یک نامه‌ محرمانه و یک جوابیه تند/ ماجرای لاریجانی و شورای نگهبان هنوز تمام نشده

انتشار دلایل ردصلاحیت علی لاریجانی از سوی شورای نگهبان، جوابیه تند او را در پی داشت

پس از تقاضای علی لاریجانی از شورای نگهبان برای اعلام دلایل ردصلاحیت او در انتخابات ۱۴۰۰، نامه‌ای از دبیر شورای نگهبان منتشر شده که دلایل ردصلاحیت علی لاریجانی را اعلام کرده است. علی لاریجانی هم جوابی تند به این نامه داده است. جالب اینجاست که سعید آگنجی، خبرنگار ساکن خارج از ایران در کانال تلگرامی خود نامه محرمانه شورای نگهبان درباره دلایل ردصلاحیت علی لاریجانی را منتشر کرده است!

در این‌باره خراسان نوشت: خبرگزاری فارس هم در گزارشی اعلام کرد که اصالت این نامه در پیگیری‌های خبرنگار فارس تایید شده است. ماجرا از آنجا شروع شد که رئیس سابق مجلس که از او به عنوان یکی از کاندیداهای اصلی انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ یاد می‌شد، درنهایت نتوانست تایید شورای نگهبان را بگیرد و خبر احرازنشدن صلاحیتش بازتاب گسترده‌ای داشت. پس از آن بود که گمانه‌زنی و شایعات رسانه‌ها برای دلیل احرازنشدن صلاحیت او بالا گرفت.

رسانه‌ای از تابعیت خارجی دختر لاریجانی نوشت و رسانه دیگر، تصویب ۲۰دقیقه‌ای برجام را در زمان ریاست مجلس او، دلیل احرازنشدن صلاحیت او بیان کرد. در این بین از زمان انتشار فهرست نهایی کاندیداهای ریاست‌جمهوری تا به الان علی لاریجانی بارها از شورای نگهبان خواسته است که دلایل احرازنشدن صلاحیت او در انتخابات ۱۴۰۰ را بیان کند. موضوعی که درنهایت با واکنش شورای نگهبان همراه شد و سخنگوی این نهاد در مرداد امسال از ارسال نامه دلایل احرازنشدن صلاحیت علی لاریجانی برای او خبر داد.

او بعدتر خواستار شکسته‌شدن قفل محرمانگی نامه ردصلاحیتش شد که جواب روشنی از سوی شورای نگهبان به این درخواست او داده نشد تا اینکه درنهایت رسانه‌ها روز گذشته از نامه محرمانه شورای نگهبان به علی لاریجانی درباره دلایل ردصلاحیت او در انتخابات ریاست‌جمهوری که در ۶ مرداد امسال برای او ارسال شده است، رونمایی کردند و رئیس سابق مجلس نیز در نامه مبسوطی که در تاریخ ۲۷ مهرماه به تعدادی از سران نظام و مقامات عالی‌رتبه ارسال کرده و روز گذشته منتشر شد، توضیحاتی درباره رأی شورای نگهبان مطرح و از برخی مواردی که به ادعای او بی‌دقتی شده، گلایه کرده است.

بندهای هفتگانه شورای نگهبان

براساس متن منتسب به شورای نگهبان درباره دلایل عدم‌احراز صلاحیت لاریجانی به این موارد هفتگانه اشاره شده است: ۱) مواضع سیاسی و اظهارات در موضوعات مختلف از جمله فتنه سال 88. 2) حمایت از افراد ردصلاحیت‌شده و دفاع از عملکرد آنها و به‌کارگیری برخی از آنها در مناصب تحت امر خود. ۳) مداخله یکی از فرزندان در قراردادهای خدماتی و ساختمانی مجلس در دوره ریاست. ۴) اقامت و ادامه تحصیل برخی از منسوبین درجه یک در کشور معاند انگلیس برخلاف مصوبه شورای عالی امنیت ملی. ۵) سفرهای متعدد اعضای خانواده به خارج از کشور از جمله اروپا و آمریکا و اقامت دیگر فرزند شما در آمریکا. ۶) رعایت نکردن اصل ساده‌زیستی مسئولان مورد تاکید امام و رهبری. ۷) تلقی سهیم‌بودن در بخش‌هایی از نابسامانی وضع نامطلوب موجود در دولت مستقر (دولت یازدهم و دوازدهم.)

لاریجانی پاسخ شورای نگهبان را می‌دهد

لاریجانی اما در واکنش به این نامه متن مبسوط و مفصلی را نوشته و در تاریخ ۲۷ مهر امسال برای مسئولان ارشد نظام ارسال کرده است که متن این نامه دیروز در رسانه‌ها منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری فارس، لاریجانی در بند نخست نامه خود که گفته شده بود مواضع سیاسی او در فتنه ۸۸ یکی از عوامل ردصلاحیت او است، نوشت: «آن شورای محترم در گذشته یک بار برای انتخابات ریاست‌جمهوری و چندین بار برای انتخابات مجلس شورای اسلامی این جانب را تایید کرده است و آخرین بار آن اواخر سال ۱۳۹۴ بود این اطلاعات که یکباره نازل نشده! چطور در گذشته در اختیار شورای نگهبان قرار نمی‌گرفت؟! یا شورا به آنها توجه نمی‌کرد؟!»

او افزود: «فرض کنید مواضع شورای نگهبان در برخی مسائل، از جمله فتنه ۸۸، با نظرات اینجانب یکسان نبوده، چه دلیلی بر ردصلاحیت اینجانب می‌شود؟ آیا مواضع بنده در فتنه ۸۸ در مغایرت با اسلام، قانون اساسی، حقوق اساسی مردم و خطوط تعیین‌شده توسط رهبری بود؟ یا صرفا با سلیقه عده‌ای خاص در تعارض بود؟» یک کلام بگویید بنا داشتیم شما را حذف کنیم در این صورت، حداقل جمله‌ای معنادار ایراد کرده بودید.

درباره سفر‌های مکرر خانواده به آمریکا

رئیس سابق مجلس در ادامه و درباره سفرهای متعدد اعضای خانواده به خارج از کشور از جمله اروپا و آمریکا و اقامت دیگر فرزندش در آمریکا که به عنوان یکی دیگر از دلایل ردصلاحیتش ذکر شده بود، خاطرنشان کرد: «ادعای سفر مکرر خانواده بنده به اروپا و آمریکا صددرصد دروغ است، بفرمایید مقصود شما از سفرهای مکرر دقیقا چیست. در چه تاریخی همسر بنده و خانواده حقیر به آمریکا سفر کرده‌اند؟ یکی از فرزندان من همراه همسرشان به منظور ادامه تحصیل به آمریکا سفر کرده است. آیا این می‌شود سفر مکرر اعضای خانواده به آمریکا؟ معیار تکرار نزد شورای محترم چیست که چنین عبارتی را مرقوم داشته‌اند؟ تعداد سفرهای خارجی همسر بنده، اعم از زیارتی و غیرزیارتی، در طول این ۴۲ سال به تعداد انگشتان دو دست هم نمی‌رسد، در طول این ۴۲ سال، یک سفر حج و دو سفر عمره رفته‌اند که یک سفر عمره به دعوت و لطف رهبری معظم پس از دوران خدمت در صداوسیما بود، دو بار سفر به عتبات عالیات و سوریه و یک بار سفر به مصر داشتیم، آن هم زمانی که بنده مسئولیت دولتی نداشتم. همچنین همسرم دو بار در دهه 80 به انگلستان سفر کردند، برای رسیدگی به وضع فرزندم و عکسبرداری تخصصی پت اسکن به منظور تشخیص میزان پیشرفت بیماری فرزندم که دچار بیماری سختی بود (به مدت پنج روز) که با هزینه شخصی انجام شد، این دستگاه آن موقع در ایران نبود و پزشک معالج ایشان در ایران این عکسبرداری را لازم می‌دانستند.»

لاریجانی همچنین تاکید کرد: «از اینها گذشته این عنوانی که برای ردصلاحیت درست کردید مثل «سفرهای مکرر خانواده» (که خلاف است)، به فرض صحت، چه چیزی را ثابت می‌کند؟ اگر کسی از منابع مالی حلال شخصی به خارج سفر کند، آن هم برای زیارت یا درمان بیماری، دلیلی برای ردصلاحیت همسر او می‌شود؟»

پاسخ‌های لاریجانی به همین جا ختم نشد و عضو کنونی تشخیص مصلحت نظام درباره نقش یکی از فرزندانش در پروژه‌های مجلس هم که به عنوان یکی دیگر از دلایل ردصلاحیتش بیان شده بود، از محسنی‌اژه‌ای خواست تا بررسی کند و هر مجازاتی که خواستند در نظر بگیرند و اعلام عمومی کنند و اگر نهاد گزارش‌دهنده گزارش خلاف داده بود آن را هم اعلام عمومی کنند.

درباره اقامت فرزند در خارج از کشور

لاریجانی گریزی هم به موضوع اقامت فرزندش در خارج از کشور که از دلایل ردصلاحیتش بیان شده و در همان برهه انتخابات حسابی خبرساز شده بود زد و نوشت: «در بند دیگری، شورای محترم بیان کرده‌اند ادامه تحصیل فرزند شما خلاف مصوبه شورای امنیت ملی بوده است. آیا تاریخ این مصوبه و خطاب آن را ملاحظه فرموده‌اید؟ فرزند بنده با همسرشان در سال ۸۳ برای ادامه تحصیل سفر کرده‌اند و مصوبه شورای‌عالی امنیت ملی مربوط به سال ۸۸ است. یعنی فرزند بنده باید علم غیب می‌داشتند که پنج سال بعد چنین مصوبه‌ای صادر خواهد شد؟ آیا این قانون عطف به ماسبق می‌شود؟ ضمنا تحصیلات‌شان تمام شده و به ایران بازگشته‌اند و سال‌هاست مشغول خدمات علمی‌اند.»

او افزود: «متاسفانه در زمان بررسی صلاحیت حقیر همان دستگاه امنیتی، اطلاعاتی به آن شورا گزارش داد که فرزند من و همسرش تابعیت کشور خارجی دارند که این مورد هم صددرصد دروغ است. ایشان ویزای تحصیلی داشتند و به هیچ وجه بحث اقامت در آمریکا که در نامه شورا آمده، درست نیست. ایشان همراه همسرشان برای ادامه تحصیل سفر کرده‌اند و بحث اقامت صددرصد کذب است. عکسی هم که در فضای مجازی به ایشان نسبت داده‌اند و در آن خانمی در حال دست دادن با مردی خارجی است، دروغ است و مربوط به ایشان نیست.»

لاریجانی همچنین درباره مسأله ساده‌زیستی تاکید می‌کند که از سال ۵۶ در شمیرانات زندگی می‌کند آن هم در خانه پدری، پدربزرگم و در ادامه می‌گوید: «اگر آن خانه را می‌فروختم و یک خانه سازمانی اشغال می‌کردم، ساده‌زیست بودم؟!» او همچنین تاکید کرده که تمام مال و اموالش ناشی از ارثیه پدری خود و همسرش است.

عضو کنونی شورای انقلاب فرهنگی در نامه خود به موضوع «سهیم بودن در نابسامانی و وضع نامطلوب موجود در دولت مستقر» ورود کرد و گفت که آیا این هم جزو اموری است که شورای نگهبان باید تشخیص دهد؟! لاریجانی مثالی از دولت زمان جنگ به ریاست‌جمهوری آیت‌الله خامنه‌ای و نخست‌وزیری میرحسین موسوی آورده و گفته آن زمان هم وضع اقتصادی خوب نبود؛ «آیا با همین استدلال می‌توان قائل به ناکارآمدی دولت وقت شد؟»

واکنش‌های کاربران فضای مجازی

در این بین اما پای نامه ردصلاحیت لاریجانی و پاسخ‌های تفصیلی او به دلایل ردصلاحیتش به فضای مجازی نیز کشیده شد؛ کاربری این اقدام لاریجانی را با توجه به کارنامه مسئولیتش مثبت ارزیابی کرد و نوشت: «لاریجانی در سپهر سیاسی ایران نمی‌تونه مثل گذشته نقش‌آفرین باشه و قرار هم نیست از این نامه‌ها آبی براش گرم بشه، ولی به نظر لاریجانی به عنوان چهره‌ای حاکمیتی به دنبال اصلاح رویه است.»

کاربر دیگری اما نوشت: «با شرایط اقتصادی و کرونایی که کشور دست به گریبانه، آیا بهتر نبود که آقای لاریجانی این نامه رو بعدتر منتشر می‌کردند که بهانه به دست دشمنان داده نشه؟» از سوی دیگر عبدالله گنجی، مدیر مسئول همشهری در توییتی نوشت: «حقوقدان نیستم، اما اگر نامه شورای نگهبان به لاریجانی اصالت داشته باشد، اکثر بندها شامل حال رئیس‌جمهوری قبلی هم می‌شود. برخی بندها مورد اعتراض رهبر معظم انقلاب هم بود. درباره بند هفتم نقش شورای محترم نگهبان در تایید عناصر محوری وضع موصوف (در دور دوم) کمتر از لاریجانی نیست.»

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.