از ثبت جهانی راه‌آهن ایران در یونسکو تا احیای سینماهای لاله‌زار

میراث فرهنگی و گردشگری در هفته‌ای که گذشت

ثبت جهانی راه‌آهن و منظر فرهنگی اورامانات، احیای سینماهای خیابان لاله‌زار و ابلاغ ثبت هفت اثر تاریخی به استاندار تهران از جمله خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در هفته گذشته بود.

شهروندآنلاین- در هفته‌ای که گذشت دو اثر منظر فرهنگی اورامانات در استان‌های کردستان و کرمانشاه به جمع آثار تاریخی ثبت‌شده در فهرست میراث جهانی یونسکو پیوست. این اثر به همراه راه‌آهن سراسری ایران دومین اثری بودند که در این هفته جهانی شدند.

راه‌آهن سراسری ایران جزو میراث جهانی یونسکو قرار گرفت. به این ترتیب محدوده راه‌آهن که زمانی بخشی از ریل‌های آن مهریه زنان ایرانی بوده، طبق کنوانسیون ۱۹۵۴ لاهه از مناطق مهم حفاظتی محسوب می‌شود.

در روزهای اخیر دو پرونده راه‌آهن سراسری ایران و منظر فرهنگی اورامانات در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسید. این دو پرونده تعداد آثار تاریخی و فرهنگی ایران را به عدد ۲۶ رساند.

پیرامون این موضوع مصطفی پورعلی، مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی و فرهنگی در یک گفت‌وگوی مجازی توضیحاتی داد: «پرونده راه‌آهن در واقع از بندر ترکمن شروع و تا بندر امام خمینی در جنوب کشور ختم می‌شود و محدوده وسیعی را در نظر می‌گیرد.»

او گفت: «تقریبا هفت سال پیش یونسکو دستورالعملی داد که در آن تأکید کرد فهرست میراث فرهنگی و تاریخی جهانی نیازمند تنوع بیشتری باشد. طبق کنوانسیون ۱۹۷۲ هر دو سال یک بار باید کمیته دستورالعمل را تدوین و ابلاغ کند. یکی از موضوعات همین است. به همین دلیل سراغ میراث صنعتی یا طبیعی رفتیم. مانند بیابان لوت یا جنگل‌های هیرکانی که در فهرست میراث طبیعی قرار گرفتند.»

پورعلی افزود: «درباره پرونده راه‌آهن نیز باید گفت پنج راه‌آهن در دنیا از جمله راه‌آهن اتریش، سوییس، هند، ایتالیا و ایران ثبت شده است. همه اینها راه‌آهن‌هایی هستند که طول مسیرشان کم است و شاید درنهایت مثل راه‌آهن اتریش حدود ۵۰ کیلومتر از مسیرشان را ثبت کرده‌اند. اما پرونده راه‌آهن ایران ۱۴۰۰ کیلومتر است که از لحاظ اهمیت فنی مهندسی و معماری و تاریخی در دنیا قابل توجه است.»

پرونده منطقه اورامانات در چهل‌وچهارمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو مورد تأیید اعضا قرار گرفت و ثبت جهانی شد.

به گزارش مهر، پویا طالب‌نیا، مدیر پایگاه منظر فرهنگی هورامان گفت: «ثبت جهانی منظر فرهنگی هورامان در چهل‌وچهارمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو، یکی دیگر از اهداف تعیین‌شده برای معرفی داشته‌های فرهنگی ایران را در عرصه جهانی محقق کرد.»

او با بیان اینکه هورامان بیست‌وششمین اثر جهانی ایران و سومین منظر فرهنگی ثبت‌شده پس از منظر فرهنگی بم و منظر فرهنگی میمند است، افزود: «هورامان با داشتن معیار گواهی بی‌همتا یا دستکم استثنایی بر یک سنت فرهنگی یا تمدن زنده یا از میان رفته توانست موافقت قاطع کمیته میراث جهانی یونسکو را کسب کند.»

ابلاغ ثبت 7 اثر تاریخی به استاندار تهران

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در نامه‌های جداگانه به استاندار تهران مراتب ثبت هفت اثر فرهنگی‌-تاریخی را ابلاغ کرد که یکی از این آثار کارخانه نوشابه‌سازی تهران بود.

همچنین در 6 نامه دیگر مونسان به استاندار تهران، مراتب ثبت 6 اثر فرهنگی‌-تاریخی دیگر به شرح زیر به او ابلاغ شده است: «کارخانه کانادادرای- زمزم فعلی»، «سرای محله فردوسی»، «ساختمان تجیر»، «گرمابه مقدم»، «حمام امامزاده قاسم» و «موزه موسیقی (اولین موزه موسیقی)».

این هفته مدیرکل دفتر آموزش و ترویج صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی از برنامه‌ریزی برای تشکیل جامعه تخصصی فعالان صنایع‌دستی و هنرهای سنتی خبر داد.

ویدا توحدی ادامه داد: «با توجه به سابقه تاریخی، همواره در بستر جوامع، از طریق تعامل با مردم، زیستی پیوسته داشته‌اند و به همین علت انجمن‌ها و تشکل‌های مردم‌نهاد در مسیر تحقق اهداف خُرد و کلان سیاستگذاران و صنعتگران مربوطه دارای اهمیت و ارزشی غیرقابل کتمان هستند.»

او اضافه کرد: «به همین دلیل، معاونت صنایع‌دستی و هنرهای سنتی کشور همواره در صدد تمهید شرایط لازم به‌منظور تحقق این امر، به صورتی تخصصی در رابطه با صنایع‌دستی و هنرهای سنتی بوده است تا بتواند از آن طریق موجبات بالندگی بخش خصوصی را فراهم کند.»

توحدی اضافه کرد: «بنابراین تشکیل جامعه تخصصی فعالان صنایع‌دستی و هنرهای سنتی با هدف کمک به ارتقای جایگاه صنایع‌دستی با استناد به بند (چ) ماده (۴) قانون حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع‌دستی مصوب بهمن ماه ۱۳۹۶ مجلس شورای اسلامی، در دستور کار این معاونت قرار گرفت.»

شهردار منطقه ۱۲ از امضای تفاهم‌نامه همکاری مشترک شهرداری این منطقه با آکادمی خانه سینما واقع در خیابان لاله‌زار به منظور احیای سینماها و مراکز نمایشی این محدوده خبر داد.

تفاهم‌نامه همکاری مشترک شهرداری منطقه ۱۲ و آکادمی خانه سینما با موضوع احیای سینماها و مراکز نمایشی محدوده خیابان لاله‌زار تهران در محل این آکادمی با حضور علی‌محمد سعادتی، شهردار منطقه، سعید شاهمیر، معاون فرهنگی و اجتماعی منطقه، رامین حیدری فاروقی، رئیس آکادمی خانه سینما و منوچهر شاهسواری، مدیرعامل خانه سینما به امضا رسید.

 

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.