کودهای یارانهای ومحصولات سرطانزا!
وجود نیترات بالا در محصولاتی مثل کرفس، کاهو و هویج بیش از سایر محصولات گزارش شده است
گیاهپزشک و عضو نظام مهندسی کشاورزی قزوین گفت: باقی مانده نیترات در برخی محصولات کشاورزی و تبعات بیماری سرطان، میراث استفاده نادرست از کودهایی است که به صورت یارانهای به دست کشاورزان میرسد.
به گزارش شهروند آنلاین،طاهره علایی روز یکشنبه در گفتوگو با ایرنا، اظهار کرد: نیترات در مواد غذایی به میزان خیلی ناچیز و در حد استاندارد برای بدن مفید است و باعث رقیق شدن خون میشود، اما در کشور ما متاسفانه به دلیل بیتوجهی به برخی مولفههای امنیت غذایی شاهد مصرف بیش از حد آن در برخی محصولا غذایی هستیم.
او اضافه کرد: توزیع کودهای یارانهای مثل اوره و فسفر که خیلی راحت در اختیار کشاورزان قرار میگیرد، بیش از میانگین مصرف جهانی است و همین موضوع بر افزایش میزان استفاده از نیترات منجر شده است.
علایی تاکید کرد: افزایش بیرویه مصرف کودهای اوره و فسفر در بخش کشاورزی باعث شده تا شاهد باقی مانده نیترات در سبزیجات و صیفیجات باشیم، این نیترات بعدها تبدیل به نیتریت شده و باعث سرطان دستگاه گوارش، کبد و مثانه و حتی اختلال در عملکرد غدد درونریز انسان را خواهد شد.
این کارشناس گیاهپزشکی بیان کرد: ورود بیش از حد نیترات به بدن موجب آسیب به هموگلوبین خون شده و باعث عارضه «مت هموگلوبین» میشود که اکسیژنرسانی را مختل کرده و کارایی سلولهای خونی را مختل میسازد.
علایی بیان کرد: متاسفانه کودهای دارای اوره و فسفر که در اختیار کشاورزان قرار میگیرد، دارای عناصری است که رابطه سینرژی و آنتاگونیستی دارند، به عبارت دیگر مصرف آنها باعث جلوگیری از جذب سایر عناصر میشود، به عنوان مثال مصرف کودهای اوره جذب کودهای دیگر را پایین میآورد و کیفیت خاک نیز به مرور زمان از بین خواهد رفت.
این کارشناس عضو نظام مهندسی و منابع طبیعی استان قزوین به وجود نیترات در برخی محصولات اشاره کرد و یادآور شد: پوست سبز تیره در سیب زمینی معمولا به علت تجمع نیترات است، یا مثلا جوانه زدن سیب زمینی بیانگر تجمع نیترات در این محصول است، اما در سبزیجات و صیفیجات دیگر با چشم نمیتوان میزان نیترات را اندازهگیری کرد و برای این کار باید از ابزارهای مخصوص کمک گرفت، با این حال وجود نیترات بالا در محصولاتی مثل کرفس، کاهو و هویج بیش از سایر محصولات گزارش شده است.
علایی خاطرنشان کرد: واحد حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی باید نظارت بیشتری روی مواد غذایی داشته باشد و نیترات باقی مانده در محصولات را کنترل کند.
این گیاهپزشک اضافه کرد: برخی بر این باورند که با آبشویی خاک میتوان میزان نیترات خاک را از دسترس ریشه خارج کرد، اما مساله اینجاست که نیترات شسته شده به آبهای زیرزمینی سرایت کرده و منابع سفرههای زیرزمینی را آلوده میسازد.
او همچنین بیان کرد: آموزش صحیح به کشاورزان از سوی مدیریت ترویج جهاد کشاورزی و همچنین استفاده از مشاوران گیاه پزشک در امور تولید میتواند به تولید محصول سالم و سلامت غذایی جامعه کمک کند./ایرنا