دولت نخواهد گذاشت کسانی پایان تحریم را به تأخیر بیندازند

روحانی: کسی جرأت دارد به نیروهای مسلح و قوه قضائیه توهین کند؟ ولی اگر به دولت توهین کنند، ارتقا مقام پیدا می‌کنند

رئیس‌جمهوری تأکید کرد: «دولت نخواهد گذاشت که کسانی پایان تحریم را به تأخیر بیندازند، این اجازه را به آنان نخواهیم داد، تحریم باید پایان پذیرد و این حق مردم ما است.»

شهروندآنلاین: حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسن روحانی طی سخنانی در ابتدای نشست خبری خود با نمایندگان رسانه‌های داخلی و خارجی با یادآوری اینکه هفت‌ماه و چند روز از فرصت دولت باقی‌مانده است، اظهار کرد: «خدا را شاکرم که بار مسئولیت دولت را در سخت‌ترین شرایط قرن اخیر به عهده ما گذاشت. شرایط شیوع ویروس کرونا و تحریم‌های اقتصادی علیه ملت، سخت‌ترین اوضاع را برای ملت ما به وجود آورده است.»

در سخت‌ترین شرایط، دولت را تحویل گرفتیم

او افزود: «در دوران قبل از جنگ اقتصادی دولت را در سخت‌ترین شرایط یعنی رکود تورمی تحویل گرفتیم و رشد اقتصادی منهای هفت و هفت‌دهم درصد و تورم ما بالای ۳۰ درصد بود. شرایطی که برای هیچ دولتی در ابتدای کارش سابقه نداشته است.»

روحانی تأکید کرد: «ما درآمد نفتی‌مان قبل از دولت یازدهم حدود صد میلیارد در سال بوده، ولی متوسط درآمد نفتی خوب ما در این دولت به طور متوسط ۵۲ میلیون دلار بوده است.»

رئیس‌جمهوری یادآور شد: «ما گاهی نفت را از ۳۰ دلار هم کمتر فروختیم، اما بهترین شرایط تورمی در سه سال ۹۴، ۹۵ و ۹۶ حدود ۱۱درصد بوده که در ۵۰ سال گذشته سابقه نداشته که دولتی در سه سال چنین آماری داشته باشد.»

بهترین اقدامات را برای استیفای حقوق مردم انجام دادیم

او افزود: «وعده ما به مردم اعتدال و تداوم ارتباط با جهان بود و به مردم گفتیم که تحریم‌ را از دوش‌شان برمی‌داریم و حق مردم را استیفا می‌کنیم. کارهایی که در این مدت برای استیفای حقوق مردم در مسائل بین‌المللی انجام دادیم، بهترین اقدامات بود.»

در میادین مشترک گازی از قطر جلو زدیم

روحانی با بیان اینکه ما از ۶۰۰ میلیون بشکه گاز این مقدار را به ۱۰۰۰ میلیون رسانیدم، اظهار کرد: «در میدان مشترک نفتی با عراق از ۷۰بشکه در روز به هزار بشکه رسیدیم و در میادین مشترک گازی هم در تولید از قطر جلو زدیم.»

وقت پرداختن به حاشیه‌ها را نداریم

رئیس‌جمهوری با اشاره به انتقادات برخی از دولت اظهار کرد: «وقت این کار را نداریم که به حاشیه‌ها بپردازیم، اما جواب‌ندادن ما به آنها به معنای پاسخ نداشتن ما به این موارد نیست، ما تا روز آخر دولت به دنبال خدمت‌رسانی به مردم هستیم و فرصتی برای پاسخگویی به این موارد نداریم.»

برجام بی‌عیب نیست

او ادامه داد: «جنگ اقتصادی ترامپ علیه ایران به نتیجه نرسید و شکست خورد. این توافق برجام ایراداتی هم داشت، به هرحال بی‌نقص فقط خداست. برخی می‌خواستند برجام را نابود کنند تا نباشد و همان‌طور که گفتم این برجام که دست و پایش را شکسته بودند، با دست و پای شکسته جلوی ترامپ ایستاد و سه بار او را در مجامع بین‌المللی شکست داد.»

تحریم باید پایان پذیرد

روحانی تأکید کرد: «پایان تحریم به معنای این است که مردم به یکی از حقوق خود دست یافتند و پایان ترامپ به معنای پایان جنگ اقتصادی و تروریسم اقتصادی است. دولت نخواهد گذاشت که کسانی پایان تحریم را به تأخیر بیندازند، ما این اجازه را به آنان نخواهیم داد. تحریم باید پایان پذیرد و این حق مردم ما است. آمریکا باید به برجام بازگردد و ما هم گفته‌ایم که هرگاه این اتفاق بیفتد، ما هم حاضریم به همه تعهدات خود بازگردیم.»

مشکلی با بازگشت آمریکا به برجام نداریم

روحانی در ادامه در پاسخ به این پرسش خبرنگار الجزیره که «آیا اینکه گفتید اجازه نخواهید داد هیچ کس مانعی در برداشته شدن تحریم‌ها ایجاد کند، پیامی برای مجلس است؟» و « آیا امکان دارد با بایدن در صورت لغو تحریم‌های دیدار کنید؟ یا اینکه گفت‌وگوها درقالب ۱+۵ را آغاز کنید؟» گفت: «دولت همه تلاش خود را انجام می‌دهد که در اولین فرصت ممکن تحریم غلط و ظالمانه را از دوش مردم بردارد؛ این یکی از وظایف دولت است و اگر ممکن باشد همین ساعت این کار را انجام می‌دهد؛ هر روزی که ۱+۴ یا ۱+۵ به تعهدات خود عمل کند، ما هم به تعهدات‌مان عمل می‌کنیم.»

او خاطرنشان کرد: «آنچه مجلس تصویب کرده اقدام راهبردی برای رفع تحریم است و نه ادامه تحریم، اما اینکه آیا این قانون با هدفی که دارد منطبق است یا خیر، بحث دیگری است؛ هر زمان که ۱+۴ یا ۱+۵ به تعهدات خود عمل کند، ما هم به اجرای تعهدات خود بازمی‌گردیم و هیچ مانعی در این مسیر نخواهیم داشت.»

رئیس‌جمهوری در ادامه با اشاره به کاهش تعهدات برجامی از سوی جمهوری اسلامی ایران در پنج مرحله اظهار کرد: «در آخرین گام کاهش تعهدات برجامی به طرف مقابل اعلام کردیم که جمهوری اسلامی ایران برای فعالیت‌های هسته‌ای خود هیچ‌گونه محدودیتی قائل نیست و در آخرین گام کاهش تعهدات نیز صریحا اعلام شد که هیچ تعهدی برای غنی‌سازی و تحقیق و توسعه قائل نیستیم. آنچه الان در زمینه فعال‌شدن IR2M یا آنچه مجلس تعیین کرده، همه در قالب چیزی است که سال قبل به اعلام کردم و گفتم هیچ تعهدی دیگر در غنی‌سازی نداریم؛ ما مشکلی نخواهیم داشت اگر آمریکا بازگردد و اشتباهات گذشته خود را جبران کند. دولت آینده و آقای بایدن به شرایط ۲۰۱۷ بازگردد، ما هم مشکلی نخواهیم داشت و به تعهدات‌شان عمل خواهیم کرد.»

در یک جنگ تمام‌عیار اقتصادی هستیم

روحانی در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس درباره نقش مدیران و تحریم‌ها در وضعیت امروز کشور گفت: «مشکلات در کشور ما عوامل متعددی دارد که برخی از آنها ساختاری و مربوط به سال‌ها قبل است که باید حل‌وفصل شود.»

او با اشاره به نقش تحریم‌ها در وضعیت کشور گفت: «امروز مدیریتی حاکم است که در سال‌های ۹۵و ۹۴ نیز روی کار بوده، یعنی مدیر امروز آن روز نیز روی کار بوده است ،اما چرا در آن سال‌ها ثبات اقتصادی داشتیم و تورم و رکود شکسته شد؟»

رئیس‌جمهوری با تأکید بر اینکه امروز در تحریم نیستیم؛ خطا نکنید؛ بلکه در یک جنگ تمام‌عیار اقتصادی هستیم که در دنیا و تاریخ کم‌نظیر است، خاطرنشان کرد: «امروز تمام قدرت‌های دنیا به دنبال این هستند که ما نفت نفروشیم. سال‌های ۹۲ تا اواخر ۹۴ ما در تحریم بودیم، اما مشکل نداشتیم، از سال ۹۷ به بعد وارد جنگ اقتصادی شده‌ایم، اما برخی قوانین را قبول ندارند. مقام معظم رهبری بارها فرمودند که ما در جنگ اقتصادی هستیم و فرمانده این جنگ رئیس‌جمهوری است؛ وقتی رئیس‌جمهوری فرمانده جنگ است، مدیران آن در خط مقدم هستند.»

او گفت: «فراموش نکنید که غیر از مشکلات ساختاری و جنگ اقتصادی با مشکلی به نام هم‌سویی مخالفان دولت با مخالفان جمهوری اسلامی در دنیا مواجهیم؛ این هم‌صدایی خیلی بد است. چرا درباره مخالفان دولت سوالی پرسیده نمی‌شود؟ مدیریت حتما نقص و عیب دارد و همه باید ما را یاری کنند، چراکه ما همان‌طور که در جنگ تحمیلی نمی‌توانستیم به تنهایی پیروز شویم، امروز نیز نمی‌توانیم به تنهایی در میدان جنگ، جنگ را اداره کنیم.»

یک دقیقه تأخیر در شکستن تحریم حرام است

رئیس‌جمهوری افزود: «اگر صحبت‌های من در جلسات دولت پخش شود، مشخص می‌شود که من چقدر با مدیران دعوا می‌کنم؛ میلیون‌ها نفر در سراسر کشور به عنوان دولت کار می‌کنند و منظور از دولت فقط رئیس‌جمهوری نیست. همان‌طور که می‌گویم اگر شکستن تحریم میسر باشد و یک دقیقه تأخیر در آن حرم است، در زمینه مدیریت نیز همین را می‌گویم و معتقدم اگر ما بتوانیم نقش مدیریت را یک دقیقه زودتر برطرف کنیم، وظیفه ما است. حتما هستند افرادی که اشکالاتی داشته باشند؛ حتما قوه قضائیه، نیروهای مسلح و مجلس ما اشکالاتی دارند؛ نهاد بی‌اشکال نداریم و همه اشکال دارند، همه باید مشکلات را با هم حل کنیم.»

روحانی گفت: «نظر من این است که چرا فقط به دولتی که وسط میدان جنگ است، حمله می‌کنیم و به سایرین حمله نمی‌کنیم؛ اگر کسی به دولت تهمت زد و توهین کرد، چرا تشویق می‌شود! آیا امروز کسی جرأت دارد به قوه قضائیه و نیروهای مسلح توهین کند؟ اگر جرأت می‌کند بفرمایید؛ فردا این کار را بکنند و ببینیم چه اتفاقی می‌افتد و چند نفر احضار می‌شوند.»

او تصریح کرد: «نقایص باید برطرف شود، اما وضعیت امور کشور چهار عامل دارند که عبارتند از مشکل ساختاری، جنگ اقتصادی، همکاری مخالفان دولت با مخالفان نظام در برخی زمینه‌ها و وجود نواقصی در مدیریت.»

دولت مصوبه مجلس برای کاهش تأثیر تحریم‌ها را مفید نمی‌داند

او در پاسخ به پرسش خبرگزاری تسنیم درباره تأثیر طرح مجلس درباره پروتکل‌های الحاقی و رویکرد دولت درباره آن اظهار کرد: «دولت قبلا اعلام کرده است که این قانون را مفید نمی‌داند.»

مجلس به لوایح دولت اهمیت نمی‌دهد

روحانی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار روزنامه ایران درباره تعامل دولت و مجلس در زمینه لوایح دولت گفت: «دولت یک لایحه بسیار مهم راجع به انتخابات به مجلس قبل داد، اما متأسفانه در دستور کار قرار نگرفت؛ ماه‌ها در دولت برای تدوین آن لایحه بحث شد، اما متأسفانه مجلس قبل آن را کنار گذاشت. ما مجددا لوایحی را که در مجلس قبل تصویب نشده بود، به مجلس فعلی دادیم، اما متأسفانه هیچ کدام امروز در دستور کار نیست.»

او با تأکید بر اینکه مبارزه با فساد، تعارض منافع و شفافیت لوایحی است که ما به مجلس دادیم و از اولویت‌های مردم است، گفت: متأسفانه مجلس به لوایح دولت اهمیت نمی‌دهد و این به نفع کشور نیست. دولت یک بدنه کارشناسی عظیمی دارد و این بدنه کارشناسی را نمی‌توان با کمیسیون‌های مجلس و مرکز بررسی‌های مجلس مقایسه کرد. لوایحی که در دولت تهیه می‌شود، پخته و بررسی شده است. طبق قانون مجلس هم می‌تواند طرح داشته باشد، اما اصل داستان لوایح است. عدم تناسب یعنی خواباندن لوایح دولت و رسیدگی به طرح‌های نمایندگان نمی‌تواند خیلی مفید باشد؛ بحث ما این است که چیزی تصویب شود که به نفع مردم باشد.»

روحانی گفت: «علت گرانی و بی‌ثباتی در برخی اجناس این است که ما در دولت وزیری که حامی مصرف‌کننده باشد، نداریم؛ ما به مجلس قبل پیشنهاد تشکیل وزارت بازرگانی را دادیم؛ در نهایت روز آخر تصویب کرد، اما در یک جمله ایراد داشت که مجلس فعلی می‌توانست در دو دقیقه آن را اصلاح کند، اما مصوبه به بایگانی رفت.»

او افزود: «در دیدار اعضای دولت با رهبری، ایشان به دولت انتقاد کردند که چرا چهار وزارتخانه را یک وزیر اداره می‌کند؛ در یکسری امور به نفع مردم است که مردم و مجلس در کنار هم باشند؛ برخی فکر می‌کنند مجلس نماینده ملت است و دولت از آسمان آمده؛ این درحالی است که رئیس‌جمهوری را نیز مردم انتخاب می‌کنند.» رئیس‌جمهوری تصریح کرد: «الان هم دولت و هم مجلس را مردم انتخاب می‌کنند و ما باید در آنچه به نفع مردم است، همدیگر را یاری کنیم؛ طرح‌های نمایندگان اگر به نفع مردم باشد، ما کمک می‌کنیم؛ حتی در زمینه طرح اخیر درباره تحریم‌ها ما مخالفیم، اما در حال تدوین آیین‌نامه اجرایی آن هستیم.»

در شرایط مجلس قبل جلسه شورای‌عالی اقتصادی به خوبی برگزار می‌شد

رئیس‌جمهوری در پاسخ به پرسش -خبرگزاری صداوسیما درباره زمان برگزاری مجدد جلسات شورای‌عالی اقتصادی سران قوا اظهار کرد: «به زودی این جلسات برگزار می‌شود. به نظرم تا هفته آینده یا هفته بعدش این جلسه را برگزار می‌کنیم تا بخشی از مشکلات اقتصادی کشور حل شود. در مجلس قبلی شرایط به گونه‌ای بود که این جلسات به خوبی برگزار می‌شد، اما در عمل خیلی کُند اجرا می‌شد و امروز هم البته هر دو قوا در نظر دارند که این جلسات به زودی برگزار شود و با دقت و برنامه‌ریزی بیشتر پیش رود.»

جنگ اقتصادی تمام شده است

روحانی در پاسخ به پرسش ایلنا مبنی بر اینکه چگونه می‌توان مشکلات روزمره مردم را در شرایط جنگ اقتصادی حل کرد و میزان فروش نفت بودجه بر چه اساس است، گفت: «معتقدم که جنگ اقتصادی تمام شده و این نه به خاطر انتخاب بایدن که به دلیل شکست خوردن طرح آنهاست، یعنی حتی اگر ترامپ هم انتخاب می‌شد، چاره‌ای جز کنار گذاشتن این رویکرد نداشت.»

او افزود: «ما دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت را باید تولید کنیم و بفروشیم و این را هم به وزیر نفت اعلام کرده‌ام که به دنبال بیشتر از این هم باشیم.»

روحانی تأکید کرد: «ما برمبنای خوشبینی این بودجه را تنظیم نکردیم و براساس واقع‌بینی است. وزارت نفت گفته است که دو میلیون و ۳۰۰ بشکه توان تولید دارد، اما لزوما قرار نیست همه آن هم در خارج از کشور به فروش برسانیم، ممکن است یک‌میلیون و ۸۰۰ بشکه را در خارج بفروشیم و ۵۰۰ بشکه هم در داخل به فروش برسانیم. به هرحال بودجه ما بر اساس واقعیت‌هاست و توان اجرایی‌شدن هم دارد.»

اگر ۱+5به تعهدات خود عمل کند، مانیز  بازمی‌گردیم

روحانی در پاسخ به پرسش خبرگزاری مهر درباره اینکه آیا جمهوری اسلامی نباید برای بازگشت آمریکا به برجام پیش‌شرط بگذارد و طلب خسارت کند؟ گفت: «اگر بخواهیم از آمریکا درخواست پرداخت خسارت کنیم، از سال‌ها پیش از انقلاب تا امروز آمریکا خسارات بسیاری وارد کرده است، اما اینکه ما برای بازگشت به برجام پیش‌شرط بگذاریم، وقتی است که همه به بر جام بازمی‌گردیم و در ضمن مطالبات‌شان را مطرح می‌کنیم که خوب است و حتما این کار را می‌کنم. اما درباره پیش‌شرط و اینکه چه کسی باید تعیین کند، این مسائل همه معنایش این است که به تحریم ادامه دهد.»

او افزود: «آنچه امروز می‌گوییم این است که اگر ۱+۵ فردا صبح به تمام تعهدات خود عمل کند، بلافاصله ما هم عمل میکنیم. ما از کشورهای مختلف مطالباتی داریم و از همه بیشتر از آمریکا مطالبه داریم. اما درباره دریافت خسارت از کشورهای ۱+۵ مقصود ما این نیست که ۱+۵ به تمام تعهدات خود عمل کردند. در سال‌های اخیر که ۱+۴ بود، آنها هم به تعهدات خود عمل نکردند، آیا ما باید با آنها جنگ جهانی راه بیندازیم و در گفت‌وگو با کشورها بگوییم که شما اول خسارات ما را پرداخت کن بعد با هم صحبت کنیم؟ آنچه امروز برای ما مهم است اینکه آمریکا کامل به تعهدات خود بازگردد و عملا اعلام کند که خطا کرده ‌است و بعد از اینکه به برجام بازگشت درباره مسیر جبران خسارات‌هایی که به ما وارد شده است، فکر می‌کنیم.»

بازگشت به توافق قوی‌تر حرف ترامپ بود، نه بایدن

او در پاسخ به پرسش شبکه NBC درباره بازگشت آمریکا به برجام و اینکه بایدن می‌خواهد درباره برنامه موشکی و نفوذ منطقه‌ای ایران هم مذاکره کند، اظهار کرد: «آن تعبیری را که از بایدن نقل کردید، من نشنیدم که بگوید اگر بخواهیم به برجام بازگردیم، باید یک توافق قوی‌تر باشد. اینکه حرف ترامپ بود، نه بایدن! ترامپ می‌گفت که اگر بخواهیم به برجام برگردیم، باید یک توافق تازه انجام دهیم.»

رئیس‌جمهوری گفت: «اما جدای از این، هیچ بحث و بررسی و مذاکره مجدد درباره برجام وجود ندارد و مسائل دیگری مانند مسائل منطقه‌ای و موشکی هیچ ربطی به برنامه هسته‌ای ندارد و همه اینها را قبلا بحث کرده بودند، در زمان برجام ماه‌ها می‌خواستند این موارد را هم وارد مذاکره کنند که ما رد کردیم و حالا چون ترامپ از این موارد خبر نداشت، این حرف‌ها را می‌زد، بنابراین امکان چنین چیزی وجود ندارد.»

لایحه بودجه ۱۴۰۰ براساس واقعیت است

روحانی در پاسخ به پرسش روزنامه جوان درباره اینکه آیا دولت خبری قطعی از برداشته‌شدن تحریم‌ها دارد، اظهار کرد: «بودجه‌ای که دولت به مجلس می‌دهد برای کسب مجوز از مجلس است و این برمبنای تحلیل نیست، برمبنای واقعیات است. برمبنای گزارش پارسال بودجه و شرایط امسال است. اصلا تحریم برداشته نشود هم ما دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت را می‌فروشیم. این قطعی است. چه آمریکا به برجام برگردد یا برنگردد و چه تحریم برداشته شود یا نشود. این بودجه یقینی است و در 6 ماه اول دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت می‌فروشیم.»

رئیس‌جمهوری تصریح کرد: «اینکه بگوییم ما با این تصمیم درباره فروش نفت برای دولت بعدی مشکل درست کردیم، این حرف‌ها را از ذهن‌تان بیرون کنید. من از ابتدای انقلاب و نهضت حضور داشتم و از ابتدای نظام در درون آن مسئولیت داشته‌ام. من که آن کسی نیستم که بیایم و هشت سال رئیس‌جمهوری شوم و بعد بروم با این و آن مصاحبه کنم. من برایم نظام مهم است و کلیت کشور اهمیت دارد. اینکه می‌گویید برای دولت بعدی مشکل‌ساز می‌شود، چنین نیست. ما نه دولت بعدی که آینده کشور و نظام را می‌بینیم.»

روحانی افزود: «ما با کسی شوخی نمی‌کنیم که می‌گوییم فروش نفت ما آنقدر است. اگر تحریم‌ها برداشته شود که ما هر مقدار را که در شش ماهه دوم سال ۹۵ می‌فروختیم، خواهیم فروخت. ما فروش نفت‌مان در صورت برداشته‌شدن تحریم‌ها که آنقدر نخواهد بود. بیشتر خواهد شد و به دو میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه و همان اندازه‌ای می‌رسد که در 6 ماه دوم سال ۹۵ بود.»

همه به فرمانده جنگ که رئیس‌جمهوری است، کمک کنند

روحانی در ادامه در پاسخ به پرسش خبرگزاری برنا درباره سطح تعامل قوای سه‌گانه با تأکید بر اینکه ما به دنبال تقابل با دو قوه دیگر نیستیم، اظهار کرد: «مبنای تعامل ما با قوای دیگر قانون اساسی است و چیزی فراتر از قانون اساسی از قوای دیگر نمی‌خواهیم. ما اهداف مهمی داریم که باید مد نظر همه قرار بگیرد و قوای سه‌گانه باید برمبنای منافع ملی حرکت کنند.»

او با بیان اینکه «ما به دنبال تعامل با قوای دیگر هستیم»، افزود: «من مجددا تکرار می‌کنم که ما در شرایط جنگ هستیم و همه باید به فرمانده میدان که رئیس‌جمهوری است، کمک کنند.»

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.