مطبوعات همچنان پیگیر مذاکرات وین ، نحوه بازپرداخت وام نهضت مسکن ، تورم و بررسی لایحه بودجه در کشور هستند
روزنامه های امروز صبح کشور همچنان پیگیر مذاکرات وین ، نحوه بازپرداخت وام نهضت مسکن ، تورم و بررسی لایحه بودجه بودند . اما توجه به موضوعات شهری و بررسی دغدغه های دیگر مردم نیز امروز پررنگ تر شده بود. گلچینی از مطالب روزنامه های امروز را با هم می خوانیم؛
نجات باغ مظفر
پیگیریهای همشهری و پیامهای 137مبنی بر اینکه در باغ مظفر شمال تهران اتفاقاتی در حال رخ دادن است، شهرداری تهران را مجاب به بررسی بیشتر درباره این باغ کرد. وضعیت باغ مظفر در محله قلهک، در روزهای گذشته همسایگان را بر آن داشت تا روزنامه همشهری و شهرداری تهران را در جریان اقداماتی که بوی تخریب درختان دارند، قرار دهند. این باغ با درختان سر به فلک کشیده و داستانهای خاطرهانگیزش، در منطقه 3قرار دارد و البته بهگفته مدیرعامل سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران، خطری این باغ را تهدید نمیکند. علیمحمد مختاری به همشهری گفت: «بعد از شنیدن این خبر، بلافاصله برخی همکاران را به باغ مظفر فرستادیم و شهروندان به خصوص ساکنان محلههای قلهک و زرگنده مطمئن باشند که جلوی هرگونه آسیبی به این باغ و سایر املاکی که باغ هستند گرفته میشود.»
برجام، پناهگاه اسرائیل
وطن امروزنوشت: سرعت کنونی برنامه هستهای ایران و به طور ویژه غنیسازی اورانیوم با خلوص 60 درصد در شرایط فعلی منطقه غرب آسیا آنقدر برای رژیم صهیونیستی کابوسوار است که برای تلآویو مواجهه با وضعیت پیشروی برنامه غنیسازی ایران را به یک «کلاف سردرگم» تبدیل کرده است. دور هشتم مذاکرات وین که تهران با هدف لغو تحریمها در دوره جدید بر سر میز مذاکراتی آن حاضر شده، در شرایطی در حال برگزاری است که به موازات آن صهیونیستها طیفی از رایزنیها و تحرکات دیپلماتیک و غیردیپلماتیک را جهت توقف فوری برنامه جاری غنیسازی 60 درصد ایران در دستور کار خود قرار دادهاند اما چیزی که کابینه بنت در مقابل دیدگانش مشاهده میکند نبود «گزینه خوب» برای دولت شکننده نفتالی بنت و دولت جو بایدن در برخورد با اوضاع پیچیده کنونی است. همین امر باعث شده طی ماههای گذشته شاهد خواستهها و مواضع ضد و نقیض صهیونیستها در قبال برجام باشیم، حتی منابع عبری در سرزمینهای اشغالی از شکاف و چندپارگی سران این رژیم در این باره خبر میدهند. تنها اتفاق مشترکی که این روزها در جغرافیای سیاسی تلآویو و واشنگتن در جریان است انتقاد و ناسزاگویی به دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو است که با اتحاد شوم خود و تصمیم اشتباه نسبت به خروج از برجام، تهران را در مسیر «بازدارندگی هستهای» قرار دادند.
رابطه مزد كارگران و چلوكباب
اعتماد نوشت : مقايسه هزينه زندگي، معيشت و سبد مصرفي خانوارها طي چند دهه اخير، همواره يكي از موضوعات مورد مناقشه بين سياسيون و اقتصاددانان بوده است. از يك سو برخي افراد وضعيت معيشتي فعلي را بهتر از گذشته دانسته و از سوي ديگر اقتصاددانان مقايسه شرايط فعلي را بدون درنظر گرفتن افزايش نرخ جمعيت، تورم، قدرت خريد پول ملي و… گمراهكننده ميدانند. با اين حال بازار مقايسه بين آنچه وجود داشته و آنچه اكنون وجود دارد، همچنان داغ است. در آخرين اظهارنظر نيز امام جمعه مشهد وضعيتي كه هماكنون در كشور وجود دارد را مناسبتر از دهههاي گذشته ميداند. او براي مقايسه وضعيت از دو وعده ساده و گران نان، پنير و انگور و يك دست چلوكباب كوبيده استفاده كرده و گفته بود كه در گذشته كارگران بيش از يكسوم مزد روزانه خود را تنها براي خريد يك وعده ساده هزينه ميكردند در حالي كه هماكنون يكسوم مزد افراد براي خريد يك دست چلوكباب هزينه ميشود.
در سوگ بکتاش آبتین
به نوشته شرق؛ در میان انبوه قوانین کیفری و جزایی و آیین دادرسی ایران، کم نیستند قوانین و مقررات و آییننامههایی که بهصراحت بر حقوق بیماران زندانی و حق حیاتِ زندانیان تأکید دارند. از اصل 12 و 29 قانون اساسی تا دستکم بیست ماده مصرح در آییننامه اجرائی سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور، حقوق سلامت و حق بر درمان زندانیان صرفنظر از جرم و میزان مجازات مدنظر قرار گرفته است. بگذریم که حق حیات و سلامتِ زندانیان در تمام ادوار و در حقوق مشترک جهانی و متون مبنایی مانند اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاقین مطرح شده و به قدر کفایت معتبر است. اینک که بکتاش آبتین، شاعر و فیلمساز ایرانی و یکی از اعضای کانون نویسندگان ایران به دلیل اهمال و کوتاهی در درمان او، به مرگی تلخ با ابتلا به کرونا از میان ما رفته است، مجالی برای فهرستکردن قوانین و مقررات مربوط به حقوق زندانیان بیمار نیست که در تمام این چند ماه ابتلای نویسندگان زندانی، بکتاش آبتین و رضا خندانمهابادی به کرونا، این مقررات بارها تکرار شد و نهاد مسئول، سازمان زندانها و دستگاه قضا مورد خطاب قرار گرفتند تا فقدانِ دیگری رخ ندهد که داد. ضرورت درمان عاجلِ بکتاش آبتین با سابقه بیماری و پرونده پزشکی و دو بار ابتلا به کرونا در شرایط پاندمی در زندانی که به گواه خود مسئولان از زیرساختهای لازم برای درمان دستکم بیماری کرونا که در هر جهش به گونهای دیگر بروز میکند، برخوردار نیست، بر کسی پوشیده نیست.
افتخارات بیاعتبار
فرهیختگان می نویسد: در اوایل زمستان سال ۱۴۰۰ رکورد فروش سینمای ایران در تاریخ آن شکست. این رکوردزنی را مسعود اطیابی انجام داد که پیش از این هم فیلمهای بفروش فراوانی را ساخته بود. فیلم گشت۳ هم با سرعت بالایی در تعقیب دینامیت است و احتمال دارد که تا قبل از آغاز جشنواره چهلم فیلم فجر رکورد دینامیت را بشکند. این در حالی است که دینامیت نسبت به رکوردشکن قبلی، یعنی مطرب، تعداد مخاطبان کمتری دارد و مطرب هم از رکوردشکن قبلیاش یعنی هزارپا مخاطبان کمتری داشت. معلوم است که چنین قضیهای چه نوع تحلیلهایی را در پی خودش خواهد آورد، اما باید توجه کرد که تعداد مخاطبان سینما طی پنج دهه گذشته نوسان فراوانی داشته و این به ویژگیهای ساختاری خود سینما و تحولات اجتماعی و وضعیت معیشتی مردم برمیگردد. رکوردهای فروش نشاندهنده تمام جزئیات و خاصیتهای سینما و مخاطبان آن در یک کشور نیستند، اما همین مورد را میتوان شاخصی بهحساب آورد که لااقل بخشی از قضایا را روشن کند. اگر به دقت بررسی کنیم مشخص خواهد شد که بخشی از این رکوردشکنیها به مهندسیهای اکران برمیگردد و نقش دولتهای مختلف را هم در این قضیه میتوان بهوضوح دید. بخش دیگری از قضیه به تحولات اجتماعی و وضع روحی مردم مربوط است، اما سینمای ایران درحالی طی دهه نود، ۵ بار رکورد فروش خودش را شکست که بدترین دوران اقتصادی را در همین دهه پشتسر گذاشت. نمیتوان سینمای تجاری را دستکم شمرد و به تحولات آن بیتوجه بود. رسیدن به یک چرخه سالم تولید و فروش فیلم در سینمای ایران نیازمند یکسری اصلاحات ساختاری جدی است.
هنوز هم«فرونشست تهران» را جدي نگرفتيد
آرمان ملی نوشت: 7 منطقه تهران تحت تاثیر فرونشست زمین قرار گرفتهاند و کارشناسان از بیتوجهی به این وضعیت خبر میدهند. گستردگی فرونشست زمین و متعاقب آن خسارات وارده به اکثر مناطق مسکونی و پرجمعیت ایران، به ویژه استان تهران، این پدیده را به یکی از مهمترین مخاطرات طبیعی پس از زلزله تبدیل کرده است. بر این ارزیابی خطر فرونشست زمین عوامل موثر بر فرونشست شامل ضخامت آبخوان، عمق سنگ بستر، دبی چاههای پمپاژ، قابلیت انتقال، بازده ویژه، کاهش سطح آب زیرزمینی طی حداقل 20 سال گذشته، نوع خاک، شیب، ارتفاع، فرسایش، بارندگی سالانه، فاصله از گسل فعال واحدهای سنگشناسی و کاربری اراضی باید شناخته شود. افزایش تقاضا برای منابع آب زیرزمینی به دلیل گسترش مناطق شهری و کشاورزی یک چالش جدی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک است. در این شرایط یک عضو شورای شهر میگوید: «اگر این روند ادامه یابد، شاهد شکافهای هزار متری در محلات خواهیم بود و چیزی شبیه زلزله د رتهران رخ خواهد داد.»
استانهای محروم، محرومتر و استانهای برخوردار، برخوردارتر میشوند
به نوشته آفتاب یزد؛21 آذر ماه بود که لایحه بودجه سال 1401 توسط رئیس جمهور به مجلس شورای اسلامی ارائه شد. پیش از ارائه این لایحه تاکیدات متعددی در خصوص اصلاح ساختاری بودجه و کنترل هزینههای دولت از سوی رئیس سازمان برنامه و بودجه و دیگر اعضای دولت مطرح میشد.این لایحه که نخستین تجربه بودجه نویسی دولت جدید است، در هفتههای گذشته در مجلس مورد بررسی قرار گرفته و نمایندگان فعلا به کلیات آن رای مثبت دادهاند.در لایحه بودجه شاهد اعمال تغییراتی بودیم اما بسیاری از کارشناسان و حتی نمایندگان مجلس تغییرات اعمالشده را کافی و حتی مناسب نمیدانند و ابهاماتی را در خصوص آن مطرح میکنند.از سوی دیگر محدودیتها در تامین منابع مالی، نحوه اجرای قوانین مالیاتی و چگونگی حمایت از فعالان اقتصادی و مردم بخشی از دغدغههایی است که از سوی نمایندگان
بخش خصوصی در رابطه با لایحه بودجه سال آینده مطرح میشود. با این حال گفتههای رئیس مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی ایران در روز گذشته بسیار قابل تامل بود. او معتقد است:«در فرآیند نهایی شدن بودجه سال ۱۴۰۱، اشکالات و ابهاماتی وجود دارد که در صورت نپرداختن به آنها، بستر رانتهای جدید در اقتصاد ایران شکل خواهد گرفت.»با این اوصاف به نظر میرسد برخلاف اینکه قرار بود با حذف ارز ترجیحی از بودجه 1401، رانت و فساد ریشه کن شود، حال بودجه سال جدید، تبدیل به بستری برای پدیدار شدن رانتهای جدید شده است و بدون شک در پی آن فسادهای جدیدی نیز شکل خواهد گرفت.
افزایش قیمت خودرو همچنان ادامه دارد بازار خودرو در جاده بلاتکلیفی
روزنامه ابتکار نوشت:دولت سیزدهم کار خود را با وعدههایی همچون افزایش تولید مسکن، بهبود شرایط و نجات بازار بورس، کنترل تورم و کاهش قیمت خودرو آغاز کرد. کاهش قیمت خودرو یکی از وعدههایی بود که بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار معتقد بودند که به آسانی محقق نخواهد شد. به گفته آنها رشد نقدینگی ادامه دارد و نرخ تورم صعودی است بنابراین رشد قیمت خودرو تا پایان سال ادامه خواهد داشت.سید رضا فاطمیامین، وزیر صمت پس از شروع کار در سخنان خود بارها به کاهش قیمت خودرو تا پایان سال اشار کرد اما روند بازار تا کنون خلاف این وعده را ثابت کرده است. بر اساس بررسی روند بازار روز گذشته پراید با قیمت ۱۸۸ میلیون تومان به فروش رفت. همچنین پژو۲۰۰۸ در بازار یک میلیارد و ۱۰۰ هزار تومان، پژو۲۰۶ تیپ دو ۲۷۳ میلیون تومان، پژو۲۰۷ اتوماتیک ۵۵۸ میلیون تومان، پژو۴۰۵ بنزینی ۲۷۵ میلیون تومان و پژوپارس اتوماتیک ۴۲۳ میلیون تومان قیمت دارد. تیبا هاچبک۳۷ میلیون تومان، دنا معمولی ۵۵ میلیون تومان، دناپلاس توربو ۶۰ میلیون تومان، راناپلاس ۱۸ میلیون تومان، ساینا EX ۴۴ میلیون تومان، سمند LX EF۷ ۲۰ میلیون تومان و کوییک دندهای ۳۸ میلیون تومان گران شده است.
آبادان مدیر میخواهد نه اداره!
به نوشته روزنامه جوان؛وقتی «هیچ» نداری و میبینی مسئولان منطقهای که در آن زندگی میکنی، کاخی بنا کرده اند و در عین حال برایشان مهم نیست چه اتفاقی بر سر تو و خانوادهات میآید، قلبت از درد مچاله میشود و میخواهی بر سرشان فریاد بزنی و حق نگرفتهات را از آنها پس بگیری. وقتی در خانه کاهگلیات نشسته باشی و هنگام بارش باران، سقف روی سر خودت و خانوادهات خراب شود و کوچههای خاکی، گلآلوده و چسبناک شدهباشند و امکان بیرون رفتن از خانه را هم نداشته باشی، تصور مسئولانی که در «کاخسفید آبادان» نشستهاند و از دیدن بارش باران لذت میبرند و چایشان را مینوشند، حال و هوایت را از این رو به آن رو میکند و نمیتوانی تفاوتها و تبعیضها را تحمل کنی؛ این شرایط ساکنان مناطق محروم خوزستان است که هیچکس صدای محرومیتشان را نمیشنود و هیچ مسئولی نیز برای رفع مشکلاتشان دغدغهای ندارد. همه اینها در شرایطی است که قرار بود کاخ سفید منطقه آزاد آبادان فروخته و پول آن صرف رفع نیاز محرومان منطقه شود، اما نهتنها این اتفاق نیفتاده، بلکه نسبت به رفع مشکلات قشر ضعیف ساکن در منطقه هم تا کنون اقدامی صورت نگرفتهاست.
اضافه کنید، اذیت نکنید!
روزنامه خراسان می نویسد:کمیسیون اجتماعی مجلس پیشنهاد افزایش وام ازدواج تا سقف 500 میلیون تومان برای زوجهای جوان را به کمیسیون تلفیق ارائه کرده و قصد دارد مشکل همیشگی معرفی ضامن این وامها را هم حل و فصل کند؛ اما معلوم نیست این پیشنهاد چقدر اجرایی خواهد بود و آیا سد مقابل جوانان را میشکند یا نه. حمایت جدی کمیسیون از ازدواج جوانان اگرچه دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۱، مبلغ دقیق وام ازدواج را مشخص نکرده و استناد به قانون جوانی جمعیت و دیگر اسناد بالادستی را ملاک تعیین آن برشمرده است، اما آنطور که رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس گفته، این تصمیم دولت مانع از اعمال نظارت مجلس بر روند اعطای وامهای ازدواج میشود و به همین دلیل اصلاح این بخش از لایحه بودجه1401، در دستور کار قرار گرفته است. پیشنهاد افزایش وام تا 500 میلیون تومان اما پیشنهاد مهم کمیسیون اجتماعی که «ولی اسماعیلی» به آن اشاره کرده، این است: قرار است وام 70 میلیونی فعلی ازدواج به 150 میلیون تومان برای هر یک از زوجین افزایش یابد، یعنی 300 میلیون تومان برای یک زوج؛ که البته در صورت زیر 25سال بودن پسر و زیر 23 سال بودن دختر، 100 میلیون تومان به مبلغ وام هر کدام اضافه میشود و سقف وام ازدواج برای یک زوج به 500 میلیون تومان میرسد تا مشوقی برای تشکیل زندگی در سنین جوانی باشد.
تیزکردن چاقوی کُند شده تحریم است
به نوشته روزنامه کيهان؛سالهاست که نگاه به شرق به عنوان یک راهبرد جدی در سیاست خارجی ایران مطرح شده که شاید همکاری با چین و روسیه مهمترین اجزای آن است. این در حالی است که تجربه پرهزینه و پرخسارت توافق با غرب و عهدشکنی آمریکا و بیعملی اروپا در قبال تعهداتشان، نگاه به شرق در سیاست خارجی دولت سیزدهم را بیش از گذشته برجسته کرده است.«نگاه به شرق» محصول ظهور یک نیروی جدید و قدرتمند در ساخت نظم جهانی است. نظمی که الزاما دیگر نظم غربی نیست. این نیروی غیرغربی نتیجه جابهجاییهای جریان قدرت در جهان و روند تدریجی شکلگیری ساختار متنوعتری از نظم بینالمللی است. ترجیح شرق بر غرب، ترجیح همسایه بر دور، ترجیح ملّتها و کشورهایی که با ما وجه مشترکی دارند بر دیگران، یکی از اولویتهای سیاست خارجی دولت مردمی و انقلابی سیزدهم است.
مرکبهای سرگردان مرگ در جاده های کویری
روزنامه ایران می نویسد:جادههای جنوب شرقی کشور بخصوص در استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان و کرمان همیشه با ورود گاه و بی گاه شترهای سرگردان به جادهها و مسیرهای عبوری خودرو، رکورددار تصادفات شدیدی بودهاند. دیدن خودروهایی که در تصادف با شترها مچاله شدهاند در این جادهها صحنهای تکراری است. هر بار که رانندهای مسیرش به این جادهها میافتد باید به غیر اینکه مراقب رانندگان بی احتیاط باشد بیشتر باید نگران این باشند که ناگهان شترهای بدون ساربان در دل شب مانند یک کوه در برابرشان ظاهر شوند. اغلب کارشناسان معتقدند علت اصلی این حوادث که بیش از 3 درصد تصادفات جادهای را به خود اختصاص داده، نبود ساربان و رها بودن شترها و بی تدبیری مسئولان امور ساماندهی این حیوانات است. آنها تأکید میکنند هرچند احداث گاردریل یا فنس طویل برای جلوگیری از ورود این شترها به جادهها مقولهای هزینهبر است اما این موضوع به قدری مهم است که ایجاب میکند مسئولان با نگاهی ملی به این قضیه و اختصاص اعتبار این معضل را یک بار برای همیشه حل کنند.