نتیجه بررسی صلاحیت‌ها تا سه‌شنبه اعلام می‌شود

کدخدایی: رأی‌گیری درباره احراز صلاحیت نامزدهای ریاست جمهوری مخفی است

سخنگوی شورای نگهبان عنوان کرد: «معیارهای شورای نگهبان حداقلی است. قانون به احراز صلاحیت در انتخابات ریاست جمهوری اشاره کرده و باید دلایل مثبتی وجود داشته باشد تا صلاحیت را احراز کنیم.»

سخنگوی شورای نگهبان درباره آخرین وضعیت بررسی صلاحیت نامزد‌های انتخابات ریاست جمهوری، شوراها، مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی مطالبی مطرح کرد.

کدخدایی ادامه داد: «انتخابات میاندوره‌ای مجلس خبرگان و شورای اسلامی را داریم و امروز فرصت دریافت شکایات بود که بررسی و اعلام نظر خواهیم کرد.»

او با بیان اینکه اعضا در جلسات حضور دارند، توضیح داد: «نمی‌دانیم در حوزه ریاست جمهوری یا مجلس، چه تعداد درنهایت احراز صلاحیت می‌شوند. جلسات متعددی داشتیم، اما هنوز تعداد یا افراد برای ما مشخص نیست. تشویش اذهان دامن زده نشود و تا سه روز آتی نتایج را اعلام می‌کنیم.»

سخنگوی شورای نگهبان تأکید کرد: «شکل رأی‌گیری کتبی و مخفی است و اعضا نظر یکدیگر را نمی‌دانند. در فضایی که ایجاد می‌شود، طبق قانون از ۱۲ رأی باید ۷ نفر به شخصی رأی دهند تا او احراز صلاحیت شود. وقتی پرونده فردی مطرح می‌شود، گزارش قرائت شده و اعضا سوالاتی دارند و درنهایت به کارشناسان ارجاع می‌شود تا پاسخ برای اعضا روشن باشد. گاه فردی درباره‌اش دو ساعت بحث شده و برخی اعضا درباره‌اش مردد هستند و تحقیق بیشتری نیاز است.»

کدخدایی افزود: «ممکن است کسی پرونده‌اش کامل باشد و رأی‌گیری می‌شود، اما برخی افراد پرونده کاملی نداشته باشند، رأی‌گیری نمی‌شوند.»

او درباره بررسی صلاحیت‌ها عنوان کرد: «ما شرایط اولیه را داریم و کارشناسان بررسی‌های اولیه را انجام می‌دهند و از نهادهای ذی‌ربط گزارش اخذ می‌شود. برخلاف نمایندگان مجلس که شورای نظارت را داریم، در ریاست جمهوری، اعضای شورای نگهبان باید نامزدها را احراز صلاحیت کنند. معیارهای کمی درباره رجل سیاسی و مدیر و مدبر بودن همواره مورد بحث بوده و در سیاست‌های مقام معظم رهبری، اعلام شد شورای نگهبان موارد مربوط به شاخص‌ها را مشخص کند.»

سخنگوی شورای نگهبان گفت: «در مصوبه سال ۱۳۹۶، این موارد مورد اشاره قرار گرفت. شاخص‌ها و سوابقی از فرد هست ممکن است فردی مدیر موفقی باشد، اما مدبر نباشد. رأی اعضاست که مشخص می‌کند که شخص شرایط ماده ۱۱۵ قانون اساسی را دارا است یا نیست.»

کدخدایی ادامه داد: «اگر کسی به قانون اساسی التزامی ندارد، نمی‌تواند رئیس‌جمهوری شود. رئیس‌جمهوری بعد از انتخاب شدن باید در مراسم تحلیف شرکت کند و سوگند می‌خورد پاسدار قانون اساسی است. سوابق افراد تعیین می‌کند چقدر به قانون اساسی التزام دارند. در دوره‌های گذشته آیا کسی بوده در جهت تحکیم قانون اساسی حرکت کرده است؟ اینها روشن است. عده‌ا‌ی علنا اعلام کردند که قانون اساسی را قبول ندارند و مفاد قانون اساسی را رعایت نکردند.»

او یادآور شد: «۴۰ نفر از بانوان برای ریاست جمهوری ثبت‌نام کردند و مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت.»

سخنگوی شورای نگهبان عنوان کرد: «معیارهای شورای نگهبان حداقلی است. قانون به احراز صلاحیت در انتخابات ریاست جمهوری اشاره کرده و باید دلایل مثبتی وجود داشته باشد تا صلاحیت را احراز کنیم.»

کدخدایی اظهار کرد: «تأیید  یا رد در دوره‌های قبلی تضمین تأیید یا رد این دوره نیست. حتی رئیس‌جمهوری در دوره دوم احراز صلاحیت می‌شود. در جایی گفتم کسانی که دو یا سه دوره ردصلاحیت شدند و مدارک جدیدی ندارند ثبت‌نام‌شان فایده‌ای ندارد، البته ما بررسی می‌کنیم.»

او درباره مصلحت‌سنجی شورای نگهبان گفت: «وظیفه شورای نگهبان رعایت قانون است و ما براساس تشخیص اعضا، افراد را احراز صلاحیت می‌کنیم. برخی نهادها گزارش‌هایی را بر اساس مستندات به ما ارایه می‌کنند و این توصیه نیست. فضای مجازی مملو از اخباری است که این افراد تأیید و برخی افراد رد شدند. این اخبار کذب است و شورای نگهبان در اینباره گوش شنوایی ندارد و ترتیب اثر نمی‌دهد.»

سخنگوی شورای نگهبان عنوان کرد: «قانون مدنی برای مقامات مجلس یا ریاست جمهوری اگر افراد تابعیت مضاعف داشته باشند، نمی‌توانند برای این پست‌ها نامزد شوند. نسبت به فرزند صحبتی نشده است.»

کدخدایی درباره نامزدهای پوششی گفت: «گاهی تعابیر عامیانه یا سیاسی و اجتماعی در بحث‌های قانونی مطرح می‌شود که ناچاریم هر دو وجه را توضیح دهیم. وقتی می‌گوییم نامزد پوششی یعنی چه؟ آیا منظور کسی است که آمده ثبت‌نام کرده و شرایط اصل ۱۱۵ را دارد؟ در این شرایط، دیگر این فرد پوششی نیست، اما در زبان افکار عمومی و مردم اشاره می‌شود که فردی برای کمک به دیگری آمده و منع قانونی در اینباره نیست. وقتی کسی شرایط را داشته باشد، نمی‌توانیم او را رد کنیم.»

او ادامه داد: «در موضوع کاندیداهای پوششی نمی‌توانیم نیت‌خوانی کنیم. در حوزه تبلیغات قانون نداریم و چند بند به تبلیغات پرداخته که حداقلی است و به دهه ۷۰ برمی‌گردد که فضای مجازی وجود نداشته و باید اصلاح شود. باید قانونگذار در اینباره تعریف روشنی داشته باشد.»

سخنگوی شورای نگهبان یادآور شد: «انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان را باید با ریاست جمهوری جدا کنیم. قانونگذار اعلام کرده باید دلایل ردصلاحیت فرد در مجلس به او محرمانه اعلام شود. یا اگر تخلفات یک فرد را اعلام کنیم، به خانواده او آسیب می‌رسد. در انتخابات ریاست جمهوری چون احراز شرایط است، به وزارت کشور اعلام می‌کنیم که صلاحیت این افراد واجد شرایط ۱۱۵ هستند و نسبت به بقیه هیچ اظهار نظری نمی‌کنیم و به کسانی که صلاحیت ندارند، تعرضی نداریم.»

کدخدایی ادامه داد: «فرصت برای اعتراض نیست، زیرا در قانون اشاره شده که اعتراضی برای عدم احراز وجود ندارد. اگر تا روز انتخابات دلیلی بیاید که فرد مدرک صحیح ارایه کند، باید از نظرمان عدول کنیم و اگر اسناد تعیین‌کننده باشد، می‌توانیم اعلام نظر کنیم.»

او تأکید کرد: «اگر تعرضی به منافع ملی باشد، وارد می‌شویم و دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی نزدیک انتخابات دستورالعمل‌هایی را به نامزدها اعلام و از آنان درخواست می‌کند مواردی را رعایت کنند. اگر دبیرخانه اعلام کند نامزدی در حوزه‌های قومیتی تعرض دارد، ما اعمال نظر می‌کنیم.»

سخنگوی شورای نگهبان افزود: «در انتخابات ریاست جمهوری رئیس‌جمهوری که سر کار است برای دور دوم اقدام می‌کند. او ملاقات‌های داخلی و خارجی دارد و آیا این تبلیغ است؟ قانونگذار منعی قائل نشده و اگر لازم است باید قانون در این بخش اصلاح شود تا شرایط برای همه برابر باشد.»

کدخدایی گفت: «تا زمانی که هنوز وارد چرخه انتخابات نشدیم، شورای نگهبان می‌تواند ورود کند. اگر مراجع رسمی گزارشی را به ما بدهند، می‌توانیم ورود کنیم. در شورای نگهبان اعمال سلیقه افراد وجود ندارد. یکی از نامزدها امروز گزارشی را داده بود و این توضیحات را در جلسه امروز شورا قرائت کردیم.»

او عنوان کرد: «مصاحبه اخیر من تقطیع شده بود. از جهت قانونی منعی نداریم، وقتی شما حداقلی را حاصل کنید، از نگاه قانونی درست است. افزایش مشارکت و جمعیت رأی‌دهنده برای ما و همه نظام‌های سیاسی مطلوب است. این مهم یک امر پسندیده است و رهبر انقلاب تأکید بر این مهم فرمودند. ما نیز این دغدغه را داریم.»

سخنگوی شورای نگهبان توضیح داد: «سال ۹۶، شورای نگهبان مصوبه‌ای را در جهت اجرای سیاست‌های کلی انتخابات منتشر کرد و ما وظیفه خود را انجام دادیم. در سیاست‌های کلی، از شایستگی‌های هنگام ثبت‌نام صحبت شده و باید شرایط اولیه را داشته باشیم و شورای نگهبان نیز مصوبه را در دستور کار قرار داد و درنهایت ۴۰ نفر احراز صلاحیت‌شان مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.»

کدخدایی عنوان کرد: «در مصوبه سال ۹۶ اعلام شد که فرد برنامه خود را بدهد و مشاورانش معرفی شود تا اطمینان نسبی داشته باشیم و خیلی از نامزدها برنامه مکتوب برای چهار سال اعلام کردند. وقتی با مردم داریم صحبت می‌کنیم از آنچه می‌توانیم انجام دهیم، صحبت کنیم و حرف‌های فریبنده نداشته باشیم.»

او درباره بحث الکترونیک انتخابات نیز گفت: «بسیاری از مراحل انتخابات ما الکترونیک برگزار می‌شود و اگر این مهم نبود ما از موفقیت در برگزاری انتخابات سخن نمی‌گفتیم. در روز انتخابات رأی‌گیری الکترونیک پیچیدگی‌های فنی خود را دارد، اما شورای نگهبان پاسدار آرای مردم به عنوان حق‌الناس است و باید از همه روش‌ها و رویه‌ها اطمینان داشته باشیم که آرای درست، اخذ و خوانده و شمارش می‌شود و اگر کوچک‌ترین تردیدی داشته باشیم، ورود نمی‌کنیم. ترجیح می‌دهیم دستی انتخابات را برگزار کنیم تا از آرای مردم پاسداری شود. امیدوارم در ادوار آینده شاهد برگزاری الکترونیک انتخابات در ایران باشیم و با دانش بومی و توان جوانان، به این مرحله برسیم.»

کدخدایی خطاب به نامزدهای انتخاباتی یادآور شد: «ما باید آنچه واقعی است، آن را انجام دهیم. برنامه واقعی چیست و از سخنان فریبنده باید پرهیز شود. زیاد شنیده‌ایم که نامزدها مدعی حل تمام مشکلات کشور هستند. درخواست داریم آنچه را که قصد پیگیری دارند، با مردم در میان بگذارند و با مردم صادقانه رفتار کنند. مردم پشتیبان نظام مقدس بودند و در این دوره نیز پشتیبان نظام خواهند بود. ما سلامت انتخابات و سلامت مردم را تضمین می‌کنیم تا مردم یک بار دیگر حمایت خود را از نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران اعلام کنند.»

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.