روایت مرکز پژوهشهای مجلس از کسری بودجه سال آینده
بودجه کل کشور برای سال آینده سه هزار و 631 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است
در بررسی لایحه بودجه سال آینده توسط مرکز پژوهشهای مجلس، منابع درآمدهای پایدار را 668 هزار میلیارد تومان و مصارف را 1372 هزار میلیارد تومان پیشبینی کرده است.
به گزارش شهروندآنلاین؛ مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به بررسی وضعیت لایحه بودجه سال آینده پرداخته است. بودجه کل کشور برای سال آینده سه هزار و 631 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است. این مقدار بودجه پیشبینی شده از سوی مرکز پژوهشهای مجلس نسبت به سال جاری که دو هزار و 882 هزار میلیارد تومان است حدود 30 درصد نسبت به سال جاری افزایش خواهد داشت.
به گزارش اکو ایران، مقدار درآمدهای پیشبینی شده برای سال آینده 664 هزار میلیارد تومان و هزینههای پیشبینی شده 965 هزار میلیارد تومان برآورد شده است. برحسب این ارقام هزینهها ودرآمدهای منتشر شده در مرکز پژوهشهای مجلس برای سال آینده 301 هزار میلیارد تومان کسری تراز عملیاتی پیشبینی شده است. این در حالی است که در قانون بودجه سال 1400 بیشتر از 464 هزار میلیارد تومان کسری عملیاتی وجود دارد، به این معنی است که کسری تراز عملیاتی در سال آینده نسبت به سال جاری حدود 35 درصد کاهش خواهد داشت.
منابع عمومی دولت در سال 1401
منابع عمومی دولت شامل سه بخش اصلی درآمدها، واگذاری درآمدهای سرمایهای و واگذاری داراییهای مالی است. بخش درآمدها در لایحه بودجه برای سال آینده رقم 664 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است که نسبت به سقف اول قانون بودجه سال جاری 48 درصد رشد دارد و در بخش واگذاری درآمدهای سرمایهای رقم 408 هزار میلیارد تومان برای سال آینده پیشبینی شده است که نسبت به سقف اول قانون بودجه امسال 81 درصد رشد برای آن پیشبینی شده است. و در بخش آخر منابع عمومی دولت که واگذاری داراییهای مالی است، درآمد حاصل از این بخش 299 هزار میلیارد تومان برآورد شده است و نسبت به سقف اول قانون بودجه 1400 تقریبا 46 درصد رشد خواهد داشت.
پیشبینی هزینهها و مصارف دولت
مصارف عمومی نیز شامل سه بخش اصلی هزینه ها، تملک داراییهای سرمایهای و تملک داراییهای مالی است. بخش هزینهها در لایحه بودجه برای سال آینده رقم 965 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده که نسبت به سقف اول قانون بودجه سال جاری 38 درصد رشد دارد و در بخش تملک داراییهای سرمایهای رقم 252 هزار میلیارد تومان برای سال آینده پیشبینی شده که نسبت به سقف اول قانون بودجه امسال 73 درصد افزایش داشته است. در بخش تملک داراییهای مالی، مصارف حاصل از این بخش را 155 هزار میلیارد تومان قید شده که نسبت به سقف اول قانون بودجه 1400 تقریبا 68 درصد رشد خواهد داشت.
شیوه تراز بودجه سال بعد دولت
در بررسی لایحه بودجه سال آینده توسط مرکز پژوهشهای مجلس، منابع درآمدهای پایدار را 668 هزار میلیارد تومان و مصارف را 1372 هزار میلیارد تومان پیشبینی کرده است. بر طبق این ارقام کسری بودجه ساختاری دولت در بودجه سال 1401 بدون نفت 704 هزار میلیارد تومان خواهد بود. این کسری بودجه ساختاری با علم به اینکه در سال جاری کسری بودجه ساختاری 488 هزار میلیارد تومان است بیش از 44 درصد، نسبت به سال جاری افزایش خواهد داشت.
مرکز پژوهشهای مجلس میگوید: برای جبران این کسری دولت راه حلهایی را پیشبینی است. در این لایحه اصلیترین قسمت برای جبران کسری بودجه ساختاری فروش روزانه یک میلیون و 200 هزار بشکه نفت به قیمت هر بشکه نفت 60 دلار و خالص صادرات گاز به ارزش 3.5 میلیارد دلار و تسعیر ارزهای حاصل از آنها با نرخ 23 هزار تومان است. برای این بخش حدود 382 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است. علاوه بر فروش نفت و میعانات گازی برای کاهش کسری بودجه برای سهم صندوق توسعه ملی 20 درصد کاهش پیشبینی کردهاند که شامل 137 هزار میلیارد تومان خواهد بود. بخشهای دیگری که از آنها برای جبران کسری بودجه استفاده شده است شامل، فروش اوراق مالی اسلامی به مبلغ 98 هزار میلیارد تومان و واگذاری شرکتها حدود 70 هزار میلیارد تومان، همچنین فروش اموال به ارزش 26 هزار میلیارد تومان خواهد بود.
درآمد مالیاتی دولت در سال آینده
درآمدهای مالیاتی در لایحه بودجه برای سال 1401 حدود 526 هزار میلیارد پیشبینی شده است، نسبت به قانون بودجه سال جاری که 325 هزار میلیارد تومان است. این افزایش درآمد رشد 62 درصدی را نسبت به امسال نشان میدهد. در میان بخشهای مختلف مالیاتی در لایحه بودجه سال آینده، مالیات بر کالا و خدمات با مبلغ پیشبینی بیش از 203 هزار میلیارد بیشترین درآمد مالیاتی را به خود اختصاص خواهد داد که نسبت به قانون بودجه امسال 66 درصد رشد داشته است. در بحث مالیات بر ثروت کمترین درآمد را نسبت به سایر بخشهای مالیاتی پیشبینی کردهاند با مبلغ درآمدی بیش از 27 هزار میلیارد که نسبت به قانون بودجه سال 1400 حدود 20 درصد کاهش داشته است.
انتشار و فروش اوراق قرضه اسلامی
درآمد حاصل از انتشار اوراق اسلامی مجوز داده شده به دولت در لایحه بودجه سال آینده 98 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است که نسبت به سال 1400 که بیش از 134 هزار میلیارد تومان است حدود 30 درصد کاهش دارد. همچنین در این لایحه ذکر شده است در صورت عدم تحقق درآمد حاصل از فروش نفت به دولت اجازه داده شده است تا این مقدار درآمد تحقق نیافته را از طریق فروش اوراق قرضه جبران نماید.