پس از ماهها افزایش و افزایش چشمگیر قیمت سیبزمینی در بازار، رئیس اتحادیه بارفروشان تهران از ورود سیبزمینی به بازار خبر داد. این محصول که از استانهای جنوبی وارد میشود، با افزایش عرضه، قیمتها کاهش مییابد و بازار را به سمت تعادل هدایت میکند.
شهروندآنلاین| رئیس اتحادیه بارفروشان تهران از ورود سیبزمینی بهاره به بازار خبر داد و گفت: این محصول از استانهای جنوبی کشور وارد شده و با توجه به افزایش عرضه، قیمتها روند کاهشی یافتهاند.
در ماههای پایانی سال ۱۴۰۳، بازار میوه و ترهبار ایران با یک بحران تازه مواجه شد؛ افزایش چشمگیر قیمت سیبزمینی. محصولی که یکی از اصلیترین اقلام سبد مصرفی خانوارها بود، با قیمتهایی روبهرو شد که برای بسیاری غیرمنتظره و حتی غیرقابل باور بود. در برخی مناطق پایتخت، قیمت سیبزمینی به کیلویی ۶۰ هزار تومان و حتی بیشتر هم رسید. عددی که آن را از سفره بسیاری حذف کرد و بازتابهای گستردهای در رسانهها داشت.
ماجرا به ماههای ابتدایی پاییز و زمستان بر میگردد. زمانی که بازار با کمبود این محصول مواجه و تقاضا نیز بالا بود و در نتیجه قیمتها نیز سرسام آور افزایش یافت. در این بازه زمانی انتقاداتی نیز به وزارت جهاد کشاورزی وارد بود. صادرات سیب زمینی همچنان ادامه داشت و تبادلات را برای تنظیم بازار داخلی متوقف نمیکرد.
وزیر جهاد کشاورزی در گفتوگویی به ایسنا، گفت: برای چنین شرایطی باید از یک سال قبل برنامهریزی شود. قانون اجازه توقف صادرات را به ما نمیدهد اما بر اساس برنامهریزیها در سال آینده مشکلات مشابه نخواهیم داشت.
در بحبوحه گرانی، مسئولان وعده دادند که با ورود سیبزمینیهای بهاره، بازار آرام خواهد شد. این وعده اما با تأخیر عملی شد؛ چرا که محصولاتی که قرار بود در اسفند وارد بازار شوند، بهدلیل آسیبهای اقلیمی، یا وارد بازار نشدند یا بسیار محدود عرضه شدند. در نتیجه، بازار تا هفتههای پایانی فروردین، همچنان در التهاب بود.
برای کنترل وضعیت، بخشی از سیبزمینیهای سال گذشته که در سردخانهها نگهداری میشد، به بازار تزریق شد. هر چند این محصولات با قیمتی حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان عرضه میشدند، اما بهدلیل کیفیت پایینتر نسبت به محصول نو، آنطور که باید نتوانستند عطش بازار را پاسخ دهند. از سوی دیگر، واردات مقطعی هم با قیمتهایی در حدود ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان انجام شد، اما حجم آن نیز محدود و اثربخشیاش کوتاهمدت بود.
اکنون با گذشت بیش از یک ماه از آغاز سال، بالاخره سیبزمینیهای بهاره وارد بازار شدند. اکبر یاوری، رئیس اتحادیه بارفروشان تهران، گفت: سیبزمینی نو یا بهاره از مدتی قبل وارد بازار شد و هماکنون از استانهایی مانند جنوب کرمان، جیرفت، خوزستان و بندرعباس در حال عرضه است. با گرمتر شدن هوا، تولید و عرضه از استانهایی چون اصفهان و گرگان نیز آغاز خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه در مرحله اول کشت، سرما به بخشی از محصولات آسیب زد، گفت: در مرحله دوم، حجم بیشتری از سیبزمینی وارد بازار شد که بر قیمتها تأثیر گذاشت و موجب کاهش آنها شد.
یاوری درباره قیمتها افزود: نرخ مصوب مشخصی برای سیبزمینی در میدان وجود ندارد، اما سقف قیمتی تعریف شد که فروشندگان نمیتوانند از آن بالاتر بروند. سیبزمینیهای سال گذشته که همچنان در سردخانهها نگهداری میشود، با قیمت ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان عرضه میشوند. در حالیکه سیبزمینیهای نو و بهاره در حال حاضر بین ۲۳ تا ۳۳ هزار تومان به فروش میرسند.
به گفته رئیس اتحادیه بارفروشان تهران، روزانه بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ تن سیبزمینی به میدان میوه و ترهبار تهران وارد میشود./ایسنا