کرونا به گرسنگان جهان 150 میلیون نفر اضافه کرد
افزایش ناامنی غذایی تحتتاثیر کرونا و قیمتهای مواد غذایی
کرونا و تورم، متهمان ناامنی غذایی برخی استانها. به گفته مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت هشت استان با این مشکل دست به گریبان هستند. سیستانوبلوچستان، کهگیلویهوبویراحمد، خوزستان، هرمزگان، ایلام، کرمان، خراسان جنوبی و بوشهر.
استانهایی به باور زهرا عبداللهی نیازمند توجه و اقدام سریع دولت هستند. عبداللهی روز جهانی غذا را بهانهای برای توجه کشورها به اهمیت امنیت غذایی میداند. به اعتقاد او برنامهها و فعالیتهای کشورها در این حوزه سرنوشت نسلهای بعد را مشخص میکند. شعار امسال «اقدامات ما، آینده ماست_تولید بهتر، تغذیه بهتر، محیط بهتر و زندگی بهتر.» است. شعاری که بر بحث تولید تاکید دارد تا کشورها به تناسب وضعیت اقلیمیشان برای تولید موادغذایی برنامهریزی کنند.
خطر ناامنی غذایی بیخ گوش دهکهای پایین
گزارشهای فائو از افزایش گرسنگان جهان با بروز پاندمی کووید- 19 خبر میدهند. گرسنگانی که طبق این گزارشها به رقم 150میلیون نفر رسیدهاند. پاندمی کووید-19، بیکاری و کاهش درآمد را نصیب بخشی از شهروندان جهان کرد. محدود شدن صادرات و واردات موادغذایی هم یکی دیگر از تاثیرات پاندمی کووید-19 بود. عواملی که در کنار سایر موارد بر مشکلات سوءتغذیه جهان دامن زدند.
اتفاق تلخی که باعث شده سازمان بهداشت جهانی و فائو به کشورها هشدار بدهند؛ هشدار برای ناامنی غذایی. متاسفانه تغذیه مردم نسبت به پیش از کرونا بدتر شده است. زنگ هشداری که بیشک در میان دهکهای پایین جوامع بروز بیشتری خواهد داشت.
به گفته عبداللهی تبعات اقتصادی پاندومی کووید-19 دامن ایران را هم گرفته. تبعاتی که خطر ناامنی غذایی را در مناطق محروم و میان دهکهای پایین نمود بیشتری مییابد. البته پیامد این تبعات افزایش سوءتغذیه و کمبود ریزمغذیها در اقشار آسیبپذیر خواهد بود. کاهش درآمدها آسیب دیگری است که پاندمی کووید-19 به جوامع تحمیل کرده است. کاهش درآمدها در کنار تورم و افزایش قیمت موادغذایی هم بیشک احتمال ناامنی غذایی را بالا خواهند برد.
به گفته عبداللهی تبعات اقتصادی پاندومی کووید-19 دامن ایران را هم گرفته. تبعاتی که خطر ناامنی غذایی را در مناطق محروم و میان دهکهای پایین نمود بیشتری مییابد. البته پیامد این تبعات افزایش سوءتغذیه و کمبود ریزمغذیها در اقشار آسیبپذیر خواهد بود. کاهش درآمدها آسیب دیگری است که پاندمی کووید-19 به جوامع تحمیل کرده است. کاهش درآمدها در کنار تورم و افزایش قیمت موادغذایی هم بیشک احتمال ناامنی غذایی را بالا خواهند برد.
سوءتغذیه در کمین سفرههای خالی از پروتیین
کمبود ریزمغذیها هم سوءتغذیه است؛ واقعیت تلخی که با ناامنی غذایی دامن میزند. درواقع اگر منابع پروتیینی از سفره مردم حذف شود از منابع غذایی ریزمغذیها محروم میشوند. ریزمغذیهایی که در غیابشان کمبود آهن، روی و کلسیم را خواهند داشت.
کمبودهایی که نتیجهای جز کاهش بهره هوشی، اختلال در رشد و تکامل مغزی کودکان و تضعیف سیستم ایمنی ندارد. مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت معتقد است فرهنگ و سواد تغذیه باید ارتقا یابد. به باور او خانوادهها باید بیاموزند از مواد غذایی موجود و در دسترس با توجه به بودجه خود بهخوبی استفاده کنند. عبداللهی از درگیری هشت استان با ناامنی غذایی خبر میدهد. هشت استانی که تحت برنامه «باغ»- بسته امنیت غذایی- قرار میگیرند. بستههایی با سه محور اصلی؛ یکی آموزش اصول و فنون تغذیه، پروژههای درآمدزایی و اشتغالزایی و در نهایت اقدامات توسعهای منطقه.