مبنای گفت‌وگو‌های وین در چارچوب توافق سال ۱۳۹۴/ باقری: هیچ پیشنهاد مشخصی از طرف اروپایی ارایه نشد

هم در موضوع تحریم‌ها و هم در موضوع هسته‌ای به 2 سند جدید مذاکراتی دست یافتیم

مذاکره کننده ارشد ایران گفت: هیچ پیشنهاد مشخصی از طرف اروپایی ارایه نشد. قبلا بیان کرده بودند که ما در مورد بعضی از موضوعات از جمله بحث تضمین‌ها؛ پیشنهادها و ابتکاراتی داریم، ولی در این دوره از گفت‌وگوها ما هیچ پیشنهاد و ابتکاری از طرف آنها دریافت نکردیم.

شهروندآنلاین: مذاکره‌کننده ارشد ایران در مذاکرات وین با تاکید بر اینکه سرعت دستیابی به توافق بستگی به اراده طرف مقابل دارد، گفت: «اگر طرف مقابل دیدگاه‌ها و مواضع منطقی جمهوری اسلامی ایران را بپذیرد، گفت‌‌وگوهای دور جدید می‌تواند آخرین دور مذاکرات باشد و در کوتاه‌ترین زمان به توافق برسیم.»

علی باقری‌کنی پس از پایان نشست کمیسیون مشترک برجام این مطلب را به خبرنگاران ایرانی گفت و افزود: «این دور از گفت‌وگوها با توجه به اینکه دولت جدید در این شکل گرفته و تیم جدیدی هم برای گفت‌وگوها ماموریت پیدا کرده، قاعدتا همراه خودش دیدگاه‌ها و مواضع دولت جدید را به وین آورده بود. بر همین اساس ما در قبال گفت‌وگوهایی که در 6 دور قبل انجام گرفته و پیش‌نویس‌هایی که تا آن زمان تولید شده بود، مواضع‌‌، دیدگاه‌ها، اصلاحات و پیشنهادات مدنظر تیم ایرانی را لحاظ کردیم و این را در اسناد مذاکراتی درج و به طرف مقابل ارایه کردیم.»
نکات مهم سخنان او چنین است: 

به طور مشخص دو سند برای مذاکرات مهم بود. یکی سند مربوط به لغو تحریم‌ها که اولویت اصلی و دستورکار مهم تیم مذاکراتی جمهوری اسلامی ایران بود. البته این اولویت صرفا مربوط به ما نیست، بلکه طرف‌های دیگر از جمله برخی از اعضای ۱+۴ مانند چین هم به صراحت در جلسات تصریح کردند که اولویت مدنظر آنها هم منطبق با اولویت جمهوری اسلامی ایران، لغو تحریم‌هاست.

بر همین اساس اصلاحات و موارد مورد نظر تیم جدید در سند مربوط به لغو تحریم‌ها درج و به طرف مقابل ارایه شد. بر این اساس چارچوب جدیدی برای گفت‌وگو درمورد لغو تحریم‌ها شکل گرفت.

در طول چند روزی که ما گفت‌وگوهای وین ۷ را داشتیم -تقریبا حدود کمتر از ۲۰ روز- چند جلسه در مورد موضوع لغو تحریم‌ها بین طرفین هم در سطح روسای هیأت‌های مذاکره‌کننده، هم در سطح کارگروه‌ها و کارشناسان برگزار شد. چند سند هم بین طرفین مبادله شد تا دیدگاه‌های دو طرف در مورد اصلاحات یا تغییراتی که در متن باید داده شود، میان دو طرف مبادله شود. آخرین سند را ما امروز درباره لغو تحریم‌ها دریافت کردیم.

با مقاومت غیرموجه از سوی طرف اروپایی مواجه شدیم

در مورد موضوع هسته‌ای هم ما دیدگاه‌ها و مواضع اصلاحات مدنظر خودمان را روی پیش‌نویس دور ششم گفت‌وگوهای وین درج و به طرف مقابل ارایه کردیم. تفاوت سند مربوط به هسته‌ای با سند مربوط به لغو تحریم‌ها در این بود که طرف اروپایی اصلاحاتی که ایران در آن سند اعمال کرده و درواقع نظرات جدید ایران بود، به عنوان مبنای مذاکرات نمی‌پذیرفت و تصریح داشت که باید همه برگردند به پیش‌نویسی که در دور ششم نهایی شده و مذاکرات بر اساس آن پیش‌نویس ادامه پیدا کند.

اما ما براساس منطق و استدلالی که داشتیم در مقابل این موضع غیرمنطقی ایستادگی و تصریح کردیم که باید مواضع تیم جدید لحاظ شود و در طول مذاکرات با هم مباحثه خواهیم داشت تا به جمع‌بندی مورد وفاق دو طرف دست پیدا کنیم. اما متاسفانه با مقاومتی غیرموجه از سوی طرف اروپایی مواجه شدیم. ولی این باعث نشد که تیم ایرانی از مواضع اصولی و مبنایی، منطقی و مشروع خودش دست بکشد. به ویژه در طول هفته گذشته مذاکرات بسیار سنگین و فشرده در سطوح مختلف میان دو طرف شکل گرفت. دیدگاه‌های طرفین مبادله شد تا درنهایت طرف اروپایی هم مجاب شد که دیدگاه‌های جمهوری اسلامی ایران به عنوان مبنایی برای مذاکرات جدی و نتیجه‌بخش پذیرفته شود.

بنابراین ما هم در موضوع تحریم‌ها و هم در موضوع هسته‌ای به دو سند جدید مذاکراتی دست یافتیم که دیگر این سند، سند ۲۰ ژوئن نخواهد بود. دو سند جدید است که براساس دیدگاه‌ها و مواضع جمهوری اسلامی ایران مبنای مذاکراتی خواهد بود که در آینده نزدیک در وین آغاز خواهد شد.

ما در این دور مواضع خودمان را در دو سند تحریم و مسائل هسته‌ای درج کردیم تا مبنای گفت‌وگوها قرار گیرد. در مذاکرات مشخص می‌شود که این مواضع به هم نزدیک یا از هم دور می‌شود. اما همانطور که عرض کردم طرف اروپایی ابا داشت که دیدگاه‌های جمهوری اسلامی ایران را به عنوان مبنای گفت‌وگو بپذیرد. یعنی آنها در این مسیر مقاومت می‌کردند و فشار می‌آوردند طرف ایرانی مواضع خودش را پس بگیرد و بپذیرد که در چارچوب وین ۶ مذاکرات جلو برود.

در این مدتی که وین بودیم، به ویژه این هفته اخیر در مذاکراتی که از پنجشنبه گذشته تا دیروز به صورت جدی ادامه داشت، با اصرار بلاوجه طرف اروپایی  برای حذف دیدگاه‌های طرف ایرانی به عنوان مبنایی برای مذاکرات مواجه بودیم که با مقاومت و استدلال‌ها و منطقی که طرف ایرانی ارایه کرد، نهایتا طرف مقابل پذیرفت نگاه جمهوری اسلامی ایران در مواردی که در پیش‌نویس هسته‌ای مدنظر بود، در سند درج شود و مبنای گفت‌وگوها قرار گیرد.

هیچ پیشنهاد مشخصی از طرف اروپایی ارایه نشد

باقری کنی گفت: هیچ پیشنهاد مشخصی از طرف اروپایی ارایه نشد. قبلا بیان کرده بودند که ما در مورد بعضی از موضوعات از جمله بحث تضمین‌ها؛ پیشنهادها و ابتکاراتی داریم، ولی در این دوره از گفت‌وگوها ما هیچ پیشنهاد و ابتکاری از طرف آنها دریافت نکردیم.

مذاکره کننده ارشد ایران گفت: ما در این مدت برای این گفت‌وگو می‌کردیم که مبنای مذاکرات مورد نظر و وفاق دو طرف قرار گیرد. با گفت‌وگوهایی که در روز گذشته به پایان رسید، طرفین به مبنای مورد وفاق برای ادامه گفت‌وگوها دست پیدا کردند و این در واقع دستاورد و نتیجه‌اش این شد که تیم‌ها وقفه‌ای را در مذاکرات در نظر بگیرند و برگردند روی متونی که مورد نظر همه طرف‌های مذاکره‌کننده است، به طور جدی گفت‌وگو کنند.

به گفته باقری در چند روز آینده گفت‌وگوها از سر گرفته خواهد شد، ولی قرار شد هماهنگ‌کننده برجام درباره تعیین زمان دور بعدی مذاکرات با تمام هیأت‌ها در تماس باشد: مبنای گفت‌وگوها در چارچوب توافق سال ۱۳۹۴ است و هیچ مبنای دیگری توسط هیچ کسی مطرح نشده و قابل قبول هم برای هیچ کسی نخواهد بود.

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.