسطینی‌ها، در شدیدترین بی‌اخلاقی زمان ما، ارائه می‌کند.» در ماه آوریل ٢٠٢٤، گوگل حدود ٥٠ نفر از کارکنان خود را به دلیل تحصن در مقر این شرکت در کالیفرنیا در اعتراض به جنگ غزه، اخراج کرد.

نمی‌توانم نپرسم؛ چرا فرزندانم را کشتید؟

غزه اکنون در میانه آتش‌بسی شکننده است. این در حالی است که اخیرا اسرائیل اعلام کرد هوش مصنوعی را در تمام شاخه‌های نظامی خود توسعه خواهد داد. در همین‌حال، غول‌های فناوری آمریکا به تحکیم قدرت خود در واشنگتن ادامه می‌دهند. مایکروسافت یک میلیون دلار به صندوق تحلیف ترامپ اهدا کرد. ساندار پیچای، مدیر عامل گوگل، در مراسم تحلیف جایگاه ویژه‌ای داشت و سام آلتمن، مدیر عامل  اوپن‌ای‌آی، با ترامپ دیدار کرد تا در مورد سرمایه‌گذاری ٥٠٠ میلیارد دلاری برای زیرساخت‌های هوش مصنوعی صحبت کند.

هوش مصنوعی برای کشتار
محمود عدنان چور، پدر ریماس، تالین و لیانه که خودرو آنها در جنوب لبنان هدف پهپادهای اسرائیلی قرار گرفت.

در حالی که شرکت‌های فناوری برای عقد قراردادهایشان تلاش می‌کنند، فلسطینیانی که بستگان خود را از دست داده‌اند هنوز به دنبال پاسخ هستند. مهندس محمود عدنان چور، پدر ریماس، تالین و لیانه که خودرو آنها در جنوب لبنان هدف پهپادهای اسرائیلی قرار گرفت، گفت. «حتی با وجود این همه درد، نمی‌توانم از پرسش خودداری کنم: چرا؟ چرا پهپاد اسرائیلی آن خودرو را انتخاب کرد که مملو از خنده‌های بچه‌های من بود که از پنجره‌هایش طنین‌انداز  می‌شد؟»

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.