دوستان اروپایی ما و مسکو و پکن به زودی نظر تهران را خواهند شنید

خطیب‌زاده: «تفاهم با آژانس در چارچوب مصوبه مجلس است»

سخنگوی وزارت امورخارجه با اشاره به تفاهم شب گذشته سازمان انرژی اتمی و مدیر کل آژانس گفت: «آنچه انجام شده تماما در چارچوب مصوبه مجلس است. اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی متوقف می‌شود و برخی نظارت‌های ضروری در سه ماه آینده در چارچوب توافقات پادمانی حفظ می‌شود.»

شهروندآنلاین: سعید خطیب‌زاده صبح امروز در نشست خبری هفتگی با اصحاب رسانه درباره جزئیات سفر گروسی به تهران و ادامه بازرسی‌ها براساس توافق سه ماهه تصریح کرد: «مذاکرات فنی با سازمان انرژی اتمی انجام شد و دستاورد دیپلماتیک و قابل توجه فنی به دست آمد. آقای صالحی و همکاران‌شان زحمات زیادی انجام دادند تا در چارچوب قانون مجلس انجام شد. همان طور که در بیانیه مشترک و آژانس آمده است، این توافق بر وفق قانون مجلس است.»

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: «برخی توافقات برای راستی‌آزمایی‌ها براساس پادمان انجام شد مانند اینکه دوربین‌ها روشن بماند ولی فیلمی در اختیار آژانس قرار نگیرد. بنابراین نه تنها اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی متوقف شد، توافقات جدید هم براساس قانون مجلس است که امروز و فردا سازمان انرژی اتمی ابعاد فنی آن را بیان می‌کند. آقای غریب‌آبادی هم در ایران و مذاکرات بودند و پاسخگوی ابعاد فنی این مسأله هستند.»

او درباره توافقات دیروز ایران و آژانس و ادعای مغایرت آن با قانون مجلس هم گفت: «فرصتی به آمریکا ندادیم. آنچه انجام شده تماما در چارچوب مصوبه مجلس است. اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی متوقف می‌شود و برخی نظارت‌های ضروری در سه ماهه آینده در چارچوب توافقات پادمانی حفظ می‌شود. شاید مهم‌ترین مسأله فنی، دوربین‌ها باشد که هیچ فیلمی در اختیار آژانس قرار نمی‌گیرد.»

نکات مهم سخنان او چنین است: 

بایدن باید تصمیم بگیرد سیاست شکست‌خورده فشار حداکثری دولت قبلی آمریکا را ادامه دهد یا خیر. نتیجه آن شکست حداکثری برای آمریکا خواهد بود یا از آن میراث شکست‌خورده فاصله بگیرد. اگر از این میراث شکست‌خورده فاصله بگیرند، مسیر را در اصلاح سیاست‌شان طی می‌کنند.

آمریکا نه تنها از برجام خارج شد بلکه از این ساختمان خارج شده و در مسیر آن هم تله‌گذاری کرده است که نه کسی باقی بماند و نه کسی از مزایای آن استفاده کند. مسیر برگشت را مشخص کرده‌ایم. ابتدا باید تعهدات خود را برای برجام اعلام کند تا وارد این ساختمان شود. بعد باید آن تله‌ها یعنی تحریم‌ها را بردارد تا بتوانند وارد گفت‌وگوها شود.

در خصوص آنچه اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده سیاست خارجی‌شان در حال هماهنگی هستند، نیت خیر آقای بورل را می‌دانیم و تلاش‌های ایشان را در چارچوب حفظ برجام می‌دانیم. آمریکا عضو برجام نیست که در نشست‌های آن شرکت کند. اینکه آمریکا بخواهد به عنوان میهمان شرکت کند، ایران در حال بررسی است.

دوستان اروپایی ما و مسکو و پکن به زودی نظر تهران را خواهند شنید.

آمریکا یکجانبه از برجام خارج شد ولی بازگشت آن متضمن مسئولیت‌های حقوقی است، به سادگی رخ نخواهد داد. پیش‌شرطی برای رفع تحریم‌ها نداریم.

رسیدگی به وضعیت زندانیان ایرانی در آمریکا همواره از اولویت‌های جمهوری اسلامی ایران و وزارت امور خارجه است. آنها در وضعیت ناگوار و نابسامانی در زندان‌های آمریکا مورد ظلم قرار دارند.

استاد ایرانی را با بهانه‌ها واهی دستبند و پابند می‌زنند. زندانی دیگر ایرانی را به بهانه‌های واهی زندانی کرده و بعد از پایان محکومیت، همچنان در زندان نگه می‌دارند. ایران نمی‌تواند شاهد این ظلم آشکار باشد. اینها میراث شوم دولت قبلی برای دولت فعلی است که شاهد فاصله‌گیری از این میراث شوم نبوده‌ایم.

پیام‌هایی از طریق سفارت سوییس و وزرای امور خارجه کشورهای دیگر به ما رسیده است. پیام ما نیز از همان طرق داده شده که پیشنهاد ظریف در دو سال قبل در نیویورک داده بودند، همچنان سر جای خود است و این مسیر می‌تواند ادامه یابد.

تلاش آمریکا برای خروج از انزوا را درک می‌کنیم ولی راه خروج از انزوا اظهار نیست بلکه اقدام است و مسیر آن فاصله گرفتن از مسیر یکجانبه‌گرایانه دولت قبلی است.

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.