توافق موقت اساسا مطرح نیست

خطیب‌زاده: سیاست خارجی را گروگان سیاست داخلی نکنید

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: «ما بر اساس پیش‌نویس‌هایی که درباره رفع تحریم‌ها و اقدامات جبرانی به طرف‌های مقابل داده‌ایم، مذاکره می‌کنیم و اساسا چیزی به نام توافق گام به گام یا موقت مطرح نیست.»

شهروندآنلاین: سعید خطیب‌زاده در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات در وین و ادعاهایی که در این زمینه مطرح شده است، گفت: «ما در وین بر اساس پیش‌نویس‌هایی که برای رفع تحریم‌ها و چگونگی توقف اقدامات جبرانی ایران در مقابل رفع تحریم‌ها داده‌ایم، مذاکره می‌کنیم و این پیش‌نویس‌ها هم کاملا در جلسات قبلی توضیح داده شده. چیزی به نام توافق گام به گام یا طرح موقت اساسا مطرح نیست.»

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه آخر این هفته دور بعدی مذاکرات وین آغاز می‌شود، گفت: «روز گفت‌وگوها را آقای مورا و آقای باقری مشخص می‌کنند.»

نکات مهم سخنان او چنین است: 

طرف‌های مقابل هیچ ایرادی بر متون ایران در برجام نگرفتند و فقط گفتند بررسی شود و نمی‌توانیم همه آن را تامین کنیم.

برخی بدعهدی‌ها و بی‌عملی‌ها اتفاق افتاد و اگر این راستی‌آزمایی‌ها انجام نشود، به گفته خود غربی‌ها هیچ کار و فعالیت تجاری و اقتصادی با ایران انجام نخواهد شد.

ما حافظ منافع مردم هستیم و در وین خواهیم دید تیم ما با همین عزم خوب حاضر می‌شود و امیدواریم طرف مقابل هم چنین باشد.

 منتظر دریافت نظر طرف مقابل از این دو سند هستیم. مهم این است آخر این هفته که گفت‌وگوها از سر گرفته می‌شود، باید بگویم.

انتظار داریم کشورهایی مانند فرانسه مسئولانه‌تر رفتار کنند. نظامی‌تر کردن منطقه ما غیرقابل قبول است و سلاح‌هایی که به منطقه می‌فروشند مبنای همین ناآرامی‌هایی است که می‌بینیم.

ما شاهد فروش ده‌ها هزار میلیارد دلار سلاح به کشورهای منطقه هستیم، در حالی که برای موشک ما بارها جلسه می‌گذارند. عزم ما با این اقدامات جدی‌تر می‌شود که براساس اراده خودمان و تکیه بر توان داخلی، سپر دفاعی خودرا فعال‌تر کنیم.

رویکرد آمریکا و اروپایی‌ها به اجرای تعهدات‌شان حداقلی است

مذاکرات را درون اتاق‌های مداکرات پیگیری می‌کنند. ما دو پیشنهاد را براساس نشست‌ها و مذاکرات قبلی به صورت مکتوب ارایه کردیم. اولی درخصوص رفع تحریم‌هاست که در چارچوب کارزار فشار حداکثری بعد از ۲۰۱۵ علیه ایران اعمال شده و موارد جزئی و بندبند در متن این سند نوشته شده است.

آنچه که می‌گویم روایت آمریکایی از ماجرای وین نیست. یک روایت ایرانی و یک روایت دقیق و بدون غلوهای معمول است که در تعلیقات رسانه‌ای غربی دیده می‌شود. در وین ما با یک اراده جدی وارد شدیم و تیم اعزام شد برای اینکه به یک توافق خوب برسد و اساسا توافق خوب را هم در راستای تعهداتی می‌دیدیم که همه اطراف برجام دارند.

طرف مقابل شاید انتظار نداشت با همین رویکردی که توافق خوب با کمترین زمان به دست بیاید، تیم ایران متون آماده مکتوب به آنها بدهد. برای همین هم به محض اینکه این متون داده شد، برخی از درزهای رسانه‌ای آغاز شد که اینها قابل انجام نیست و حداکثرگرایانه است. در صورتی که تمامی آنچه در این متون نوشته شده بود، از آنجا که در چارچوب برجام و مبتنی بر آن و مبتنی بر همان پیش‌نویس ۶ دور قبل بود، اساسا نمی‌توانست حداکثری باشد.

متاسفانه رویکرد طرف‌های اروپایی و ایالات متحده به انجام تعهدات‌شان حداقلی است و این حداقلی بودن نگاه آنها باعث شده مذاکرات به نقطه‌ای برسد که طرف‌های اروپایی فورا درخواست کردند به پایتخت‌های خودشان برگردند و مشورت کنند.

روز مذاکرات در گفت‌و گوی باقری و مورا مشخص می‌شود

تیم جمهوری اسلامی ایران هم اعلام کرد برای اینکه تصمیم گرفته شود هم این اجازه را دارد و هم ترکیب تیم اجازه می‌دهد مادامی که لازم است در وین بماند و به توافق‌های لازم درخصوص متون برسند، اما به دلیل اصرار طرف مقابل برای اینکه نیاز داشت با پایتخت‌های خودشان مشورت کند، جمهوری اسلامی ایران پذیرفت.

در گفت‌وگوی آقایان مورا و باقری به زودی نهایی خواهد شد که در چه روزی گفت‌وگوها آغاز شود.

آنچه که ما دادیم حتما قابل مذاکره و بررسی است، اما اینکه طرف مقابل فقط اظهارات رسانه‌ای کند و بر اساس این اظهارات رسانه‌ای تصور کند می‌تواند بازی مقصرنمایی انجام دهد و بر اساس بازی مقصرنمایی افکار نخبگان تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان ایران را تحت تاثیر قرار دهد، باور غلطی است. ما می‌دانیم چه می‌خواهیم و آنچه که می‌خواهیم کاملا در چارچوب برجام است.

همین الان اگر توافق امضا شود و این ملاحظات و تضمین‌ها و راستی‌آزمایی‌ها صورت نگیرد، به گفته خود غربی‌ها هیچ کدام از شرکت‌ها و سرمایه‌گذاری‌ها در ایران اتفاق نخواهد افتاد.

طبیعی است به عنوان حافظ منافع مردم تمامی تلاش‌مان را خواهیم کرد منافع مردم حفظ شود، نه تعجیل داریم و نه اجازه می‌دهیم کسی با وقت و انرژی ما در وین بازی کند. در وین دوستان خواهند دید که دوستان با اسم توافق خوب آغاز می‌شود، امیدواریم طرف مقابل هم با همین عزم بیاید.

پیش‌نویس‌های جدید قابل رد و بدل شدن است

منتظر هستیم هم نظرات طرف مقابل را درباره دو سند دریافت کنیم -همین دو سندی که بر اساس پیش‌نویس 6 دور قبل داده شد- و هم اینکه اگر پیشنهاد مکتوب واقعی دارند -غیر از اظهارات پراکنده رسانه‌ای- به ما بدهند. هر کجا که لازم باشد هم سندها و پیش‌نویس‌های جدید قابل رد و بدل شدن است.

بر اساس ادبیات بین‌الملل ما همچنان روز مذاکره هستیم. تنفس چند روزه‌ای داده شده که ادامه گفت‌وگوها بعد از آن انجام می‌شود. هر جا در میان گفت‌وگوها و مذاکرات لازم باشد پیش‌نویس‌های دیگری داده می‌شود.

اینکه من در دو سه ماهی که دوستان می‌پرسیدند دوستان چه می‌کند و می‌گفتم این تیم در حال مشورت‌های دقیق است، برای این بود که سندها و پیش‌نویس‌ها دقیق آماده شود. امروز طرف اروپایی متوجه می‌شود برخلاف ۹۰ روزی که آمریکایی‌ها تاخیر کردند و وقتی آمدند هیچ چیز نداشتند، تیم ایران به صورت مکتوب همه چیز را  آماده و تلاش کرده هم از حیث هیأت و هم از حیث متون با دست پر وارد وین شود.

 قرار نبود در دور اول مذاکرات به جایی برسیم

قرار نبود در دور اول مذاکرات به جایی برسیم و این نه پیروزی و نه شکست است. توصیه می‌کنم سیاست خارجی را گروگان سیاست داخلی نکنند. نمی‌گویم انتقاد نکنند، اما اجازه ندهند رسانه‌هایی که ابزار مذاکراتی برخی طرف‌های غربی هستند، با کپی پیست وارد ایران شوند. حریم امن مردم خود را باید حفظ کنیم.

این به این معنی نیست که رکن چهارم دموکراسی و صدای مردم نباشید. برخی رسانه‌های معاند فارسی‌زبان بلافاصله تیترهایشان تیتر رسانه‎‌های ایران می‌شود، این یعنی شما به آنان مجانی تریبون داده‌اید. از شما می‌خواهم به تیم مذاکره‌کننده خود اعتماد کنید.

پیش‌نویسی که ایران ارایه کرد تماما براساس متن پیش‌نویسی است که در ۶ دور قبل انجام شده، اما در این متن نظرات مهم ما هم قید شده است. ما متنی را ابتدا خودمان شروع به نوشتن نکردیم، بلکه براساس متون قبلی نظرات خود را دادیم. اصل روی این متن این بود که توافقی نداریم مگر اینکه همه چیز توافق شود.

اتفاقات رخ داده در مرز ایران و افغانستان

 آنچه در مرزهای ما رخ داد یک اتفاقی بود که ناشی از عدم آشنایی مرزبانان هیأت حاکمه سرپرستی طالبان بود. در مرز مشترک با افغانستان در برخی نقاط دیوارهایی را داریم برای جلوگیری از ورود قاچاقچیان که برخی از این موانع و دیوارها در چند صد متر داخل خاک ایران کشیده شده‌اند. جانب طالبان که مرزبانی را انجام می‌دادند با نقطه صفر مرزی ناآشنا بودند و بر اساس این سوءتفاهم به برخی اتباع ایران آتش گشودند که نیروهای مرزبانی ما مجبور به پاسخ بجا و فوری شدند و بعد از آن دو طرف در ایران و افغانستان تلاش کردند این موضوع به نقطه‌ای برای فهم بیشتر بینجامد.

در بین دو طرف خطوط ارتباطی مستقیمی را گذاشتیم که اگر مواردی از این دست بود، صحبت کنند.

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.