سوءتفاهمی که آیت‌الله را نگران کرد

واکنش‌ها به نگرانی آیت‌الله یزدی، عضو فقهای شورای نگهبان درباره مصوبه مجلس مربوط به پسماندهای هسته‌ای بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی داشته است. برخی از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس در مورد این مصوبه معتقدند که کشورهای باشگاه هسته‌ای باید موضع و تکلیف خود را برای مدیریت پسماندهای هسته‌ای مشخص کنند. کارشناسان معتقدند که ایران مانند بسیاری از کشورهای دیگر، ملزم به اجرای مقررات ایمنی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است و در این رابطه باید تمهیدات لازم را اجرایی کند.

کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره توضیحات «علی‌اکبر صالحی» رئیس این سازمان که گفته بود «ظاهرا سوء تفاهمی پیش آمده است»، گفت: «سخنانی که آیت‌الله یزدی درباره دفن پسماندهای دیگر کشورها در ایران بیان کرده‌اند، احتمالا سوء تفاهم و حاصل برداشت اشتباه است که ما به‌عنوان سازمان انرژی اتمی در این رابطه توضیحات لازم را ارایه کرده‌ایم و خواستار اصلاح آن هستیم.» سخنگوی سازمان انرژی اتمی در همان نشست با تأکید بر این‌که «نباید به کنوانسیون ایمنی مدیریت سوخت مصرف‌شده و ایمنی مدیریت پسماند پرتوزا نگاه سیاسی داشت» گفت که هیچ نگرانی از پیوستن به این کنوانسیون وجود ندارد. نمایندگان مجلس در جلسه علنی 24 تیرماه‌ سال جاری، لایحه الحاق ‌ایران به «کنوانسیون مشترک ایمنی مدیریت سوخت مصرف‌شده و ایمنی مدیریت پسماند پرتوزا» را تصویب کردند. طبق این لایحه به ‌ایران اجازه داده می‌شود به کنوانسیون مشترک ایمنی مدیریت سوخت مصرف‌شده و ایمنی مدیریت پسماند ملحق شود و اسناد مربوط را تسلیم کند. واکنش‌ها به مواضع عضو شورای نگهبان را مورد بحث و بررسی قرار داده‌ایم که از نظر می‌گذرد.

ادعای دفن پسماند در ایران

اما آیت‌الله «محمد یزدی»، عضو شورای نگهبان روز جمعه در دیدار با دادستان‌های کشور،‌ طی سخنانی بیان کرده بود که «اخیراً طرحی مورد تصویب مجلس قرار گرفته که عبارت است از آن‌که دولت‌های استکباری بتوانند پسماندهای انرژی اتمی ‌خود را در کشور دفن کنند؛ استکبار همیشه این پسماندها را در کشورهای عقب‌مانده دفن می‌کند و همه می‌دانیم که ‌اشعه‌های این نوع پسماندها برای افراد کشور ضرر خواهد داشت.» آیت‌الله یزدی گفته بود که «مجلس تصویب کرده بود که طبق توافقنامه صورت گرفته، پسماندهای سوخت اتمی‌ می‌تواند در کشور دفن شود، اما بنده اعلام کردم که این مورد خلاف شرع، خلاف قانون و خلاف مصلحت است و سایرین نیز این را پذیرفتند.»

کمیسیون امنیت و کنوانسیونی پرحاشیه

در زمان بررسی این لایحه در صحن علنی، حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس تصویب چنین معاهده‌ای را در راستای تأیید صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران دانست و «حشمت‌الله فلاحت‌پیشه»، رئیس سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز گفته که قرار نیست پسماندهای هسته‌ای دیگر کشورها را بپذیریم. پیرو همین موضوع، «عباسعلی کدخدایی»، سخنگوی شورای نگهبان نیز برخی از محتویات این مصوبه را نامشخص و دارای ابهام دانسته و گفته باید رفع ابهام شود.

کمیسیون امنیت ملی آمادگی اقدام برای رفع ابهام دارد

«محمدجواد جمالی نوبندگانی»، نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در مورد ادعای آیت‌الله یزدی به «شهروند» گفت: «قرار نیست پسماند هسته‌ای دیگر کشورها در ایران دفن شود و اساسا مصوبه تصویب‌شده چنین محتوا و مضمونی ندارد.» جمالی نوبندگانی در مورد این‌که چه تدابیر و سازوکاری برای پسماندهای هسته‌ای داخل اندیشیده‌ایم، گفت: «در داخل تدابیر لازم برای عملیات و فرآیند غنی‌سازی و مراحل بعد از آن اندیشیده شده است؛ به این معنا که چنانچه پسماند حاصل از چرخه هسته‌ای بومی خطری برای مردم، شهروندان، محیط‌ زیست و … نداشته باشد و از هر لحاظ ایمن باشد، دفن آن را در مکان در نظر گرفته شده، می‌پذیریم.» این عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: «برخی هم ادعا کرده‌اند که ایران در قبال دریافت مبالغی هنگفت، حاضر به پذیرش دفن پسماندهای هسته‌ای دیگر کشورها شده است. این ادعاها کاملا بی‌پایه و از اساس کذب است.» جمالی نوبندگانی درباره ادعای مطرح‌شده در مورد مصوبه مجلس مبنی بر دفن پسماندهای هسته‌ای دیگر کشورها گفت: «موضع مجلس البته روشن است و خصوصا این‌که کمیسیون امنیت ملی نیز آماده است تا در راستای رفع ابهام و نگرانی‌های شورای نگهبان هر اقدامی را انجام دهد.»

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.